Szintén egy kevéssé ismert, és még kevésbé használt fűszerről lesz szó a rutáról, melyet Leonardo da Vinci és Michelangelo egyaránt az „égi kegyelem füvének” nevezett, mert az akkori felfogás szerint: a ruta földöntúli ereje képes a lélek képességeinek erősítésére és a látás élesebbé tételére.
A kerti ruta vagy egyszerűen ruta (Ruta graveolens) a rutafélék (Rutaceae) névadó ruta (Ruta) nemzetségébe tartozó növényfaj. A Mediterráneum középső- és keleti részén, így például a Balkán-félszigeten őshonos, gyakori. Európa egyéb részére betelepítették, első sorban a kolostori gyógynövény termesztésnek köszönhetően, már a középkorban gyakran ültetik kertbe, ezért el is vadult. A régi rómaiak fokhagymával és friss kecskesajttal együtt a moretum készítésére (lsd: a cikk végén ) használták a rutát, de ismerték és becsülték az élősködőket elűző hatását is.
A kerti ruta nagyon dekoratív, impozáns megjelenése miatt díszkertbe is alkalmas, a konyhakert kártevőit intenzíven riasztja. Az évelőágyak szélére vagy az évelőkhöz közel ültetik.
60 cm körüli magasságú, fagytűrő, illatos félcserje. Jó vízáteresztő képességű, sovány talajban fejlődik legszebben, a félárnyékot is jól tűri. Magról vagy tőről szaporítható, magja nagyon lassan csírázik. A régi kertészeti könyvek azt ajánlják, hogy amelyik kertben zsálya van ott ruta is legyen, hogy erős illatával elriassza a kígyókat, varangyokat a zsályatövek környékéről. Szép ezüstös lombozata, aromás illata, sárga virágai délies hangulatot idéznek.
Vigyázni kell a friss növény szedésénél mert a levéllel érintkezett bőrfelület (a növény mirigyszőreinek nedvétől) fényérzékennyé válik, és napsütés hatására begyullad (gumi kesztyű!), ám a szárított anyag esetén ez már nem fordul elő.
Egyéb elnevezései a latin névből adódnak: borruta, keresztes ruta, nehézszagú ruta, rutafű, szagos ruta, szagos virnánc, szeges ruta, virnánc, jelentésére nem találtam leírást.
A növényt megfelelő módon gyógynövényként alkalmazzák az 5. század második felétől kezdve. Pontosabban a drogját1 (Rutae herba), mely a növényről leszedett felső, 30 cm hosszú virágos, leveles hajtásrészek árnyékos, szellős helyen történő szárításával készül.2
A drogban flavonoidok (pl. rutin3), alkaloidok, kellemetlen szagú illóolaj (0,3–0,7%), keserűanyag, cseranyag, mérgező hatású vegyület is található. Elsősorban gyógyszerek (Rutascorbin, Rutosid) alapanyagaként használják fel, de egyes teakeverékekben megfelelő koncentrációban is megtalálható. Az ilyen rutatartalmú, szakértő által összeállított teákat csak orvosi tanácsra szabad alkalmazni, többek között magas vérnyomás-, epebántalmak esetén, emésztés serkentése, görcsoldás és sebfertőtlenítés céljára, valamint idegerősítőnek és étvágygerjesztőnek.
Erősítő, fertőtlenítő, csíraölő, görcsoldó és vérzéscsillapító hatású, vasban, ásványi anyagokban gazdag levelei magas vérnyomás, hisztérikus görcsök, epilepszia, gyomor- és bélgörcsök elleni teakeverék alkotórészei. Forrázata borogató szerként a túlerőltetett, fáradt szem frissítésére, látásélesség növelésére alkalmazható. Menstruációs zavarok és az ezzel járó fájdalmak, vizelési nehézség esetén, görcsös fejfájásnál – óvatosan adagolva – kitűnő házi szer. Visszérgyulladás, aranyér gyógyítására külsőleg olaját használhatjuk. Állatgyógyászatban ürömmel és varádicskóróval keverve háziállatoknak adható, mint bélgyógyító és féregirtó szer.
A növény a Ruta Graveolens homeopátiás szer alapanyaga: mely szemfáradtság (hóvakság, számítógépes munka), gyenge, homályos látás, főleg esti szemviszketés, égő érzés, a szem túlzott erőltetése miatt kialakuló könnyezés, szúró fájdalma esetén javasolt. De zúzódások és merevség érzetkor, ortopédiai rehabilitációnál, rándulásoknál, ínsérüléseknél a gyógyulás ideje alatt javasolt.
A kolostori, majd a népi gyógyászat külsőleg sokrétűen alkalmazta.
Visszérgyulladás, aranyér ellen gyógyolajat készítettek.
Látáserősítő teakeverékhez: rozmaring, rutalevél, bíborkasvirág és orvosi zilizvirág 1:1 arányú keverékéből 1 evőkanálnyit 2 dl vízzel leforráztak, 15 percnyi állás után szűrték, majd naponta többször borogatták vele a szemet.
Fülfájás enyhítésére az összezúzott növény olívaolajba áztatásával készült a rutaolaj (pontosabban Rutás olaj/), amelyből néhány cseppet vattára tettek és fülbe dugták.
A kínaiak gyógyászat nyugtatónak használja a ruta tinktúráját, valamint reumás fájdalmak enyhítésére, a helyi keringés élénkítésére és duzzanatok leapasztására.
Szárított levelének pora jó rovarűző, kiszórva távol tarthatjuk a különböző kártevőket.
Érdekességek:
Állítólag a ruta levélkéiről mintázták a treff kártya jelét.
Régi heraldikai4 keresztfajta elnevezése az un álló rutakereszt, melyet a címerekben alkalmaztak.
A ruta cserje öt sziromlevelű gyümölcsének meleg, kesernyés íze hasonló a leveléhez, de mégsem ugyanaz. A régi római konyhában is használták, Apicius5 főleg halhoz, szárnyashoz és szarvashoz javasolja.
A rutagallyakat régen az otthonok pestis megelőzésére, elűzésére szórták szét, úgy vélték, megvéd a járványok ellen. Gyakran a padlódeszkákat is friss rutával dörzsölték át, hogy távol tartsák a bolhákat, élősködőket. Ajtók és ablakok fölé akasztották, hogy távol tartsa a gonosz szellemeket. A templomokban a szenteltvíz széthintéséhez használták, a kegyelem növényét ördögűzésekkor, mise bemutatása előtt füstöltek vele. Az egyik leghatásosabb növény minden negatív energia kisöprésére, valamint átok levétele esetén!
Újabb időkben már csak az etióp konyhában találjuk meg a rutabogyót, őrölve, a berbere fűszerkeverék részeként. Etióp neve, a "tenadam" azt jelenti: Ádám egészsége, ami gyógynövény voltára utal. A kávét is szokták vele ízesíteni.
Receptek:
Sajnos annyira kevéssé használt fűszer manapság, hogy nagyon kevés receptet találtam hozzá. Akinek esetleg van saját fűszerezési módja, kérem ossza meg velünk!
Pikáns csirke
2 kisebb csirke, 3 evőkanál olaj, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál paradicsompüré, 2 -3 db rutalevél, 2 dl vörösbor, 25 dkg gomba, 2 evőkanál liszt, Nahrin Szárnyas fűszer, 3bors, babérlevél.
Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk. A feldarabolt szárnyas fűszerrel, 3 borssal beszórt csirkét lisztben megforgatva a hagymás olajban egy kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a rutát, a fűszereket, a vörösbort és lefedve puhára pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, rátesszük a gombát és együtt teljesen készre készítjük. Puliszkával tálaljuk.
Moretum ( friss fűszerpaszta)
Mozsárban pasztává zúzzuk (vagy vágjuk finomra) az ízesítő fűszereket: fokhagyma, koriander zöld, menta, zeller zöld, metélőhagyma, kakukkfű, csombor, vágnak hozzá diót vagy szezámmagot, s az egészet elvegyítjük némi borecettel, olajjal és garummal (halszósszal). Ezt a pasztát teszik a friss juhtúróba, de igen jó ricottával vagy kecsketúróval. Gombócokba gyúrva, olajbogyóval tálalják.
Salátákba néhány levél frissen, majonézhez is teszik apróra vágva, grappás üvegbe téve egy kisebb ágat (Grappa alla Ruta), szép zöld színt kap az ital és rutás aromát.
Fűszerkeverékben is alkalmazhatjuk: 1-2 ruta-, 2 tárkony-, 2 oregánó-, 2 majoránna- és 1 zsályahajtást csokorba kötve 10 percig főzünk, ha kihűlt, a fűszercsokrot kivesszük. Az egzotikus illatú páclé vadhúsok fűszerezéséhez, mártásként elkészítve vegetáriánus ételekhez fogyasztható. Kellemes kísérletezést kívánok!
Pilisszentiván, 2017. május 12.
szeretettel, Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője
[1] Hatóanyagot tartalmazó, szárított növényi rész
[2] 4 kg növényi részből lesz 1 kg száraz áru.
[3] rutin, vagy rutozid, (kvercetin-3-rutinozid, szoforin) egy flavonoid glikozid, amely megtalálható többek között különféle citrusfélék gyümölcseiben, a hajdinában, a rebarbara-fajok leveleiben, a kerti ruta nevű gyógynövényben és a brazil Fava D'Anta fa gyümölcsében. A rutin az emberi szervezetben a Fe2+-ionhoz kapcsolódva megakadályozza a szabad gyök képződést és sejtkárosodást. Antioxidáns tulajdonsága miatt gátolja a rák kialakulását is. Tévesen P-vitaminnak is nevezik, pedig nem vitamin, mert bár az emberi szervezet számára rendkívül hasznos, de nem nélkülözhetetlen. Tiszta formájában először Szent-Györgyi Albert izolálta, keresve azt a faktort, ami a C-vitaminnal együtt fordul elő, és annak hatását támogatja. A rutin erősíti a hajszálereket, ezért csökkenti a vérzékenység tüneteit. Segíthet a visszeres panaszokban is, csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
[4] heraldika vagy címertan
[5] Marcus Apicius Gavius (1. század) római mesterszakács, szakácskönyv-író. Ínyencségéről és tékozlásáról híres ember volt Augustus és Tiberius római császár uralkodása alatt, akinek nevét dőzsölései és öncélú pazarlásai emblematikus figurává tették.
forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kerti_ruta
https://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/kerti_ruta.html
http://www.boszikert.eoldal.hu/cikkek/modszerek--receptek.html
Vörös Éva: A magyar gyógynövények neveinek történeti-etimológiai szótára
Rápóti Jenő – Romváry Vilmos: Gyógyító növények. Budapest: Medicina Könyvkiadó. 1983. 249. o.
Dr. Bordás Imre – Dr. Tompa Anna: Mérgező növények, növényi mérgek. pdf
A hullámos levelű-, vagy kerti rebarbara (Rheum rhabarbarum vagy undulatum) a keserűfű félék (Polygonaceae) családjába tartozik, rokona a sóskaféléknek.
Bár botanikailag a zöldségek közé tartozik, mégis elkészítési módjai gyümölcsökhöz hasonló.
A rebarbara termetes bokorrá növő, évelő növény. Hidegtűrő, jól bírja a 10-12 °C -ot is, a humuszban gazdag, a jó vízellátottságú talajt és a félárnyékot kedveli, igénytelen.
Föld alatti nagy gyöktörzse elérheti a 3-4 kg-ot is. A gyöktörzsből kora tavasszal húsznál több hajtás nő, melyekből levél tőrózsa és magas, 120-150 cm-es magszál fejlődik. 6-7 évig jól hajt, de ismertek 20 éves tövek is. Én negyedik éve szedem a kertemben.
Hatalmas, szív alakú, zöld, fodros vagy hullámos szélű levelei és meghúsosodott pirosas levélnyelei teszik látványos kerti dísznövénnyé. Tőlevelei 40 cm-nél is nagyobbra nőnek, az értékes levélnyelek pedig 30-60 cm hosszúak, 3-6 cm szélesek, belső, egyenes szárrészük mélyvörös, domború felülete zöld, de vannak zöld levélnyelű és kívül-belül pirosas változatai is.
Augusztusra beérő fürtvirágzata sárgás, zöldes-fehér virágokból áll, amelyeken azonnal vethető magok fejlődnek. A telepítés utáni második évben lehet először leveleket szedni róla.
A növények októberig kínálják friss hajtásaikat, de a rebarbara-specialisták azt tanácsolják, hogy június után már nem jó szedni, mert nagyon megnövekszik oxálsav-tartalma, aromája pedig kevésbé élvezetes, s a növénynek is szüksége van pihenő, raktározó időszakra.
Hazai piacokon viszonylag ritkán kapni, áprilistól júniusig lehet megtalálni: tehát MOST.
Magyar nevét a növény latin botanikai neve után kapta (Rheum rhabarbarum), melynek jelentése: a barbárok gyökere.
Az eurázsiai elterjedésű rebarbara nemzetség őshazája Ázsia, pontosabban Észak-Kína, Mongólia és Tibet magasan fekvő vidéke, valamint Eurázsia mérsékelt és szubtrópusi területei.
A hagyományos kínai orvoslásban már évezredek (4500-5000 éve) óta, használják gyöktörzsét gyógynövényként, emésztési nyavalyák kezelésére. Első konkrét írásos nyoma i.e. 2700-ből való, s egy kínai gyógyfüves könyvben található.
Az ókorban fűszer és gyógynövény kereskedőknek köszönhetően került a Boszporuszon keresztül Európába, de csak az iszlám elterjedésével és a Selyemút forgalmának növekedésével vált kereskedelmi árucikké. A 14. századra már széles körben ismerték, ekkor a Volga partján termett a legnagyobb mennyiségben. A magas szállítási költség miatt ára a fahéjéval és a sáfrányéval vetekedett.
Anglián és Németországon át keresztül került Magyarországra, ahol kezdetben csak dísznövényként ismerték, majd a 18. századtól zöldségként is termeszteni kezdték,1 ekkortól használatos a gasztronómiában, édesítés nélkül ugyanis túl savanyú.
Ma is angol és német földön használják leginkább a szakácsok és háziasszonyok.
Pürésített2 gyöktörzse a hennához hasonlóan hajszínezőként is beválik, a hajszálakat vörösre festi, de pamut vagy gyapjú festésére is használják, cseranyagait bőrcserzéskor alkalmazzák.
Leve biológiai növényvédőszerként alkalmazható a tetvek ellen.
Fogyasztása után a vizelet narancssárga színét a vele kiválasztódott antrakinonok3 adják. Az antrakinonok hatására a széklet híg marad, ezért alkalmazzák hashajtónak, bélműködés-szabályzónak, étvágyjavítónak. Vizelethajtó, salaktalanító hatású, ezért tavaszi vitamin- és tisztítókúrák ideális eledele. Az antrakinonok összehúzó és fájdalomcsillapító hatásának köszönheti, hogy alkoholos kivonatát a szájnyálkahártya- és fogínygyulladás öblögetésre használják. A növényből készített pépet pedig hasonló okokból aranyeres gyulladásra szokták használni.
Reumára, ízületi gyulladásokra hajlamosak, kényes gyomrúak ne vagy csak kevés rebarbarát fogyasszanak. Hasonlóan jobb az óvatosság bélpanaszok, szűkület, elzáródásos betegségek, görcsök, bélgyulladások esetén.
Fogyasztásánál is figyelembe kell venni egészségi hatásait:
A rebarbarának két olyan összetevője van, ami miatt fogyasztása mértékkel és óvatossággal javasolható: a már említett sóskasav (oxálsav)4 és az antrakinonok. Az antrakinon vegyületek főként a levelekben találhatók, ezért csak a szárat fogyasszuk, a hajtásrészeket bőséges ráhagyással vágjuk le.
Mindkét vegyületre igaz, hogy minél idősebb a növény, annál több található benne belőlük. A pirosas szárúak kevesebb oxálsavat tartalmaznak, kellemesebb ízűek.
Piacon frissességét úgy ellenőrizhetjük, hogy a szárat körömmel enyhén megkarcoljuk. A friss zöldség nedvezni kezd.
Elkészítéséhez ne használjunk alumíniumedényeket (amúgy se!), mert a növény oxálsav tartalma megfeketíti. A rebarbara hűtőszekrényben, 2-7 °C-on napokig eltartható, anélkül, hogy megfonnyadna, vagy más módon károsodna. Meghámozva fagyasztva is elrakható.
Gyümölcshöz hasonlóan kompótnak, lekvárnak, szörpnek, ivólének, sőt bornak is használják tőlünk északabbra, ahol kevesebb gyümölcs érik be. Leginkább az almához hasonló, azt helyettesítő étek. Levélnyele meglehetősen rostos, ezért külső rétegét a spárgához hasonlóan mindig meg kell hámozni, majd célszerű 2-3 cm-es felvágni.
Kompótfőzéskor csak kevés vizet tegyünk alá, s levét azután édesítsük, hogy bőséges levet eresztett. Pikáns ízt ad neki a vanília, szegfűszeg vagy a fahéj, erős savanyú ízét tompíthatjuk más idénygyümölcsökkel, eperrel, almával, de meggyel, cseresznyével is készíthetjük együtt. Süteményben (pite), rétesben alma helyett, dióval szokták használni.
Receptek
Rebarbara muffin
Hozzávalók: 25 dkg rebarbara, 17,5 dkg vaj (margarin), pici só, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg cukor, 4 tojás, 35 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 5 evőkanál tej
Mázhoz: 7,5 dkg porcukor és fél citrom leve
Elkészítés:
A rebarbarát meghámozzuk, apró darabokra vágjuk.
Vajat (margarint), a cukrot, vaníliás cukrot, sót habosra keverjük, a tojásokat egyenként hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a tejet is. A lisztet (1 evőkanállal félreteszünk) a sütőporral elkeverjük.
Összekeverjük a folyékony és a száraz hozzávalókat.
A rebarbarát megszórjuk az egy evőkanál liszttel, átkeverjük, hogy mindenhol érje a liszt és óvatosan hozzáadjuk a masszához. Egy kevés fahéjat is keverhetünk a tésztájába, vagy 2 csepp Just téli olajat.
A margarinnal vastagon kikent muffin formát 3/4-részig megtöltjük, majd előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Ha megsültek a muffinok rácsra tesszük őket és hűlni hagyjuk.
Közben a fél citrom levét kikeverjük a 7,5 dkg porcukorral és kanállal vagy ecsettel a kihűlt muffinok tetejére kenjük, majd száradni hagyjuk.
Fokhagymás rebarbarasaláta (30 perc)
Hozzávalók: 50 dkg rebarbaraszár, 2 fej új, zsenge fokhagyma, szárral együtt, 2 evőkanál olaj, citromlé, só, cukor, Nahrin citrom bors, ízlés szerint
Saláta lé: 1 dl vizet elkeverek ízlés szerint citromlével, hozzáadom a cukrot, sót, olajat, a citrom borsot és a megtisztított, hajszálvékony karikákra vágott zöld fokhagymát, szárával együtt.
Közben a rebarbarát megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem, majd 2 cm-es darabkákra vágom. Forrásban levő, enyhén sós vízbe dobom apránként, és az újraforrástól számított 1 perc múlva már le is szűröm. Ha kissé kihűlt, beleforgatom a salátalébe. Műanyag vagy üvegedénybe teszem, jól lefedem, és 60 percig hűtőszekrényben érlelem. Kacsa- vagy libasülthöz kiváló.
Rizses rebarbarasaláta (60 perc)
Hozzávalók: 50 dkg rebarbara, 15 dkg rizs, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt /medvehagymával is isteni!/, 15 dkg trappista sajt, 2 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 mokkáskanál Nahrin curry és ízlés szerint tengeri algás fűszersó, Nahrin citrom bors, 1 dkg vaj , egy teáskanál cukor/édesítő.
A rizst megmosom, lecsöpögtetem, és a vajon üvegesre futtatom. Térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel leöntöm, megsózom, beleszórom a curryt, és fedő alatt felforralom (5 perc), majd elzárom. Lefedve 20 percig hagyom, hogy a gőzében megpárolódjon, hagyom kihűlni. Közben a megmosott, megtisztított rebarbaraszárat 2-3 cm-es darabkákra vágom, és annyi sós, cukros vízbe teszem, amennyi szűken ellepi. Forrástól számított 2 percig főzöm. Ezután leszűröm. A majonézt összekeverem a kefirrel, 1-2 evőkanál rebarbara főző lével, csipetnyi sóval, majd belekeverem a megtisztított és nagyon finomra vágott zöldhagymát is. Beleteszem a közben vékonyka csíkokra vágott sajtot, a már kihűlt rizst, végül óvatosan beleforgatom a rebarbarát. Átkeverem, és egy órára beteszem a hűtőszekrénybe.
Rebarbarás eperlekvár
Hozzávalók: 70 dkg eper, 60 dkg tisztított rebarbara, 50 dkg befőző cukor, üvegenként 1 csepp Nahrin Téli olaj
Elkészítés: Mossuk meg alaposan az epret és a rebarbarát, a nagyobb eperszemeket vágjuk kétfelé, a rebarbara szárakat vágjuk másfél centis darabokra. Tegyük egy nagy lábasba, keverjük össze a befőző cukorral, majd állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni. Ha felforrt főzzük még egy-két percig, majd töltsünk meg vele tisztára mosott befőttesüvegeket cseppentsünk a tetejére Téli aromát. Azonnal zárjuk le, és állítsuk fejre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.
Rebarbara szószt készítettem vasárnap, a cikket ezért írtam: vadhúsokhoz, vagy főtt marhahúshoz kiváló.
Hozzávalók: 1kg rebarbara, Nahrofit vanília (esetleg, amikor van: Nahrin vanília puding. Amennyiben egyik sincs akkor ugyanúgy kell sűríteni, ahogy más szószokat), Téli aroma,
A megtisztított (mint a spárgát) rebarbarát felkockázom, annyi vízben, ami ellepi, megrottyantom, majd leveszem a főzőlapról. Bot mixerrel pürésítem, majd szűrőn átpasszírozom (erre csak május után van szükség, mikor már erősebbek a rost szálak). Eddigre langyosra hűlt és habverővel elkeverem benne a max. 2 csepp Téli aromát és Nahrofitot.
Hogy mennyi kell hozzá? Ezt mindenki próbálja ki, milyen sűrű szószt szeretne kapni, én kb 3-4 evőkanálnyival készítem. Hűtve tálalom, ezért érdemes kicsit hígabbra készíteni a kívántnál, mert álltában még sűrűsödik.
A kihűlt szósz keverhető bármilyen befőttel, akkor finom gyümölcslevest készítettünk.
Kellemes ismerkedést kívánok!
Szeretettel
Berecz Ildikó
Pilisszentiván, 2017. 04. Szent György napja
[1] a répacukor elterjedése
[2] szárított, őrölt pora vízzel pasztává keverve
[3] Az antrakinon egy szerves vegyület, az antracénből levezethető kinon. Sárga színű tűkben kristályosodik. Vízben gyakorlatilag oldhatatlan. Alkoholban és éterben is csak kis mértékben oldódik. Jóval forráspontja alatt is szublimál.
[4] Az oxálsav a kalciummal vízben oldhatatlan sót, kalcium-oxalátot képez, ezért csökkenti a bélből a kalciumfelszívódást. A vérbe már felszívódott oxálsav pedig csökkenti a vér kalciumszintjét, és vizelet kiválasztáskor a vesében, illetve a hólyagban követ képezve válhatnak ki a kalciumoxalát-kristályok. Ez azonban csak igen nagy mennyiségek fogyasztásakor vagy arra eleve hajlamosaknál jelenthet gondot. Oxálsavból napi 600 mg fölötti rendszeres fogyasztás már járhat következményekkel, de ennyi csaknem egy teljes kiló rebarbarában van. Fél év alatt 20 liter rebarbaralé megivásakor még messze nem tudtak ilyen káros hatást kimutatni. Minden esetre érdemes tejtermékekkel együtt fogyasztani, mert akkor a tej kalciumtartalmával lép reakcióba, s a szervezet kalcium tartalékait nem veszélyezteti, vesekőképződésre viszont hajlamosít.