Logo

FŰSZERKALAUZ: KERTI ZSÁZSA, A LAKÁSBAN TARTHATÓ VITAMINBOMBA

fk kzs

A kerti zsázsa hazánkban ismert, de napjainkban alig használt fűszere, pedig majd négyezer éve élvezhetjük előnyeit. Ugyanis a növény a "legfinomabb saláta"ként szerepel egy i. e. 1500 körüli kínai feljegyzésben. Már akkor tudták, hogy nem csak az íze miatt, hanem hatását tekintve is különleges, hiszen amikor a szervezetnek sürgős vitamin-utánpótlásra van szüksége, a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldást tudja nyújtani a kerti zsázsa, lévén a legrövidebb tenyészidejű fűszer.

A keresztesvirágúak családjának zsázsa nemzetségébe tartozó kerti zsázsa (Lepidium sativum) világszerte ismert, termesztett, étkezésre is felhasznált növény.
Dél-eurázsiai, más nézet szerint, az etióp magasföld a származáshelye. Elsősorban a mérsékelt és szubtrópusi területeken termesztik: jelentős mennyiségben Indiában, Európában, a Szovjetunióban, Észak-Amerikában.

Mint sok fűszerünk ez is a rómaiak közvetítésével jutott el a Kárpát-medencébe.
Néhány ókori szerző tanúsága szerint a rómaiak afrodiziákumként, a nemi gerjedelmet elősegítő szerként tartották számon, ami nem igazolható ugyan, de annyi bizonyos, hogy a népi gyógyászatban a későbbiekben is általános erősítő, vértisztító, vérképző, légzőszervi hurutcsökkentő hatást tulajdonítottak neki.
Az ájurvéda évezredek óta alkalmazza, többek között hasmenésre, izomfájdalmakra és szexuális kedvetlenségre.

Népi nevei: salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, kis zsázsafű.
Külföldi útjainkon a kerti zsázsát angol nyelvterületen Garden Cress, a német nyelvű országokban Kresse, oroszoknál "kressz-szalát", Itáliában crescione, Szlovákiában zerucha siata néven találjuk meg.
Előfordulhat, hogy zsázsának neveznek más, hasonló növényt, például a vízi tormát (Nastutium officiale).

fk kzs 1A kerti zsázsa meglehetősen igénytelen, egyszerűen termeszthető. Akár lakásban is hajtatható, a vetés után néhány nappal már kikelnek a kis hajtások, és 6-8 cm-esre nőve, körülbelül két hét alatt már "szüretelhetők". Így különösen abban az időszakban érdemes foglalkozni vele, amikor a téli hónapokban vagy tavasz elején már nagyon vágyunk valami friss zöldségfélére és a szervezetünknek is sürgős szüksége van vitamin-utánpótlásra. A friss levelek íze kellemes, enyhén csípős, kicsit a mustárra vagy a tormára emlékeztet (nem véletlenül kapta a népnyelvben az ezekkel rokon neveket), ami a benne lévő mustárolaj-glikozidának, a glüko-tropeolinnak köszönhető.

A biokertészetek köztesnövényként is ültetik biológiai védelmet biztosítva más haszonnövényeknek, például a gyümölcsfáknak levéltetvek ellen, illetve a káposzta- és a salátaféléknek a csigák kártétele ellen.

Mivel gyorsan kikel, ezért sorjelzésre is alkalmas, például a sokkal lassabban növő petrezselyemmel együtt vetve. Mire az kikel, a zsázsa már le is szedhető.
Dísznövénynek is termesztik, szárítva virágkötéshez használják.
A kerti zsázsa neveléséhez sem erkélyre, sem kertre nincs szükségünk. Rendkívül helytakarékos és egyszerű a zsázsatermesztés agyag- vagy műanyag csíráztató edénnyel.
Ideális, ha a kerti zsázsát mindig közvetlenül fogyasztás előtt szedjük le.

Bálint gazda kifejezetten a zsázsát ajánlja a kerttel nem rendelkezőknek, mert egy tálban, vagy itatóspapíron is nevelhető. Ezért alkalmas, hogy gyerekeknek megmutassuk egy növény életfolyamatait, bevezessük őket a kertészkedés csodájába.

Sötét helyen világos színű, B-vitaminban gazdag csírák fejlődnek, világos helyen növekedve, üde zöld lesz és C-vitaminban gazdag.
A csírákat érdemes 3-4 napon fogyasztani, mert ilyenkor tartalmazzák a legtöbb hasznos tápanyagot. Magas az A-, B-, C- és E-vitamin-tartalmuk, valamint B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaznak. Az ásványi anyagok közül jelentős a kálium, a kalcium, a foszfor, a vas és a nátrium tartalmuk is. A növény baktériumölő, ún. fitoncid anyagot is tartalmaz. Jelentős C-vitamin tartalmán (30 mg/100 g) kívül karotint, B-vitaminokat továbbá jelentős mennyiségben különböző ásványi sókat, elsősorban káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, jódot és vasat tartalmaz.

A kerti zsázsa azonban nemcsak ízében dobja fel az ételeket, valójában egy rendkívül erős gyógynövény. A cukorbetegség megelőzésére éppúgy alkalmas, mint a vesekő-, a gyomor-bél-, tüdő-, menstruációs panaszok vagy a daganat.

A kerti zsázsa több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, amelyek kitűnő szerré teszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.
Pl. "vérhígító” hatású: gátolja a túlzott vérrögösödést, és ezáltal csökkenti a szív- és az agyi érkatasztrófa rizikóját. Ugyanakkor biztosítja az erek ellazulását, és ily módon megelőzi az érszűkületet és vérnyomás-szabályozó. Ez különösen magas vérnyomásnál észrevehető. Az észrevehető hatásért azonban naponta releváns mennyiségben kell fogyasztani, de megelőzésként és egyéb hatásait felhasználva mindenképp érdemes.

fk kzs 2Az összetört zsázsamagból és vízből álló paszta helyi bőrproblémákat képes enyhíteni. Egy ilyen paszta a töredezett ajkak, a száraz bőr vagy a napégés kezelésére is alkalmas.
Mint azt a Just kerti zsázsa krémjéről is tudjuk, a kerti zsázsa semlegesíti a szabad gyököket, melyek a bőrsejtek lipideit és proteinjeit károsítják (oxidálják). A proteaszómák aktivitását fokozza, így több protein tud képződni és a bőr regenerációja javul, halványítja/megszűnteti a pigment foltokat. Nem utolsó sorban a bőr fiatalságának megőrzését szolgálja.

Emésztésszabályzó- és antimikrobiális hatása révén a kerti zsázsa gyomorrontásnál, hasmenésnél, székrekedésnél és puffadásnál egyaránt alkalmazható. Ehhez a zsázsamag por és a méz keveréke igen alkalmas.
Az őrölt zsázsamag folyadékkal érintkezve, nyálkát képez, mely védőrétegként működik az emésztőszervek belső falán, így a kerti zsázsa gátolja a gyomor-bél traktus betegségeinél és fertőzéseinél az irritációkat.

A légutak akut-, és krónikus betegségei nagyon jól reagálnak a zsázsával történő kezelésre. A zsázsa itt nyákoldó és gyulladást gátló hatású, hörgőtágító. Az elrágott zsázsamag enyhíti a torokfájást, a köhögést és az asztmás tüneteket is.

A kerti zsázsa sok ételnek adja meg a meghatározó fűszeres frissességet. Akár krumpli saláta, töltött tojás, halételek, levesek vagy tészták a kerti zsázsától különleges tormához hasonló, de enyhébben csípős ízt kap.
Bár finom mártás, vagy leves készíthető belőle magas C-vitamin-tartalmának megőrzése miatt inkább nyersen fogyasszuk. Különösképp gondoljunk rá zöldturmixok készítésekor.
Csírája müzlibe keverhető, vajas kenyér, vagy szendvicskrémek ízesítésére, a tojásos, túrós vagy sajtos ételekhez vagy vegyes salátákhoz is alkalmazzuk bátran.
Mélyhűtőben lefagyasztva egész évben feldobhatjuk salátáinkat.

Zsázsa saláta

50 dkg zsázsa, 2 tojás, 1 kanál tejszín, csipet szerecsendió, 2 szelet kenyér felkockázva, megpirítva és megszórva tengeri algás fűszer sóval, 3 evőkanál olívaolaj
Tetszőleges saláta öntet: én legjobban 1-1-1 evőkanál méz-mustár-olíva keverékbe tett saláta fűszereset szeretem hozzá.
A zsázsát kiválogatom, megmosom, lecsepegtetem. A tojást és a tejszínt összekeverem, fűszerezem szerecsendióval pici tengeri algás sóval. Kissé olajozott teflonban megsütöm, majd megfordítom, lefedem, és a még meleg serpenyőben, 10 percig készre sütöm. Ha kihűlt, kisebb kockákra szeletelem. A toast kenyeret apró kockákra vágva, olajon arany barnára pirítom. Az előkészített zsázsát megforgatom az öntetben, majd hozzáadom a tojást és a pirított kenyérdarabkákat.

Fűszeres töltött tojás

8 tojás, tejföl, vaj, sajt, fűszerek: tengeri algás fűszer só, 3 bors, Gourmet fűszer, zsázsa.
A főtt tojásokat kettévágom, sárgájukat vajjal és tejföllel áttörve, ízlés szerint fűszerezem (nálam az Inyenc fűszer a nyerő), megszórom reszelt sajttal, majd összekeverve visszatöltöm a tojások fehérjéjébe.
Francia-, vagy almás-sajtos-kukorica salátával tálalom, zsázsalevéllel díszítve.

Zsázsás gombás barnarizs

25 dkg gomba, 1-2 evőkanál olaj, 25 dkg pulyka/csirkemell kocka, 5 dkg szalonna apró kockára vágva, 1 zöldhagyma aprítva, kaliforniai paprika kockázva, Nahrin zöldség leves, fokhagyma és baromfi fűszer, 1 csomó zsázsa,  20 dkg rizs.
A barnarizst felteszem főzni zöldséglevessel és szárított zöldséggel. (kb 40 perc).
A gombát felszeletelve, 1-2 evőkanál forró olajban, megdinsztelem. Mellédobom a szalonnát, amikor pirult, a hagymát, majd a húst. Gyakran keverve addig sütöm, amíg a hús kifehéredik  ekkor megszórom a baromfi fűszerrel a zsázsaleveleket, és a kaliforniai paprikát hozzá teszem, esetleg pici vizet teszek hozzá,  és takaréklángon kb. 20 percig főzöm. A rizzsel keverve tálalom.

Zsázsatea

A friss növényből forrázatot készítünk, lehűlés után szűrjük, mézzel édesítjük.

Meleg szendvics zsázsával

Szeletelt (kocka alakú) kenyér, vaj, só, reszelt sajt, tojás, tejszín, Nahrom, zsázsalevél.
Kivajazott tepsi alját lefedem szeletelt kenyérrel.
A tojást felverem tejszínnel, megszórom Nahrommal, belekeverem az aprított zsázsát, majd a kenyerekre öntöm. (Ha a zsázsa nem egyenletesen oszlik el eligazgatom, hogy minden kenyérre jusson) Az egészet megszórom reszelt sajttal, előmelegítette sütőben szép barnára sütöm.
Nyáron a sajt alá paradicsom szeletet is teszek, akkor egy kis bazsalikom is kerül rá. Nagyon-nagyon finom.

Pilisszentiván, 2017. december 12.

Szeretettel
Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


forrás:

www.wellnesscafe.hu/wellness/2015-06/kerti-zsazsa-a-lakasban-tarthato-vitaminbomba/
www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/kerti_zsazsa_kar_kihagyni/20070406133305
www.terebes.hu
http://www.eletfaprogram.hu/index.php/egeszseg/2755-kerti-zsazsa-krem-a-makulatlan-fiatalos-borert-2

fotó:

Profimedia – Red Dot

 

JNS HUngária Kft. © Életfa Program | Just és Nahrin. Minden jog fenntartva.