Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

A+ A A-

A KRÉM, AMI SZERET MINKET!

kamillas kezkrem just

„Szeret, vagy nem szeret?” Így szoktak jósolni Oroszországban a lányok a kamillavirág szirmait letépve. Természetesen ilyenkor a nagy Ő-re gondolnak. Én pedig megtaláltam a sok kozmetikum között a „nagy Ő-t” (és ez is kamillát tartalmaz!), ami szeret minket és segít nekünk. Ez a Kamillás kéz- és körömápoló krém, amely a kézbőrünk szépségéről és egészségéről gondoskodik.

Sajnos a kézbőrünk szenved a legjobban a külső negatív hatásoktól. Gyorsan öregszik, veszít a rugalmasságából és a legjobban árulkodik a nő koráról. A kézbőrnél nagyon vékony a hidrolipid réteg. A kézfejnél például a többi testrésszel összehasonlítva nagyon kevés a verejtékmirigy és a faggyúmirigy. A tenyéren egyáltalán nincs is faggyúmirigy. Összességben a kézbőr ötször kevesebb vizet tartalmaz, mint az arcbőr. A kézfejnél több az elasztin, mint a kollagén, emiatt a bőr kevésbé rugalmas, viszont annál nyúlékonyabb. Nagyon nehéz feladat megőrizni a bőrünk funkcionális és esztétikai értékét. Még a plasztikai sebészek is tehetetlenek a kéz fiatalításában! Egy dolog maradt csak: szisztematikusan, kitartóan ápolni a kézbőrünket. Több módszer létezik, általában azt szokták javasolni, hogy használjunk folyamatos tisztítást, radírozást, masszást, pakolást, és napi szinten alkalmazzunk kézkrémet.

Mivel általában az emberek nagyon kevés szabadidővel rendelkeznek, javasoljuk nekik ezeket a módszereket csak Kamillás kéz és körömápoló krém használatával helyettesíteni (kivéve a tisztítást).

A krém aktív összetétele
Orvosi székfű(Matricaria chamomilla), amelyet általában kamillának nevezünk.
A világon mindenütt gyakran használják gyógynövényként. Gyulladásgátló, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és nyugtató hatású. Még az óegyiptomiak is használtak kamillát (bedörzsölték a bőrükbe) fájdalom- és lázcsillapítóként. A középkorban az európaiak betakarták a padlót az otthonukban kamillavirágokkal, hogy járáskor megjelenjen a kellemes, aromás illat a levegőben. A mai világban az európai orvosok ugyan úgy használják a kamillát, mint az ókorban. 

Az orvosi székfű Európában igen elterjedt egynyári, aromás illatú növény. Szárának magassága elérheti a 40 cm-t. A virágzatát hasznosítják. Kelet-Európában a teljes virágzáskor takarítják be a vadon termő növényeket. Begyűjtés után az orvosi székfüvet árnyékos, szélvédett helyen szárítják. A szárított virágzatnak erős illata és nagyon keserű íze van. A székfüvet tea és kivonat formájában, valamint desztillált illóolajként használják. A növény különböző gyógykészítmények alkotórésze, használják testápolásra is.

Az orvosi székfű virágzatának keserű ízét a benne lévő szeszkviterpén laktonoknak köszönheti. A virágzat több bioaktív vegyületet tartalmaz: kék színű illóolajat (amely gazdag azulénben és biszabolban), továbbá flavonoidokat és nyálkaanyagokat is.
Az orvosi székfűvel végzett vizsgálatok kimutatták a növény gyulladásgátló hatását, amely az azulénnek és a biszabolnak köszönhető.

Az orvosi székfű virágzata gyulladásgátló és görcsoldó, emésztést serkentő és jótékony hatású az emésztési zavarok tüneteinek kezelésében. Külsőleg bőr- és nyálkahártya gyulladásokban nyugtató és viszketéscsillapító hatású. Szemborogató, fogínyerősítő, elősegíti a sebgyógyulást. Olajos készítményei elsőfokú égési sebek, felfekvések kezelésére is alkalmasak lehetnek.
A növénynek semmilyen koncentrációban nincs mérgező hatása. Ugyanakkor bizonyos allergiás reakciót fedeztek fel, amely a bőrrel való érintkezéskor a szeszkviterpén laktonoknak tulajdonítható.
A krémben az orvosi székfű kivonatát használják.

Közönséges orbáncfű
(Hypericum perforatum), amelynek egyéb elnevezései: orbáncfű, csengőfű, lyukas levelű orbáncfű, lyukas fű, csengőlinka, vérfű, orbáncvirág
Az Európa-szerte elterjedt évelő, lágy szárú növény magassága a 60 cm-t is elérheti. Júniustól szeptemberig virágzik.
A virágos hajtásvéget hasznosítják, amelyet virágzáskor gyűjtenek be, majd csokorban szárítják. Mivel sok hibridje és rokon faja ismert, amelyek kémiai összetétele is különböző, felmerülhetnek azonosítási problémák is. A közönséges orbáncfű igen sok gyógykészítmény alapanyaga.
A közönséges orbáncfű összetétele igen bonyolult. A kis mennyiségű illoolajon és flavonglikozidokon (pl. hiperozid, rutin, biapigenin, amentoflavon) kívűl találunk benne a bibeszálak vörös színét adó floroglucin-származékokat (hiperforin) és hipericin-származékokat is (hipericin, pszeudohipericin).

Az orbáncfűkivonattal állatokon végzett kísérletek kimutatták, hogy a hipericinnek és származékainak köszönhetően a növénynek fertőzés- és vírusellenes hatása van. A közelmúltig a javallatok az orbáncfű helyi alkalmazására korlátozódtak. Mindenekelőtt bőrproblémákra és kisebb égett felületekre ajánlották bőrnyugtató és viszkető bőrelváltozás elleni szerként, valamint szájon át fájdalomcsillapítóként. Ma már belsőleg a könnyebb, átmeneti depressziós jelenségek kezelésére is javasolják: például közönnyel és alvászavarral kísért idegkimerültség esetén.
Mind a két növény javítja a szövetek regenerációját, gyorsítja a sebek gyógyulását. Nagyon hatásos a bőr gennyes folyamatainál.
A krémben a virág levelek és a gyökerek kivonatát használják.
- Keratin
A keratin egy fibrilláris fehérje, amit erős és szilárd struktúra jellemez. Az emberi haj és a körömnek az egyik összetétele, védő funkcióval bír.
- Allantoin
Puhítja és hidratálja a bőrt. Azon kívül felgyorsítja a sebek gyógyulását és a bőrsejtek megújulását. Nagyon hatékony a szélsőséges időjárásnál (erős szél, napsütés, fagy, hőmérséklet és nedvességtartalom ingadozásnál).
- Szorbitol
Hidratáló komponens, hatékonyan javítja a bőr rugalmasságát és segít a bőrnek visszatartani a nedvességet.

Krém használata javasolt a következő esetekben:
- kézbőr irritáció, repedések, fokozott nedvesség okozta dermatitiszek (például pelenka dermatitisz),
- kézbőr gyulladásos folyamatok,
- különböző bőrbetegségek, dermatitiszek, ekcémák,
- égések (főleg nap okozta),
- karcolások, horzsolások,
- szélsőséges bőr szárazság,
- köröm törékenység.
Használat: akármikor használhatjuk a nap folyamán (éjszakára vastagabban is bekenhetjük a kezünket). De azoknak feltétlenül szoktuk javasolni, akiknek a kézbőrét gyakran negatív hatás éri (eladók, autószerviz dolgozók, gépkocsivezetők, kertészek, és természetesen háziasszonyok!). Az a jellegzetessége, hogy minden következő kézmosás után a krém hatása nem múlik el, hanem ugyan úgy hat. Csecsemőknél lehet popsi kenőcsként használni, hiszen víztaszító hatással is bír, sőt finom védőréteget is képez a bőrön. De természetesen itt is fontos tudni, hogy a baba bőre nem allergiás-e a krémre.

A krém pH értéke 4,5-5,5 körüli. Használják egészséggel!

Szeretettel
Dr. Dacko Natalja

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok