Logo

A ZSÍROS, PROBLÉMÁS BŐR OTTHONI ÁPOLÁSA

nyit

 Kedves Életfások!

pamacsosKi ne ismerné a zsíros, pattanásos bőr gyötrelmeit? A pattanás (Acne vulgaris) világszerte a legnagyobb bőrmegbetegedés. A kor, nemtől függetlenül nem kímél egyetlen korcsoportot sem. Leggyakrabban pubertás korban jelentkezik, és sajnos nem mindig múlik el hamar.

Hogyan is képződik?

A bőrön sok apró szőrszál nő. Ezek a szőrszálak a szőrtüszőkből indulnak, mellettük helyezkednek el a faggyúmirigyek. Ezek zsíros anyagot (faggyút) termelnek, mely a szőrszálak segítségével eljut a bőr felszínére. Normális esetben a faggyúmirigyek által termelt váladék minden akadály nélkül kifolyik a szőrtüsző járatába, és ezzel védőréteget biztosít a hámnak. Amikor a gyerek serdülővé válik, a hormonok hatására olyan sok faggyú kezd termelődni, hogy a faggyúmirigyek teljesen eltömődnek (mitesszerek). Külsőleg ez úgy néz ki, hogy a bőrpórusok nagyobbá válnak, a bőr pedig zsírosabb lesz. Ezen kívül a kórokozók is bejutnak az eldugaszolt faggyúmirigybe, ami gyulladást okoz. Piros és nyomás érzékeny duzzanat alakul ki, ami gennyel megtelik. Így védekezik a szervezet a kórokozók ellen. Ez tulajdonképpen maga a pattanás. Ha csak egy lenne, nem lenne probléma, de általában felhalmozottan szoktak jelentkezni. Ez a serdülőkor nagy átka!

T zonaA pattanásos bőrért általában a férfi nemi hormonok felelnek (még a lányoknál is)! A lányoknál sokszor a havi vérzés napjaiban a bőr külleme romlik, mivel ilyenkor a hormonszint erősen ingadozik. Annak ellenére, hogy a pattanások általában ártalmatlanok és idővel elmúlnak, mégis nagy lelki gondokat okoznak a fiataloknak. Előfordul, hogy a pattanásokból nagy és veszélyes tályogok, kelések (furunkulusok) keletkeznek. Amennyiben az arcon jönnek elő, az nemcsak kellemetlen látvány, de veszélyes is lehet, mivel az ereken keresztül az agyba juthatnak! Amennyiben több furunkulus helyezkedik el egymás mellett, úgy nagy kiterjedésű duzzanat jöhet létre (karbunkulus). Ez már egy súlyosabb folyamat és nehezebben kezelhető. A furunkulust (főleg az arcon) sosem szabad kinyomni, mert ezzel sokkal nagyobb gennyesedést és gyulladást tudunk okozni! Amennyiben kifakad, és sok vér távozik belőle, fertőtleníteni kell, de semmi mást (még krémet sem) nem szabad rá kenni! Láz, rossz közérzet esetén, arcon, nyakon lévő fájdalmas furunkulus esetén azon nyomban orvoshoz kell fordulni!

Nagyon gyakran találkozunk kombinált bőrrel, ilyenkor fokozott lipidtermelés történik, a homlok, az orr, és az áll T-alakú zónában. De az arc többi területén, főleg a szem környéke körül, a bőr meglehetősen száraz lehet. Mit tehetünk a zsíros, pattanásos bőrért? Hogyan ápolhatjuk otthon, hogy ne legyen bonyolult, időigényes, de mégis legyen hatásos? Természetesen, használjuk a megfelelő termékeket.

A mai termékek bőséges világában nem könnyű eligazodni. Szerencsénkre, nekünk adódott ilyen lehetőség, hogy egyszerre kettő, Just által kínált korszerű termékkel meg tudjuk oldani az otthoni korrekt bőrápolást.

arcapoloAz egyik, a friss illatú 2 az 1-ben arctisztító és maszk problémás bőrre, ami értékes növények és ásványok kombinációja.

Összetevői:

A lótuszvirág a természet igazi csodája, virágai és levelei öntisztító tulajdonsággal rendelkeznek, így a bőr szennyeződésétől is védenek.

Összességben, ez a termék szabályozza a faggyútermelést, csökkenti a mitesszereket és pattanásokat, megakadályozza az újak kialakulását. Mattítja a bőrt, optimális nedvességtartást biztosít a bőrnek, megnyitja az eltömődött pórusokat, finomítja az arcszínt. Véd a környezeti hatásoktól. Kellemes, zöld-virágos illatával akár a hangulatot is javíthatja. Naponta kétszer (reggel és este) alapos, de kíméletes tisztítást érdemes vele végezni. Ehhez fel kell vinni a nedves arcra, dekoltázsra, körkörös mozdulatokkal gyengéden bemasszírozni (az érzékeny szemkörnyéket kerülve!), majd utána langyos vízzel alaposan lemosni. Amennyiben mély bőrtisztítást szeretünk végezni, akkor maszkként használhatjuk hetente 1-szer. Ilyenkor, szintén vigyázva a szemkörnyékre, vigyünk fel a száraz arcra és dekoltázsra egy vékony réteget. 5 perc elteltével langyos vízzel habosítsuk fel, majd alaposan mossuk le. Egy vatta koronggal távolítsuk el a maradványokat.

kasviragA másik termék a Tonik problémás bőrre (bőrtisztító- és pórusösszehúzó tonik). Ez egy igazi gazdag, értékes növény kompozíció, aminek az összetételeit érdemes megjegyezni:

 Összességben a tonik mély, megtisztító érzést hagy maga után. Felfrissülést biztosít, tonizálja a bőrt, enyhe feszültség érzetet ad a bőrnek, annak köszönhetően, hogy a növényi csersavak lezárják a pórusokat. Használata csupán néhány másodpercet vesz igénybe. Az arctisztítás során tegyünk vattakorongra egy keveset, majd gyöngéden töröljük át az arcunkat és nyakunkat. Dekoltázs, hát, vállak területén is használható szükség esetén. Természetesen az ajkak és a szem körüli részeket ki kell hagyni!

Nagyon fontos tudni, hogy a zsíros bőr tisztítására tilos forró vízben mosakodni és szappan vagy más erős, agresszív, zsírtalanító szereket (pl. szeszt az egész arcra, és nem csak a pattanásokra) használni! Ez intenzív nedvességvesztést, és ennek következményeként megnövekedett faggyútermelést, sőt hyperkeratozist (bőrszarusodást) okoz.

tukorHa megkérdezi tőlem valaki, hogy használtam-e már ezeket a termékeket, akkor a válaszom igen, már kipróbáltam!

Azóta is rendszeresen használom a 2:1 arctisztító és maszk problémás bőrre terméket. Hiába vagyok már „bizonyos korban”, úgy érzem, még mindig szükségem van az arcom, T-zónában lévő pórusaim tisztítására. És képzeljétek el, ez a termék egyáltalán nem szárítja a bőrömet.

A fent említett 2 alapterméken kívül, a gyulladt pattanásos bőrre használhatjuk a Teafa olajat (ecsetelve), a bőrhidratálásra pedig a VJ hydrogélt, esetleg a Teafa- vagy Levendula krémet.

Forduljunk bizalommal ezekhez a termékekhez, hiszen segítenek szebbnek látni saját tükörképünket, és így a világot. Mindenkinek olyan arcbőrt kívánok, amilyet szeretne!

Szeretettel és tisztelettel,

Dr Dacko Natalia

JNS HUngária Kft. © Életfa Program | Just és Nahrin. Minden jog fenntartva.