Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

Fürdőkalauz - Kloridos vagy sós vizek

 fk kvsv

A lágyság erősebb, mint a keménység, a víz erősebb, mint a szikla, a szeretet erősebb, mint az erőszak.

Hermann Hesse

A víz végig kísér mindenkit az élete folyamán, a magzati léttől, a születésen át, keresztelővízként, a táplálkozáskor, tisztálkodáskor, sportoláskor, gyógyításkor és gyógyuláskor, még halálunkkor is szenteltvíz képében. Vitruvius1 2000 éve már leírta „(A víz) ugyanis nélkülözhetetlen az élethez, az élet örömeihez és a mindennapi szükségletekhez.”
fk kvsv 1Hazánk gyógy- és termálvizei fájdalmat csökkentenek, közérzetet javítanak, szűkülő mozgású ízületeinknek visszaadják a mozgás szabadságát. Elfogyasztva ásványi anyagot pótolnak, étvágyat növelnek, májat, gyomrot, vesét gyógyítanak, immunrendszert erősítenek.
Azokat a vizeket nevezzük kloridos-, vagy (konyha)sós vizeknek , melyben több mint 20%-ban található nátrium és klór – elsősorban az urológiai-, nőgyógyászati-,  és bőrgyógyászati és reumatikus megbetegedések kezelésére alkalmasak. Mivel lassan hígulnak a gyomorban gyulladás csökkentőek belsőleg is, nyálkahártyák hurutos megbetegedésekor is alkalmazzák.
Történelmi okiratok bizonyítják, hogy már a rómaiak idején alkalmazták a só és a sósvíz gyógyító tulajdonságát,  ismerték és használták a sós tavak, a tendervíz gyógyhatását is. A tengeri sóban lévő rengeteg ásványi anyag hihetetlen hatással van szervezetünkre. Jó hatással van az izmainkra, ragyogóvá, és fiatallá teszi bőrünket, nagyon jó stressz ellen. A sós fürdő segíti a méreganyagok bőrünkön keresztül történő távozását, és segíti a bőr légzését.
Ellenjavallt: magas vérnyomásos és az ödémás betegségeknél.

A Nátrium hatása: az emberi szervezetben körülbelül 80-100 gramm nátrium található. Nagyobb része oldott állapotban van, kisebb részét pedig a csontok, kötőszövetek raktározzák. A nátrium – szorosan összefüggve a káliummal (K) – az úgynevezett ozmotikus nyomás2 fenntartásában fontos szerepet játszik. Ugyanilyen elengedhetetlen az idegrendszeri ingerületek átvitelénél is. Részt vesz vízháztartásunk szabályozásában. Fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában és egyes enzimek aktiválásában. Hiánya gyengeséget, émelygést, izomgörcsöt, ájulást okozhat. Napi szükséglet: 1-2 gramm.

Klór: Az emberi szervezet kb. 0,15% klórt tartalmaz, amely a gyomor(só)sav részeként, az emésztésben, a nátriumhoz, illetve káliumhoz kötött kloridion formájában, a só-víz háztartásban, és a sav-bázis egyensúly fenntartásában játszik fontos szerepet. A klorid bevitele főleg konyhasó bevitelét jelenti. Napi klórbevitele egy átlag embernek sajnos magas, ami sós ételeknek és a klórozott csapvíznek tudható be. Külső pótlást abszolút nem igényel a szervezet belőle. Túladagolása hosszú távon allergiát, asztmát és rákot okoz.

Egy ismert- és egy kevéssé ismert gyógyfürdő bemutatásával szeretnék kedvet kelteni a Kloridos vizek kipróbálásához.

fk kvsv 2Sárvárt kétféle gyógyvize teszi különlegessé. Az 1200 méteres mélységből: 43°C-os víz a klasszikus ízületi kezelésekre, míg a különlegesen magas sótartalmú: 83°C-os gyógyvíz nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések kezelésére ajánlott. A Sárvári Gyógy és Wellnessfürdőben mintegy: 4300 nm vízfelületen vízi világ, medencék kicsiknek és nagyoknak, gyógyvíz, élményelemek, csúszdák, kaland várják a látogatókat. Az exkluzív szauna világ a nyugalom oázisa a fürdőben, ahol a szaunázás szerelmesei kedvükre válogathatnak a kínálatból. Kinti és benti finn szaunák, bio szauna, gőzös szauna, gőzfürdők, aromakabinok, Kneipp medence gondoskodnak a testi-lelki felfrissülésről.

fk kvsv 3Kiskunmajsa Magyarország középső részén, a Duna-Tisza közén Kecskeméttől Dél-re: 60 km. Szegedtől Északra: 45 km. A Kiskunmajsai: Jonathermál Gyógy- és Élményfürdő mintegy: 20 hektáros, zöld pázsittal borított, fásított területén a fürdőzés, napozás örömein kívül sokféle sportolási, szabadidő eltöltési lehetőség is kínálkozik: röplabdapályák, tollaslabda pályák, minigolfpálya, játszótér, óriás sakk, lábteniszpálya, kosárlabdapálya, éjszakai fürdőzések alkalmával konditerem várja a sportolni, szórakozni vágyókat. 2004-ben több mint: 100 négyzetméter alapterületű igényesen kialakított társalgó helyiséggel bővült a fürdő fedett területe. 14 élményelemmel és a kor követelményeinek megfelelő technikai háttérrel rendelkező élménymedence egész évben, a fürdő nyitva tartási rendjének megfelelően, pénteken és szombaton éjszaka is a szórakozni, felüdülni vágyók rendelkezésére áll, és garantáltan felejthetetlen élmény nyújt akár 3 generáció részére is.

A víz békességet ad, elmossa a bennünk felgyülemlett feszültséget, biztonságot nyújt, mint a Magzatnak a körbeölelő végtelen szeretet érzése, melyre a születést követően is  mindannyian vágyunk.
Fürödjünk hát módszeresen, támogassuk testünket lelkünket a Just egészségőrző, egészség visszaállító termékeivel! Fürödjünk abban a tudatban, hogy a víz visszaadja Édesanyánk szeretetét, azt a békét, melyet a méhében élhettünk át!

Pilisszentiván, 2017. 04. 26.
Szeretettel
Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


[1] Marcus Vitruvius Pollio, általánosan elterjedt nevén Vitruvius (Kr. e. 80/70 körül – Kr. e. 15 után) római építész, hadmérnök és szakíró.
[2] Az állati- és az emberi szövetek sejtjeiben az ozmózisnyomás 8 bar körüli, s a szervezet igyekszik ezt állandó értéken tartani. A túl sós ételek azért okoznak szomjúságot, mert a szervezet vízfelvétellel igyekszik a nagy ozmózisnyomás hatását csökkenteni. Az emberi szervezet sejtjeinek oldatai a 0,9% (m/m) nátrium-klorid oldattal azonos ozmózisnyomásúak (izotóniás oldatok), ezért használnak ún. fiziológiás NaCl-oldatot injekcióhoz, infúzióhoz és a gyógyászat más területén.

forrás:

http://sopont.hu/index.php/sos-kloridos-vizek/sos-tavak.html
http://delikronika.webnode.hu/news/a-magyar-gyogyviz-kincsekrol-biro-csaba-/
http://tgy-magazin.hu/arckepcsarnok/dr-fejer-laszlo-a-penzt-nem-lehet-megenni
http://people.inf.elte.hu/szptabi
https://web.archive.org/web/20091027113601/www.geocities.com/tofalvip/htm/asvanyviz.htm
http://www.gyogyviz.hu/
http://www.gyogyviz.hu/ogyfi_belso_is.htm
https://hu.wikipedia.org/wiki/Biog%C3%A9n_elem
http://megachi.hupont.hu/71/gyogyvizek-hatasa#ixzz4a9xsA4xw
http://www.vizinform.hu/oldal.php?page=10

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok