Gasztrohőseink receptjei
- Kategória: Mozgás
- Találatok: 6482
A VIII. Életfa Terepfesztiválon nem maradhatott el a Nahrin szendvicskrém készítő verseny. Most már 4. alkalommal vártuk a nevezéseket és a közönséget egy kis falatozásra.
Zsűrink – Acél Anna, Pálvölgyi Istáván, Pindroch Csaba és Schmidt Ferenc - is végigkóstolta az ízletes krémeket, és nagy megelégedettséggel nyugtázták a Nahrin fűszerrel készült finomságokat.
Fogadjátok szeretettel a receptjeinket, s ha kedvet kaptok, akkor elő a kanalakkal, keverőkkel, vágódeszkákkal, és lássatok hozzá!
Jó étvágyat kívánunk!
I. helyezett (zsűri)
Sárgarépás karfiolkrém – Kéringer Gézánétól!
Hozzávalók és elkészítés:
1 db nagyobb karfiolt rózsáira szedve párolóedényben megpárolunk. Kihűlés után kinyomjuk a levét, mert sok vizet tartalmaz. 2 közepes sárgarépát feldarabolva szintén megpárolunk.
A karfiollal együtt botmixerrel pépesítjük. Hozzáadunk 2 db Kemping sajtot és kb. 1,5-2 dl. majonézt. Belereszeljük egy kisebb vöröshagyma felét. Mindezt krémesre keverjük, Nahrin fűszerekkel: Tengeri algás sópótlóval, kevés Mustárfűszerrel, Bors fűszerrel, és Fokhagyma fűszerrel tetszés szerint ízesítjük. Akkor jó, ha minden íz kiérzik belőle.
A karfiolnak magas a C vitamin tartalma (60mg/100g)
A sárgarépa is jelentős vitaminforrás. Gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban.
Béta karotint tartalmaz.
I. helyezett (közönség)
Életfa körözött – Draskócziné Csák Szilviától
40 dkg juhtúrót simára keverek 25 dkg teavajjal. 2 teáskanál reszelt vöröshagymát teszek hozzá. Ízesítem őrölt köménymaggal, pirospaprikával, Tengeri algás sópótlóval, sóval (vigyázni kell, mert a juhtúró elég sós).
Ízlés szerint teszek hozzá tejfölt.
Különdíj (zsűri)
Acili Ezme -Török előétel különlegesség - Csizmás Judit Rékától
Hozzávalók:
2 szál petrezselyem, 2 szál kapor, 2db paradicsom, 2db zöldpaprika, 5 dkg sűrített paradicsom, 2db vöröshagyma, 1 tk kakukkfű, Nahrin Tengeri algás sópótló, Nahrin Bors, Nahrin Fokhagyma, citromlé, olívaolaj, édes fűszerpaprika.
A kaprot, petrezselymet, vöröshagymát a héjától meghámozott paradicsomot és a két zöldpaprikát összedaráljuk. A kapott pépet egy szűrőben lecsepegtetjük. Utána ismét egy tálba tesszük, és 2 ek sűrített paradicsomot öntünk hozzá, plusz 1-1 tk olívaolajat és citromlevet is. Majd fűszerezzük kakukkfűvel, Nahrin fokhagymával, Nahrin Tengeri algás sópótlóval, Nahrin borssal, pirospaprikával. Hidegen fogyasztjuk!
II. helyezett
Pörköltkrém – Berecz Ildikótól
Ritkán, de előfordul, hogy olyan mennyiség marad meg az elkészített pörköltből, hogy eltenni (lefagyasztani) kevés, és a köret vagy a főzelék elfogy mellőle.
Ilyenkor lányaim szerint "Anya maradék felhasználási üzemmódba kapcsol". Így készült ez a krém is, ezért nem egyszerű a receptet leírnom, mert hangulatfüggő a fűszerezésem. Ez azt jelenti, hogy nem méricskélem, hogy miből mennyit teszek hozzá, ugyanis én a "kóstolgatók" közé tartozom.
A hozzávalók:
sertés csülökből készült pörkölt
1 kg nyers csülök
4 fej vöröshagyma
2 evőkanál libazsír
2 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
2 db hegyes csípős paprika
Nahrin Tengeri algás sópótló
Nahrom fűszer.
Hagyományos módon (nálam ez kuktában) elkészítem a pörköltet.
A krém hozzávalói:
2 fej vöröshagyma
tejföl
mustár
paradicsomlé
Nahrin húsfűszer
Nahrin fokhagyma fűszer
Nahrin bors fűszer
Díszítéshez: hagyma chips, erős paprika
A megmaradt pörköltet összeturmixolom, tettem hozzá fél fej nyers hagymát és másfél fej dinsztelt hagymát. Került bele saját készítésű bazsalikomos paradicsomlé és tejföl, hogy lazítsa a húst (és bírja a turmix!), valamint mustár, hogy pikánsabbá váljon.
Amikor kész egy edénybe szedem és adok hozzá, Nahrin fokhagyma-, három borsos-, és húsfűszert.
Kikeverem, tároló edénybe teszem, tetejét megszórom pirított hagyma chipsszel, díszítem erős paprika karikákkal.
III. helyezett
Mascarponés pástétom – Stanitz Marianntól
Hozzávalók:
(3-4 személy részére előételnek vagy reggelire, vacsorára)
25 dkg mascarpone
2 főtt tojás és annyi majonéz, hogy jól kenhető legyen a krém
ízlés szerint Nahrom fűszer
ízlés szerint Nahrin Fokhagyma fűszer
ízlés szerint friss bazsalikom
Elkészítés:
A főtt tojást apró darabokra vágom, összekeverem a mascarponéval és a majonézzel, ízlés szerint fűszerezem Fokhagyma fűszerrel, Nahrom fűszerrel, friss bazsalikommal megszórom barna kenyérrel, kétszer sülttel, pirítóssal tálalom.
IV. helyezett
Mascarpone sajtkrémes sonka krém – Balogh Andrásné Erzsikétől
Hozzávalók:
15 dkg Mascarpone Sajtkrém
3 db főtt tojás
15 dkg sonka
Majonéz (ízlés szerint)
10 dkg reszelt trappista sajt
Nahrin Mustár fűszer
Nahrin Tengeri algás fűszer
Nahrom fűszer
Nahrin Bors fűszer
Snidling vagy reszelt lilahagyma
Nahrin Curry fűszer
Elkészítés:
A kihűlt főtt tojást lereszeljük, a sonkát nagyon apróra összevágjuk vagy ledaráljuk, a trappista sajtot lereszeljük, hozzáadjuk a mascarpone sajtot és jól kikeverjük, fűszerezzük ízlés szerint a fent felsorolt Nahrin fűszerekkel.
Jó alaposan összedolgozzuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Finom, friss barna kenyérre, pirítósra kenjük, és idényzöldségekkel fogyasztjuk.
Én melegszendvicsre is ezt szoktam kenni, pár perc a sütőbe és kész a finom és gyors vacsora.
További receptek a IV. Nahrin Szendvicskrém készítő versenyről
Csípős tepertőkrém jércemellel, Nahrin fűszerrel – Balogh Andrástól
Hozzávalók:
30dkg. Sertés tepertő,
20dkg jérce mell,
2db. főtt tojás,
2db. nagyobb lilahagyma,
1 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika (aki szereti, lehet csípős is)
Nahrin fűszerek:
1 kiskanál Bors fűszer,
1 evőkanál mustár + késhegynyi Mustár fűszer,
1 mokkás kanál Fokhagyma fűszer,
1 kiskanál Nahrom fűszer
Tengeri alga fűszert ízlés szerint
Ízlés szerint majonéz
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, a jérce mellet olíva olajon puhára pároljuk, kihűtjük és a tepertővel együtt kétszer ledaráljuk. A közepesen lágy masszához hozzáadjuk a fűszerpaprikát, Borsot, Mustárt, Fokhagyma, Nahrom és Tengeri alga fűszert ízlés szerint és az egészet alaposan összekeverjük. Az állagától függően hozzáadjuk a majonézt, hogy jól kenhető legyen. Hűtőbe téve kb. 2-3 órán keresztül pihentetjük.
Forró teával, pirítós kenyérre kenve kiváló reggeli, vacsora.
Lehet duplázni az adagot, mert hűtőszekrényben pár napig tárolható
Elkészítési idő: 35 perc
Kacsamájas tojáskrém – Tóthné Cserhalmi Marianntól
A boltban kapható kacsa májkrémet nagyon apróra vágott főtt tojással összekeverjük. Majonézt, kevés tejfölt, esetleg kenhető sajtot adunk hozzá.
Nahrin fűszerekkel: Mustár, Borsfűszerrel, Tengeri algás sópótlóval ízesítjük.
Joghurtos padlizsánkrém – Benedek Mónikától
1 nagyobb padlizsánt megmosok, apróra felkockázok, és forró olívaolajon megsütök.
Nahrin zöldséglevessel megszórom, (vagy sózom), borsozom, és Nahrin fokhagymafűszerrel megszórom.
Ha már jó krémesre összeállt, kihűtöm, és egy nagy csokor petrezselyemmel és 1 nagydoboz görög joghurttal összekeverem.
Napraforgómagos pesto – Csizmás Judit Rékától
Könnyű nyári csemege zamatos fehér bor mellé.
Hozzávalók:
2 csésze napraforgó magot éjszakára vízbe beáztatok, majd másnap lecsepegtetem és botmixerrel pépesítem. Olíva olajat, és kevés tökmagolajat, Bazsalikomot, Nahrin Fokhagymát és Nahrin Tengeri algás sópótló fűszert adok hozzá.
Diós lencsepástétom - Kecskés Eleknétől
Hozzávalók:
20 dkg lencse,
2 dkg vaj,
1 kis fej lila hagyma,
1 teáskanál Nahrin mustár,
1/2 teáskanál Nahrin fokhagyma fűszer,
2-3 babérlevél,
4 csepp citromolaj,
1 mokkáskanál Nahrin citromos fűszerbors, kevés Nahrin tengeri algás sópótló.
Ízesítésként kb. 5-6 dkg füstölt sonka.
Elkészítés:
A főtt lencséből (amiből a babért és a sonkát kivettem!) keveset félre teszek ugyanúgy, mint a szárazon megpirított és durvára tört dióból is.
Ezután a hozzávalókat összemixeljük. Utána belekeverjük a félretett, egészben hagyott lencsét és a diót is. Ha szükséges, a félretett vízből, amiben a lencsét főztük öntünk hozzá annyit, hogy lágyan kenhető állagú legyen. Néhány órára, az ízek összeéréséig hűtőben tartom.
Egyéni ízlés szerint a fűszerek mennyiségét emelhetjük is.