Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

A+ A A-

NAROSAN MINI, AZ EGÉSZSÉGES „GUMICUKOR”

 

mini

Az egészség megőrzése érdekében kiemelkedő szerepű a helyes táplálkozás kialakítása, amelyet már egész kisgyermekkortól kezdve következetesen és tudatosan gyakorolni kell. Az ún. táplálkozásfüggő betegségek jelenléte azonban arra enged következtetni, hogy van még mit tanulni és tanítani ennek elérése érdekében.

A vezető halálokokon, a szív-érrendszeri és daganatos betegségeken kívül a helytelen táplálkozás kapcsán számos egyéb betegség is kialakulhat, ilyen például az elhízás, a cukorbetegség, a csontritkulás, de még a fogszuvasodás is.

A 2009-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatból kiderült, hogy hazánkban minden harmadik felnőtt túlsúlyos és további 28,5% elhízott. Semmivel sem jobb a helyzet a gyermekek körében; jelenleg az Európai Unióban több mint tizenkétmillió elhízott vagy túlsúlyos gyermek van.

A helytelen táplálkozási szokások – például a zsírban és koleszterinben gazdag táplálkozás, a túlzott mértékű sózás, a nem kielégítő zöldség-, gyümölcs- és halfogyasztás, a finomított cukrok és a cukrozott élelmiszerek fogyasztása, valamint a rendszertelen étkezések – megváltoztatásával sokat tehetünk egészségünk megóvása érdekében. Sajnos, már a gyermeknél is előfordul a rendszertelen étkezés, valamint a cukros üdítők és édességek fogyasztása.

Természetesen az elhízással kapcsolatban nem szabad megfeledkeznünk a mozgásszegény életmód egészségünkre gyakorolt hatásáról sem.

Néhány gondolatban kitérnék a cukrokra.

Szervezetünk számára a szénhidrát nélkülözhetetlen, energiát adó tápanyag. A cukrok fontos szénhidrátforrások, fogyasztásuk esetén a mértékletesség tartandó szem előtt. A finomított cukor az inzulin nagymértékű elválasztását indítja meg, a vér inzulinszintje számottevően megemelkedik, amely hosszú távon a hasnyálmirigy kimerüléséhez vezethet. De szerepe van az elhízás kialakulásában is. Igaz azonban az is, hogy megfelelő életmód kialakítása és gyakorlása során nem jellemző a cukorfogyasztással összefüggő súlygyarapodás. A cukor lebontásához B1-vitaminra van szükség, ezért a túlzott mértékű fogyasztása összefügghet az ingerültség kialakulásával. A vérben megköti a húgysavat, amely köszvényre vezethet, valamint elősegíti a jóllakottságérzés kialakulását, így fontos tápanyagokban gazdag táplálékot szoríthat ki az étrendből.

A svájci Nahrin cég elkészített egy olyan, különleges, egyedülálló terméket, amely a sok többletenergiát szolgáltató nassolnivalók egészséges alternatívája lehet. Ez a Narosan Mini, a narancsízű „gumicukor”.

Miért gondolom, hogy ez a termék merőben más, mint a piacon kapható egyéb, hasonló készítmény? Hazánkban a gumicukor összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv, a Codex Alimentarius Hungaricus 2-84. számú irányelve szabályozza (1). Eszerint a gumicukor cukor, glükózszirup, esetleg invertcukor-szirup és zselésítőanyagok (gumiarábikum, zselatin stb.) felhasználásával készült, ízesített és színezett, öntéssel alakított, esetenként panírozott, gumiszerűen rugalmas puha cukorka.

Lássuk most a Narosan Mini összetételét svájci módra! Tizenkét féle vitamint tartalmaz (B1-, B2-, B6-, B12-, C-, E-, A-, D-vitamin, niacin, pantoténsav, folsav, biotin).

Az édes ízt a maltit- és szorbitszirup adja. Kémiailag mindkettő cukoralkohol, energiatartalmuk nagyjából fele a kristálycukorénak. A maltitot maltózból állítják elő, amelyet kukoricakeményítőből nyernek. Édes íze ellenére nem károsítja a fogakat. Narancssárga színét béta-karotin-tartalma adja. A zselés anyag összeragadásának megakadályozása érdekében a brazíliai karnaubapálma leveléből származó karnaubaviasszal készül. A Narosan Minit javasolt hűtőszekrényben tárolni. Egy doboz nagyjából nyolcvan darab zselét tartalmaz.

Azt gondolom, most már érthető, miért hiszem azt, hogy különleges a Narosan Mini.

Étkezések között, ha édes ízre vágyunk, naponta kéthárom alkalommal elszopogathatunk egy-egy narancsos ízű Narosan Mini zselét, így elkerülhetjük az egészségtelen nassolnivalók fogyasztását, s egyben tettünk valamit egészségünk megóvása érdekében. S ne feledjük: gyermekeinknek mi mutatjuk a példát!

Kanizsárné Vaskó Nikolett dietetikus

Megjelent az Új Diéta 2012/5-6 számában

Irodalom: 1. Magyar Élelmiszerkönyv, Codex Alimentarius Hungaricus 2–84. számú irányelve.

Édesipari termékek. URL: http://www.omgk.hu/Mekv/2/284.pdf (2012. szeptember 4.)

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok