Logo

Hogyan erősítsük az immunrendszerünket?

heai

Amikor megfázunk vagy influenzásak leszünk, általában csak fekszünk erőtlenül és azt kérdezzük magunktól  "Mért pont most?". Őszintén szólva, van erre egyáltalán jó időpont?
Hogyan működik az immunrendszerünk és mit tehetünk annak érdekében, hogy lerövidítsük az influenza vagy megfázás időtartamát? Néhány bevált, hagyományos népi módszer a tünetek gyors enyhítését ígéri.

Mikor betegszünk meg?

Az, hogy elkapunk-e egy betegséget (pl. influenza, vírus vagy baktérium okozta megbetegedést) és hogy ez hogyan zajlik le bennünk, teljes egészében az immunrendszerünk teljesítményétől függ. Ha a védekező rendszerünk erős és egészséges, szinte észre sem veszünk egy kórokozó általi fertőzést. Azonban, ha testünk gyenge vagy más problémáktól szenved, akkor megbetegszünk, mivel a testünk nem képes megbirkózni a támadóval (kórokozóval) és nem tud elég gyors immunválaszt adni.

Az immunrendszer lényegében a szervezet védekező rendszere, mechanizmusa, egy adott antigén hatására kialakuló, az esetleges fertőzés elleni védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek együttese.

Mely szervek-, szövetek tartoznak az immunrendszerhez?

Az immunrendszer működése az immunitásban nyilvánul meg. Ennek a szónak jelentése: védettség, mentesség. Az immunrendszer fő feladata, hogy megkülönböztesse a saját és nem saját, vagyis idegen anyagokat. Valamint, ha idegen anyaggal találkozik, akkor azt eltávolítsa, megsemmisítse. Immunitásunk lehet velünk született vagy szerzett immunitás.

Az immunválasz két típusa

Nem specifikus immunválasz
Nem igényel „tanulást”, vagyis a kórokozóval való előzetes találkozást. Alapvetően ellenzi mindazt, amelyet "testidegennek" tekintünk.

Specifikus immunválasz
Specifikus kórokozóval való érintkezés után alakul ki. Az immunrendszerünk aktivizálódik, memóriasejtek és antitestek képződnek, amelyek, ha ismét érintkezésbe kerülnek ugyanazzal a kórokozóval, lehetővé teszik a gyors és célzott védelmi reakciót és a betegség lefolyása szinte tünetmentes lesz.
Ez is az oka annak, hogy egy vírusos betegség leküzdése után nem fertőződhetünk meg ugyanazzal a kórokozóval. Természetesen kivételek itt is akadnak. A baktériumokkal más a helyzet, ugyanazzal a baktériummal többször is megfertőződhetünk.

Mi a különbség a vírus és a baktérium között?

A baktérium behatol a szervezetünkbe és ott, az emberi sejtekhez hasonlóan, sejtosztódással szaporodik.
A vírusoknál nem ez a helyzet. Ők megtámadják a sejteket és megváltoztatják a genetikai információkat.

A vírusok és baktérium közötti különbségeket érdekesen, közérthetően szemlélteti az alábbi videó:

Hogyan tudjuk erősíteni az immunrendszerünket?

Életmódunkkal és magatartásunkkal közvetlen hatással lehetünk immunrendszerünkre.

A következő megelőző lehetőségek hozzájárulnak immunrendszerünk erősítéséhez:

Immunrendszerünk támogatása természetes, népi gyógymódokkal

Népi gyógymódok a megfázás és az influenza tüneteinek természetes enyhítése:

Forrás: Nahrin AG

 

JNS HUngária Kft. © Életfa Program | Just és Nahrin. Minden jog fenntartva.