Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

"ÁLMOMBAN HOL JÁRTAM, MIT LÁTTAM?"

Kedves Életfás!

Csodálatos, életre szóló jutalom utazáson vehettem részt Svájcban! Álmaimban még ott járok!
„Álmomban hol jártam, mit láttam?”
Ülök a repülőn és kedvem lenne kilépni a habos felhő szőnyegre, olyan gyönyörű!
Lenézve eszembe jut egy Radnóti vers idézet „Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj”.

ahjml

Látom...

  • ... a svájci dombok, hegyek üde zöld lankáin legelésző teheneket, szálláshelyünket a St. Gallenben található elegáns szállodát, a Radisson Blue Hotelt , melynek lépcsőiről nevéhez hűen kék szőnyeg vezet a bejáratához.
    St. Gallen Kelet-Svájc legjelentősebb városa. Apátsága 1983 óta a világörökség része.
    A város eredete 614-re nyúlik vissza, amikor az ír szerzetes, Gallus egy remetelakot épített a Steinach folyó mellett. A remetelak helyén 747-ben a bencés szerzetes, Szent Otmar egy közösséget alapított, majd apátságot épített, amely Európa egyik legfontosabb kulturális központjává vált. Történelmében kiemelt szerepe van a textiliparnak és a kereskedelemnek. A múltat a varázslatos óvárosban minden lépésnél megtaláljuk: a világhírű öbölben hangulatos utcák, élénk terek, barátságos utcai kávézók találhatók.
    A város fölé emelkedik az impozáns székesegyház. A létező épületek többsége, beleértve a katedrálist is, késő barokk stílusban épültek.
  • ... a kényelmes buszon utazó Életfás Csapattársaimat, kikkel közös utunkon sok vidámságban , beszélgetésben, együtt megélt élményben volt részünk.
  • ... Walzenhausenben az Just gyárat ahol magas minőségi színvonalon készülnek kedvenc termékeink.
    A gyár jelenleg a világ egyik legmodernebb gyára. Patika tisztaság uralkodik a szinte csak gépi vezérlésű gyártó sorokon. Az emberi irányítás nagy szaktudást kíván. Kedves színfolt az épületi lépcsőfordulók falain található gyógynövények képei.

ahjml 1

  • ... a Just múzeumot, ahol megtudtam, hogy az Eucasol spray és 31-es gyógynövényolaj gyártása mai napig ősi receptúra szerint történik.
  • ... a jókedvű társalgást vacsora közben a Goldenen Schafli étteremben és a Hohenklingen-i várban.
  • ... a szép hajóutat a Mainau szigetre, ahol meseszép virágok között sétálunk és videózom, fotózom a pillangókat.
    Mainau kis sziget a Boden-tó északi medencéjében. Ide Konstanzból a München nevű hajóval érkeztünk.

ahjml 2

A botanikus kert, történelmi kastélypark és kulturális központ Németország egyik legvonzóbb turisztikai létesítménye.

Tulajdonosa Lennart Bernadotte gróf. Származását tekintve a svéd királyi család tagja. Fiatalon lemondott a trónról és Németországba jött fotózni és filmet forgatni. Nagybátyjától, Lajos bádeni nagyhercegtől örökség gyanánt megkapta Mainau szigetét és vele a grófi címet.

A legendák szerint a Szentföldről hazatérő skandináv keresztes lovagok hosszú útjuk után Mainau szigetén pihentek meg, s ajándékként keleti virágmagvakat hoztak, melyek az első elvetett magok voltak a szigeten. A történelem folyamán e sziget a népek közötti viszálykodásnak volt kitéve. Számtalan tulajdonos a szigetet feldúlva, rendetlen összevisszaságban hagyta.

1827-ben Esterházy Miklós vette meg a szigetet, majd tisztította ki és ritka növények sokaságát, sőt délszaki fákat is ültetett Mainau földjébe. Ez után újabb hanyatlás következett.

1930-ban kezdődik el az ún. Bernadotte-korszak, ők varázsolták ismét újjá. Fél évszázadig tartott, míg a kastély és a kert a mai állapotába került.

A 45 hektárnyi terület szinte teljes egészében több ezernyi virág özönében fürdik. A park virágjai úgy vannak összeválogatva, hogy a hervadásukat nem lehet észrevenni. A világszerte virágzó 25 ezer fajta orchideából itt 1200-féle van itt jelen gyönyörködtetni a szemet.

Mainau másik csodavilága Németország második legnagyobb a lepkeháza. A trópusi növények között 80 féle meseszép pillangó repdes a levegőben.

Úgy gondolom, valamennyien itt készítettük a legtöbb fényképet és videót, hiszen a fotózást megállni szinte lehetetlen volt a világon egyedülálló gyönyörű virágszigeten.

  • ... Appenzellben a fűszer só készítését.
    Az út során sokat gondoltam kedves szponzoromra Dr. Harsányi Editre, kinek szeretettel készítettem ajándék fűszeremet tengeri algás sóból és különféle szárított gyógynövényekből.
  • ... a Säntis hegyről elénk táruló panorámát, a sziklák között nyíló virágokat.
    A 70 férőhelyes lanovka szinte a felhők közé vitt bennünket. Lélegzetelállító táj képe tárult elénk! Körbe öleltek a svájci Alpok hatalmas sziklás, néhol havas csúcsai. A 2501 méter magasan kb.7 fokban az alpesi völgyekben is nyíltak a virágok.

ahjml 3

  • ... a Rajna vízesést.Svájc északi, Németországgal határos részén található Európa legnagyobb vízesése Rajna-vízesés, a kontinens egyik legvarázslatosabb természeti csodája.
    A Rajna a svájci Graubünden kantonban két forráspatakból, a Felső- és az Alsó-Rajnából ered. Érinti Liechtensteint és Ausztriát, a Boden tóba ömölve éri el Németországot, majd a német-svájci, később pedig a német-francia határon folytatja útját észak felé. Átszeli a Ruhr-vidéket, nyugatra fordul, és végül Hollandia partjainál éri el az Északi-tengert.
  • ... a Gálaestet a Rorschachi-tó Étteremben.A nagy kiterjedésű Boden-tó mellett fekszik Rorschach, a festői kikötő város ahol nagyszerű hangulatban, búcsú Gálaesten vehettünk részt.

ahjml 4A leszálló repülőn tudatosult az érzés, „Itthon vagyok.”
Életfás Csapatunk 20 tagja rengeteg fotót készített, melyek megörökítik GÁLÁNS AJÁNDÉK UTUNK boldog pillanatait.
Újra eszembe jut Les Brown gondolata: Célozd meg a Holdat, még ha elhibázod is a csillagok közt landolsz!
Igen!

Nagyszerű lenne utazni jövőre is, látni a Nahrin gyárat 2017-ben!
Tarts Velünk, hiszen aki Velünk tart az jól jár!
Köszönjük Schmidt Ferenc Igazgató Úr!

Cziberéné S. Erzsébet
Életfa Baglyok Csapata

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok