Logo

ADÓPERCEK

adopercekHamarosan itt az új év, új tervek, új kihívások, új fogadalmak várnak Ránk. És ahogy az lenni szokott, vállalkozóként a szilveszteri jó hangulat mellé némi aggodalom is vegyül, amikor a következő esztendőre vonatkozó adóváltozások kerülnek a szemeink elé. Többségünk kicsit összeszorult gyomorral várja a híreket és próbáljuk kibogozni pontosan mi az, ami érinti, érintheti vállalkozásainkat.

Az adózás világának útvesztőiben eligazodni nem könnyű, épp ezért próbálunk segítséget, rövid körképet adni számodra az életbelépő változásokról.

„EVA MENTES” 2020

adopercek 2Az egyik legfontosabb változás, hogy 2019. december 31-ével megszűnik az EVA.

§ Ennek megfelelően az EVA törvény hatályon kívül helyezése miatt az érintett vállalkozóknak választaniuk kell az SZJA, TAO, KIVA, KATA adónemek közül!

§ Egyúttal visszakerülnek az áfakörbe, de értékhatártól függően választhatnak akár alanyi adómentességet is.

Az EVA-ból való kilépés az iparűzési adót is érinti, az adózás módjának változásáról az áttérést követő 45 napig, legkésőbb 2020. február 15-ig kell bejelentést tenni az illetékes önkormányzatok felé!

Ha többet szeretnél tudni, katt ide: http://bit.ly/2Z5Nkvv

MINDENTTUDÓ SZÁMLA 2020

adopercek 32020. július 1-jétől az összes belföldi adóalany felé kiállított számláról adatot kell szolgáltatni a NAV felé.

FONTOS! Tehát már nem csak a legalább 100 ezer forintot meghaladó áthárított adót tartalmazó számlákról, hanem az összes áfa tartalmú illetve áthárított adót egyáltalán nem tartalmazó (például adómentes vagy fordított adózású ügyletekről kiállított) számláról is!

§ 2021. január 1-jétől pedig már az összes belföldi teljesítésű számlát jelenteni kell, azaz a magánszemélyek felé kiállított számlák adatait is.

§ Ezzel egyidejűleg 2020. július 1-jétől az adó összegétől függetlenül az összes számlán kötelező lesz feltüntetni a vevő adószámát is.

§ Ugyanettől az időponttól életbe lépő változás, hogy a számlákat a teljesítéstől számított 8 napon belül ki kell állítani a korábbi 15 nap helyett.

Bővebb információért katt:  http://bit.ly/2tyhWdE

ADÓ? KEDVEZMÉNY?

adopercek 4Kedvező változások is várnak Ránk az új évben.

§ 2020. január 1-jétől a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfája 18 százalékról 5 százalékra csökken (azonban ezzel egyidejűleg 4 százalék turizmusfejlesztési hozzájárulást is kell fizetni).

§ A kisvállalati adó (KIVA) mértéke 13 százalékról 12 százalékra csökken.

§ A Családvédelmi Akcióterv keretében az SZJA-ban is új adóalap kedvezmény lép életbe a négy vagy több gyermeket nevelő anyák számára, ezt a kedvezményt minden más kedvezményt megelőzően kell érvényesíteni.

További infók itt: http://bit.ly/2PYrrKM

JÁRULÉKOZZUNK

adopercek 52020. július 1-jétől a járulékok összevonása is érvénybe lép:

§ A nyugdíjjárulék, a természetbeni egészségbiztosítási járulék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a munkaerőpiaci járulék összeolvad és már egy közteherként - 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékként - kell nyilvántartani.
Emiatt a családi járulékkedvezmény a jelenleg 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékrészre is ki fog terjedni.

§ A járulékok összevonásának következményeként változnak a főállású (egyéni és társas) vállalkozók minimumjárulék fizetési kötelezettségei is. Eddig a különböző járulékokra különböző szorzókkal kellett megállapítani az összeget, amelyet mindenképpen meg kellett fizetni.

§ 2020. július 1-jétől a fizetendő minimumjárulék a minimálbér illetve a garantált bérminimum 18,5 százaléka lesz.

§ 2020. január 1-jétől az egészségügyi szolgáltatási járulék havi 7.500 forintról 7.710 forintra emelkedik.

§ A minibálbér és a garantált bérminimum összege még nem eldöntött, a tervek szerint 8 százalékos emelés várható, így a minimálbér 149 ezer forintról 161 ezer forintra, a garantált bérminimum 195 ezer forintról 210.600 forintra változna.

adopercek 6Listánk korántsem teljes, csupán arra szolgál, hogy a legfontosabb témákat érintve tájékoztatást nyújtsunk Neked, talán ezzel is könnyebbé, egyszerűbbé téve vállalkozásod jövő évi terveinek elkészítését.

Arra kérünk, vedd figyelembe, hogy cikkünk nem jelent hivatkozási alapot, így a pontos és Téged is érintő változások, előírások alkalmazása végett mindenképpen keresd fel könyvelődet és egyeztess vele a 2020. adóváltozásokról. Hidd el megéri!

Természetesen pénzügyi csoportunk is szívesen áll rendelkezésedre, keress minket nyugodtan problémád részletes leírásával.

Adózzunk okosan, adózzunk okosabban 2020-ban is!

adopercek 8

Szeretettel:
Csaba Anikó

 

JNS HUngária Kft. © Életfa Program | Just és Nahrin. Minden jog fenntartva.