Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

NYOMELEMEK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK A SZERVEZETBEN I.

nyomelemek

Az ásványi anyagokat és a nyomelemeket alapvetően az különbözteti meg egymástól, hogy milyen mennyiségben vannak jelen a szervezetben. Az ásványi anyagok nagyobb mennyiségük okán viszonylag könnyebben fellelhetők, a nyomelemeket azonban csak nyomokban lehet kimutatni, azaz nagyon kevés van belőlük testükben. Innen ered az elnevezés. Az ásványi anyagokat nevezik makroelemeknek is, a nyomelemeket pedig mikroelemeknek.

Bór
A bór nem esszenciális nyomelem. Legfontosabb funkciója az, hogy részt vesz a normális körülmények között is folyamatosan zajló csontátépülés szabályozásában.
A táplálkozásban jó bórforrások a zöldségek és a gyümölcsök.
Bórhiány elégtelen táplálkozási bevitel mellett fordulhat elő. Megfigyelték, hogy csökkent bórbevitel mellett fokozódik a kalcium- és magnéziumvesztés, ami a csontépítő-csontbontó folyamatok egyensúlyának felborulásához, csontvesztéshez vezet.
Nagy mennyiségű bór (>13 mg/nap) tartós bevitelekor hányinger, hányás, hasi fájdalom, éjszakai izzadás léphet fel. 

vitamin

Cink
A cink életfontosságú nyomelem. Kulcsszerepet játszik a sejtmembránok stabilizálásában, biztosítja az információhordozó nukleinsavak (DNS, RNS) térszerkezetét. Nélkülözhetetlen az immunműködésekhez, a hormonképződéshez és az inzulinnal együtt a normális cukoranyagcseréhez. A hámtakaró épségéhez, a sebgyógyuláshoz is szükség van cinkre.

A táplálkozásban jó cinkforrások a húsok és a növények közül a hüvelyesek, de utóbbiakból a magas rosttartalom miatt a hasznosulás nem megfelelő.

Cinkhiányt elsődlegesen az elégtelen táplálkozási bevitel okoz. Magyarországi adatok szerint főleg a nők körében kell cinkhiánnyal számolni, de a vitaminoknál már említett határértékhiány (amikor a bevitel éppen a szükséglet szintjén, vagy kicsivel alatta van) a férfiaknál is gyakran előfordul. Cinkhiány esetén annak mértékétől függően bőrgyulladás, hajhullás, immunológiai rendellenességek, növekedésbeli elmaradás, étvágycsökkenés, a nemi mirigyek csökkent működése lép fel.

Lutein kapszula

 Cinket tartalmazó Nahrin termékek

+ Artifit
+ Basico
+ Lutein
+ Narosan Tropic
+ Sütőtökmag szirup
+ Nutricap
+ Oxydefense rágótabletta

 Kalcium
A kalcium a szervezet legnagyobb mennyiségben jelenlévő nyomeleme. A nyomelemek közül kitűnik azzal, hogy részt vesz bizonyos szövetek (főként a csontok) felépítésében. Fontos feladatai vannak az idegek és izmok ingerületvezetésében, az idegek és izmok közötti kölcsönhatásban. Sejten belüli mennyisége megszabja az izmok tónusát, ill. összehúzódásának erejét.

A kalcium felvételében, sejtekbe és csontokba való beépülését a D-vitamin, a mellékpajzsmirigyben termelődő parathormon, valamint a hasnyálmirigy belső elválasztású mirigysejtjeiben termelődő kalcitonin szabályozza.

Hiányában felnőttekben csontritkulás (oszteoporózis) következik be. A vér alacsony kalciumszintje epilepsziaszerű görcsöket (tetánia) vált ki.

d vitamin kalciummal

 Kalciumot tartalmazó Nahrin termékek

+ Basico
+ Nahrofit kávé
+ Nahrofit vanília
+ D-vitamin + kalcium
+ Narosan Red Berry

 

 

Magnézium
A magnézium a kalcium természetes "ellenanyaga" (antagonistája) a sejten belül. Sejten belüli mennyiségének emelkedése izomellazulást, reflexkieséseket, légzésgyengülést eredményez.

Az idegrendszer, a szív, illetve a szív- és érrendszer, az izmok, a vese megfelelő működéséhez mind-mind szükség van a magnézium nevű ásványi anyagra, amely a test energiatermelésének fontos közreműködője, de hozzájárul az immunrendszer épségéhez, a csontváz és a fogak felépítéséhez is.

Red Berry

  

Magnéziumot tartalmazó Nahrin termékek
+ Basico
+ Iso-Tea
+ Magnézium kapszula
+ Nahrofit Kávé
+ Nahrofit Vanília
+ Narosan Narancs
+ Narosan Red Berry

  

Foszfor
A foszfor a kalcium anyagcseréjének szabályozásában fontos, és az átörökítő anyag (DNS) és fehérjeszintézist szabályozó nukleinsavak nélkülözhetetlen eleme. Több létfontosságú enzim része, ezek nélkül az élet sem alakulhatott volna ki. A foszfor táplálkozási hiánya a gyakorlatban nem fordul elő. Alacsony vérszintje a csontok kalcium anyagcseréjének zavarai, továbbá ritka genetikai rendellenességek (pl. foszfát diabétesz) kapcsán fordulhat elő.

Fluor
A fluor fő szerepe a fogak és a csontok állományának kialakításában van, 95%-ban ebben a két szervben található is. A fogszuvasodás – amely sajnos népbetegség – egyik oka éppen az elégtelen fluorbevitel.

Mihez szükséges?
+ Csontok képzése
+ Fogzománc állagának kialakítása

Fogkrém doboz

Mennyi szükséges belőle?
A fluorszükséglet nagyobb részét vízből és bármilyen meglepő, fluoridos fogkrémekből fedezzük.

Miben található meg?
A fluor legjobb forrása a jó ivóvíz, illetve a fluortartalmú ásványvizek, de sok fluor van a teában, illetve a halak csontjában (szardínia) is.

Hiányállapotok
Fognövekedési, csontosodási zavarok, fogszuvasodás.

Fluort tartalmazó Just termékek:
+ Fogkrém Írisz gyökér kivonattal
+ Szájápoló gél Bergamott mentával

 

Króm
A króm életfontosságú nyomelem. Legfontosabb szerepe, hogy részt vesz a cukoranyagcserében, emeli a glükóztoleranciát és hozzájárul az inzulin vércukorszint-szabályozó hatásához. Emellett jó irányba befolyásolja a zsíranyagcserét is.

A táplálkozásban jó krómforrások a sörélesztő, a hús, a sajt, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabona magvak. 

Minci Plus

A króm hiánybetegsége ritka, és kizárólag mesterséges tápláláskor észlelték eddig. A krómhiány következtében emelkedik a koleszterin- és a vércukorszint, illetve a szövetek inzulinigénye. Magyarországi adatok szerint az elégtelen étrendi bevitel miatt széles körben kell számolni határérték krómhiánnyal, ami tehát betegséget még nem okoz, de a szervezet egyensúlyára hátrányosan hat.

Krómmérgezést eddig csak munkahelyi ártalomként, a fémmel dolgozók körében észleltek. Krómtúladagolástól normál körülmények között nem kell tartani.

Krómot tartalmazó Nahrin termékek
+ Artifit
+ Minci plus

További nyomelemek és ásványi anyagok ismertetését a következő cikkben olvashatjátok Tőlem, sok szeretettel!

Hegyi Gyöngyi
Egészségügyi Team
Minősített Egészségterv Tanácsadó
Értékesítési Igazgató
Delfin csapat vezetője

Forrás:
Életfa Program NRW táblázat
Szabados Pál: Kulcs a testhez
Házipatika.com
Egeszsgkalauz.hu

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok