Menu

just logo uj     nahrinlogo       

emk jelentkezes

A+ A A-

BIRS? BÍRLAK!

birsA befőzési szezon végét jelzi, amikor a birs kerül sorra. A birsalma és a birskörte csak alakjában különbözik, ugyanarról a növényről van szó. Színe, illata, íze, hatóanyag tartalma felhasználhatósága ugyanaz.

Gyerekkoromban nem szerettem, később megkedveltem Anyukám által készített diós birsalma sajtot, most - már a lemez B oldalán - kedvencem minden változatban elkészítve: gyümölcs leves, szósz, lekvár, kompót, sajt, sütemény bármilyen formában jöhet. A családom kedvence főtt marhahúshoz szószként elkészítve, vagy vörösborban megpárolt birskarika, juhtúrós krémsajttal a tetején, sültlibához köretként, Márton napkor.

A birs latin nevének (Cydonia Oblonga) fordítása: krétai alma.

Állítólag Paris trójai királyfi, "aranyalmája" egy birs volt, mellyel eldöntötte az istennők szépségversenyét. Ezért a szerelem, a termékenység és a boldogság gyümölcsjelképévé vált. Az esküvői szertartások kihagyhatatlan eleme volt a görögöknél. Ez a történet is mutatja, hogy már az ókorban ismerték és szerették.

Őshazáját Perzsiába, Turkesztánba, a Kaukázus vidékére és Törökországba valószínűsítik. Ez utóbbi ország a világ legnagyobb birs felhasználó állama. Koreában nagy népszerűségnek örvend a birs szárított gyümölcséből készült tea.

Erős zamatának és illatanyagának köszönhetően nemcsak nagyanyáink, hanem már az ókori rómaiak is szoba-illatosítóként használták. Magas pektin tartalma miatt a mai dzsemek és lekvárok őse. Portugáliában birsből készítették az első lekvárt, a „marmalada”-t.

Hozzánk Európa déli részéről érkezett, első magyar említése 1395-ből maradt fenn. A világon a 200 féle fajtából 40-50 birsfajtát szaporítanak, ezek közül Magyarországon 10-15 közismert.

A népi gyógyászatban ismert volt a nyákoldó hatása (pektin tartalom), magját köhögéscsillapításra és kíméletes hashajtóként alkalmazták. Nyálka-és cseranyagban gazdag levét a száj- és a garat gyulladásának enyhítésére és bélproblémák ellenszereként alkalmazták. Kálium tartalma jótékony a magas vérnyomás enyhítésére. Segíti az anyagcserét, székrekedésnek és a hasmenésnek egyaránt ellenszere. Minden gyomorpanaszt enyhít, segít puffadáskor, remek görcsoldó: csökkenti a menstruációs fájdalmat, kordában tartja a koleszterin szintet. A jó kedély megőrzése érdekében rendszeresen fogyasztották (a depressziót még nem ismerték).

Cervantes művében Don Quijote Sancho Panza gyomorrontását birssel kúrálta.

birs 1A szépségipar is felfedezte és elterjedten használja, nyugtató, hűsítő hatásának köszönhetően a kozmetikumok kedvelt összetevője. Hidratálja, feszesíti, a száraz, gyulladt, berepedezett, érzékeny bőrt, kíméletesen ápolja a napozás által meggyötört kültakarót. Kisimítja a szem alatti ödémát, összehúzza a pórusokat, csökkenti a ráncokat, látványosan frissíti az arcot, dekoltázst. Birs hatóanyagait alkalmazzák a fogyókúrás szerekben is, mert serkenti a bélműködést és méregtelenít.

Amit a régiek nem tudták miért, "csak" tapasztalták jótékony hatását, a tudomány ezt a tapasztalatot igazolta. A birs a pektin mellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot, almasavat és csersavat tartalmaz. A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitamin, illetve 27 féle ásványi anyag (többek között foszfor, kálium, vas, kalcium, magnézium) található benne. 100 g gyümölcs átlagosan 15,3 g szénhidrátot, 12,5 g cukrot, 1,9 g rostot, 0,4 g fehérjét, 83 g vizet és 60 kcalt tartalmaz.

A birsalmát nyersen csak a mediterráneumban fogyasztják, ahol teljesen megérik, mert az itthon termett fajták húsa túl kemény és íze nagyon fanyar, feldolgozva, megsütve vagy megfőzve azonban igazi csemege. Erdélyben a káposztás és babos ételeket ízesítik vele, keresztapám a savanyított káposztába is tett belőle.

Mivel a hámozása, felszeletelése komoly erőpróba, minden asszonyi fortélyt bevetek, hogy az uram magára vállalja ezt a kemény feladatot. Attól függően, hogy milyen a kedve (vagy van-e autós műsor a tv-ben, mert akkor türelmesebb!) készül hámozott vagy héjas birsből a sajt és/vagy a lekvár. Ez a színét is befolyásolja, a héj nélküli változat pirosas, sötétebb színű lesz és áttetszőbb, míg a héjával készített sárgás marad, és kásásabb, de mindenhogy finom.

Sem a lekvárhoz, sem a sajthoz nem használok cukrot, sztíviával tettem el, viszont teszek bele JUST Téli olajat, (üvegenként 2 csepp), ha az nincs akkor őrölt fahéjat és szegfűszeget is, nagyon finom lett.

Egy igazi októberi süti recept, én Faragó Zsuzsától tanultam, bár lehet sokan felszisszennek a fehér liszt és a kristálycukor, mint összetevő láttán. Várom az alternatív megoldásokat!

FaZsu birses crumble-ja (morzsasüti)

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 5 nagyobb szem birs
  • csipetnyi őrölt fahéj és szegfűszeg
  • vaníliafagyi ízlés szerint

birs 2
A lisztet, a vajat és a cukrot robotgép dagasztó feltétjével, vagy kézzel, az ujjaink közt morzsolgatva dolgozzuk össze, amíg daraszerűen összeáll. A gyümölcsöt vágjuk egyenletes szeletekre. Egy lapos sütőformát kivajazunk, az aljára kristálycukrot szórunk, mintha liszteznénk és ráfektetjük a birs szeleteket, melyet megszórunk fahéjjal, szegfűszeggel, majd ujjnyi vastag rétegben szórjuk a tetejére a tésztát. Közepes lángon addig kell sütni, míg a teteje (tálaláskor az alja) aranybarna lesz (kb. 15-20 perc). A morzsa-tészta egészen ropogósra fog sülni és ezalatt a gyümölcsök is megpuhulnak, a cukor rákaramellizálódik.

Tegyük tányérra, és kínáljunk mellé vaníliafagyit.

Birs helyett almával is nagyon finom.

Szeretettel:

Berecz Ildikó


receptek még:

http://www.mindmegette.hu/valogatas/illatos-birsalmas-finomsagok-498
http://www.mindmegette.hu/birsajandekok-a-konyhaból-47639
http://www.mindmegette.hu/birsalmasajt-birsalmalekvar-hetszeres-termelekenyseggel.recept