Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

NÉPEK KONYHÁJA : ÁZSIA - INDIA GASZTRONÓMIÁJA 1.

nyit

India  harmincötször nagyobb hazánknál, 1,2 milliárd lakosú, a hindi és az angol mellett 20 hivatalos nyelvvel, valamint 1600 nyelvjárással, rengeteg szokás, és számos világvallás földje, így nem meglepő, hogy minimum 37 nagyobb gasztronómiai régiót lehet elkülöníteni.

Az évek során India gasztronómiája folyamatosan fejlődött, bővült. A bevándorlók és kereskedők által behozott és meghonosított alapanyagok, főzési technikák, a tejtermékekre vonatkozó vallás általi megkötések és a több mint ötezer éves testet-leket gyógyító tudomány, az Ayurveda  mind mély nyomot hagyott a konyhaművészeten.

Szusruta már az Kr. e. 1000 évvel leírta Szamhita c. művében: „Kinek teste egyensúlynak örvend, kinek emésztése, szövetei és anyagcseréje egészségesen működnek, kinek énje, elméje és érzékei szakadatlanul a belső boldogság állapotában vannak, őt nevezzük egészségesnek!”

Minden terület történelme, földrajza, éghajlata, mezőgazdasága és hagyománya tetten érhető az adott régió konyhájában.
Indiai lakosságának körülbelül egyharmada vegetáriánus, mely az ételeken, étkezési szokásaikon is látszik. Ám az ayurvedikus tanok a vegetáriánus és húsalapú ételek vegyítését tartják az egészséges étrend alapjának.

biryani

Indiában 74 fajta rizst termesztenek és fogyasztanak. A rizs szinte minden ételben megtalálható a levesektől kezdve egészen a desszertekig (pl.: a biryani-k egy sült rizsből, húsból, magvakból, szárított gyümölcsökből és zöldségekből készül). Sok indiai ételbe kerül csicseriborsó, lencse, borsó és bab a rizs mellé.

Sokszínűsége ellenére a legtöbb étel alapja hasonló : a fűszerek (római kömény, bors, mustármag, stb.) és/vagy a hagyma, gyömbér, fokhagyma ghí-ben (tisztított vaj)  esetleg olajban történő pirításával kezdődik szinte minden, majd hús, zöldségek, a joghurthoz hasonló ízesítők, és más fűszerek kerülnek bele. Az ételeket végül a friss zöldfűszerekkel (koriander, bazsalikom,) és citromlével teszik teljessé.

Egy hindusztáni szakácstól hallottam azt a mondást, hogy az indiai ételek fűszerezése ott kezdődik, ahol magyarok abba hagyják. És valóban, a fűszerek mennyiségét, változatos, ám az egészségre gyakorolt hatásának tudatos használatát, csak meglepődve nézzük, mi magyarok, akik büszkék vagyunk a ízesítési tudományunkra. Az indiaiak körülbelül 25-30 fűszerből produkálják a különböző karis-aromákat, egy-egy ételbe általában hat-nyolcféle fűszert tesznek. A fűszereket frissen, közvetlen a fogyasztás előtt őrlik és a megadott mennyiségben adagolják az ételekbe.

Indiában minden étkezést édességgel zárnak. Köztük olyan fantasztikus desszertekkel, mint például a fagyi szerű kulfi, ami karamellizált sűrített tejből, pirított diópasztából és pürésített gyümölcslevekből készül. Vagy a soan papdi, ami lisztből, ghee-ből (tisztított vaj), cukorból készül, karmamom és egy kevés rózsavíz hozzáadásával. Nem is szólva az ünnepeken elengedhetetlen ladoo-ról.
Aki bő olajban sült édességekre és rizslisztes ánk-okra vágyik, az is biztosan talál magának valami ínyencséget.

indiai ételek

Az indiai ételek egészségesek! Az emberek többsége csípős, fűszeres, zsíros, nehéz, egészségtelen jelzőkkel illeti az indiai konyhát, tévesen. Mert inkább a finom, izgalmas, változatos, egzotikus ízű jelzők fejezik ki a valóságot. Ne feledjük milyen régi alapokon nyugszik a gasztronómiájuk, valamint, hogy alapjai az ayurvédában, az indiai gyógyítás tudományában, keresendők, az indiai ételekben a fűszerek szerepe nem csupán az ízesítés, hanem a test gyógyítása is. A fűszerezés köztudottan növeli az étvágyat, segít az emésztésben, ezért is fontos, tény, hogy az autentikus indiai ételekhez használt fűszereknek az ízesítés mellett fontos szerepe van az egészségmegőrzésben is. Többek között a kurkumáról, a gyömbérről, a fokhagymáról, fahéjról, szegfűszegről vagy a zöld chiliről már kutatások bizonyították be gyógyító hatásukat.

Az indiaiak fűszerként használják a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, de ide sorolják a sót valamint a cukrot is. A nálunk kizárólag sütemények, édességek ízesítésére szolgáló fahéjat, szegfűszeget, ánizst, kókuszreszeléket Indiában sós ételek alkotórészeként is használják.

A rizs mellett a másik közkedvelt alapanyag a joghurt, aminek szintén ismertek az egészségre gyakorolt jótékony hatásai: a fermentált tejjel készült ételek a tejben levő jó baktériumoknak köszönhetően karbantartják az emésztőrendszert, ráadásul a joghurt tele van kalciummal, ami a csontok megóvásában játszhat fontos szerepet.
Elképesztő mennyiségű friss zöldséggel és gyümölccsel készülnek az ételek, olyan technikák felhasználásával (ellentétben sok más kultúrára jellemző főzési módszerekkel), melyek segítik megőrizni a zöldségek, gyümölcsök frissességét és tápanyag-tartalmát. A tradicionális indiai ételek mindig friss alapanyagokból készülnek mindenféle mesterséges adalékanyag felhasználása nélkül. Az indiai konyhára jellemző, hogy a menüt túlfőzik, így biztos baktériummentesek.

India társadalmát évezredek óta a kasztrendszer határozza meg. A hinduk négy nagy kaszt valamelyikébe születnek, ezek a bráhmin-ok (a papok), a ksatrijá-k (a harcosok), a vaisjá-k (eredetileg a parasztok, majd a kereskedők, ipari munkások, a legtöbb mesterember) és a súdrá-k (a szolgálók).
A legmagasabb kasztbélieknek, a bráhminoknak, mivel szellemi tevékenységet folytatnak, testüket óvniuk kell mindenfajta fizikai és rituális tisztátalanságtól, így a húsevéstől is. Azonban, mivel mindenki csak a saját kasztja vagy magasabb kaszt főztjét eheti, a szakácsoknak bráhminoknak kell lenniük.
A második rendbe tartozó ksatriják, harcosok lévén elsősorban testi cselekedettel foglalkoznak, ezért nekik nem kell tartózkodniuk a húsfogyasztástól.
A dolgozó rendet alkotó vaisjáknak sem kell megtagadniuk a húsevést, hisz ők hasznos tevékenységet folytatva, nagyon igénybe veszik testüket.
A negyedik kasztbéli súdrákra, akik munkájuk kapcsán szennyes tárgyakkal érintkeznek (közülük kerülnek ki például dhobik, vagyis a ruhamosók) szintén nem vonatkozik a húsevés tilalma.
A haridzsánok (az érinthetetlenek), a kaszton kívülieket képviselik, ők azok, akik tisztátalan tevékenységük folyamán állatot is ölnek, halásznak, állatokat darabolnak fel, állatbőrökkel foglalkoznak, bábáskodnak, temetnek, utcát sepernek, latrinát tisztítanak stb. sokféle húst, sertés- és csirkehúst ehetnek, hasonlóan, ahogy azt India legtöbb "primitív" törzse teszi.
A páriák, az érinthetetlenek érinthetetlenjeinek kasztja, a legalacsonyabb rangú kaszton kívüli kaszt. A pária tamilul dobost jelent, bár Ők inkább dalitnak nevezik magukat. Ezek a kasztrendszerből kizárt tisztátalanok, a népesség mintegy egyhatodát teszik ki.
A kasztrendszer lényegi része a hinduizmusnak. A mind a mai napig meghatározó kasztszabályok az élet minden területére, így például az együtt étkezésre is kihatnak, előírják, hogy mikor és mit kell-, mit mivel lehet enni, illetőleg, hogy ki kivel étkezhet. Ma már nem jellemző, de régen általános szabály volt, hogy főtt ételt vagy vizet csak az azonos vagy a magasabb kasztba tartozóktól lehetett elfogadni.
A legnagyobb hindu irányzat, a Visnu-izmus minden tagja számára tiltja a húsevést, de ettől még nem válhatnak tisztává az érinthetetlenek, legfeljebb a következő életükben.

indiai kaja

A nők nagy százaléka már egészen kicsi korban megtanult főzni, de sok férfi is,  és egész életüket végig kíséri az étkezés, az étel és az alapanyag iránti tisztelet. Az étkezési kultúra a közösségek fontos alkotóeleme.
Az indiai háziasszonyok naponta háromszor főznek, mivel az előző étkezésből megmaradt, állott ételt már nem tálalják fel (gondoljunk arra, hogy hatalmas területeken a népesség jelentős részénél, még ma sincs hűtőszekrény).
A kész ételt azonnal, frissen felszolgálják. A menük általában 3-4 fogásból állnak, figyelve arra, hogy az ételekben a különféle színek, aromák, illatok, ízek és formák harmonizáljanak egymással, a cél, hogy az evés az ember összes érzékszervének élvezetet nyújtson, ezért (is) esznek kézzel, hogy a tapintás se maradjon ki az érzékelésből.
A helyesen összeállított étrendben egyaránt szerepel valamilyen csípős, savanyú, édes, keserű, lédús és száraz étel, és ez már akkor így volt, amikor még az európai konyha ki sem alakult.

A higiénia fontos a főzés és az étkezés gyakorlatában. Egy szakács vagy háziasszony számára elképzelhetetlen, hogy bármelyik fogást megízlelje az elkészítés során.

indiai ételek tálalása

Az indiai ételek fő jellemzője, hogy merész íz világa miatt lehetetlen nem megéhezni, ha csak rájuk gondol az ember.
Főzésük titka, hogy először mindenképp érdemes recept alapján főzni, majd ha már megvan a kellő rutin, csak utána érdemes kísérletezgetni az különféle indiai ételek receptjeivel. A menük összeállításában érvényesül egy fontos dolog: olyan ételeket tálalnak egymás mellé, amelyek ízesítésükben, aromájukban tekintve egymás ellentétei, így adnak különleges íz élményt mindenki számára!
Az ételkészítésben általános alapelv, hogy zsiradékon a fűszereket enyhén megpirítják, így előjönnek az aromák, sokkal fűszeresebb lesz az étel, ezt követően kerül hozzá a többi alkotóelem. Ha szeretünk egész fűszereket használni, ahogy az indiaiak, szükség van mozsárra. Az ebben összetört magok íze erőteljesebb, intenzívebb, mint a kész őrleményeké. Viszont az őrölt fűszereket/keverékeket már nem pirítják!

Aki szereti az indiai ízvilágot, vagy csak ismerkedik vele, annak érdemes egy fűszer alapkészletet otthon kialakítani. Egyrészt mert így főzhetünk spontán, másrészt mert nem biztos, hogy minden sarki boltban beszerezhető fűszerekről van szó. Szerencsére vannak már online boltok illetve a nagyobb városokban vannak ázsiai-, keleti fűszereket áruló üzletek, így alapvetően nem bonyolult a beszerzése1. Nem kell persze megvenni az egész listát, kezdőknek egy-két jó fűszerkeverék már fél siker.

indiai fűszerek

Alapfűszerek : (áruk 300-500 forint/csomag körül van, és nagyon sok alkalomra elég)
római kömény (szemes vagy őrölt), fekete és zöld kardamom, koriandermag, édesköménymag, szegfűszeg, fahéj, fekete bors, mustármag

Fűszerkeverékek: (300-750 forint, sokáig elég) garam masala, tandori masala, sambhar

Zöldfűszerek, egyebek: gyömbér (általában 4-6 adagnyi ételhez 2 cm-es darabot írnak a receptek), menta (300-500 Ft cserépben, élelmiszer boltokban is kapható), zöld koriander (na ez kihívás, mert ritkán, kevés helyen kapható, de amikor kapok felaprítva lefagyasztom), chili (200-800 Ft), fokhagyma, hagyma, vörös lencse, kókusztej (300,- Ft +, méret függvényében, de könnyű otthon elkészíteni), kesudió (5-600,- Ft/csomag), földimogyoró, mandula, kókuszolaj (1400 Ft/l ), tisztított vaj (sima is használható).

A főzésnél is a jól szervezettség segít időt megtakarítani. Például tervezzük meg, hogy milyen sorrendben fogjuk elkészíteni a fogásokat.
Aki még csak most ismerkedik az indiai főzés tudományával, annak számára hasznos lehet, ha előre kikészíti az összes hozzávalót és fűszert, így teljesebb figyelmet szentelhet majd a főzés folyamatának.
Olyan ételekkel kezdjük, amelyeket hosszabb ideig tart megfőzni, például a dal-lal és a főtt csatni-val. Ha az egyik étel elkészítése bonyolult, időigényes, célszerű egyszerűen, gyorsan elkészíthető kísérőket választani hozzá. A kenyérféléket és a csemegéket mindig a végén süssük meg, hogy forrón tálalhassuk fel őket.
Az Indiaiaknak természetes, hogy könnyebb az elmét tisztán tartani és higiénikusabb, ha főzés közben mindig elmossák azokat az eszközöket, amelyekre már nincs szükségük, és letörölik a munkafelületeket.
Egy jól elkészített indiai ételnek gyönyörködtetnie kell a szemet, az orrot és végül a nyelvet. Indiában valamennyi fogást egyszerre tálalják fel. A színek összehangolása valódi művészet: a lepény, leves, rizs, citromszeletekkel és friss korianderlevéllel díszített zöldségételek, különböző színű és formájú édességek kellemes látványt nyújtanak.
Étkezés után pár szem ánizst, és/vagy kardamomot rágcsálnak, ez frissíti a szájat és nyugtatja a gyomrot.

Egy jól elkészített, forrón és időben felszolgált bőséges ebéd még nagyobb elégedettséget nyújt, ha az, aki kínálja, teljes szívéből próbálja elégedetté tenni vendégét. A régi magyar mondás szerint az ember szívéhez a gyomrán át vezet az út, és a vaisnava írások szerint is a szeretet szép kimutatása ételt adni és elfogadni.

biryani

Végül következzen az indiai étel szótár, pár ételtípus elnevezése

Biryani: rizses egytálétel hússal vagy anélkül, joghurttal vagy nélküle.
Chapati, roti, papadam, naan, paratha: különböző lepénykenyerek, melyek mind más-más lisztből, és más sütési technikával (tandoor, grill lap, olaj) készülnek.
Dahl: hüvelyes(ek)ből készült egytálétel, vegetáriánus, de lehet vegán is.
Curry, masala: változó fűszerkeverékekből (friss és szárított) készült szószos egytálételek, általában rizzsel tálalva, a garam masala egy jellemző fűszerkeverék, általában bors, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, vagy szerecsendió virág, babérlevél, cardamom és római kömény keveréke.
Paneer: egy túrószerű, de annál szárazabb, viszonylag ízetlen sajtféle, többféleképpen ízesítik, szószos vegetáriánus ételként tálalják.
Samosa: olajban sült tésztabatyu, húsos és vegetáriánus változat is létezik, bár az eredeti vegetáriánus. Menta és/vagy tamarind-szósszal tálalják előételként.
Raita: főtt vagy nyers zöldségek, ritkábban gyümölcsök joghurtban, salátaszerű étel, uborkás változata a tzatzikire hasonlít.
Lassi: joghurtból, vagy savóból gyümölccsel készült frissítő ital, édes és sós változata is van.

Kedvcsináló receptek, az Indiai konyha - Ellenállhatatlan finomságok lépésről lépésre c. könyvből

Indiai karfiol leves (6 személyre):

indiai karfiolleves

1 ek ghí (tiszított vaj) vagy olaj, 1 kisebb karfiol rózsáira szedve, 2 közepes burgonya felkockázva, 3 ek víz, 1 tk fokhagymakrém, 1 ek gyömbérkrém (vagy 1 tk őrölt gyömbér), 2 tk őrölt kurkuma, 1 tk fekete mustármag, 1 tk rómaikömény-mag, 1 ek koriandermag kissé szétnyomkodva, 1 liter zöldség alaplé, só, bors, 300 g natúr (görög) joghurt

Elkészítés
Hevítsük fel a ghít (vagy olajat) egy fazékban, adjuk hozzá a rózsáira szedett karfiolt, a felkockázott burgonyát és a vizet, majd forraljuk fel. Mérsékeljük a lángot és főzzük lefedve 10 percig.
Tegyük bele a fokhagyma- és a gyömbérkrémet (vagy port), a kurkumát, a mustármagot és a koriandert, majd állandó kevergetés mellett 3 percig pároljuk. Öntsük hozzá a zöldség alaplét, ízesítsük sóval, borssal. Forraljuk fel. Mérsékeljük a lángot, és főzzük fedő alatt 20 percig.
Vegyük le a főzőedényt a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni. A levest pürésítsük turmixgépben vagy botmixerrel, majd töltjük vissza a főzőedénybe és keverjük bele a joghurtot. Enyhén forrósítsuk fel a levest.
Tipp: ha különlegesen finom aromát és élénkebb színt szeretnénk, a kurkumát helyettesíthetjük fél teáskanál sáfránnyal. Petrezselyemzölddel, dinsztelt vöröshagymával megszórva forrón tálaljuk.

A mung dahl fűszeres mungóbab főzelék, 4 adag (elkészítettem már sárgaborsóból, és csicseriborsóból is)

MungDahl

Sokféle receptváltozat létezik. Van, aki sűrűbben, van, aki hígabban készíti; van, aki puhára főzi, van, aki szinte kásaszerűre (hagyja teljesen szétfőni). A titok a fűszerezésében rejlik, nagyon finom ízt ad neki a curry, a római kömény, a friss, reszelt gyömbér és a fokhagyma. Friss korianderrel vagy petrezselyemzölddel az íz élmény fokozható.

Hozzávalók: 40 dkg mungóbab, 2 ek extra szűz olívaolaj, 2 vöröshagyma apróra vágva, 3-4 zúzott fokhagyma, 2 centis gyömbérgumó apróra reszelve, 1 tk curry, 1 mk kurkuma, 2 babérlevél, őrölt bors, só, őrölt római kömény (ízlés szerint), szárított chili pehely ízlés szerint (elhagyható).
Elkészítés
A beáztatott mungóbabot/sárgaborsót szűrjük le, öblítsük át, majd sós, babérleveles vízben tegyük fel főni. Főzzük puhára (kb 30-40 perc), de tovább is főzhető. Figyelni kell arra, ahogy sűrűsödik keverni kell, mert leéghet. Érdemes hamarabb elkészíteni, mint a többi ételt, mert álltában sűrűsödik.

Közben egy magas falú serpenyőben vajon/vagy olívaolajon pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és a gyömbért. Ha megpirult, vegyük le a tűzhelyről és fűszerezzük. A por állagú fűszereket már ne pirítsuk, különben kesernyés ízt kapunk. Ha a bab puhára főtt, öntsük bele a gyömbéres-hagymás-fűszeres keveréket, keverjük alaposan össze. Görög joghurttal, frissen facsart citromlével ízesíthetjük.

A vajas csirke (murgh makhani) Pandzsabi recept /http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/indiai-vajas-csirke/, talán az egyik legismertebb, egyben a legízletesebb, legteltebb ízű indiai étel, garantáltan a család és mindenki kedvence lesz, aki egy kicsit is nyitott a pörköltön túli ízekre!

Indiai vajas csirke

A vaj, a mandula, a csirke és a tejszín már magukban is rendkívül íz gazdag kombinációt ígérnek, de ha ehhez hozzávesszük a 15-féle különböző fűszer íz ajándékát, akkor könnyen megértjük, hogy miért lett ez az étel világszerte az egyik legkedveltebb és leggyakrabban fogyasztott képviselője az indiai konyhának. A vajas csirke elkészítése egyébként nem olyan bonyolult, mint amilyennek a hozzávalók listáját és a leírás hosszát látva az ember gondolná. Ez a recept kifejezetten sok szósszal készül, és a mennyiség 6 személy részére elegendő.

Hozzávalók: 1 kg csirke mell filé kockára vágva, 1,5 dl sűrű (görög) joghurt, 2 ek. citromlé (kb. fél citrom leve), 4 gerezd fokhagyma, 1 tk. őrölt gyömbér (vagy 3-4 tk. reszelt kb. 2 cm), 1 tk. őrölt csili (teljesen vagy részben pirospaprika), 1 tk. kurkuma, 2 fej közepes hagyma (kb. 200g), 30 db mandula, 2+2 dkg vaj, 2+2 ek. olívaolaj, 1 adag vajas fűszerkeverék (makhani masala recept lejjebb), 1 ek. garam masala, l/2 liter tejszín.

Elkészítés:

  • a csirkét, lehetőleg egy éjszakára bepácoljuk, de ha ez nem megy, akkor 3-4 órára. Ehhez elkeverjük a joghurtot, a citromlét, 4 gerezd apróra vágott fokhagymát, 1 tk. őrölt gyömbért, 1 tk. őrölt csilit, 1 tk. kurkumát, 2 tk. sót és 1 kg csirkét.
  • Közben elkészítjük vajas fűszerkeveréket.
  • 30 db mandulát beáztatunk pár percre forró vízbe, lehéjazzuk és kb. fél dl vízzel pürésítjük mixerben vagy botmixerrel. Használhatunk őrölt mandulát is, akkor gyorsabb....
  • A hagymát felaprítjuk.
  • 2 dkg vaj és 2 ek. olívaolaj keverékén megpirítjuk a csirke minden oldalát közepes lángon kb. 5-6 percig, majd kivesszük és félre tesszük.

Ugyanabban a lábasban, további 2 ek. olívaolajon megpároljuk a hagymát, szintén közepes lángon, kb. 4-5 perc alatt.

  • Hozzá adjuk a mandulát, keverjük el és hagyjuk pirulni még 1 percig. Ha túl száraz a keverék, teszünk hozzá egy kevés vizet, nehogy megégjen.
  • Beletesszük a vajas fűszerkeveréket (makhani masala), felöntjük kb. 2 dl vízzel, és kis lángon főzzük, időnként megkeverve 10-15 percig.
  • Ekkor kerül bele a csirke, és fedő alatt főzzük 10 percig.
  • Hozzáadjuk az 1 evőkanál garam masalát, beleöntjük a fél liter tejszínt, és egyszer forralunk rajta.
  • Elzárjuk alatta a lángot, majd belekeverünk 2 dkg vajat, amint elolvadt tálaljuk.

Az indiai vajas csirke tökéletes a klasszikus indiai köretekkel, pl. rizzsel vagy kenyérrel.

Makhani masala, vajasfűszer keverék

makhani masala

Ez az indiai masala (fűszerkeverék) egyfajta sűrű, paradicsomos szósz, rendkívül kellemes és telt, indiai ízesítéssel. A makhani szó azt jelenti, hogy vajas, vajjal készült. Ez a mennyiség nagyjából 1 kg csirkehúshoz vagy kb. 350 g lencséhez elegendő.

Hozzávalók: 3 dkg ghí (vagy vaj), 2 ek. olívaolaj, 2 rúd fahéj, 4 db zöld kardamom, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek. reszelt gyömbér, 1 tk. őrölt fahéj, 1 ek. szárított görögszéna, 1 tk. őrölt chili (vagy részben pirospaprika), 1/2 tk. só, 1,5 liter passzírozott paradicsom, 1/2 liter forró víz, Friss zöld chili ízlés szerint

Elkészítés:

  • Egy lábasban forrósítsd fel a vajat és az olajat. Tedd bele a fahéj rudat és a zöld kardamomot, és pirítsd kb. 1 percig. Én előtte egy mozsárban párszor rácsaptam a kardamomra, hadd engedje ki az ízeket!
  • Vágd apróra a fokhagymát (vagy nyomd át, esetleg reszeld le), és a gyömbért is reszeld le. (A fokhagyma és gyömbér mennyisége reszelve kb. azonos legyen.) Tedd a lábasba, és pirítsd ezeket is kb. egy percig.
  • Öntsd hozzá a másfél liter passzírozott paradicsomot, adj hozzá 1 teáskanál őrölt fahéjat, 1 evőkanál szárított görögszénát, 1 teáskanál őrölt chilit, a felaprított friss chilit és fél teáskanál sót.
  • Öntsd fel fél liter forró vízzel, és fedő alatt takaréklángon főzd 45-50 percig.

Ezt a vajas fűszerkeveréket önmagában nem szokták fogyasztani, de szinte bármi megfőzhető benne, és további fűszerezéssel (vagy akár a nélkül) kiváló indiai ízek érhetők el. A receptekhez tejszínt és vajat szoktak még adni, így érhető el az igazán telt, vajas íz (kivéve a vegán verzióban).

A következő részben a négy égtáj szerint járjuk körbe India konyháját.

NAMASTE!
Berecz Ildikó

Pilisszentiván, 2019. Márgsírs 10.

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/India
https://hu.wikipedia.org/wiki/Indiai_konyham%C5%B1v%C3%A9szet
https://erzsebetrosta.hu/india-ahogy-megismertem/egyeb/etkezesi-szokasok.html
https://www.mindmegette.hu/indiai-izek-es-etelek-
http://jeindia.hu/index.php/glossary/bh%C3%A1t
http://mek.oszk.hu/00100/00134/00134.htm
http://www.asha.hu/indiai_konyha.html
Aladdin konyhája, Minerva, 1986, 131-154. oldal
http://hu.hair-action.com/hirek/26-legjobb-indiai-eteleket-es-azok-megfelelo-kaloriatartalmat/

[1] Én Budapesten a Wesswlényi u. 36. alatt található "Szép kis India"-ban, vagy az Ázsia Centerben vásárolok.

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok