Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

FOLSAV - AZ ÉLETVITAMIN

folsav nyit

Szinte mindenki hallott már a folsav kiegészítésről várandósság időszakában, de arról már elég keveset lehet olvasni, hogy más életkorban és egyéb élethelyzetekben is segítségünkre lehet. Lássuk most ezeket sorban, illetve tisztázunk néhány alapvető kérdést.

Pontosan mi az a folsav?
A folsav a B csoportba tartozó vitamin (B9 vitamin). Nevét a latin „folium” szó alapján kapta, melynek jelentése: levél. Ennek az az oka, hogy a folsav elsődleges forrásai a leveles zöldségek.

Mi teszi a folsavat élet-vitaminná?
A folsav elengedhetetlen a sejtek működéséhez és a sejtosztódáshoz. Ez azt jelenti: ha nincs folsav, nincs élet. Ezért a folsavat jogosan hívhatjuk élet-vitaminnak. A gyors növekedés mellett - különösen a várandósság korai szakaszában - a folsav nélkülözhetetlen.

Mennyi folsavra van szüksége az embereknek?
Felnőttek számára napi 200 µg, a várandósság előtt és alatt a nőknek a kiegyensúlyozott étrend mellett 400 µg folsavra van szükségük.

Milyen ételek tartalmaznak folsavat?
A legjobb természetes folsav-források a zöldségek, gyümölcsök, búzacsíra és hüvelyesek. A folsav megtalálható a spenótban, kelbimbóban, céklában, kelkáposztában, spárgában, dióban, mogyoróban, mandulában, a teljes kiőrlésű lisztekben, májban, élesztőben is.

folsav

A svájci Folsav Társaság (Stiftung Folsäure Schweiz) összefoglalói szerint, a folsav az alábbi 8 területen lehet igazán segítségünkre:

  1. VÁRANDÓSSÁG

Már a fogantatás előtt és a terhesség 12. hetéig minden várandós anyának kétszer annyi folsavra van szüksége, hogy minimalizálja a fejlődési rendellenességek kialakulását születendő gyermekénél.

Mivel a növekvő embrió sejtjei nagyon gyorsan szaporodnak, az anyának sok extra folsavra van szüksége, ami biztosítja a sima sejtosztódási folyamatot. A folsavhiány növeli a velőcső-záródási rendellenesség kialakulásának kockázatát, amelynek eredményeként a gyermek nyitott gerinccel (spina bifida) születhet.

Fontos a megfelelő időzítés
A legtöbb nő későn kezdi a folsav-kiegészítést. Az optimális kezdési idő 3 hónappal a terhesség előtt van. Már felkészülve a várandósságra, érdemes a nőnek napi 400 µg folsavat étrend-kiegészítő formájában fogyasztania - az egészséges, folsavban gazdag étrend mellett. Csak így biztosítható a megfelelő folsav-ellátottság a terhesség első napjaiban és heteiben. Ez rendkívül fontos, mivel a nyitott gerinc kialakulásának kockázata a várandósság 18. és 25. napja közé esik.

  1. SPERMIUMOK MINŐSÉGE

Felkészülni a gyermekvállalásra, folsav-kiegészítéssel nem csupán női feladat. A férfiak számára is előnyös, mivel a folsav segíti a sperma egészségének és épségének megőrzését.

Összességében a férfiak spermamennyisége és minősége jelentősen csökkent az utóbbi években. A spermiumok nagyon érzékenyen reagálnak a káros környezeti-, és életmódbeli hatásokra, például a dohányzásra vagy az alkoholfogyasztásra. Az étrend is nagyon sokban befolyásol, különösen a folsav és a cink együttes bevétele, mely a kutatások szerint növeli a spermaszámot.

  1. HIPERAKTIVITÁS

A folsav pozitív hatással van a gyermekek koncentrációjára és agyi teljesítményére. A legújabb tanulmányok arra utalnak, hogy lehetséges összefüggés a terhesség korai szakaszában az alacsony folátszint és a gyermek későbbi hiperaktivitása között.

Az anyai étrend befolyásolja a gyermek fejlődését, különösen az idegrendszer és az agy fejlődését és ebben a folyamatban a folsav is döntő szerepet játszik.

folsaeure drops

  1. ALLERGIÁK

Egyre többen szenvednek allergiától. Svájcban minden hatodik ember pollenallergiától szenved. Egy tanulmány kimutatta, hogy akinek megfelelő a folsav-ellátottsága, annál alacsonyabb az allergia kialakulásának kockázata. Ezek alapján a folsav-kiegészítés javasolt lehet közvetlen allergia-megelőzésben vagy a kezelés kiegészítésében is.

  1. SZÍV- ÉS ÉRRENDSZER

Az egészséges életmód a legjobb megelőzés. Szoktam mondani: „A genetika betáraz, de az életmód húzza meg a ravaszt”.  A szív- és érrendszeri megbetegedések az egyik leggyakoribb halálok. Azok, akik egészségtelenül táplálkoznak, nem túl aktívak, dohányoznak és stresszes életet élnek, kockázati csoportba tartoznak.

A folsav közvetett módon csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az emelkedett homocisztein szint a szívbetegségek kockázati tényezője. Az artériák meszesedéséért többek között a homocisztein is felel, amelyet csak B6, B12 és folsav segítségével lehet átalakítani. A vér homocisztein szintje egyebek mellett a folsav bevitelétől függ és számos jele van annak, hogy a megfelelő folsav-ellátás csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Természetesen a legjobb megelőzés továbbra is az egészséges életmód marad.

  1. JOBB ÖREGEDÉS

A bőrsejtek különösen gyakran és gyorsan osztódnak, a folsav fontos a sejtosztódási folyamatokban. A folsav által támogatott sejtek gyors megújulási folyamata megőrzi a bőrt rugalmas és egészséges állapotában. A folsav tehát lassítja a bőr öregedését és hozzájárul a fiatalos megjelenéshez.

  1. DEPRESSZÓ

Számos tanulmány vizsgálta, hogy szoros kapcsolat lehet a folsav és a depresszió között. Úgy tűnik, hogy az antidepresszánsokkal történő kezelés hatékonyabb, ha elegendő mennyiségű folát van, mint folsavhiány esetén. Az eredmények azonban néha ellentmondásosak és elképzelhető, hogy csak a folsav-anyagcserében genetikailag specifikus személyek vannak a depresszió kockázatának kitéve.

  1. AGYI TELJESÍTMÉNY, DEMENCIA

A folsav egészen idős korig értékes az emberek számára. A folsav pozitív hatással van az emlékezet teljesítményére idős korban.

Az agysejtek keringésének hiánya fokozatosan memóriavesztéshez vezet. Érelmeszesedés, romló agyi keringés okaként említhető meg a magas homocisztein szint.

Tanulmányok kimutatták, hogy a B6, B12 vitamin és a folsav segítségével a homocisztein szint és így a demencia kockázata csökkenthető. Azok az emberek, akik folsav-kiegészítőket szedtek, szintén gyorsabban dolgozták fel az információkat és jobb memóriájuk volt.

A folsav önmagában nem nyújt átfogó védelmet a demencia ellen, de az étrend kiegészítése folsavval és B12-vitaminnal, kombinálva omega3 zsírsavakkal, Q10 koenzimmel, rendszeres testmozgással és folyamatos szellemi aktivitással már sokat tehetünk mentális egészségünkért, frissességünkért.

Hogyan is állunk?
Egy német vizsgálat (DEGS1) eredményei alapján a termékeny korú nők mindössze 3-4 %-ának a folsav-ellátottsága megfelelő.

Magyarországon az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) eredményeiből láthatjuk, hogy a magyarok táplálkozásában sincs megfelelő mennyiségben folsav.

OTÁP 2014 folsav

Hogyan pótoljuk?
Szakirodalmi adatok alapján napi 400 µg folsav kiegészítéssel 2-3 hónap alatt rendezhető a folsavhiány. Napi 800 µg folsav-bevitelével a folyamat hossza kb. 1 hónapra redukálható.

Folsav a Nahrin étrend-kiegészítőiben
A folsav száraz közegben stabilabb, mint a folyadékokban, ezért a Nahrin kifejlesztett egy speciális rágótablettát, mely tartalmaz:

  • folsavat – a megfelelő folsav ellátás biztosítására
  • B vitaminokat (B1-, B2-, B3-, B6-, B12-vitamin)
  • C vitamint
  • goji bogyót (hozzájárul a jó testi és szellemi állapothoz)
  • mangót (gyümölcsös ízével élményszerűvé teszi)
  • xylitet (segít a fogak épségének megtartásában)

Adagolás: naponta 2x1 tablettát rágjunk szét vagy szopogassunk el

Nahrin termékek, melyben folsav szerepel:

Nahrin folsav termék jó

Szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

Forrás:
www.nahrin.hu
www.nahrin.ch
www. www.stiftung-folsäure.ch
www. www.ogyei.gov.hu/otap_2014
www.efsa.europa.eu
https://ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitok

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok