Menu

just logo uj     nahrinlogo       

A+ A A-

A gondolat születésétől a baba születéséig

agszabsz

Felkészülés a babavárásra…

Egy új élet útnak indítása nagy felelősség, de egyben gyönyörűséges feladat is. Gondosan tervezve és felkészülve a várandósságra, nagyban hozzájárulhatunk születendő gyermekünk egészségéhez.
Ideális esetben a várandósságot megelőzi egy tudatos felkészülés a fogamzásra, mely a tervezett terhesség előtt legkésőbb három hónappal kezdődik. Ezen időszak alatt, ha szükséges, és eddig még nem tették meg, a szülőknek változtatniuk kell életmódjukon, el kell hagyni a káros szenvedélyeket, olyan étrendet ajánlott kialakítani, amely a születendő gyermek számára a legoptimálisabb feltételeket biztosítja.
Fontos tudni, hogy az életmódbeli és étrendi változtatások nem kizárólag az édesanyát érintik, bár kétségtelen, hogy az ő állapota befolyásolja döntően a magzat fejlődését. Az apa ivarsejtjeinek minőségét nagy mértékben befolyásolja az életmód és a táplálkozás.

Miért olyan nagy a jelentősége a megfelelő táplálkozásnak?

Tudományosan igazolt, hogy már a magzati fejlődés korai szakaszában kialakulhatnak olyan génhibák, amelyek súlyos fejlődési rendellenességhez vezethetnek. Ezért szükséges, hogy már a fogamzás előtt jelen legyenek az anya szervezetében a károsodás kivédéséhez szükséges vitaminok és nyomelemek (folsav, B6-, B12-, C-vitamin, cink).
A zavartalan várandósság, az egészséges gyermek születésének feltétele, hogy az anya egészséges legyen, lehetőleg ne kapjon semmiféle fertőzést a terhesség folyamán, tápláltsági állapota megfelelő legyen, tápanyag-, vitamin-, ásványi anyag raktárai legyenek feltöltve.

agszabsz 3

Külön hangsúlyt kell fektetni a folsav, vas, cink, jód raktárak feltöltésére. Folsavból a fogamzás előtt legalább egy hónappal elkezdve nagyobb bevitelre van szükség a fejlődési rendellenességek megelőzése céljából. Naponta összesen 400 mg folsav bevitele szükséges, ami duplája egy egészséges felnőtt szükségletének. A többlet igényt folsavban gazdag táplálékokból, folsavval dúsított élelmiszerekből és étrend-kiegészítő készítményekből lehet fedezni. Természetes forrásból folsavhoz teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, diófélék, olajos magvak, sárgarépa, paraj, brokkoli, zöldborsó, avokádó, narancs, mangó, sárgabarack fogyasztásával juthatunk hozzá.

Az ideális testtömeg elérésére törekedni kell, ugyanis szoros összefüggés van az anya terhességet megelőző testtömege és az újszülött születési súlya között. Ha az anya terhesség előtti testtömege 15%-kal kisebb, mint a kívánatos, nagyobb az esély arra, hogy a csecsemő születési súlya alacsony lesz. A túlsúly illetve az elhízás, pedig megnöveli a terhességi cukorbetegség, terhességi toxémia (magas vérnyomás, vizenyő és fehérje megjelenése a vizeletben), a húgyúti fertőzések és a szülési komplikációk fellépésének lehetőségét.

A várandósságra való felkészülésnek az is fontos része, hogy rendszeres testmozgással megfelelő fizikai kondíciót érjen el a leendő anyuka azon izomcsoportok erősítésével, amelyek a várandósság alatt különösen meghatározóak (hát-, has-, gátizom).

agszabsz 2

Várandósság alatt…

Fokozatosan gyarapszik a testtömeg. A súlygyarapodás üteme nem egyenletes: az első tíz héten kb. 115 g/hét, a következő harminc hétben kb. 300 g/hét az átlagos súlygyarapodás, mely ideálisan a terhesség folyamán összesen 10-12 kg-ot ér el. A gyarapodást a magzat (3,4 kg), az anyaméh (0,9 kg), a méhlepény (0,7 kg), a magzatburok, a magzatvíz (0,8kg), az anya vérmennyiségének növekedése (1,2 kg), a folyadék visszatartás (1,4 kg), a zsírlerakódás (3 kg) és az emlők mirigy-állományának növekedése (0,45 kg) alkotja.
Igen fontos, hogy az energiaszükséglet a gyarapodás üteméhez igazodjon. Téves nézet, miszerint a terhes nőnek két ember helyett kell étkeznie. Az energiaszükséglet növekedése csupán 15%, ami kb. 2-300 kcal-nak felel meg.

A várandósság alatt lényegében a tápanyagok megfelelő többlet beviteléről kell gondoskodni a magzat egészséges fejlődése és az anya egészségének megőrzése érdekében:

Fehérjék: a várandós anyának naponta 10g-mal több fehérjére van szüksége, különösen a 4. hónaptól kezdve, amit értékes fehérjeforrásokkal - pl. savanyított tejkészítményekkel, zsírszegény sajttal, tojással - lehet fedezni.

agszabsz 4Szénhidrátból (elsősorban összetett szénhidrátból) kicsivel többet ajánlott bevinni a megnövekedett energiaszükséglet fedezéséhez. A kismama étrendjében különösen nagy gondot kell fordítani a megfelelő élelmi rost bevitelre a székrekedés megelőzése érdekében, amit bőséges zöldségféle - gyümölcs és az élelmi rostokban gazdag teljes értékű kenyér - , és gabonafélék fogyasztásával lehet biztosítani.

Zsírok esetében főként a növényi eredetű zsiradékokban és a tengeri halakban lévő többszörösen telítetlen zsírsavak hasznosak. Az omega-3 zsírsavaknak a magzatnál szerepük van a szem ideghártya és az agy fejlődésében. Kutatások szerint várandósság idején ezeknek a zsírsavaknak az elégtelen bevitele gyakrabban vezethet terhességi magas vérnyomáshoz, koraszülésekhez, szülés után depresszió kialakulásához. Megfelelő bevitelükkel – tengeri halakból, növényi olajokból (pl.: lenmagolaj) - az említett kórképek előfordulásának gyakorisága csökkenthető.

Vitaminok közül a folsav igény kétszerese a fogamzás előttinek. A B-vitaminok, és a C-vitamin iránti igény 25-30%-kal lesz nagyobb. A-vitaminból alig nő az igény, sőt a túlzott A-vitamin bevitel magzatkárosító hatású is lehet.

Ásványi anyagok közül a kalcium, magnézium, foszfor iránti igény 50%-kal, a jód, a cink és a réz iránti igény 25-30%-kal nagyobb a terhesség előttihez képest. A vas szükséglet a 4. hónaptól duplája a fogamzás előttinek.

A fenti tápanyagok csak egészséges emésztőrendszer, ép bélflóra esetén tudnak maradéktalanul felszívódni és hasznosulni, ezért ne feledkezzünk meg a bélflóra karbantartásáról, szükség estén pótlásáról sem, mely nagyban hozzájárul az immunrendszer hatékony működéséhez is.

agszabsz 1

Jó egészséget, áldott babavárást kívánok szeretettel:

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

LÉGY TE AZ ÉLETFA PROGRAM TERMÉSZETES SZÉPSÉGE!

 ltaepsz3

Nyerd meg a JUST márka legújabb fejlesztésű svájci  természetes kozmetikumait, a Vital Just családot! A Vital Just prémium kategóriát képviselő termékei Havasi gyopár, Damaszkuszi rózsa, Provancei rózsa, Hóalga és Svájci gleccservíz kivonatot tartalmaznak. A JUST saját fejlesztésű Anti-aging technológiája az apróbb ráncok eltüntetését segíti.

Öt kategóriában lehet jelentkezni:
1. 25 év felettiek

2. 35 év felettiek
3. 45 év felettiek
4. 55 év felettiek
5. Anya gyermeke kategóriában

Jelentkezését várjuk mindenkinek, aki használja, vagy használni szeretné az Életfa Program természetes Just-Nahrin termékeit!

Jelentkezéseket e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen várjuk  2017. május 20-ig.

Egy darab portré fényképpel (A kategória megjelölésével!) és telefonszám megadásával lehet nevezni.

A versenyen való részvétel díjmentes!

Minden kategóriából három főt választ ki az Életfa Program szakmai zsűrije és az Életfa Klub tagok döntik el kik lesznek a kategóriák győztesei 2017-ben, akiket a Family Perfect Day Fesztiválon 2017. június 10-én fogunk megkoronázni a nagyközönség előtt és természetesen a Vital Just ajándék csomagot is ott vehetik át!

Minden kategória első három helyezettje pedig két darab Tiszteletjegyet kap ajándékba a Family Perfect Day Fesztiválra(2017. június 10.)! A nyerteseket kiértesítjük egy héttel a rendezvény előtt.

Nőiességünk kiteljesedése

 nk

A régi időkben minden kis- és nagyobb lány arról álmodott, hogy vajon milyen lesz jövendőbeli férje, milyen lesz az esküvője, hány gyereke lesz és boldog családban fog élni.

nk 1Egy mai 17-20 éves lány, aki régi időkben már házas kellett legyen, ma, amikor a házasságra gondol, azt mondják neki a felnőttek: „Miért gondolsz ilyesmikre? Foglalkozz a tanulással! Legyen jó állásod, nyelvvizsgáid és majd utána jöhet a családalapítás.”

Nem kell nagyon körülnézni, rengeteg nő marad egyedül 30 évesen, a felfogásuk csapdájába esve.

Mindenki tudja, hogy a nő helye a társadalomban hol van, ezt senki nem vitatja, mégis mikor szó esik róla, a nők úgy érzik, hogy jogaik és büszkeségük csorbul. Arra pedig nem is gondolnak, hogy azáltal, hogy nem töltik be a saját női szerepüket, ők csorbítják saját mivoltukat. Pedig a nők egy olyan hatalommal és tulajdonsággal rendelkeznek, amit egy férfi sohasem fog átérezni és megtapasztalni, még pedig a teremtés, azaz a szülés feletti hatalom.

A nő nem kell bizonyítson azzal, hogy ugyanannyi fizikai munkát végez, mint egy férfi, mert csak azt éri el, hogy a férfiak kezdik fölöslegesnek érezni magukat és ezzel saját nőiességét is csorbítja. A férfi azért is volt fizikailag erősebbnek teremtve, hogy ő végezze a fizikai munkát, míg a nő a családban munkálkodik.

Manapság a nők átestek már a ló túlsó oldalára, és nemhogy megkapták a jogokat, hanem sokan már meg is tagadják női létüket. Egyes országokban a nők feljelentik a férfiakat, ha azok előbbre engedik őket, vagy segíteni próbálnak a cipekedésben.

Az, hogy egy nő feladatát teszi, családja van, gyerekei vannak, nem zárja ki azt, hogy bármi mással is foglalkozzon és karriert építsen, de ne legyen semmi sem fontosabb annál, ami alapvetően a MI feladatunk!

nk 2Amikor egy nő bizonyossá válik abban, hogy várandós, attól a pillanattól kezdve a legtöbbünkben kíváncsiság lesz úrrá: nemcsak azt próbáljuk meg elképzelni, milyen lesz majd a gyerekünk, ha megszületik, hanem azt is tudni, sőt látni szeretnénk, mi zajlik pontosan az anyaméhben a terhesség kilenc hónapjában.

Bár a várandósság ugyan nem betegség, mégis fontos, hogy kellő figyelemmel és felelősséggel viszonyuljon ehhez a megváltozott fizikai állapothoz, amely komplex odafigyelést igényel élete minden területén. A baba és anyukája érdekében egyaránt fontos egy mindkettejüknek megfelelő életmód kialakítása, amelynek elengedhetetlen része a megfelelő, és mindkettejük számára egészséges táplálkozás is.

A helyes táplálkozás...

 • a magzat védelmét szolgálja, fontos meghatározója a leendő gyerek jövőbeli egészségének,
 • javítja a kismama egészségét, fizikai erőnlétét és lelki egyensúlyát,
 • felkészíti a testet a baba szoptatására, megkönnyíti a szülést,
 • elegendő energiát biztosít az édesanyának és babájának.

A terhesség ideje alatt a fejlődő magzatot a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül az édesanya táplálja. Éppen ezért teljes egészében a kismama étkezésétől függ, milyen minőségű táplálékot és tápanyagokat kap a növekvő gyermek, valamint ezekből hogyan tudja felépíteni a saját, alakulóban lévő szervezetét.

Ezen persze nem azt kell értenünk, hogy "két ember helyett" kell ennie: ilyenkor nem a mennyiség növelése szükséges, hanem elsősorban a minőségi étkezés fontos.

nk 3Ha a várandós nő nagyjából változatlan életmódot folytat, energiaszükséglete átlagosan mindössze 15%-kal nő. Ennek fedezése általában nem okoz nehézséget, napi 5-6-szori étkezéssel (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, pótvacsora) megoldható. Egyszerre azonban nem fogyasszon nagymennyiségű ételt.

Optimális esetben 9-12kg súlytöbblet jön létre a terhesség alatt. A változatos étrend biztosítja a megnövekedett vitamin és ásványi anyag igény folyamatos kielégítését. Kiemelten ajánlott odafigyelni az alábbi ásványi anyagok és vitaminok elegendő bevitelére:

Kalcium: a magzat csontozatának és fogazatának nélkülözhetetlen építőköve. Terhesség idején a normális mennyiség dupláját kell fogyasztani.

Vas: a haemoglobin előállításához szükséges, ami az oxigént szállítja a vérben. A magzatnak vasraktárat kell kiépítenie a születése utánra, és számolni kell az anya megnövekedett vasigényével is. A test könnyebben feldolgozza a vasat, ha elég C-vitaminhoz is jut. A fekete teák, illetve a kávé egyes komponensei azonban gátolják a vas felszívódását, többek között ezért is nem ajánlottak kismamáknak.

Cink: a vércukorszint szabályozásában vesz részt, az inzulin alkotórésze.

Jód: fontos szerepet játszik a vérkeringés, és az anyagcsere szabályozásában, a pajzsmirigy hormonok termelésében, véd a káros sugárzásoktól. Forrásai: hal, só, kagyló, friss, sötétzöld színű leveles zöldségek, brokkoli, spenót, korpás kenyér, zabpehely, zöldborsó, mandula, banán, tojássárgája.

Folsav: Folsavra (kb. 3-szoros mennyiségre) leginkább a terhesség első 12 hetében van szükség, de legjobb már a teherbeesés tervezésekor odafigyelni a magas folsav tartalmú ételek fogyasztására. Nélkülözhetetlen a vörös vérsejtek termeléséhez, az idegrendszer és a gerinc helyes fejlődéséhez, különösen a terhesség első néhány hetében. Zöldségek: spenót, sóska, kelbimbó, brokkoli, zöldbab, bab, borsó, káposzta, barna rizs, burgonya, karfiol. Gyümölcsök: szárított barack, füge, citrom, narancs, kiwi, banán. A zöldség túlfőzésével a folsav megsemmisül!

C-vitamin: erősíti a szervezet ellenálló képességét, segíti a méhlepény megfelelő működését és a vas felszívódását. Forrásai: friss gyümölcsök, zöldségek; legkiválóbbak a narancs, alma, paprika, paradicsom, egres, fekete és piros ribiszke, kelkáposzta, kelbimbó, karalábé, sóska.

E-vitamin: izom- és idegpályák fejlődéséhez és működéséhez szükséges. Forrása: növényi olajok, olajos magvak.

nk 4

D-vitamin: segíti a kalcium és foszfor felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Kiegyensúlyozott szívműködéshez és a csontok fejlődéséhez szükséges. A D-vitamint napfény hatására állítja elő a szervezet, de ajánlott növényi olajokkal, olajos magvakkal, hal, máj és tojás fogyasztásával is bevinni.

A Nahrin minőségi készítményeit szedtem a fogantatás előtti hónapokban és a váradóságom hónapjaiban is.

A Narosan multivitamin termékcsaládban az előbb felsorolt vitaminokat tárháza megtalálható. Négy tagja a vízben és a zsírban oldódó vitaminok mellett egy - egy összetevőt kiemelten tartalmaz. A fekete áfonyás vitamin a vasat - rézzel, a vörös áfonyás vitamin a Ca-ot, a narancsos vitaminunk a Mg-ot és a tropicos vitamin pedig a Cinket.

nk 5A folsav fontos szerepet tölt be a sejtosztódásban, hozzájárul a vérképzéshez és C-vitaminnal együtt elősegíti a kismama immunrendszerének karbantartását, ezért a Nahrin Folsav rágótabletta már a fogantatás előtt is egy fontos szerepet tölt be.

A Nahrofit vanília kiváló reggeli, tízórai, uzsonna vagy vacsora, hiszen minőségi összetételével támogatja a kismama szervezetének megnövekedett energiaszükségletét! A teljesség igénye nélkül említettem meg ezen időszakban javasolt kedvenc és elengedhetetlen Nahrin termékeinket, melyet még nagy számban lehet kiegészíteni egy személyes beszélgetés kapcsán.

nk 6A kismama lelki nyugalmát, kiegyensúlyozottságát biztosítja a Nahrin Citromfű tea,amely összetételével biztonságot és kipihent ébredést ad a mindennapokban.

nk 7A Just termékpaletta tárházának fontos szerepe van a fogantatás, az áldott állapot időszakában, amiről a következő cikkemben írok Neked szeretettel!

Legyünk Nők és legyünk nagyon boldogok akkor, ha anyákká válhatunk!

“Mikor megszületik egy várva várt gyermek,
Az élet dolgai új értelmet nyernek.
Apaszív, anyaszív dobban meg egy párban,
új fénnyel ragyognak a világra hárman.”

Források:
www.dietetika.hu 
MSD Orvosi kézikönyv a családban Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD

nk 8

Szeretettel:

Hegyi Gyöngyi
Életvezetési Tanácsadó, Védőnő
Természetgyógyász
70/4572712

ÉKSZER AZ ALPOKBÓL VALENTIN NAPRA

 eaavn

eaavn 1A havasi gyopár egy lágyszárú évelő növény, amely az Alpesi flórában él, kedvenc vad virág a svájci Alpokban. Párnás alacsony növekedésű alacsony ezüstszürke, molyhos lombozatú. A növény minden részét beborító molyhos szőrök segítenek elviselni a kemény hegyvidéki klíma viszontagságait, az égető napsütést, vagy száraz hideg szeleket. Házi kertbe ültetve szívós sokat tűrő növény.
Európában régóta használt gyógynövény. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a növény erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz. A havasi gyopárt a népi gyógyászatban is használják hasi és légúti betegségeknél. A növényt a kozmetikai iparban is használják.

eaavn 2Az Életfa Program Just termékei között megtalálhatók a Havasi gyopár testápoló család tagjai:

 • Borotválkozás utáni zselé
 • Habtusfürdő
 • Roll-on deo

Különleges ápolóanyagok, és a friss gleccser kellemes illata összpontosul ezekben a kitűnő bőrápoló készítményekben. Gyorsan felszívódva hidratálják, kellemesen bársonyossá, feszessé és élénkké teszik a bőrt. Kellemes illata egész napra friss, üde érzést biztosít.

További hatásaik: hűsítő hatású, energetizál, véd az UV sugárzástól, segíti a bőr nedvességmegtartó erejét, elősegíti véráramlást, gyulladáscsökkentő.

A Just cég a svájci Alpokban lévő Walliser hegyekben, eredeti élőhelyén termeszti a havasi gyopárt, kihasználva a környezet egyedülálló klímáját.

Kitűnő ajándék, új illat és kiváló bőrérzés!

Szeretettel ajánlom Neked!

Hegyi Gyöngyi
életvezetési tanácsadó
Egészségügyi Team
Természetgyógyász- Reflexológus
06-70/4572712

KISUGÁRZÁSOD VARÁZSA

kvUtakat nyit meg számodra. Kapcsolataid bővülnek és kivirágoznak. Önbizalmad nő és bátrabban vállalod a kihívó feladatokat. Szembenézel magaddal és tetszik, akit látsz. Fényképeiden visszatükröződik belső stabilitásod, nyugalmad. Békében és nyugalomban éled mindennapjaidat, úgy hogy egyre sikeresebb leszel minden szerepedben. Átlátod a káoszt, ami eddig uralta életedet. Pozitív visszajelzések alakítják külsődet és belsődet egyaránt. Gyermekeid, üzlettársaid példaképévé válsz...

Nagyon jó érzés volt elolvasni ezeket a gondolatokat, de... Joggal merül fel benned a kérdés: hogyan lesz mindez az enyém? Az ember mindig elhatározza, hogy változtat, aztán akad valamilyen kifogás és minden marad a régiben.

Egyszerre egy dolgot változtass meg, de ez elkerülhetetlen!

 1. Kezd nyugodtan, kapkodás nélkül a napodat - kelj fel előbb és válaszd ki azt, ami feltölt Téged. Ne rohanj, mert az ráteszi a bélyegét a napodra! Tervezd meg, mit kell feltétlenül elvégezned aznap. Ha megtetted, dicséret jár érte önmagadnak. Mikor dicsérted meg magad utoljára?
 2. kv 1Kezdj el sportolni, mert az építi lelkedet, testedet egyaránt. Hol meleg van, hol fáradtak vagyunk, hol túl sok a dolgunk. Pedig legtöbbször csak félünk elkezdeni, mert nem tudjuk, hogyan fogjunk hozzá. Ne szégyelld magad amiatt, hogy izgulsz. Ha régen mozogtál már, esetleg soha nem sportoltál, akkor fogalmad sincs, hogy mennyit bír a tested. Arról már nem is beszélve, hogy ilyenkor mindenki tart tőle kicsit, mások hogyan néznek majd rád Ez teljesen természetes. De a jó hír az, hogy senki nem fog veled foglalkozni, mert aki sportol, az éppen saját magával van elfoglalva.
  Válaszd ki a megfelelő sportot és élvezd minden izzadságos percét! Melegíts be a Just cég Boróka krémjével és a kulacsodba tegyél Iso-Teát, ami a Swiss Maraton hivatalos itala volt, tele nyomelemekkel és ásványi anyagokkal!
 3. kv 2Kezd el szervezeted nagytakarítását a Nahrin svájci minőségi termékeivel. Ha vese akkor Affi’line, ha bélrendszer és ízület akkor Alma- vagy Barack-író, ha nyálkahártya akkor Vivi Aloe, ha pedig a májadat helyezed előtérbe, akkor Articsóka! Nincs ragyogás kívül, ha belül nincs tisztaság! Testsúlykarbantartásod is elkezdődik és az ételeidre gondosabban odafigyelsz a Nahrin egészséges fűszereivel, ami szintén tervezés kérdése.
 4. Figyeld meg szervezeted folyamatos jelzéseit! Mire van szüksége? Mi az, ami már nem kell neki? Vedd észre, hiszen "beszél" hozzád. Csendesedj le naponta és figyelj belső hangjaidra!
 5. Ruhatárad frissítésére szánj időt, nézd meg mi az, amit már 2 éve nem vettél fel. Kinek tartogatod? Hidd el, a lányod mire felnő, más divatot diktál az élet, nem fog neki kelleni! Saját tapasztalat! Legyél mindig csinos, nőies, hiszen így érzed jól magad a bőrödben. Nem tudod mikor, kivel találkozol és az ápoltságod, a ruhád elárulja, mennyire szereted magad.

Ez az öt pont, amiről beszéltem, természetesen csak csepp a tengerben, viszont egy nagy ugrást jelent a kivitelezésük életedben.

Kezdj bátran hozzá és, ha a ötből már négyet beépítettél, akkor gratulálok és fókuszálj arra, amit még nem sikerült!

Élvezd az életedet és legyen varázsa kisugárzásodnak az Életfa hitvallásával, értékrendjével és a termékeinkkel!

Szeretettel:

Hegyi Gyöngyi
természetgyógyász-reflexológus
Egészségügyi Team
70/457 2712