Logo

ÁTÖLEL A FÉNY

napozó vonal

„A virágnak két kedvese van: a levegő meg a fény, de a fény az igazi kedves. Afelé fordul, tárulkozik, s ha a fény búcsút vesz tőle, becsukódik, és elszunnyad a levegő ölelésében.”
Hans Christian Andersen

Lassan megérkezik a nyár és vele együtt a sok-sok napsütés. Ezt még a bőrünkön is elkezdtük megtapasztalni.

Az ember legnagyobb szerve a bőre. Felnőtteknél körülbelül 1,5–2 négyzetméter felületet jelent, és súlya kereken a testsúly hatoda. A bőr nemcsak szabályozza a testhőmérsékletet és a vízháztartás egy részét, hanem érzékszervként szolgál és védi a testet a környezeti hatásoktól, mint pl. a hideg, a hőség, az UV-sugarak, a vegyszerek, a baktériumok.

Az UVB-sugárzás hatására a bőr D-vitamint kezd előállítani. Az emberi test számára a D-vitamin a csontok, a fogak, az izomzat, valamint az immunrendszer működésében fontos szerepet játszik.
Az egészséges felnőttek nem csak télen, hanem nyáron is D-vitamin hiányban szenvedhetnek. Halolaj, máj, mogyoró, tojás is tartalmaz D-vitamint, de ahhoz, hogy a napi D-vitamin adagot megkapjuk, naponta meg kell ennünk például fél kiló lazacot! Napozással sokkal hamarabb elérhetjük célunkat. Tavasztól őszig napi tizenöt perc napsütés hatására 400 U D-vitamin keletkezik fehér bőrűekben. Ötven év felett már 1000 U/nap ajánlott, ebben a korban már különböző készítmények használatával lehet pótolni a D-vitamin hiányt.

Fény nélkül az élet nem létezik!
A napfénynek számos pozitív hatása van a testünkre. Azonkívül, hogy elősegíti a D-vitamin keletkezését, lendületbe hozza a vérkeringést és gondoskodik a szerotonin, az úgynevezett örömhormon felszabadításáról.
Az ultraibolya sugarak hatásának köszönhetően a bőrben melanin (barna fényvédő pigment) képződik.
Ezeket a sugarakat három részre szokás osztani:
- UVC-sugarak
Nem jutnak el a Föld felszínéig, mert az ózonréteg elnyeli ezeket.
- UVA-sugarak (95%)
A bőrt a felszínen megbarnítják. Mélyen behatolnak a bőr rétegeibe – részben egészen az alsó bőr (Dermis) kötőszövetébe és idő előtti bőröregedést okoznak, amelynek következménye a ráncosodás. Ráadásul az UVA-sugarak a felelősek a napallergia kialakulásáért. Közvetetten károsíthatják a DNS örökítő anyagát, és megnövelik a bőrrák kockázatát.
- UVB-sugarak (5)%
Energikusabbak és agresszívebbek, mint az UVA sugarak. Bár csak a felső bőrbe (Epidemis) hatolnak be, ott azonban veszélyes égési folyamatot okoznak. Közvetlenül károsíthatják a DNS-t, és túlterhelhetik a bőr saját javítómechanizmusát. Az UVB-sugarak megnövelik a bőrrák kialakulásának veszélyét.

napsütésSzakértői vélemények szerint a bőr öregedése 80%-ban külső hatások következménye és csak 20%-ban genetikailag meghatározott.

A biztonságos napozás érdekében mindenkinek ajánlok egy különösen hatásos termékcsaládot, a „Just Sun Care” vonalat.
- A Sun Care vonalnál UVA-, UVB- és szélessávú szűrőt alkalmaznak, amelyek mind az UVA-, mind pedig az UVB tartományban hatásosak.
- Magas SPF értéket ér el (SPF: Napvédőfaktor vagy fényvédőfaktor, angol elnevezése: Sun Protection Factor). A napvédő termékek hatásosságának mértéke. SPF 30 azt jelenti, hogy egy személy a saját védelmi idejének a 30-szorosáig a napon tartózkodhat anélkül, hogy leégés következne be.)

- Aloé-kivonatot, ami bőrnyugtató, védő, hidratáló, seb- és égésgyógyító hatású.
- Jojoba olajat: bőrtápláló és kényeztető folyékony olajszerű viasz, jó beszívódó képességgel rendelkezik.

Az egészséges napozás érdekében (főleg, ha a ragyogó színünket meg akarjuk őrizni) érdemes a termékcsalád összes termékét igénybe venni!

naptejA Sun Care használata nagyon egyszerű!
Napozás előtt használjuk kb. 20 perccel FS30 napozókrémet, illetve spray-t (arcra, nyakra, dekoltázsra, főleg száj körül feltétlenül érdemes felkenni, hiszen ezeken a testrészeken öregszik leglátványosabban a bőr)!
Többször megismételhetjük, különösen erős izzadás után, vízben való tartózkodás után, és miután megszáradtunk. Napozás után viszont használjunk Napozás utáni balzsamot (Sun Care After Sun). Fürdés vagy tusolás után egyenletesen vigyük fel a bőrre. Napon való leégés esetén többször is kezelni kell az érintett helyet. Kellemesen hűsít. Sok esetben segít megúszni a leégés utáni bőrhámlást. Testápolóként, napi használatra is alkalmas.

Figyelem!
A babák és a gyerekek bőre
vékonyabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké, ezért a káros anyagokat, valamint az UV-sugárzást is jobban átengedi. A szaruréteg védőfunkciója a negyedik életévtől kezd kialakulni. A barnuláshoz szükséges melanin csak a pubertás korban képződik a szervezetben elegendő mennyiségben. A gyermekek bőrét különösen intenzíven kell védeni, mert még nem tud fényvédő réteget kialakítani. Ezért 12 hónapos korig teljes mértékben óvni kell a pici babákat a napfénytől!

Kedves Életfások! Kellemes és biztonságos napozást kívánok! Élvezzétek a nap sugarait! Legyen szép nyaratok!

Szeretettel
Dr. Dacko Natalja
Egészségügyi Team

JNS HUngária Kft. © Életfa Program | Just és Nahrin. Minden jog fenntartva.