Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

MELEGÍTŐ ÉS HŰTŐ ÉLTELEK, AVAGY 8 TANÁCS NYÁRRA

DSC05221

Hiedelmek: Déligyümölcs télen jó vitaminforrás. Bográcsgulyás, flekken nyáron, a kerti partin.

Tények: Mi magyarok hihetetlenül finoman és gazdagon főzünk. Manapság az ünnepi ételeinket esszük mindennap. Nem tudjuk már, hogy mikor mit kell enni! A kínai orvoslásban (és az indiai ajurvédában is) a gyógyítás alapja a táplálkozással kezdődik. Addig nem érdemes szerintük kezelni betegségre senkit, míg nem rendezi az étrendet. Ezt 3 napos böjttel kezdik! A Jin és Jang elvéről sokan hallottunk, ez megvan az ételek között is. Vajon ugyanúgy öltözök-e télen, mint nyáron? Az ételekkel mi a helyzet?

Mit tegyek?

  1. Tervezzem meg a heti étrendemet az időjárás szerint. Melegben ne egyek állati fehérjét, csak zöldséget, gyümölcsöt, krumplit, hajdinát, árpagyöngyöt, kölest és igyak sok folyadékot! Nem véletlen, hogy az esős, nyirkos Angliában reggel melegítő zabkásával kezdenek.
  2. Sajnos a hideg italok és hűtött ételek semmikor nem jók. A gyomornak mindent fel kell melegíteni 38 fokra. A folyadék minden formában hűtő jellegű, tehát önmagában elég a szobahőmérsékletű víz hő csökkentésre. Már attól beindul az izzadás. (Ennyit a hideg sörről és a fagyiról - helyette idénygyümölcs! Ami Magyarországon termett!!!)
  3. A húsételek mind Jangot, vagyis meleget termelnek. Ez téli étel. Vagyis, ha megeszem, izzadni fogok, mint egy ló, még ülve is. Megmozdulni persze nem lesz kedvem, ezért iszom egy kávét, ami Jin energia, hogy kiegyensúlyozzam magam, no és egy szál cigi, ami szintén Jin.
  4. 20 évvel ezelőtt Magyarországon száraz, meleg nyár volt. Mára jelentősen emelkedett a páratartalom, ezért ugyanazon hőmérséklet mellett kevesebb hőt tudunk leadni. Nem tudunk úgy izzadni, hiszen eleve vizes a bőrünk. Sokan panaszkodnak arra, különösen az idősebbek,  a szívbetegek, hogy fulladnak. Ehhez jön még, hogy melegítő ételekkel (hús, só, zabpehely) megterhelem ismét az emésztést.
  5. A nyári vírusos hányásnak és hasmenésnek is ez az oka. A szervezet meg akar szabadulni a nehéz ételektől. A bacik, vírusok nem szaporodnának barnarizsen és salátán, de flekkenen és gulyáslevesen annál inkább.
  6. Jó segítséget jelentenek a nyári zöldség- és gyümölcslevesek. Nem habarom, nem rántom. Vízben főtt zöldségek finoman fűszerezve és turmixolva. Soha nem hittem volna, hogy ez ilyen finom. 
  7. Szabály a fűszerezés! Ezen áll vagy bukik minden. Nem növeli a kalóriát, mégis élvezeti értéke van. 20 évvel ezelőtt kezdtem tanulni, mára 40 féle fűszernövény van a konyhámban! És ehhez jön még a 10 féle Nahrin fűszerkeverék! Érdemes utána olvasni, kipróbálni többféle ízesítésben az ételeket. Ugyanaz, de mégse.
  8. Zárásként egy nyári leves, cukkíniből: 1 evőkanál oliva olajon vagy kevés vajon megpirítok egy közepes fej hagymát. Felöntöm 1-1,5 l vízzel, 1 mokkáskanál tengeri sóval, beleteszek egy 20 cm-es cukkínit meghámozva, darabolva, és három kis krumplit kockára vágva. Mikor a krumpli megfőtt összeturmixolom, és hűlés után beleteszek 2 teáskanálnyi Nahrin Zöldséglevest és Nahrin Fokhagymafűszert. Ezeket a fűszereket nem hevítem, mert speciális fagyasztva szárítás miatt vízzel érintkezve olyanná válik, mintha most szedtem volna le a kertben az összetevőket.) Fogyasztható melegen, pirítóssal, vagy ha utazom szobahőn is, mert nem csapódik ki a zsiradék.

Szeretettel:
Dr. Harsányi Edit
orvos-marketing igazgató

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok