Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

NAHRIN SEGÍTSÉG TÁPLÁLÉKALLERGIÁSOKNAK 2014

Allergia kiadványMagyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank

Kedves Életfás!

Az Életfa Országos Egészségőrző Program 2011 óta együttműködik a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankkal.

A következőkben megismertetlek az Adatbank munkájával, és az együttműködés gyakorlati oldalával.

A lakosság egyre nagyobb hányada szenved allergiás megbetegedésben, melyek közül sokat a különféle élelmi anyagok és élelmiszeripari termékek okoznak. A táplálékallergiában (intoleranciában) szenvedő ember számára alapvetően fontos, hogy azokat az élelmiszereket, élelmiszer összetevőket, amelyek a tüneteket kiváltják, ne fogyassza.

 

Az Allergia Adatbank nyilvántartja azokat a termékeket, amelyek - a gyártók nyilatkozata alapján - mentesek az allergiás tüneteket kiváltó összetevőtől. Ezeket idáig az Adatbank füzetek formájában jelentette meg.

2014-től az Allergia Adatbank tevékenysége megújul, s a terméklistákat nem postai úton (tehát nem füzetek formájában) juttatják el a rászorulóknak, hanem az Adatbank honlapjáról a fogyasztók díjmentesen letölthetik. A honlap címe: www.taplalekallergia.hu

Magyarországon a leggyakrabban allergiát (intoleranciát) kiváltó kilenc összetevő a következő:

  • Tejfehérje
  • Tejcukor (laktóz)
  • Tojás
  • Szója
  • Glutén
  • Földimogyoró
  • Benzoesav és származékai
  • Azoszinezékek
  • Kéndioxid és származékai

Az adott évre a gyártó garantálja, hogy a beregisztrált élelmiszerek összetételét a feltüntetett időpontig nem változtatja meg oly módon, hogy az adott anyagtól való mentességet befolyásolná.

Ezek a listák évente frissülnek, tehát csak a megadott határidőig érvényesek (jelen esetben 2014. január 1.- 2014. december 31-ig). Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a tavalyi füzetek érvényessége 2013. december 31-én lejárt, így idén már nem használhatóak!

Magyarországon jelenleg a fenti kilenc összetevőre nagyjából 2 millió ember allergiás (érzékeny). A rászoruló fogyasztók elsősorban azokat a termékeket vásárolják, és építik be a diétájukba, melyek az Adatbankbaregisztrálásra kerültek. Jellemző, hogy amelyik cég egy vagy több termékével szerepel az Adatbankban, ahhoz nagyobb a vásárlók bizalma.

Ezek a terméklisták azonban nem csupán a betegekhez jutnak el, hanem a velük kapcsolatban álló szakemberekhez is (dietetikusok, orvosok, védőnők). A listák segítik munkájukat a betegeknek nyújtott tanácsadásnál, a rendelkezésre álló élelmiszerekből (tehát a regisztráltakból) a megfelelőek kiválasztásában.

2014-ben 34 darab Nahrin készítmény került regisztrálásra az Adatbank nyilvántartásába, melyek a következők:

Affiline, Almaíró italpor, Articsóka keserű, ArtiFit, Barackíró italpor, Basico, Citromfű tea, Citromos Izo-tea, Echinacina, Fenyőszirup, Habkrém puding csokoládé, Halolaj kapszula, Hegyi boróka szirup, Hús fűszerkeverék, Magnézium kapszula, NahroFit kávé italpor, NahroFit Müzli italpor, NahroFit vanília italpor, Nahrom fűszerkeverék, Narosan Fekete áfonya, Narosan Mini, Narosan Narancs, Narosan Red Berry, ProbioFit joghurt italpor, Q10 kapszula, Royal kapszula, SzójaFit italpor, Tengeri algás fűszerkeverék, Tökmagszirup, Vitaflor kapszula, VitalFit ananász italpor, VitalFit, banán italpor, Vivi Aloe, Zöldségleves instant

Javaslom, töltsd le Te is az idei listákat az Adatbank honlapjáról, hogy mikor egy táplálékallergiás (érzékeny) fogyasztóval találkozol, segíthess neki magas minőségű Nahrin termékek ajánlásával, melyeket biztonsággal beépíthet a mindennapjaiba.

Ezen túl elkészült az idei évre is az életfás Táplálékallergia kiadvány, mely rendszerezve tartalmazza a regisztrált 34 darab Nahrin terméket.

Ajánlom figyelmetekbe az Adatbank honlapját azért is, mert az Életfa Országos Egészségőrző Program több helyen is megtalálható!

Szeretettel:  Kanizsárné Vaskó Nikolett

vezető dietetikus

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok