Logo

ÉLETET AZ ÉVEKNEK I.

eaei

„A jövő csupa múltból áll” (Anatole France)

„Nem az a fontos, hogy az ember hány éves, csak a szíve legyen fiatal”- bizonyára mindenki ismeri a slágert.

Örök igazságokat tükröznek az előbbi gondolatok.

Fiatal éveinkben szervezetünk még viszonylag jól alkalmazkodik az intenzív tanulás és szórakozás rendszertelenségéhez. A családalapítás és a karrierépítés, időszakában főleg gyermekeink igényeit tartjuk szem előtt, és nem ritka, hogy saját testünk szükségleteit – energia, idő, pénz hiányában – háttérbe szorítjuk.

Az idő múlásával azonban szervezetünk félreérthetetlenül jelzi, hogy többet kell törődnünk magunkkal, ügyelnünk kell az egészségünkre. Sajnos gyakran halljuk a lemondás hangját: „erre a kis időre már minek”. Szerencsére egyre többen vannak, akik szeretnék jó életminőségben megérni unokáik, dédunokáik felcseperedését, boldogulását. Ők fontos szempontnak tartják, hogy felkészüljenek az időskorra, és megváltoztassák életmódjukat. Bíztató, hogy a pozitív gondolkodás önmagában átlagosan hét és fél évvel hosszabbíthatja meg az élettartamot. Ehhez hozzájárulhat, ha az ember rendszeres társasági életet él, kulturális rendezvényeket látogat, könyvtárba jár, és tartozik valamilyen közösséghez – az Életfa Program is ennek bizonyítéka –, de nagyon fontos az evés öröme is. Fontos a tudatos táplálkozás megvalósítása, a táplálkozási ajánlások figyelemmel kísérése.

Azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a tudatos, egészségvédő táplálkozást minél korábban, már a fogantatás előtt ajánlott elkezdeni, az anyai táplálkozáson keresztül a méhen belüli életben, majd a gyerekkorban, és az egész életen át kell folytatni

A népesség idősödése világszerte megfigyelhető folyamat. Magyarországon mára minden ötödik ember betöltötte 60. életévét, ez számszerűen 2 millió lakost jelent.

Az ENSZ előrejelzése szerint a 21. század derekára az emberiség több, mint egyötöde, Európa lakóinak 36-37%-a 60 évesnél idősebb lesz. 

A WHO /Egészségügyi Világszervezet/ a következőképpen osztja szakaszokra az idősebb kort:

eaei 150-60 év- áthajlás kora,
60-75 év idősödés kora,
75-90 év – időskor,
90 év felett- aggkor,
100 év feletti- matuzsálemi kor.

Az emberi fajra jellemző biológiailag elérhető legfeljebb 120 év körüli élettartamból a /eléggé eltérőek a maximumra vonatkozó becslések/ átlagosan alig több, mint a felét éljük meg.

Nincs két egyforma test és öregedés- az életkor az idősödésnek csak az egyik jellemzője. Nem csak a „naptári évek „szerint öregszünk, hanem a korosodás üteme alapvetően függ az egészségi állapottól is.

Időskori sajátosságok:

A szervezet időskori változásai:

Az energiaszükséglet változása

30 és 80 éves kor között a szervezet energiaigénye csaknem egyharmadával lesz kevesebb.

Ennek döntő oka az alapanyagcsere (a szervezet életfunkcióinak fenntartásához szükséges minimális energia) lassulása és a fizikai aktivitás mérséklődése. A fizikai aktivitás csökkenését leggyakrabban a csont-és ízületi betegségek, szív-és érrendszeri problémák, 2-es típusú cukorbetegség, és más idült betegségek okozzák.

Az aktív életforma megőrzése jótékonyan hat az étvágyra, anyagcserére, valamint az előbbiekben említett betegségek megelőzése szempontjából is hasznos lehet.

Fontos a megfelelő testtömeg elérése, illetve fenntartása, mely növeli a várható élettartamot.

Szeretettel:

Tarnai Irén
dietetikus
Egészségügyi Team


Felhasznált irodalom

Szász-Győző Zsuzsanna – Hartmann Gabriella : Táplálkozási ajánlások ötvenentúliaknak / a kiadványban fel van tüntetve a felhasznált irodalom
MDOSZ/OKOSTÁNYÉR
www.medimix.hu - Az időskorúak táplálkozása

 

JNS HUngária Kft. © Életfa Program | Just és Nahrin. Minden jog fenntartva.