Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

TUDJ MEG TÖBBET A D-VITAMINRÓL

maadv

A D-vitamin a szteroid hormonok családjába tartozó vitamin és egyben aktív hormon, amely zsírban oldódik és hővel szemben ellenálló.

Két formájáról beszélhetünk:

  • D2-vitamin (ergokalciferol), amit a táplálékkal veszünk fel és a
  • D3-vitamin (kolekalciferol), amely a bőrben napfény vagy mesterséges besugárzás hatására keletkezik az előanyagából, a 7-dehidrokoleszterinből, illetve a táplálékkal jut be a szervezetbe.

A bőrben UV-B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin az emberi szervezet legfőbb D-vitamin forrása, és mivel zsírban oldódik, a szervezet 2-3 hónapig raktározza a zsírszövetekben.

A D-vitamin fő táplálkozási forrásai közé tartoznak a zsíros halak, a halak mája, a halmáj olaj, a tojássárgája, valamint a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, például a gabonakészítmények, tejkészítmények. Általánosságban elmondható, hogy az állati eredetű élelmiszerek D3- és D2-vitamint, a növényi eredetűek D2-vitamint tartalmaznak.

maadv 1

Tíz-tizenöt perces, az arcot, végtagokat, vagy a hátat érő nyári, nappali (10 és 15 óra közötti) napfény elegendő az optimális D-vitamin szérumszint kialakulásához, a késő őszi, téli és kora tavaszi napsugárzás D3-vitamin képző hatása viszont elenyésző. A D3-vitamin képzés az életkorral jelentősen csökken, a fiatalok bőrében a D-vitamin szintézis kb. kétszer olyan intenzív, mint az idősekében.
Érdemes tudni, hogy a szoláriumok által kibocsátott UV-A sugárzás nem alkalmas D3-vitamin képzésére.

Miért fontos a D-vitamin?

A D-vitamin hozzájárul:

  • a kalcium és a foszfor normál felszívódásához/hasznosulásához,
  • a vér normál kalciumszintjének fenntartásához,
  • az egészséges csontozat fenntartásához,
  • az egészséges izomfunkció fenntartásához,
  • a normál fogazat fenntartásához,
  • az immunrendszer normál működéséhez, valamint
  • szerepet játszik a sejtosztódásban.

A D-vitamin legfőbb szerepén kívül a legújabb kutatások szerint szabályozza a sejtek növekedését, befolyásolja az immunfunkciókat, valamint az inzulin és a vérnyomás szabályozásában is közreműködik.

Hiánya számos betegség kialakulásának a kockázatát erősíti fel: csontritkulás, bőrbetegségek, autoimmun betegségek, szív- és érrendszeri elváltozások, daganatos betegségek, cukorbetegség, nőgyógyászati problémák.

D-vitamin hiány?

Ma már van lehetőség a D-vitamin szintjének ellenőrzésére. A vizsgálathoz vérmintát vesznek, a D-vitamin a vérszérumból és a vérplazmából egyaránt mérhető.
Igaz, hogy reprezentatív nagyságrendben Magyarországon eddig nem végeztek D-vitamin szérumszint méréseket, ennek ellenére erősen valószínűsíthető, hogy a lakosság jelentős része, főleg télen-tavasszal D-vitamin hiányban szenved.

A 2014-ben lezajlott Országos Tápláltsági Állapotmérés (OTÁP 2014) közzétett adataiból egyértelműen látszik, hogy a magyar lakosság körében kritikusan alacsony a D-vitamin bevitel. A felmérésből az is kiderült, hogy ez az a vitamin, amire a lakosságnak leginkább szüksége van.

maadv 2

maadv 3A WHO a gyerekeknek (0 hónapostól 18 évig) és 50 év alatti felnőtteknek napi 5 µg (200 NE) bevitelét javasolja (beleértve a várandós és szoptató nőket), az 51-65 éveseknek 10 µg-ot (400 NE), és a 65 évesnél idősebbek számára 15 µg-ot (600 NE).

A D-vitamin jótékony hatásaira vonatkozó legújabb kutatások eredményei alapján, bizonyos betegségek fokozott kockázata esetén, a megelőzésben és a kezelésben ezen mennyiségek többszöröse, akár tízszerese is ajánlott lehet. Ilyen esetekben a kiegészítést egyénre szabottan kell alkalmazni. A D-vitamin pótlás esetén figyelembe kell venni az életkort, az egészségi állapotot, a gyógyszer kölcsönhatásokat, az évszakot, a szabadban töltött időt, a lakóhelyet, a táplálkozási tényezőket, stb.

Magzati korban a D-vitamin ellátottság az anya D-vitamin szintjével arányos. Az anyatej rendkívül kevéset tartalmaz, ezért a csecsemők D-vitamin pótlása elengedhetetlenül fontos. Ez kisgyermekkorban az őszi–téli hónapokban folytatandó.

D-vitamin kapszulák kalciummal, csalán kivonattal, inulinnal és folsavval

d vitamin kalciummal

A Nahrin által kifejlesztett étrend-kiegészítő, alapja a D3-vitamin, de ezen kívül még tartalmaz

  • kalciumot (kalciumkarbonát, kalciumlaktát, kalciumfoszfát),
  • csalán kivonatot, mely ideális kiegészítő, mivel tartalamaz kovasavat és szilíciumdioxidot,
  • inulint és
  • folsavat.

Felhasználás: naponta 1 kapszulát egy kis vízzel vegyen be, lehetőleg étkezéskor.

Optimálisan kombinálható ez a termék a Basico porral vagy a Basico tablettákkal, így nem csak a hatékonyabb felszívódásról, de a megfelelő ásványi anyag bevitelről is gondoskodhatunk.

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus


Forrás:

https://www.ogyei.gov.hu/otap_2014/
http://mdosz.hu/
Orvosi hetilap, 2012. 153. évfolyam, Szupplementum

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok