ITT A TAVASZ! TEHERMENTESÍTSÜNK!
- Írta: Starkné Szabó Eszter
- Kategória: Élet(FA)mód klub
- Találatok: 5789
„Aki erős, egészséges és fiatal akar maradni, éljen mértékletesen, eddze testét, lélegezzen tiszta levegőt és kínját inkább böjtöléssel, mintsem gyógyszerekkel gyógyítsa” (Hippokratész – a mai orvostudomány megalapítója)
A téli időszakban az emberek többsége egészségtelenebbül táplálkozik, mint nyáron. Előtérbe kerülnek a nehezebben emészthető, zsírdúsabb, fűszeres ételek és általában a szükségleteinknél nagyobb mennyiségű táplálékot fogyasztunk, ami terhet ró az emésztőrendszerünkre, elsősorban a hasnyálmirigyre, a májra, valamint a bélrendszerre. Mindezt fokozza, hogy a téli időszakban kevesebbet mozgunk, nincs annyi friss zöldség és gyümölcs, mint nyáron, így csökken a vitamin-, ásványi anyag és élelmirost-bevitelünk is.
Jogos igényként merül fel, hogy tavasszal kicsit felfrissítsük, tehermentesítsük szervezetünket, akár hosszabb-rövidebb böjtök étrendbe iktatásával.
Tudatosan nem használom a „méregtelenítés” szót, hisz az emberi szervezet természetes védekező rendszere a gyomor- és bélrendszer, a vese kiválasztása, a tüdő és a bőr egészséges működése önmagában biztosítja a szervezet “méregtelenítését”.
A böjt szellemi és testi felajánlás, amely a táplálék teljes vagy részleges, de mindenképp tudatos és fokozatos elhagyásával jár. Eredetét tekintve nem fogyókúra, de a hosszabb távú táplálékbevitel-csökkentés, illetve többfajta élelmiszer kihagyása az étrendből óhatatlanul a testsúly csökkenéséhez vezet.
A böjt lényege tehát a spirituális dimenzióin túl a szervezet tehermentesítése, méregtelenítő szerveink támogatása, az emésztőrendszer kímélése, a salakanyagok gyorsabb kiürülésének elősegítése.
Egy tudatosan felépített böjt 3 szakaszból áll.
- Leépítés vagy átállás:
A böjtre fel kell készülni - fontos, hogy az étrend fokozatosan alakuljon át böjtté. Először általában a magas zsírtartalmú, fűszeres, nehéz ételek és a hús kerüljenek ki az étrendből, csökkentsük az adagokat, az utolsó fázisra általában csak a zöldségek, gyümölcsök, illetve azok levei maradjanak és növeljük a folyadékfogyasztást - így a szervezet fokozatosan alkalmazkodik a táplálék megvonásához. - Böjt: Az egészséges böjt szakmai körökben elfogadott időtartama három egymást követő nap. Az egyhetes vagy ennél hosszabb étrendi megszorítás még egészséges embernek is csak szakember felügyelete mellett javasolt.
A folyadékról böjt idején sem szabad lemondanunk, mert ezzel is segítjük a kiválasztási folyamatokat. Az ajánlott folyadékfogyasztás mértéke a testtömegtől függően naponta két-három-négy liter. Forrásvíz, gyógyteák vagy szénsavmentes ásványvíz fogyasztása javasolható. - Felépítés – visszaállás a normál étrendre:
A böjt alatt, főleg a hosszabb böjtök esetében az emésztőrendszer is „tartalékra” kapcsol, az emésztőenzimek kiválasztása lecsökken. A böjt után, hasonlóan a leépítéshez, fokozatosan térjünk vissza a bőségesebb étkezésre, ami lehetőleg igazodjon az egészséges táplálkozási ajánlások irányelveihez.
A legtöbb ma alkalmazott böjtterápia részleges böjt, jellemzően egy nagyon alacsony energia-bevitelt biztosító, zöldség, gyümölcs (esetleg gabona) alapú étrend.
- Léböjt (folyékony nyers étrend): nyers gyümölcsök és zöldségek kipréselt levét fogyasztjuk egész nap.
- Szilárd nyers étrend: a napi étrend vegyesen összeállított, nyers gyümölcsökből és zöldségekből áll.
- Bővített nyers étrend: a nyers gyümölcsöket és zöldségféléket teljes kiőrlésű rozslisztből készült kenyérrel, párolt főzelékfélékkel, héjában sült burgonyával egészíthetjük ki.
- Gyümölcsnap: különböző gyümölcsökből készítünk gyümölcstálat, napi öt-hat étkezésre elosztva.
A rövid (1-3 nap) és általában a részleges böjtöt jelentő módszerek egészséges emberek esetében biztonságosan alkalmazhatóak. Teljes böjt, terápiás célú böjt, 3 napnál hosszabb böjt viszont már csak szakember, pontosabban böjt-team vezetése mellett ajánlott. Egy böjt-teambe elvileg beletartozna egy orvos, egy dietetikus és az alkalmazott kiegészítő módszerek megfelelően képzett szakemberei.
Fontos! Túlzásba vitt böjtölés esetén előbb-utóbb tápanyaghiányos állapot alakul ki.
A böjt jótékonyan hat szervezetünkre az energia-, fehérje- és nátriumszegény étrendnek köszönhetően. A C-vitaminban, káliumban és magnéziumban gazdag táplálékkal elősegítjük az elektrolit-egyensúly áthangolását a káliumbőség irányába, lúgos irányba toljuk a vizelet kémhatását. A nyers étrendek sok élelmi rostot tartalmaznak, ezért serkentik a bélmozgásunkat, ily módon a salakanyagok rövidebb ideig tartózkodnak a bélrendszerben.
Különösen ajánlott a böjtkúra elvégzése:
- túlsúly, szív- és keringési betegségek, székrekedés, köszvény esetén, valamint
- fáradékonyság, migrén, bizonyos bőrbetegségek, menstruációs problémák jelentkezésekor.
A nyers étrendet, gyümölcsnapot havonta legalább egyszer érdemes beiktatni az étrendünkbe. Fogyókúrázóknak és székrekedésben szenvedőknek pedig hetente egyszer vagy kétszer is érdemes nyers étrendet fogyasztani.
Mikor nem javasolt a böjt?
Nem javasolt a radikális böjt tartós gyógyszerszedés esetén (például pszichiátriai betegség miatt kezeltek vagy szteroidot szedők számára), veseelégtelenségben, májműködés zavaraiban, vérképzőszervi betegségekben, tuberkulózisban, pajzsmirigy-túlműködésben, erős testi-szellemi és lelki kimerültség, intenzív stressz esetén, valamint terhesség és szoptatás alatt.
Az Életfa Program Nahrin termékkínálatából remekül beilleszthető ebbe a tehermentesítő kúrába a Barackíró vagy az Almaíró - attól függ, melyiket szereted.
Az elkészített ital energiaszegény, értékes írófehérjét tartalmaz és ásványi sókban gazdag. Fogyókúrák, diéták kitűnő kiegészítője, méregtelenítő szerveink segítője.
Alkalmazható:
- rendszeresen naponta 1-1 étkezés helyett vagy diétás étkezés mellett,
- kúraszerűen, hetente 1 böjtnap étrendbe iktatásával.
Cukorbetegek is fogyaszthatják a szénhidráttartalom beszámításával (100 ml kész ital 6,6 g szénhidrátot tartalmaz).
Elkészítés: 2 evőkanál port rázz össze 2 dl vízzel, és idd meg éhgyomorra. Bőségesen igyál hozzá folyadékot!
E készítmények különlegessége a porított író kitűnő tisztító hatása és magas értékű ásványi anyag tartalma mellett a benne található inulin, melyet cikóriából vonnak ki.
Ez a növényi eredetű rostanyag a rostok összes jó tulajdonságával rendelkezik, valamint támogatja az egészséges bélflórát is.
Összegezve elmondható, hogy az Alma- vagy Barackíróval kiegészített nyers étrend, illetve a gabonákkal bővített zöldség-, gyümölcsalapú étrend már pár napos kúra esetén is elősegítheti az ödémák megszűnését és a salakanyagok kiürülését a szervezetből. Mindez segítheti a nyálkahártyák regenerálódását és a bőr tisztulását, csökkentheti a gyulladásos folyamatokat, továbbá kedvezően hat az immunrendszerre.
Itt a tavasz, segítsük, támogassuk szervezetünket is a megújulásban!
Szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus
Élet(FA)mód Klub