Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotelinfoblokk kedv final felso ESZA

A+ A A-

FUTÁS - TÉLEN IS

fti

Kedves Olvasó!

Szeretném Veled megosztani legújabb élményeimet a futással kapcsolatban, de előtte pár érdekesség a hidegben történő futásról.
Tudjuk azt, hogy a hőmérséklet csökkenésével arányosan csökken a futók száma is a szabadban. A tél beálltával csak az elszántabbak öltik magukra a „futófelszerelést”, pedig a téli futásnak is megvannak a maga szépségei. A hűvös idő beköszöntével nyugodtan maradhatunk a levegőn, futhatunk a megszokott útvonalakon, hiszen ilyenkor is jól esik a szervezetnek a friss levegő, a természetes fény. Régebben azt gondoltam, hogy télen nem lehet igazán formában tartani magunkat, nem lehet futni, de mára a véleményem gyökeresen megváltozott. Íme erre két példa:

2017. január 1-én délelőtt 10 órakor indult az évek óta megrendezésre kerülő újévi futás a tatai Öreg-tó partján. Tapasztalatlan voltam olyan tekintetben, hogy ugyan ha kint röpködnek a mínuszok (és pedig röpködtek – 7 fok), akkor vajon milyen és hány réteg ruhát öltsek magamra. Segítségemre volt férjem, Tárnok László - aki már rutinos futó - s tőle megkaptam kérdéseimre a választ, melyeket megosztok VELED:

  • lehetőleg öltözködj rétegesen;
  • a testtel érintkező ruházatod legyen nedvesség elvezető (technikai aláöltözet);
  • mellőzd a pamut póló használatát;
  • válassz megfelelő futónadrágot, futódzsekit és nem utolsó sorban futócipőt;
  • sapkát és kesztyűt feltétlenül viselj;
  • fontos, hogy a lefutott táv teljesítése után szabadulj meg nedves ruháidtól és öltözz száraz váltóruhába, egyébként a megfázást, az esetleges tüdőgyulladást tuti, hogy nem fogod elkerülni!!!!

A megfelelő ruházat kiválasztása mellett fontos szempont a rendszeres VITAMINFOGASZTÁS és FOLYADÉKBEVITEL.

Megfogadva a fenti jó tanácsokat nem okozott problémát az újév első napján a tatai Öreg-tavat körbefutni, sőt egy különleges élmény volt az évet mozgással, futással indítani.

Két héttel később, 2017. január 14-én megragadtuk az alkalmat, hogy részt vegyünk a 2. ZÚZMARA FÉLMARATON és FUTÓFESZTIVÁLON, Budapesten. A futás hetében kiszámíthatatlan volt az időjárás és igen változatos napok álltak előttünk: fagy, hó, olvadás, latyak, egy kis szélfúvás váltogatta egymást. A futás napján kellemesen napsütéses időben teljesítettük a magunk elé kitűzött távokat és a változatos terepviszonyok ellenére sikeresen és balesetmentesen értünk célba.

Fontos! Arra mindig figyelj (télen is), hogy futás előtt a bemelegítés, az izmok megnyújtása, ellazítása ne maradjon el. Otthon is elvégezheted, nem muszáj a kinti mínuszokban bemelegítened. A kocogás, futás végeztével ne hanyagold el a levezető gyakorlatokat sem.

A jól megérdemelt „munka” után egy meleg tussal vagy akár egy csodás BORÓKA FÜRDŐVEL kényeztetheted magad.

Jó mozgást kívánok!

Szeretettel:
Tárnok Ágnes
tanácsadó, EÜ. Team tag
20/93-61-383
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok