Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

A+ A A-

NAHRIN ALMA-, ÉS BARACKÍRÓ

Nahrin Alma és Barackíró

Az író a tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanykás ízű folyadék, mely összetétele szerint a lefölözött tejhez hasonlít. Az író zsírtartalma változó, 0,3-2,0 % közötti. A friss író hűtés nélkül csak néhány órán keresztül tartható el és csak rövid ideig fogyasztható. Az íze nem túlzottan kedvelt.
A Nahrin Alma-, és Barackíró italpor ezzel szemben száraz helyen sokáig eltartható és kitűnő ízű.

Az író élettani szempontból értékes táplálék, gyógyító hatást is tulajdonítanak neki. Már az ókorban is nagy kincsnek tartották és írókúrákkal kezelték a betegeket. Legnépszerűbb a XVIII. században Svájcban, Ausztriában és Németországban volt, ahol többfelé gyógyítottak írókúrával.


A Nahrin Almaíró 78%-ban a Barackíró 64%-ban tartalmaz édes íróport. Mindkét termékben megtalálható az értékes inulin, az alma ízűben 6%-ban, míg a barackosban 10 %-ban.  Az alma és a barack frissítő, üdítő ízt kölcsönöz a két íróitalnak.
Egy deciliter kész ital nagyjából 30 kilokalóriát, 1 gramm fehérjét, 0,1 gramm zsírt és 6,5 gramm szénhidrátot tartalmaz, tehát gyakorlatilag energiamentes.
Fogyaszthatjuk kúraként, de a mindennapi étkezés részeként is.
A salaktalanítási kúrához naponta 1-2 liter író elfogyasztása javasolt. Ebben az esetben 5-7 evőkanálnyi port 1liter hideg vízzel alaposan rázzunk össze, hűtsük le és így fogyasszuk.
A kúra időtartama általában négy-öt, legfeljebb nyolc hét.
Reggel éhgyomorra javasolt az első pohárral elfogyasztani (2 dl), majd a többi italt a nap folyamán elosztva iszogassuk meg.
Készíthető egyébként még 1:1 arányban vízzel-tejjel, azonban ilyenkor az energiaértékével számolnunk kell.

Az író vízhajtó és salaktalanító hatású, hozzájárulva ezzel az általános jó közérzethez. Kedvező a bélflórára nézve és javítja a bélműködést, segíti az anyagcserét és a fogyást, tisztító hatású a bőrre.
Az író elősegíti a veseműködést, a felesleges vizet kihajtja a szervezetből, így segíthet reuma, magas vérnyomás esetén, javítja a vérkeringést és megelőzi az artériák meszesedését. Használatával általános jó közérzetet érhetünk el, fokozza a teljesítőképességet, megszünteti az ízületi fájdalmakat (reuma, köszvény, rheumatoid arthritis esetén is pozitív hatású). Ízületi fájdalmak esetén Basicoval kombinálva javasolt fogyasztani.

Inulintartalma szelektíven segíti a jótékony bélbaktériumok szaporodását.

Az inulin egy vízben oldódó növényi eredetű poliszacharid, mely gyümölcscukorrá bontható. Gélképző tulajdonságú, lassítja a táplálékok áthaladását a felső bélszakaszban, gátolja a koleszterin felszívódását. Az inulin bontatlanul halad át az emésztőrendszeren, csak a vastagbél baktériumai képesek gázképződés következtében lebontani, így ott fejti ki jótékony hatását.
Az inulin természetes forrása például a csicsóka, a gyermekláncfű, a cikória, a vöröshagyma, a fokhagyma és az articsóka.

Az ausztrál őslakosok generációk óta fogyasztják az ott termő „mumong” gyökeret. Ezek a gyökerek nem tartalmaznak keményítőt, de a szárazanyaguk mintegy 85%-a inulin.
Az író fogyasztása alatt legalább két liter folyadékot szükséges meginni naponta, hogy a fellazult salakanyagok a folyadék öblítő hatására el tudjanak távozni. Ha ezt nem tesszük meg, hasonló eredményre számíthatunk, mintha a mosógépben víz nélkül mosnánk… Egyébként a bőséges folyadékfogyasztást a kúra után is érdemes fenntartani.

Gondolataimat egy recepttel zárnám, megmutatva az író sokoldalú felhasználhatóságát.

Almás répatorta: 
Hozzávalók 4 adaghoz

  • 13 dkg liszt (sima)
  • 13 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 5 dkg zabpehely
  • 3 db tojás
  • 13 dkg nyírfacukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 3.5 dl író
  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg mazsola
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 15 dkg alma
  • 15 dkg sárgarépa
  • 1 evőkanál vaj (a forma előkészítéséhez)
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa (a forma előkészítéséhez

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 160°C-ra
  2. Egy tortaformát kikenünk vajjal, és megszórjuk zsemlemorzsával.
  3. A kétféle lisztet a sütőporral, a zabpehellyel, a fahéjjal összekeverjük.
  4. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az írót.
  5. Az almát, a répát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az almát, a répát, a mazsolát összekeverjük, és a lisztes keverékhez adjuk.
  6. A masszát az előkészített tortaformába simítjuk. Tűpróbáig sütjük.
  7. Akkor szeleteljük fel, ha kihűlt.

A receptért köszönet: http://www.nosalty.hu/recept/almas-repatorta

Szeretettel:
Kanizsárné Vaskó Nikolett
 dietetikus

 

Kerti zsázsa krém a makulátlan fiatalos bőrért

kerti zsazsa 

Sajnos a bőrünk minden más szervnél korábban elárulja a korunkat. Az évek során szárazabbá és vékonyabbá válik, rugalmassága csökken, valamint megjelennek az egyre feltűnőbb ráncok. De talán a legrettenetesebb, mikor előjönnek az első öregedési foltok. Bár ezek nem rosszindulatú változások, de mégis nagy pánikot tudnak okozni. Hiszen belül még fiatalnak érezzük magunkat, de az öregedés „bizonyítékai" már megérkeznek.

Ez a jelenség az 50 év feletti közép-európai bőrtípusú emberek 90%-át érinti. A világos barnától a fekete színig jelentkező foltok mérete az 1 mm-től a néhány cm-esig fordulhat elő. Az évek során ezek egyre sötétebbek lesznek.

A pigment foltok fiatal korban is jelentkezhetnek (melazma, kloazma). Ezek az arcon kialakuló nagy felületű barna vagy barnásszürke foltok, amelyek a melanin (pigment) megnövekedett szintézisének következménye. A termékeny korban lévő nők 90%-ánál előfordul. A melazma gyakran szimmetrikusan a homlokon, halántékon, az arcon, a felső ajkakon és az állon jelentkezik.

A melazma többnyire terhesség alatt vagy bizonyos antibébi tabletták szedésével, UV-besugárzás hatására (napozás, szolárium) esetleg gyógyszerek szedése miatt alakul ki. De gyakran nem derül ki, mi váltotta ki.

Előfordul, hogy úgy keletkezik melazma, hogy a terhesség lefolyása után, vagy a fogamzásgátló szedésének abbahagyásával kezelés nélkül nem tűnik el nyomtalanul.

A nők sokszor úgy próbálják eltüntetni ezeket a nem igazán szép foltokat (beleértve az öregedési foltokat is), hogy a bőr felső rétegét leradírozzák vagy sápasztják. Ezeket gyakran kozmetikázzák (bőrkorrektor, púder, alapozó). De az ilyen eljárások csak átmeneti segítséget jelentenek. A probléma gyökereit nem érintik.

Kerti zsázsa, krém, Just, makulátlan, fiatalos, bőr, melanóma, melazma, pigment, lipofuscin, kloazma

De vajon mik okozzák ezeket a foltokat?

Az idős kori foltok képződését sok tényező elősegítheti, egyesek a fogamzásgátló hormonjait teszik felelőssé. Egyértelmű, hogy több folt jelentkezik, ha a bőr ki van téve a napfény UV-sugárzásának. Tehát a karon, kézfejen, dekoltázson, arcon, háton, vállon és a lábon jelentkezhet. Nap elleni védelem hiányában ezek száma tovább növekszik.

Öregedési foltok esetén a melanociták megnövekedett száma tapasztalható. A melanociták melanin pigmentet tartalmaznak és meghatározzák a bőr színét. A megsokszorozott melanin képződés hozza létre a napbarnított bőrszínt. Azonban összegyűlve a melanin barna foltokat okozhat. A melanocita aktiválást és a melanin képződést elősegíti az úgynevezett melanotropin (Alpha-MSH), az endothelin-1 (ET-1), valamint az őssejt-faktor melyeket az UV-sugárzás által besugárzott hámsejtek termelnek.

A melanin mellett az öregedési foltok egy másik „alkotó anyaga" az úgynevezett lipofuscin. A lipofuscin egy sárgásbarna pigment, mely elhalt bőrsejtekből, illetve öregedő bőr esetén élő sejtekből csapódik ki. Az UV sugarak és az oxigén hatására szabad gyökök keletkeznek, melyek közvetlenül károsítják a lipideket és a bőrsejtek proteinjét. Ennek következtében ezek egyesülnek más anyagcsere termékekkel lipofuscinná.

Az életkor előrehaladtával részaránya egyre nő, és sem leépíteni, sem eltávolítani nem lehet. Az öregedési foltok jelensége esetén a lipofuscin mikro zárványok formájában felhalmozódik a bőr hámsejtjeiben. Az UV-fény által létrehozott melaninnal együtt a lipofuiscin kellemetlen foltként ismerhető fel.

Tehát az öregedési foltokat a lipofuscin és a melanin fokozott termelődése okozza.

A pigmentek a bőr felszínén, vagy mélyebb rétegben is elhelyezkedhetnek. Minél mélyebben vannak, annál nehezebb tőlük megszabadulni.

A sejtek tisztítórendszere (proteaszóma) képes a sérült és az oxidálódott proteineket, lipideket lebontani, ezáltal a lipofuscin keletkezését megelőzni. De csak abban az esetben, ha a proteaszóma egészséges. Sajnos az életkor előrehaladtával a proteaszóma aktivitása csökken, illetve az UV-sugárzás képes befolyásolni a működését.

Ennek alapján az öregedési foltok csökkentése, illetve megelőzése nehéz feladatnak tűnik. De nagy örömünkre megérkezett Svájcból a segítség egy nagyon korrekt termék formájában.

Kerti zsázsa, krém, Just, makulátlan, fiatalos, bőr, melanóma, melazma, pigment, lipofuscin, kloazmaA Kerti zsázsa gyógynövény krém főbb hatóanyagai

  • Svájci kerti zsázsából és szójából készült kapszulázott, liposzómás vegyület
  • Glycerin
  • Panthenol
  • Szűrőanyagok az UVA- és UVB-sugarak kiszűrésére (SPF 15)

A svájci kerti zsázsából és a szójából készült liposzómás kapszulázott vegyületre jellemző:

a) Az aktív anyag:
svájci kerti zsázsából készült bio-kivonat,
szójából kivont Genistein (izoflavon).

b) Szállító rendszer:
kettősrétegű liposzóma (lecitin gömb), ami beviszi az aktív anyagot a bőr mélyebb rétegeibe

A liposzóma segítségével az aktív hatóanyagok jobban elérhetővé válnak a bőr számára, gyorsabban beszívódnak a bőrbe, sőt a bőr el is raktározza. Ezáltal a hatóanyag több órán keresztül szabadul föl és folyamatosan aktív marad.

A kerti zsázsa semlegesíti a szabad gyököket, melyek a bőrsejtek lipideit és proteinjeit károsítják (oxidálják). A proteaszómák aktivitását fokozza. Ezáltal több protein tud képződni és a bőr regenerációja javul. Gátolja a lipofuscin képződést, mely többek között a barnás elszíneződésért is felelős. Csökkenti a melanociták aktivitását, melyek a melanint termelik úgy, hogy akadályozzák a már említett Alpha-MSH faktorok működésért.

A szójából kinyert genistein antioxidáns- és gyulladás gátló hatással bír. Serkenti a kollagén képződést. Továbbá gátolja a tirozinkiáz (olyan enzim, amelynek kulcsfontosságú szerepe van a melanin képzésben) keletkezését.

Összesítve: ez a két aktív alkotó elem rendkívül hatékony az öregedési foltok ellen!

A krém további három fő hatóanyaga:

Glycerin: intenzíven hidratál és védőgátat képez.
Panthenol: gyulladás gátló, regeneráló és sebgyógyulást elősegítő hatás.
Szűrőanyagok (SPF 15): védik a bőrt az UVA- és UVB-sugaraktól

ALKALMAZÁS
Reggelenként és esténként vigyük fel az érintett bőrfelületre. A Kerti zsázsa gyógynövény krémet különösen nagy foltok esetében használhatjuk az egész arc, a kezek és a test bekenésére, de használhatjuk csak a foltra is.
A krém napi ápolószerként is és kúraszerűen is alkalmazhatjuk. A bőrünk szükségleteinek megfelelően folytathatjuk a szokásos arc, test és kézápolást

Megjegyzés: Kézmosás után újra érdemes bekenni a kezünket a hatás elérése érdekében.

Használata főleg nőknek ajánlott, de 40 éves kor felett a nők és a férfiak egyaránt alkalmazhatják.

Kedves Életfások!
Itt a tavasz! Nincs idő késlekedni, vegyük kezünkbe a saját bőrünk fiatalítását!

Tisztelettel és szeretettel: Dr. Dacko Natalja

HA EDDIG SEMMI NEM MŰKÖDÖTT… akkor LEVENDULAKRÉM!

just levendula krém

Miért pont ezt?
Várandós vagy? A családban vannak visszeres felmenőid? Nem akarod azt a szenvedést?
Fájdalmas visszereid vannak a lábadon? Nyáron különösen elviselhetetlen?
Volt már aranyered, amitől nem ültél, aludtál hetekig?
Volt már allergiás szemviszketésed? Amikor semmi nem segített?
Gennyedző seb, ami nem akart múlni?
Vagy csak hosszabb utazásra készülsz, amikor vezetésre, ülésre vagy kényszerítve?
Sugárkezelés után gyulladt-e be bőrfelület? Csillapíthatatlan égéssel…

MERT MOST VÉGRE ÚJRA KAPHATÓ!!!!!

  • Napégés, szolárium, sugárkezelés után a bőrt bekenni. Ne várd meg, amíg begyullad!
  • Nyáron a lábon a visszerek kezeléséhez MEGELŐZÉSRE is jó.
  • Bármilyen duzzadást, feszülést enyhít. Még a pajzsmirigy megnagyobbodás okozta duzzanatot is.
  • Allergiás duzzanattal, viszketéssel járó szemgyulladás megelőzéséhez egyedülállóan a legjobb! (De a hagyományos gennyes szemgyulladásnál is jól vizsgázott.)
  • Kismamáknál, sokadszor szülőknél a várandósság alatt megjelenő lábszáron, combon, nagyajkakon megjelenő visszerek rendszeres kezelése.
  • Aranyér! (Egyszer megkérdeztem egy pácienst, hogy volt-e aranyere. Visszakérdezett, hogy az milyen tünetekkel jár. Mondtam neki, hogy akkor nem volt. Ha lett volna, tudná a tüneteket…) Mindegy, hogy külső, vagy belső az aranyér. Egy 1,5 centis csíkot rányomok a Levendula krémből fóliára, beteszem a fagyasztóba, 20 perc alatt megkeményedik, és már lehet is használni kúpként. Főleg este jó, mert akkor tud nyugodtan dolgozni a krém.

Az összetevők biztosan garantálták számomra, hogy ez sem hiányozhat a táskámból különösen nyáron.

(Most, mikor írom a cikket, gyorsan felrohantam az emeletre és bekentem a lábam. Nincs még nyár, de a csizmát már nem bírom. A meleg ront a visszereken… Pedig egy darab sincs kint a lábamon! A fájdalmat hozom magammal az első várandósság óta.)

Három fontos összetevő az, ami együttesen megoldást, enyhülést ad. Aloe, Levendula, és Hammamelis, vagyis bűbájdió.

Miért kell három? Miért nem elég egy?
Mert ha valaminek nincs mellékhatása, akkor főhatása sem. Viszont kis mennyiségben három ugyanarra a területre ható szer, már mellékhatás nélkül oldja meg a problémát.

Mikor ez az elsőként választandó krém?
Mikor meglátsz, mutasd fel nekem a Levendula krémed és tudom, hogy egy hajóban evezünk!

Szeretettel: Dr. Harsányi Edit Marianna
Életfa Program orvos-marketing igazgatója

EGÉSZSÉG A KONYHÁBAN: FOKHAGYMA FŰSZER

foki

A fűszerek bölcsőjének Indiát tartják, ahol kiterjedt fűszer utak, kereskedelmi hálózatok alakultak ki, amelyek átíveltek birodalmakon, határokon, tengereken.
Egyiptomban a fáraók idejében elsősorban a gazdagok kiváltsága volt a fűszerek használata.
„Az vagy amit megeszel.” Már az ókori Görögország nagy elméi is gyakorolták a gyógy- és fűszernövénytant, köszönhetően többek között Hippokratész munkásságának. Már ekkor felismerték a fűszernövények egészségre gyakorolt pozitív hatását. Ezekben az időkben általánosan elfogadott fizetőeszközként is elismerték a fűszereket, az árucsere kereskedelem alapját képzeték és teret hódítottak Közép-Európában is.

Ilyen fizetőeszköz volt pl. az ánizs, a kapor, a kakukkfű, a kömény, a mustár, a majoránna, a bors és a fokhagyma is.

A fokhagyma a népi gyógyászat egyik legrégibb és leghatékonyabb „orvossága”. Baktérium- és gombaellenes, fertőtlenítő, immunrendszer erősítő, értágító, szív- és érrendszer védő hatását korán felismerték.

A Nahrin-fűszerek nem csupán élvezetessé teszik ételeinket, hanem természetes vitaminokat és ásványi sókat is tartalmaznak, sokféle fűszer hozzáadásával készülnek, étvágyfokozók, emésztésjavítók, valamint kis nátriumtartalmuknál fogva hozzájárulnak a sófogyasztás csökkentéséhez.

Annak érdekében, hogy a bennük lévő értékes vitaminok és ásványi anyagok ne sérüljenek, fontos, hogy a Nahrin fűszereket utólagos ízesítésre használjuk. Valamint köztudomású, hogy egy langyos (vagy már kihűlt) étel kevesebb sót vesz fel, mint az, ami még forr. Ezért, ha ekkor ízesítünk velük, ezzel is csökkenteni tudjuk a nátrium felvételét.

foki2A fokhagyma a magyar és a nemzetközi konyhák kedvelt alapfűszere. A jellegzetes aromáját adó, ám nyersen kellemetlen illatot árasztó csírát eltávolították belőle, de a növény összes hasznos tulajdonságát sikerült megtartani, így a fűszer használata után nincs kellemetlen lehelet.

A Fokhagyma fűszer főbb összetevői
Fokhagyma, jódozott só, hagymapor, zöldségek (zeller), repceolaj.

Felhasználása
Remekül harmonizál más fűszerekkel, alkalmazható öntetek, szószok, rizs, hús, saláták, főzelékek, zöldségfélék, tészták ízesítésére.

Kinek ajánljuk?
Akik szeretnek finomakat főzni és enni,
ínyenceknek,
a magyaros konyha kedvelőinek,
igényes fogyasztóknak, akiknek fontos a minőség,
vegetáriánusoknak,
aki fokhagymát szeretne kellemetlen lehelet nélkül.

A termék glutén- és laktózmentes, cukorbetegek is fogyaszthatják.

ALMAÍRÓ ITAL - A LEGJOBB VÁLASZTÁS

Almaíró1

Könnyű ital értékes írófehérjével, inulinnal. Ásványi sókban gazdag, fogyókúrához, diétához kitűnően használhatók, vízhajtó hatású, segíti az emésztést és tápanyagszállítást.

Az utóbbi évtizedekben szerencsére ismét előtérbe kerültek a természetes gyógymódok, a régi, jól bevált technikák. Így ismét felfedezhettük pl. az írót, az írókúrákat, amelyeknek Svájcban évszázadok óta nagy hagyományai vannak. Írásos feljegyzések tanúskodnak arról, hogy már a középkorban is az alpesi országba jártak a francia királyok és más uralkodók köszvényes fájdalmaik kezelésére. A modern orvostudomány nagyszerű készítményei mellett az írókúrák ma is eredményesek és a múltbeli módszerek továbbra is jól hasznosíthatóak, hiszen intenzív méregtelenítő hatásának következtében fellazulnak, majd eltávoznak a felgyülemlett salakanyagok.

De mi is az író tulajdonképpen?

A tejnek az a része, amely a sajtkészítéskor visszamarad, és amelyet a zsíros anyagoktól megszabadítottak. Enyhén sárgászöld színű folyadék, tejcukor tartalma következtében jellegzetes, enyhén édeskés ízű, ám korántsem kedvelt ízhatású. A friss író hűtés nélkül csak néhány órán keresztül tartható és fogyasztható. A segítségével végzett írókúra (salaktalanítás és fogyókúra) során elősegíti a veseműködést, valamint a felesleges vizet kihajtja a szervezetből. Ezért segítséget jelent reuma, magas vérnyomás esetén, javítja a vérkeringést és megelőzi az artériák meszesedését.

Apples 800xJavítja a bélműködést, tehermentesíti az emésztőszerveket és kiválasztja a méreganyagokat, elősegíti a máj működését, csökkenti a gyulladásos folyamatokat (bőr, nyálkahártya, gyomor, belek).

Tartalmaz inulint, egy növényi eredetű rostanyagot, amely különböző zöldségfajtákban fordul elő. Különösen nagy arányban található a cikóriában (cikóriagyökér), a fekete nadálytőben, a csicsóka gumójában és articsókaszívben. Csak néhány éve tudják az inulint technikailag nagy mennyiségben előállítani, mégis nagyon régi „élelmiszer". Az ausztrál őslakosok pl. generációk óta fogyasztják az ott termő „mumong" gyökeret, ami nem tartalmaz keményítőt, ellenben a szárazanyaguk mintegy 85%-a inulin.

Az inulinnak nagyon jó élelmezési tulajdonságai vannak, hiszen ballasztanyagokkal gazdagítja élelmiszereinket, így szabályozza az emésztőrendszer szállítási tulajdonságait, normalizálja a széklet mennyiségét, csökkenti a vér triglicerid szintjét, emellett csekély energiatartalommal bír és a káros bélflóra helyreállításában is szerepet vállal, amelynek köszönhetően megnő a szervezet saját védelmének aktivitása.

AZ ALMAÍRÓ ITALPOR:

vízhajtó és salaktalanító hatású,
kedvező befolyása van a bélflórára,
elősegíti az anyagcserét,
a hozzáadott alma kitűnő zamatot biztosít és elfedi a tejíró kellemetlen ízét,
fogyókúrához tökéletes,
a bőrre tisztító hatást gyakorol,
fokozza az általános jó közérzetet,
hideg vízben is tökéletesen oldódik.

Elkészítése: 100g (kb. 5-7 evőkanálnyi) port 1liter hideg vízzel alaposan elkeverni, majd folyamatosan fogyasztani.

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok