Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

FŰSZERKALAUZ: KAKUKKFŰ, A HARCTÉRI FERTŐTLENÍTŐ

 fkkahf

A kakukkfű (Thymus) az ajakos virágúak, avagy árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó növénynemzetség.
Kb. 350 örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő-, hibrid faj összefoglaló neve. Európa, Ázsia és Észak-Afrika mérsékelt övi területein honosak. Őshazája Dél-Európában, a Földközi tenger vidékén található. Főként Európában és Észak-Amerikában termesztik.
Legismertebb a csak kakukkfűként  ismert mezei változata (Thymus serpyllum), és a kerti kakukkfű (Thymus vulgaris), melyet a magyar népnyelv balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor névvel illet. Magyar nevét azért kapta, mert akkor virágzik, amikor a kakukk megszólal, májusban.
Évelő, alacsony félcserje, karós gyökerű, fásodó, a tövétől többszörösen elágazó szára van, 20-50 cm magas, félig elfásodó, bokra szétterülő. Levélzete sok kicsiny, átellenes állású, lándzsa alakú, finoman szőrözött levelű. Virágzata álörvökből összetett szaggatott füzér, a virágok kicsik, lilás színűek (vagy fehérek), május-júniusban nyílnak.

Egyes írások a thymus elnevezést latin eredetűnek írják és a balzsamozó növényt jelentő óegyiptomi tham vagy thm szóból eredeztetik. Erős illata és kitűnő fertőtlenítő hatása miatt az egyiptomiak ugyanis balzsamozásra használták olaját.
Máshol a thymus szót a görög Thymonból származtatják, amelynek jelentése bátorság. A kakukkfű a görögöknél a kecses eleganciát jelképezte, sokszor bókoltak úgy, hogy „a kakukkfű illatát árasztod”, ami dicséretnek számított. Ezenkívül a vitézséget, bátorságot jelképezte, háborúba készülő férjük ruhájára kakukkfüvet hímeztek az asszonyok

fkkahf 1Mózes az írások szerint dúsan termő kakukkfűvel találkozhatott Hóreb-hegyén.

A rómaiak Vénusz növényének tekintették: az asszonyok illatosításra, arcpirosításra használták, míg a katonák erejük fokozódását várták a belőle készült fürdőtől. Gyógyítottak is vele: köhögéscsillapítóként, emésztésserkentőként és bélféregűzésre használták.

Angliában a hölgyek lovagjaik vállszalagjára kakukkfű ágacska fölött lebegő méhet hímeztek bátorításképpen. Azt tartották, a kakukkfű meghosszabbítja az életet. Ezt azóta a kutatások is igazolták: a kakukkfű valóban késlelteti az öregedési folyamatokat.

Európában a nagy pestisjárvány idején fertőtlenítőszerként használták, míg az első világháborúban a katonák sebeit kezelték vele.

A csecsemőmirigy a kakukkfű virágjához hasonlatos alakja miatt erről a növényről nyerte nevét (thymus).
A kakukkfű a világ minden táján szerepel a hivatalos gyógyszerkönyvekben, így a VIII. Magyar Gyógyszer Könyvben is. 1719-ben Neumann Caspar1 fedezte fel illóolajának fő hatóanyagát, a timolt (40%)2, a baktériumok, gombák, bélférgek fejlődését gátló anyagot.
Hatóanyagai között találunk még karvakolt (15%), egy szintén fertőtlenítő, baktérium- és vírusölő hatású vegyület, valamint keserűanyagokat és cserzőanyagot.
Látható, hogy a kakukkfűvel történő kezelések  régóta ismert terápiák, amellyel a meghűlést még a kezdeti stádiumban lehet - és érdemes- kezelni.
fkkahf 2Teaként fogyasztva szélbántalmak, emésztési görcsök megszűntetésére, epehajtóként, bélféreg űzőként használták, valamint fogpépekhez, szájöblítőkhöz, hajvizekhez, borogatásokhoz, bőrviszketés ( kiütés,  rovarcsípés) csillapításra. A legújabb kutatások alapján bőrgombásodás esetén is hatékony.
Emeli az alacsony vérnyomást, vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén is kiváló.
Fertőtlenítő tulajdonságán kívül a kakukkfű és olaja nyálkaoldó és köptető hatását légcsőhurut esetében a mai tudomány is elismeri. Köhögési ingercsillapító- és görcsoldó hatása még a szamárköhögés estében is elfogadott volt. Alkalmazzák még asztma, dohányosok idült hörghurutja, időskori tüdőtágulás, hörgőtágulás kezelésében is. Fertőtlenítő hatásán túl illóolaja serkenti az immunrendszer működését, hatására fokozódik a fehérvérsejtek termelődése, ezért a növény fürdő és inhalálás formájában különösen hatékony. Olasz szakértők arra az eredményre jutottak, hogy a kakukkfűolaj eredményes ellenszere a Candida albicans gombaféle okozta gombás fertőzéseknek, mely általában a szájnál és a női nemi szervnél alakul ki.
Kakukkfű olaj üzenete: NÖVELEM ERŐDET ÉS JÓSZÍVŰSÉGEDET! Élénkít, fertőtlenít, féregűző, nyákoldó. Segíti a szabályos menzeszt, növeli a fehérvérsejt termelődést. Erőtlen, fáradt lelkiállapotban az ember tettrekészségét is fokozza, de nem tesz erőszakossá.
Portugál egyetemi kutatások azt találták, hogy a kakukkfű illóolaja képes megállítani a betegségeket okozó baktériumok terjedését az ételekben. A kutatás szerint a kakukkfüvet tartósítóként is lehet használni, mivel megelőzi az olyan baktériumok, mint a Enterococcus, Escherichia, Staphylococcus és a Pseudomonas szaporodását az ételekben. Még az antibiotikumoknak ellenállni képes baktériumok esetében is hatásos gyógyír lehet!
Terhes, szoptatós édesanyák, pajzsmirigy elégtelenségben szenvedők nem használhatják a kakukkfüvet és az olaját gyógyszermennyiségben! 

fkkahf 3Szerencsére nekünk rendelkezésre áll a Just-tól a Téli fürdő, a Kakukkfű krém, és időszakonként az illóolaj. Bővebben itt:
http://www.eletfaprogram.hu/index.php/egeszseg/2531-a-termeszet-patikajabol-ajanlom-a-kakukkfuvet
http://www.eletfaprogram.hu/index.php/component/k2/item/56-just-kakukkfu-krem

Emésztést segítő fűszer: A francia konyha klasszikus fűszere, de a világon mindenütt kedvelik. Étvágyjavító, puffadást gátló, görcsoldó és hasmenés elleni szer, jó bélfertőtlenítő, valamint bélféregűző hatása is ismert. A kakukkfű különösen ajánlott gyomor- és epebetegek számára. Nehezebb levesek és főzelékfélék pl. bab, borsó, lencse, káposzta, karalábé, valamint zsíros ételek emésztést segítő fűszere, de húsokhoz, halételekhez, kagylóhoz, pástétomokhoz, mártásokhoz, szószokhoz is kedvelik. Diétás fűszerkeverékek elmaradhatatlan összetevője. Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell vele fűszerezni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól a friss növényt jól zárható edényben kell tartani.

Leggyakoribb - főként a mediterrán - konyhai alkalmazásai

  • Nehezebben emészthető leveseknél: bab, borsó, gomba, káposzta, karfiol, karalábé.
  • Salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika, a salátához és/vagy öntethez.
  • Tésztaszószokhoz, kitűnő ( paradicsomos vagy a tejszínes-gombáshoz is).
  • A semlegesebb ízű zöldségeknek nagyon jó karaktert ad, pl: cukkini, krumpli.
  • Sültekhez: baromfi-, marha, sertés húshoz egyaránt, vadas ételekhez.
  • Növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.
  • Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle. 

Kedvcsináló receptek a kakukkfűhöz.

Mozzarellás sült paradicsom

fkkahf 4Hozzávalók: 4-5 nagy érett paradicsom, mozzarella golyó, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 3-4 ek olíva, bazsalikom, kakukkfű, kevés petrezselyemzöld (nálam sok), Nahrin Saláta fűszer, Citrombors.

Elkészítése
A paradicsomokat és a mozzarella golyókat kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és egy kiolajozott tálba, fedésben váltakozva lerakjuk. A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágva (gyorsítva: Nahrom, Saláta, Citrombors és Fokhagyma fűszert keverek bele, akkor már nem sózom külön!!!) belekeverjük az olívaolajba, sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a zöldfűszereket. Ezzel a keverékkel megkenjük a sajttal lerakott paradicsomszeleteket, és forró sütőben addig sütjük, míg a sajt megolvad.
Könnyű nyári- vagy böjti étel, amit friss kenyérrel tálalunk. Titok: friss tortillán az igazi.

Dorozsmai pulyka

Hozzávalók: 1kg pulyka medalion, 1 fej vöröshagyma, 2 dl száraz vörösbor
Nahrin Fokhagyma, Tengeri algás fűszersó, Borsfűszer, kakukkfű, bazsalikom, babérlevél, 8-10 szem borókabogyó, 2 evőkanál cukor, kevés liszt, 1 dl tejföl, olaj.

Elkészítése
A húst sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk (én 1-2 órát állni hagyom a fűszerekben, de nem feltétel), kevés olajon mindkét oldalát megkapatjuk, majd kivesszük a zsiradékból. A hagymát apróra vágva az olajon megfonnyasztjuk, visszatesszük a húsdarabokat, megszórjuk a fűszerekkel, felöntjük 1dl vörösbor és kevés víz keverékével, és fedő alatt pároljuk. Az elpárolgott levet borral pótoljuk. Ha a hús megpuhult, tálra szedjük. A cukrot a maradék olajon megpirítjuk, megszórjuk liszttel, felöntjük vörösborral, s ezzel sűrítjük be a hús levét, melyet végül kevés tejföllel gazdagítunk. A pulykahúst visszatesszük a lébe, és kissé összeforraljuk.
Köretként krokett illik hozzá, de finom bulgurral, kölessel, rizzsel, vagy sós burgonyával is.

Kakukkfüves sültburgonya.

fkkahf 51kg meghámozott burgonyát karikára vágunk, egy sort kizsírozott tűzálló tálba rakunk. Erre karikára vágott vöröshagymát teszünk, megszórjuk Nahrin Borsfűszerrel  (aki kevésbé szereti, próbálja ki Citromborssal), Tengeri algás sópótlóval/ vagy Burgonya fűszerrel, finomra vágott kakukkfűvel és petrezselyemzölddel, kevés vajat is adunk hozzá. Erre ismét burgonyát és fűszereket, vajat rétegezünk. Addig ismételjük, amíg a burgonya elfogy. Végül paradicsommal és vékonyka füstölt szalonnával takarjuk be, majd lefödjük alufóliával. Lassú tűznél puhára sütjük, végül a fóliát levesszük és gyorsan megpirítjuk. Rövid idő alatt elkészül.

Pilisszentiván, 2017. Szent György  hava 05.

Szeretettel:

Berecz Ildikó
Az Életfa Program Honismereti-
és Kultúra szirmának vezetője


[1] Neumann Caspar: lengyel vegyész, /1683. július 11., Sulechów, Lengyelország - 1737., Berlin, Németország/
[2] A timol népszerű fertőtlenítőszer volt egészen az első világháborúig, ami "kakukkfűválságot" okozott. A világ kakukkfűolajának a zömét ugyanis Németországban állították elő, így amikor Anglia és Franciaország hadat üzent a németeknek, a harctéri fertőtlenítőszer rendkívüli hiányával is szembe kellett néznie.

forrás:

Romváry Vilmos: Fűszerek könyve
Rápóti-Romváry: Gyógyító növények
Dános Béla: Farmakobotanika
http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/kakukkfu.html
http://www.mindmegette.hu/a-csodalatos-kakukkfu-12242/

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok