Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

A+ A A-

Amikor az étel tesz beteggé: laktóz- és fruktóz összeférhetetlenség és a lisztérzékenység

étel, beteg, laktóz, fruktóz, összeférhetetlenség, lisztérzékenységA kenyér, a gyümölcs és a tej szuper egészséges ételek – mégis, néhány ember, kínzó bélfájdalmakat él át tőlük. Most mindent elmondunk Önnek a laktóz- és fruktóz intoleranciáról és a gyomorhuruttal járó lisztérzékenységről.

Amíg egy élelmiszerről kiderül, hogy szervezetünkkel összeférhetetlen, gyakran évek telnek el. Ez alatt az érintetteket heves bélpanaszok kínozzák, és kétségbeesve keresik az okát. Hogy éppen az oly egészségesnek tartott tej, kenyér és a gyümölcsök okozzák a problémát, kevéssé ismert dolog.

Az emésztés

Az ok az érintett emésztőrendszerében keresendő, ugyanis hiányoznak olyan enzimek, amelyek bizonyos élelmiszereket lebontanak a belekben. Ha már felismertük ezt a funkciózavart, elkerülhetők a kellemetlen esetek és elég jól együtt tudunk élni ezzel az összeférhetetlenségi problémával.

Laktóz összeférhetetlenség

A probléma oka a tejcukor

Az emberek kb. 15%-a szenved laktóz intoleranciában, azaz tejcukor összeférhetetlenségben. Náluk hiányzik a normál esetben a vékonybélben található laktáz enzim, amely a táplálékból a tejcukrot (laktózt) feldolgozza. Ez esetben a laktóz feldolgozás nélkül kerül a vastagbélbe. Ott a bélbaktériumok széndioxiddá, metánná és vízzé alakítják át. A következmények az étkezés után fél- másfél óra elteltével jelentkeznek és igen kellemetlenek: görcsök, puffadás és hasmenés. A laktóz összeférhetetlenség velünk született dolog, de csak az életkor előre haladtával jelentkezik.

Teszt: ha egy kilégzési teszt megerősíti a gyanút, akkor bizony laktózmentesen kell a továbbiakban táplálkoznunk. Martina Klink, a SUPERillu újság szerkesztője nyilatkozta: „Három éve voltam egy emésztőszervi szakrendelésen, ahol kilégzési tesztet készítettek velem. Ekkor kiderült, hogy laktóz intoleranciám van. Amióta kerülöm a tejet, a tejszínt és a túrót, nincsenek hasi fájdalmaim". Sokszor azonban nincs szükség a tejtermékekről való teljes lemondásra. A joghurtban vagy savanyú tejben a laktózt a baktériumok már lebontották, ezeket gond nélkül fogyaszthatja.

Fruktóz összeférhetetlenség

A probléma oka a gyümölcscukor

Ha gyümölcs fogyasztása után hasmenés és puffadás lép fel, fruktóz intoleranciára kell gyanakodnunk. Az érintetteknél a vékonybélben a fruktóz lebontásakor zavar lép fel. A bélbaktériumok hatására a fruktóz erjedni kezd, eközben gázok keletkeznek (többek között hidrogén), amelyek a tipikus panaszokat kiváltják. Klaus-Ulrich Dennin egészségügyi tanácsadó: „Ha lemondunk a gyümölcslevekről, mézről, lekvárról, a háztartási cukorról, gyümölcsökről, javulnak a panaszok". A probléma az, hogy egyre több gyártó a termékeit gyümölcscukorral édesíti. Tehát fontos, hogy megnézzük a tartalmazott anyagok listáját is.

Lisztérzékenység

A probléma oka a glutén

Itt a tettes a glutén gabonafehérje, amely a beleket felkavarja. Gyakran ez az összeférhetetlenség veleszületett tulajdonság, de lehet, hogy csak a későbbi életkorban jelentkezik. A vérből egy antitest vizsgálattal biztosan kimutatható.

Az egyetlen mód a lisztérzékenység kezelésére a glutén tartalmú gabonatermékek fogyasztásáról való lemondás. Különösen a búza, a tönkölybúza, az aszalt tönköly, a rozs, az árpa és a zab veszélyes. Ezekkel szemben a rizs és a kukorica nem okoz összeférhetetlenséget. A speciálisan lisztérzékenyek részére készített termékeket „gluténmentes" felirattal, vagy egy áthúzott kalász ábrával látják el.

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok