Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotelinfoblokk kedv final felso ESZA

A+ A A-

Egészségünk megőrzése, betegségek megelőzése, az egészséges életmód alapvető szabályai. Testmozgás, környezetvédelem II.

egészség, megőrzés, betegségek, megelőzés, életmód, testmozgás, környezetvédelemNézz fel az égre! Lélegezz be néhányszor jó mélyen.

Gondolj arra - csak egy pillanatra,- hogy Csodában élsz, és benned is Csoda van.” ( Müller Péter)

 

Kedves Középiskolás Diákok!

 

Bizonyára már több színtéren hallottatok az egészséges életmód fontosságáról, „a csapból is ez folyik”- gondoljátok magatokban most. A teljesség igénye nélkül megemlítenék néhány helyszínt, pl. az iskolában órákon, otthon a szülőktől, a médiából és egymástól is sokat tanultok e témában.

Engedjétek meg, hogy megerősítselek benneteket abban, hogy az egészségetekkel foglalkozni nem ciki, hanem hasznos dolog. Hiszen ahogy most élitek az életeteket, amit életvitelnek is nevezünk, nagy hatással lesz a későbbi életkorotokban!

 

 Az egészségetek KINCS, melyet óvni, védeni kell. És nem másnak! NEKTEK kell vele foglalkozni! Minél többen éltek egészséges életet, annál nagyobb a lehetősége annak, hogy egyre többen választják ezt az utat, és így úttörői lehettek nemzetünk egyre egészségesebbé válásának.

Gondoljátok végig! Milyen nagyszerű érzés lenne az, ha a barátotok a Ti segítségetekkel gyarapíthatná tudását, és a példátokat követve ő is továbbadná az ismereteit az ő barátainak? Példaképpé válnátok a szemében.

Először is tisztázzuk az Egészség fogalmát:

Az Egészség az ember testi, lelki, szociális funkcióinak minőségével határozható meg, ami az embernek önmagával és másokkal való kapcsolatában, személyes és társas helyzeteiben a sikerességet biztosítja.

 

Az egészséges életmód több tényezőből áll:

 

 1. Egészséges táplálkozás - Figyeljétek a hírlevelet ebben a témában!

 2. Több mozgás

 3. Stressztűrés, stresszkezelés

 4. Balesetmegelőzés

 5. Kiegyensúlyozott szerelmi élet

 6. Nem dohányzás

 7. Mérsékelt alkoholfogyasztás

 8. Drogtagadás

 9. Időben orvoshoz fordulás

 10. Együttműködés az egészségüggyel

 11. Környezettisztelet

 12. Személyi higiénia.

 egészség, megőrzés, betegségek, megelőzés, életmód, testmozgás, környezetvédelem

Figyeljétek az érkező hírlevelet, nagyon hasznos tanácsokat olvashattok!

„Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő.” (Charlie Chaplin)

Mozgás: A kisgyermek szaladgál, a kisiskolás fut, kirándul, az iskolás beül a képernyő elé,…és ott nézi, mások hogyan mozognak. Ismerősek ezek a gondolatok? Ne kövessétek ezt a példát, ne legyetek tunyák! Mozogjatok rendszeresen! Naponta 20 perc, vagy hetente kétszer másfél óra mozgás, sport, foci, fizikai munka, futás, úszás, kézi, kosár, jóga…BÁRMI!

Hétvégén egy séta a barátokkal, egy jó beszélgetés kocogás közben, vagy a szülőkkel otthoni tevékenység során, higgyétek el, csodát tesz, feltöltődés, kikapcsolódás vár arra, aki kipróbálja  Hívjátok segítségül: az ISO-TEÁT, BORÓKA KRÉMET, WALLWURZ KRÉMET- könnyebb és élvezetesebb lesz a mozgás!!!

 

Stressz: Meg kell tanulni alkalmazkodni a stresszhez. Feszültségek, konfliktusok nélküli élet nincs, de számos olyan módszer létezik, amellyel a káros stresszhatásokat kiszűrhetjük életünkből (pl. autogén tréning, agykontroll vagy más relaxációs technikák), illetve kezelhetjük őket. Ne feledjétek, a CITROMFŰ TEA kéznél van!

A MUNKA(TANULÁS)-PIHENÉS-ALVÁS összhangjára nagyon fontos odafigyelni! Egyiket se vigyük túlzásba, legyen mind elegendő mennyiségű és minőségű.

 

Balesetmegelőzés: A balesetek többnyire elkerülhetők. Különösen a serdülők, fiatalok veszélyeztetettek, mert keresik a veszélyt, nincs félelemérzetük, unatkoznak és felelősségérzetük kialakulatlan, gyakran figyelmetlenek, szórakozottak. Magatokra ismertetek? Nem baj. Mi a teendőtök?

Legyetek körültekintőek, óvatosak, gondoljátok át előre mit tesztek, minek mi lehet a következménye. Mérjétek fel a balesetveszélyes helyzeteket.

A szabályok betartásával és körültekintéssel sok baleset megelőzhető!!

 

Kommunikáció: Beszéljük meg! Bármi gond, baj van, ha megbeszélitek valakivel, már fél siker. Amint megfogalmaztátok, szavakba öntöttétek a problémákat, onnan már csak egy lépés a megoldás. Nem mindegy, hogyan fogalmazzuk meg! Pl. Van, akinek a pohár félig tele van, míg másnak ugyanaz a pohár félig üres! Gondolkozzatok el ezen egy kicsit, kérlek.

Fontos! Nemcsak kapni, ADNI is nagyon jó érzés!

 

Időben orvoshoz fordulás: Ha a bajt időben felismerik, könnyebb a segítség és gyorsabb a gyógyulás. Szeretném kihangsúlyozni, mennyire fontos az egészségügyi szűréseken való részvétel!

Bármilyen szokatlan tünet – csomó, dudor, seb, váladékozás, vérzés, fájdalom, köhögés, rekedtség – esetén, vagy ha változást észleltek testetek működésében, forduljatok szakemberhez!!!

A Ti együttműködésetek nélkül az értetek dolgozó egészségügy nem lehet hatásos, hiszen a legfontosabb gyógyító tényező saját magatok vagytok! Az orvos, az egészségügyi szakember javaslatait, tanácsait nektek kell megvalósítani, betartani – mi (egészségügyi dolgozók) csak „irányt mutatunk”.

Az Életfa Program sokszínűsége, a termékek csodálatos ereje, a családi programok sokasága segít eligazodni az élet útvesztőiben, az egészségetek felé vezető útra terel. Használjátok ki a program adta lehetőségeket – gyerek klub, versenyek, kirándulások…- hiszen értetek vannak!

 

A következő hírlevélben foglalkozunk a dohányzás, alkoholfogyasztás, drogtagadás és a környezetvédelem témaköreivel.

Ajánlott irodalom:

Andrew Matthews: Legyél boldog TINÉDZSER

Szeretettel: Dubniczky Ildikó EGÉSZSÉGÜNK MEGŐRZÉSE, BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok