Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

A+ A A-

ÉLETET AZ ÉVEKNEK II

eae2

Táplálkozási ajánlások

Az egészségmegőrző étrend összeállításakor Időskorban is ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venni, mint az egészséges felnőttek táplálkozásában. (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége- OKOSTÁNYÉR: www.mdosz.hu/okostányér).

Az étrend legyen változatos - „a változatosság gyönyörködtet” -, napi rendszerességgel, megfelelő arányban tartalmazzon gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket, továbbá tejet és tejterméket, sovány húsokat, húskészítményeket. Hetente legalább egyszer (de inkább többször- kétszer-háromszor) ajánlott halat, maximum 3-4 db tojást fogyasztani. 10 naponta szárazhüvelyeseket, időnként kisebb mennyiségben olajos magvakat, egy-egy főétkezéshez édességeket.

Változatos és megfelelő energiatartalmú étrenddel biztosítható a megfelelő vitamin és ásványi anyag szükséglet is.

Időskorban gyakori a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása. A megfelelő vércukorszint biztosítása érdekében fontos a napi többszöri (négy-ötszöri) kisebb étkezés, és a szélsőségeket elkerülő változatos étrend. A napi többszöri, kisebb étkezés egyenletes energia-és tápanyagellátást biztosít a szervezet számára, s az emésztőrendszert sem terheli meg, ami különösen fontos ebben az életkorban.

Különbségek is vannak az egészséges felnőtt táplálkozásához viszonyítva:

 • nagyobb az idősebb emberek fehérjeszükséglete - szervezetükben a fehérje értékesítésük már nem tökéletes. A rosszabb hasznosulás mellett az is fehérjehiányhoz vezethet, hogy az idősek nem fordítanak kellő gondot étrendjük változatosságára. A heveny és idült gyulladások miatt is fokozódik a szervezet fehérjeigénye. A fehérjeszükséglet fedezésére elsősorban a teljes értékű fehérjeforrások – sovány húsok, halak, tejtermékek, tojás – és megfelelő ételpárosítással a hüvelyesek alkalmasak.
 • A jó fehérje-ellátottság alapját képező kiegyensúlyozott aminosav - bevitel érhető el például sárgaborsó-főzelék és desszertként Graham lisztből készült diós, mogyorós sütemény, vagy lencseleves és zöldséges rizottó (fele részben barna rizsből elkészítve) vagy szárazbab leves és kukoricakása vagy klasszikus szárazbab leves és mákos tészta (durumtészta) elfogyasztásával.

Idős embereknél a fehérjehiány szerepet játszik a lassabb, elhúzódó sebgyógyulásban, a felfekvések kialakulásában.

A fehérjéket felépítő aminosavak közül a metionin és lizin szükséglet kissé emelkedik. E két aminosav a legnagyobb mennyiségben a halakban, húsokban és a sajtokban találhatóak meg.

eae2 1A tengeri halak fogyasztása azért különösen előnyös időskorban, mert a bennük található igen hosszú láncú omega-3 zsírsavak csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Túlsúly  esetén  ajánlott  a csökkentett zsírtartalmú – nyersanyagok- tejtermékek, sovány húsok választása, mivel ezek rejtettzsír-tartalma, s ezáltal kalória tartalma is alacsonyabb.

Az ételkészítés során javasolt a felhasznált zsiradék csökkentése, erről még később szó lesz bővebben.

Jellemző, hogy az idős emberek kedvelik az édes ételeket, süteményeket, édességeket. Amennyiben egészségi állapotuk nem indokolja, nem is kell tiltani ezeket, viszont érdemes a nagyobb zsírtartalmú vajkrémes süteményeket inkább a gyümölcsös, túrókrémes, pudingos finomságokra cserélni.

eae2 2Javasolt egy szelet, az ízlésüknek megfelelő csokoládét fogyasztani. Jó rézforrásnak számít (100 gramm étcsokoládéban megtalálható a felnőttek napi rézszükségletének több, mint 60 százaléka).

Az étcsokoládé fontos antioxidáns hatású, (polifenolokat tartalmaznak), biztosítják az erek épségét, csökkentik egyes daganatos betegségek az érelmeszesedés kialakulását, valamint az immunrendszer működését is serkentik. Hangulatjavító hatása is van, ami az idős korban gyakran kialakuló depresszió esetében is jótékony hatású. Fontos a mérték tartása, hetente kétszer –alkalmanként egy-egy kisebb szelet javasolt- elsősorban a magas kakaótartalmúak közül.

eae2 3A zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek napi fogyasztásának azért van különösen jelentősége, mert a napi 25-30 gramm rost főként ezen alapanyagokkal kerül a szervezetbe. Különösen fontos szerepe van a magasabb rostbevitelnek a székrekedés megelőzésében, mivel ebben a korosztályban gyakori a renyhe bélműködés a csökkent fizikai aktivitás miatt. Ezen kívül bizonyos rostok (pl. a zabkorpa rostjai), a magasabb vérzsír értékeket (koleszterin) is kedvezően befolyásolhatják. (pl. tízóraira - joghurtba, vagy kefirbe keverve egy-két evőkanál búza-, vagy zabkorpa, gyümölccsel ízesítve - fedezi a napi rost szükséglet felét, harmadát).

Az idősebbek nem szívesen fogyasztják a barna kenyeret. Ilyenkor javasolt fele-fele, illetve 2/3-1/3 arányban a fehér és Graham lisztből készült galuskát, vagy a főzeléket Graham liszttel sűríteni.

Szeretettel:

Tarnai Irén, dietetikus
Egészségügyi Team


Felhasznált irodalom:

Szász-Győző Zsuzsanna – Hartmann Gabriella: Táplálkozási ajánlások ötvenentúliaknak / a kiadványban fel van tüntetve a felhasznált irodalom
MDOSZ/OKOSTÁNYÉR
www.medimix.hu - Az időskorúak táplálkozása

 

ILLATKOMMANDÓ

ik

Akkor érezzük igazán jól magunkat a bőrünkben, ha a megjelenésünk részleteiben is tökéletes. Egyik ilyen részlet az ápoltságunk, kellemes illatunk, foltmentes ruhánk.

Izzadni kell, hát izzadjunk!

Viszont nem mindegy melyik helyzetben milyen mértékben tesszük ezt.

Izzadunk, ha stresszesek vagyunk, ha izgulunk, ha melegünk van, ha betegek vagyunk, ha sportolunk, ha házimunkát végzünk, ha szaunázunk. És a sort még folytathatnánk.

De mikor kell mérsékelni az izzadást? Vagy mikor elegendő a dezodorálás?

Gátolni nem, de mérsékelni kell az izzadást, ha közösségbe megyünk, akár munkahelyre, akár szórakozni, hiszen kellemetlen az izzadtságfolt a ruhánkon. Érdemes szabályozni a hónalj nedvességét. Ezekre kiváló megoldást jelentenek a JUST apró szemcséjű alumínium sót tartalmazó deo roll-onjai, amelyek nem gátolják, de mérsékelik a verejtékezést. Ezek ugyanakkor baktériumokra ható növekedésgátló anyagot is tartalmaznak, és a szagokat elfedő illatanyagot. A JUST termékpalettáján 3 olyan terméket kínálunk, amelyek segítségével egész nap biztosíthatod a komfortérzetedet:

ik 1Mályva deo roll-on Havasi gyopár deo roll-on JFM deo roll-on

Az alumíniumsók bevizsgált anyagok, amelyek nagyon jól illeszkednek az emberi szervezethez, és nincs más olyan anyag, amely az erős izzadással ilyen hatékonyan felvenné a versenyt, ezért előszeretettel használják. Mivel a JUST cég esetében is legfőbb szempont a biztonság, ezért szakértőink nagyon alaposan és részletesen megvizsgálják az alumíniumsók tulajdonságait. Emellett elismert és független intézetek véleményét is figyelembe veszik.

Sportolásnál, avagy az otthoni munkálatoknál is megizzadunk. És van is helye ilyen esetben az izzadásnak, tehát nincs szükség a természetes folyamatba beavatkozni. A szagokat viszont mindenképp szeretnénk elfedni. Az ilyen esetekben kiváló alternatívát nyújt a JUST alkohol és alumíniummentes Alpesi len deo roll-onja, amely kiváló harcos a szag elleni védelemben, és ugyanakkor gyengéd ápolást nyújt az érzékeny bőr számára is. És ide tartozik a Deo Plus Classic zsályás szórófejes dezodor, mely szintén alumíniummentes formában nyújt komfortérzetet izzadás közben.

ik 2Alpesi len deo roll-on Deo Plus Classic

Az alumíniumsókat nem tartalmazó dezodorálók illatanyagukkal egyszerűen elfedik a nemkívánatos testszagot, amelyet a testen lévő baktériumok hoznak létre. Ezek a dezodorálók gátolják a baktériumok szaporodását, de az izzadás mértékét nem.

ik 3

Bármely deot is válasszuk, ezen készítmények használata mellett mi magunk is meg kell tegyünk néhány dolgot: távolítsuk el a hónaljszőrzetet, jól szellőző, természetes anyagból készült ruhát vegyünk fel, kerüljük az erős, csípős ételek fogyasztását, mondjunk le az izzadást fokozó anyagok fogyasztásáról (alkohol, nikotin, stb.)

Természetesen a Just-tal

Nagyházi Mária
JUST referens

 

ÉLETET AZ ÉVEKNEK I.

eaei

„A jövő csupa múltból áll” (Anatole France)

„Nem az a fontos, hogy az ember hány éves, csak a szíve legyen fiatal”- bizonyára mindenki ismeri a slágert.

Örök igazságokat tükröznek az előbbi gondolatok.

Fiatal éveinkben szervezetünk még viszonylag jól alkalmazkodik az intenzív tanulás és szórakozás rendszertelenségéhez. A családalapítás és a karrierépítés, időszakában főleg gyermekeink igényeit tartjuk szem előtt, és nem ritka, hogy saját testünk szükségleteit – energia, idő, pénz hiányában – háttérbe szorítjuk.

Az idő múlásával azonban szervezetünk félreérthetetlenül jelzi, hogy többet kell törődnünk magunkkal, ügyelnünk kell az egészségünkre. Sajnos gyakran halljuk a lemondás hangját: „erre a kis időre már minek”. Szerencsére egyre többen vannak, akik szeretnék jó életminőségben megérni unokáik, dédunokáik felcseperedését, boldogulását. Ők fontos szempontnak tartják, hogy felkészüljenek az időskorra, és megváltoztassák életmódjukat. Bíztató, hogy a pozitív gondolkodás önmagában átlagosan hét és fél évvel hosszabbíthatja meg az élettartamot. Ehhez hozzájárulhat, ha az ember rendszeres társasági életet él, kulturális rendezvényeket látogat, könyvtárba jár, és tartozik valamilyen közösséghez – az Életfa Program is ennek bizonyítéka –, de nagyon fontos az evés öröme is. Fontos a tudatos táplálkozás megvalósítása, a táplálkozási ajánlások figyelemmel kísérése.

Azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a tudatos, egészségvédő táplálkozást minél korábban, már a fogantatás előtt ajánlott elkezdeni, az anyai táplálkozáson keresztül a méhen belüli életben, majd a gyerekkorban, és az egész életen át kell folytatni

A népesség idősödése világszerte megfigyelhető folyamat. Magyarországon mára minden ötödik ember betöltötte 60. életévét, ez számszerűen 2 millió lakost jelent.

Az ENSZ előrejelzése szerint a 21. század derekára az emberiség több, mint egyötöde, Európa lakóinak 36-37%-a 60 évesnél idősebb lesz. 

A WHO /Egészségügyi Világszervezet/ a következőképpen osztja szakaszokra az idősebb kort:

eaei 150-60 év- áthajlás kora,
60-75 év idősödés kora,
75-90 év – időskor,
90 év felett- aggkor,
100 év feletti- matuzsálemi kor.

Az emberi fajra jellemző biológiailag elérhető legfeljebb 120 év körüli élettartamból a /eléggé eltérőek a maximumra vonatkozó becslések/ átlagosan alig több, mint a felét éljük meg.

Nincs két egyforma test és öregedés- az életkor az idősödésnek csak az egyik jellemzője. Nem csak a „naptári évek „szerint öregszünk, hanem a korosodás üteme alapvetően függ az egészségi állapottól is.

Időskori sajátosságok:

A szervezet időskori változásai:

 • az izmok tömege és ereje 30%-al csökken,
 • az idegrostok ingerületvezetése 15-20 százalékkal lassul,
 • az agy tömege mintegy 300 grammal lesz kevesebb,
 • a nyelv fiatalkori 240-250 ízlelőbimbójából mindössze 40-50 marad meg (a sós nem olyan sós már, az édes sem a régi)- intenzívebben fűszerezik ételeiket az idősebbek,
 • a látás és a hallás 70-80 százalékban érintett,
 • számos fog elvesztése (ételeket pépesíteni kell),
 • a szaglás is romlik (ételek aromájának élvezetét befolyásolja),
 • csökken a szomjúság érzékelése is – a kevesebb folyadékfogyasztás miatt szájszárazság alakul ki,
 • ha magányosak, nincs kedvük enni.

Az energiaszükséglet változása

30 és 80 éves kor között a szervezet energiaigénye csaknem egyharmadával lesz kevesebb.

Ennek döntő oka az alapanyagcsere (a szervezet életfunkcióinak fenntartásához szükséges minimális energia) lassulása és a fizikai aktivitás mérséklődése. A fizikai aktivitás csökkenését leggyakrabban a csont-és ízületi betegségek, szív-és érrendszeri problémák, 2-es típusú cukorbetegség, és más idült betegségek okozzák.

Az aktív életforma megőrzése jótékonyan hat az étvágyra, anyagcserére, valamint az előbbiekben említett betegségek megelőzése szempontjából is hasznos lehet.

Fontos a megfelelő testtömeg elérése, illetve fenntartása, mely növeli a várható élettartamot.

Szeretettel:

Tarnai Irén
dietetikus
Egészségügyi Team


Felhasznált irodalom

Szász-Győző Zsuzsanna – Hartmann Gabriella : Táplálkozási ajánlások ötvenentúliaknak / a kiadványban fel van tüntetve a felhasznált irodalom
MDOSZ/OKOSTÁNYÉR
www.medimix.hu - Az időskorúak táplálkozása

 

KISMAMASÁGOM A NAHRIN TERMÉKKEL

kantSzeretném, ha sok kismama és leendő kismama bátran nyúlna a termékekhez, segítségül ezért írtam és osztom meg tapasztalataimat Veletek!

Állapotosságom 2015 októberében kezdődött a második gyermekemmel.
Az első gyermekemmel még nem ismertem a JUST-NAHRIN termékeket, ezért gyógyszertári készítményeket és az orvos által felírt kismama vitaminokat szedtem. Igaz, figyeltem az étkezésemre, mégis felszedtem 20kg-t, ezt is szerettem volna elkerülni.

2013. november 14-én lettem Életfa tag. Már használtam néhány Just-Nahrin terméket, amit nagyon szerettem, ezért úgy gondoltam, ebben az esetben is segítségemre lesz.

kant 1A szponzorom javaslatára megvásároltam az üveges NAROSANOKAT, mind a négyet. Készítettem belőlük egy „turmixot” és reggel éhgyomorra ittam egy evőkanállal. Ami még nagyon fontos várandóság alatt, a Magnézium kapszulát is szedtem. Mivel a lábam is elég visszeres, arra is nagy gondot akartam fordítani, így a Q10 és akkor még Halolaj kapszulát (ma már Omega-3 kapszula) is fogyasztottam. ezeket a termékeket egyébként a "SZÍV-csomagban" kedvező áron megvásárolhattam. Ezek a termékek tökéletesen kielégítették vitamin és az ásványi anyag szükségletemet, így másra nem is volt szükségem.

Az előző terhességemhez képest kevesebbet híztam, a baba viszont nagyobb súllyal született, mint az első gyermekem. 2016 júliusában megszületett 3580 grammal és 50cm-rel a gyönyörűséges egészséges kisfiam.
Az első naptól kezdve egy kis talpra esett, élni akaró kisbaba. Ezt csak azért gondolom így, mert a lányomhoz képest folyton csak evett/eszik és alszik.

kant 2A kislányom etetését részben tápszerrel kellett megoldanom, a kisfiam most 16 hónapos és még szopizik. 5-6 hónapos korában kezdtem a mellé táplálást, addig kizárólag csak anyatejen volt. Gyönyörű, egészséges, masszív gyermek.

Még mindig fogyasztom a Narosan vitaminokat, így a kisfiam sem beteg soha.
A súlygyarapodása - a másik gyermekemhez és a többi NEM NAHRINOS babákhoz képest - is kimagasló. 3 hónaposan 6,5 kiló volt, de nem kövér. Most 16 hónaposan 10,5kg. Nagyon jó dolog, hogy ezt az anyatejjel értem el, ezért úgy, gondolom valamit jól csináltam.

kant 3A termekéről az információkat a szponzoromtól, Karczáné Arankától kaptam folyamatosan, aki nagyon nagy odafigyeléssel, gondoskodással informált. Külön köszönöm neki!

Az étrendünkbe beiktattam a fűszereket is, ami nélkül már nem tudok létezni. A kisfiamnak a Tengeri algás köles a kedvence. Használom és szeretjük az összes fűszert, ami forgalomba van.

Vízszeres lábaimra a lábvonalat,és az Omega-3 kapszulát azóta is használom.

Azt kívánom mindenkinek, használja és adja tovább tapasztalatait, mert ennek a termékcsaládnak minden magyar családban ott a helye!

Szeretettel:

Bakó Csabáné Ivett
Karcza Sándorné Aranka csoportjából.

A gondolat születésétől a baba születéséig

agszabsz

Felkészülés a babavárásra…

Egy új élet útnak indítása nagy felelősség, de egyben gyönyörűséges feladat is. Gondosan tervezve és felkészülve a várandósságra, nagyban hozzájárulhatunk születendő gyermekünk egészségéhez.
Ideális esetben a várandósságot megelőzi egy tudatos felkészülés a fogamzásra, mely a tervezett terhesség előtt legkésőbb három hónappal kezdődik. Ezen időszak alatt, ha szükséges, és eddig még nem tették meg, a szülőknek változtatniuk kell életmódjukon, el kell hagyni a káros szenvedélyeket, olyan étrendet ajánlott kialakítani, amely a születendő gyermek számára a legoptimálisabb feltételeket biztosítja.
Fontos tudni, hogy az életmódbeli és étrendi változtatások nem kizárólag az édesanyát érintik, bár kétségtelen, hogy az ő állapota befolyásolja döntően a magzat fejlődését. Az apa ivarsejtjeinek minőségét nagy mértékben befolyásolja az életmód és a táplálkozás.

Miért olyan nagy a jelentősége a megfelelő táplálkozásnak?

Tudományosan igazolt, hogy már a magzati fejlődés korai szakaszában kialakulhatnak olyan génhibák, amelyek súlyos fejlődési rendellenességhez vezethetnek. Ezért szükséges, hogy már a fogamzás előtt jelen legyenek az anya szervezetében a károsodás kivédéséhez szükséges vitaminok és nyomelemek (folsav, B6-, B12-, C-vitamin, cink).
A zavartalan várandósság, az egészséges gyermek születésének feltétele, hogy az anya egészséges legyen, lehetőleg ne kapjon semmiféle fertőzést a terhesség folyamán, tápláltsági állapota megfelelő legyen, tápanyag-, vitamin-, ásványi anyag raktárai legyenek feltöltve.

agszabsz 3

Külön hangsúlyt kell fektetni a folsav, vas, cink, jód raktárak feltöltésére. Folsavból a fogamzás előtt legalább egy hónappal elkezdve nagyobb bevitelre van szükség a fejlődési rendellenességek megelőzése céljából. Naponta összesen 400 mg folsav bevitele szükséges, ami duplája egy egészséges felnőtt szükségletének. A többlet igényt folsavban gazdag táplálékokból, folsavval dúsított élelmiszerekből és étrend-kiegészítő készítményekből lehet fedezni. Természetes forrásból folsavhoz teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, diófélék, olajos magvak, sárgarépa, paraj, brokkoli, zöldborsó, avokádó, narancs, mangó, sárgabarack fogyasztásával juthatunk hozzá.

Az ideális testtömeg elérésére törekedni kell, ugyanis szoros összefüggés van az anya terhességet megelőző testtömege és az újszülött születési súlya között. Ha az anya terhesség előtti testtömege 15%-kal kisebb, mint a kívánatos, nagyobb az esély arra, hogy a csecsemő születési súlya alacsony lesz. A túlsúly illetve az elhízás, pedig megnöveli a terhességi cukorbetegség, terhességi toxémia (magas vérnyomás, vizenyő és fehérje megjelenése a vizeletben), a húgyúti fertőzések és a szülési komplikációk fellépésének lehetőségét.

A várandósságra való felkészülésnek az is fontos része, hogy rendszeres testmozgással megfelelő fizikai kondíciót érjen el a leendő anyuka azon izomcsoportok erősítésével, amelyek a várandósság alatt különösen meghatározóak (hát-, has-, gátizom).

agszabsz 2

Várandósság alatt…

Fokozatosan gyarapszik a testtömeg. A súlygyarapodás üteme nem egyenletes: az első tíz héten kb. 115 g/hét, a következő harminc hétben kb. 300 g/hét az átlagos súlygyarapodás, mely ideálisan a terhesség folyamán összesen 10-12 kg-ot ér el. A gyarapodást a magzat (3,4 kg), az anyaméh (0,9 kg), a méhlepény (0,7 kg), a magzatburok, a magzatvíz (0,8kg), az anya vérmennyiségének növekedése (1,2 kg), a folyadék visszatartás (1,4 kg), a zsírlerakódás (3 kg) és az emlők mirigy-állományának növekedése (0,45 kg) alkotja.
Igen fontos, hogy az energiaszükséglet a gyarapodás üteméhez igazodjon. Téves nézet, miszerint a terhes nőnek két ember helyett kell étkeznie. Az energiaszükséglet növekedése csupán 15%, ami kb. 2-300 kcal-nak felel meg.

A várandósság alatt lényegében a tápanyagok megfelelő többlet beviteléről kell gondoskodni a magzat egészséges fejlődése és az anya egészségének megőrzése érdekében:

Fehérjék: a várandós anyának naponta 10g-mal több fehérjére van szüksége, különösen a 4. hónaptól kezdve, amit értékes fehérjeforrásokkal - pl. savanyított tejkészítményekkel, zsírszegény sajttal, tojással - lehet fedezni.

agszabsz 4Szénhidrátból (elsősorban összetett szénhidrátból) kicsivel többet ajánlott bevinni a megnövekedett energiaszükséglet fedezéséhez. A kismama étrendjében különösen nagy gondot kell fordítani a megfelelő élelmi rost bevitelre a székrekedés megelőzése érdekében, amit bőséges zöldségféle - gyümölcs és az élelmi rostokban gazdag teljes értékű kenyér - , és gabonafélék fogyasztásával lehet biztosítani.

Zsírok esetében főként a növényi eredetű zsiradékokban és a tengeri halakban lévő többszörösen telítetlen zsírsavak hasznosak. Az omega-3 zsírsavaknak a magzatnál szerepük van a szem ideghártya és az agy fejlődésében. Kutatások szerint várandósság idején ezeknek a zsírsavaknak az elégtelen bevitele gyakrabban vezethet terhességi magas vérnyomáshoz, koraszülésekhez, szülés után depresszió kialakulásához. Megfelelő bevitelükkel – tengeri halakból, növényi olajokból (pl.: lenmagolaj) - az említett kórképek előfordulásának gyakorisága csökkenthető.

Vitaminok közül a folsav igény kétszerese a fogamzás előttinek. A B-vitaminok, és a C-vitamin iránti igény 25-30%-kal lesz nagyobb. A-vitaminból alig nő az igény, sőt a túlzott A-vitamin bevitel magzatkárosító hatású is lehet.

Ásványi anyagok közül a kalcium, magnézium, foszfor iránti igény 50%-kal, a jód, a cink és a réz iránti igény 25-30%-kal nagyobb a terhesség előttihez képest. A vas szükséglet a 4. hónaptól duplája a fogamzás előttinek.

A fenti tápanyagok csak egészséges emésztőrendszer, ép bélflóra esetén tudnak maradéktalanul felszívódni és hasznosulni, ezért ne feledkezzünk meg a bélflóra karbantartásáról, szükség estén pótlásáról sem, mely nagyban hozzájárul az immunrendszer hatékony működéséhez is.

agszabsz 1

Jó egészséget, áldott babavárást kívánok szeretettel:

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus