Logo

HÓNAPOK ELNEVEZÉSEI-OKTÓBER

heo

Október a Gergely-naptár tizedik hónapja. Elnevezése a görög eredetű, latin octo szóból származik, melynek jelentése nyolc – utalva arra hogy eredetileg ez volt a nyolcadik hónap a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez.

A Mérleg az őszi napéjegyenlőséget, a világosság és a sötétség egyensúlyát jelképezi.

Mint kétkarú eszköz, amellyel serpenyőit egyensúlyba hozva mérnek, ez az időszak arravaló, hogy számvetést végezzünk az év eltelt időszakáról. Előszeretettel ábrázolták a szomszédos jegynek, a Szűznek kezében a kozmikus rend, igazságszolgáltatás szimbólumaként.

A természetből lassan eltűnik az élet, az energia befelé fordul, a mag kinyitja burkát.

heo 1

Októberi jeles napok:

október 1.

október 4.:

október 6.:

október 10.:

október 12.:

október 20.: A csontritkulás világnapja

október 23. Emlékezés napja

Az 1956-os forradalom a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákok békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen, november 11-én.

Az október 23-i budapesti tömegtüntetés még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval, a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről.

A szovjet csapatok november 4-én, hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott hősi szabadságharca így végül elbukott. A harcokban 2652 magyar és 720 szovjet állampolgár esett el. A forradalom következményeként kb. negyedmillió magyar hagyta el az országot, nyugatra menekülve. 1957. januártól a forradalom résztvevőit tömegesen börtönözték be, majd sokukat kivégezték. A forradalom leverését követő évtizedekben Magyarországon tilos volt erről az időszakról beszélni.

október 31.:

Érdekességek:

Népi megfigyelések októberre: Úgy tartják: Október időjárását várd márciusban!- vagyis a márciusi időjárásra lehet következtetni az októberiből.

A 18. századi nyelvújítók szerint az október: Mustonos.

A népi kalendárium Mindszent havának, Őszhónak nevezi.

Az Arvisurák szerint Magvető hava.

Az asztrológiában: Mérleg havaként említik.

A protestánsok pedig gyakran reformáció hónapjának (mivel Magyarországon október 31-én tartják a reformáció ünnepét).

Pilisszentiván, 2016. Magvető hava

Szeretettel
Berecz Ildikó
Az Életfa Program Honismereti-
és Kultúra szirmának vezetője


forrás:

Supka Géza: Kalandozás a kalendáriumban és más érdekességek
Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
http://w3.hdsnet.hu/vpeter/nepi_idojos.html

 

JNS HUngária Kft. © Életfa Program | Just és Nahrin. Minden jog fenntartva.