Logo

FÉLMARATON, EGY ÚJONC SZEMÉVEL

 feusz

Az idei év egyik legnagyobb kihívása volt számomra (a Passau-Bécs kerékpártúra és a Spirit of Balaton után) a 32. Wizz Air Budapest FÉLMARATON teljesítése. Az, hogy egy ilyen hosszú távon induljak, valójában az év elején fogalmazódott meg bennem (bennünk). Az első lépést tavasszal tettük meg, a versenyre való jelentkezéssel.

A futóvá váláshoz az utat talán az első sikeres félmaraton jelenti, hiszen a hosszú távokon „megízlelhetjük” a fizikai és mentális nehézségeket és az is körvonalazódik bennünk, hogy élvezzük-e a hosszabb távokon történő versenyzést. A félmaraton komoly felkészülést igényel mind testileg, mind lelkileg és nem árt az edzéseket időben megtervezni, kivitelezni.

Három igazán fontos dolog szükséges a futáshoz:

Második lépésként 2017. július végén megkezdtem a futóedzéseket. Ebben társra és edzőre „leltem”, mégpedig kedves férjem, Tárnok László személyében. Először heti kétszeri, majd heti háromszori futásokkal próbáltunk javítani az állapotomon, teljesítményemen. A távok váltakoztak: hétköznap rövidebbeket (5 és 10 km között), míg a verseny közeledtével hétvégenként hosszabbakat (14 – 18,5 km) is futottunk. Persze voltak olyan sűrű hétköznapok, amelyek után nem mindig volt kedvem futócipőt húzni a lábamra, de a kitűzött cél mindig a szemem előtt lebegett, ezért képes voltam átlendülni a nehézségeken.

Harmadik lépésként a verseny hetében néhány nap szabadságot engedélyeztem magamnak, mert úgy gondoltam, hogy így sokkal koncentráltabban tudok fókuszálni a FÉLMARATONRA. És ez így is volt: pihentem, kertészkedtem, főzőcskéztem, a verseny előtti napon pedig még egy remek családi szülinapozással töltődtem. Mint ahogy a szakemberek írják és mondják, hogy a „NAGY NAP ELŐTT” hosszú távokat NE fussunk, hát így is tettem, tehát a versenyt megelőzően 3 nappal már csak egy rövidebb, könnyű, átmozgató szakaszt teljesítettem. Étkezésben az utolsó napokban a megszokottnál több szénhidrátot fogyasztottam és ezzel párhuzamosan az alvásidőt is növeltem.

A felkészülésben és természetesen a mindennapokban a JUST és NAHRIN termékek hatalmas segítséget nyújtottak és továbbra is nyújtanak, amelyek a következők:

feusz 1Just csodák:

Nahrin specialitások:

A fenti NAHRIN termékek közül az utolsó szakaszban két termékből emelt adagot (2x2 kapszula Omega-3, reggel 2 – este 1 kapszula Magnézium) fogyasztottam. A vitaminok felszívódását a Vita Flor kapszula biztosította.

Negyedik – tehát az UTOLSÓ NAGY LÉPÉS: a verseny napja (2017. szeptember 10). Férjemmel reggel időben indultunk és időben is érkeztünk a helyszínre, ahol volt még lehetőségünk nézelődni a versenyhelyszínen felállított különböző standok között, majd a bemelegítéshez elővarázsoltam JUST neszeszeremből az imádott Boróka és Wallwurz krémeimet, valamint a rajtszámtartómba helyeztem a 10 ml-es 31-es gyógynövényolajat, a Guduchi-rollt és az ajakbalzsamot. Most talán felmerül a kérdés, hogy minek is az olaj, a roll és az ajakbalzsam? Az első kettő hatalmas erőt adott induláskor és a verseny közben, mind erejükkel, mind illatukkal, a harmadikat pedig megszokásból vittem magammal, mert szeretem, ha mindig velem van.

Az előkészületek és a bemelegítés után elfoglaltuk helyünket a rajtzónában. A nagy induló létszám miatt (15000 fő) a rajt szakaszosan történt, négy hullámban. Az első három hullámba tartoztak azok a futók, akik 4:30-5:00, 5:00-5:30 és 5:30-6:00 perc/km tervezett tempót futnak. A felkészülés során 6:30-7:00 perc/km közötti tempót gyakoroltunk, ezért az utolsó, negyedik hullámmal rajtoltunk. Korábban megbeszéltük, hogy induláskor nem kapkodunk, nem rohanunk, mert nagyon hosszú a táv, végig ki kell tartani. Koncentráltam, s nagyon odafigyeltem az egyenletes légvételre, hiszen ha össze-vissza kapkodom a levegőt, akkor azzal hátráltatom a saját teljesítményemet. Fontos volt számomra, hogy végig Laci mellett haladjak, ő volt nekem „a biztos pont”, úgy is mondhatnám, az iramfutóm. A holtpont azonban szinte minden versenyzőt előbb vagy utóbb elér, sőt van, akit többször is, ez alól én sem voltam kivétel: a 16, majd a 18 km-nél éreztem a „mélységet”, melyet próbáltam leküzdeni önfegyelemmel és JUST kincseim alkalmazásával, végül 2 óra 38 perces időeredménnyel sikeresen és büszkén célba értünk. Az érem, a befutó csomag átvétele és a levezetés után mindenképpen folyadékpótlásra volt szükségünk, melyet a NAHRIN instant zöldséglevese biztosított számunkra.

Úgy gondolom, hogy az első sikeres félmaratonomnak két fontos alappillére volt: egyrészt egy remek családi háttér, másrészt pedig az Életfa Program svájci termékpalettája.

Hálás vagyok férjemnek, családomnak, akik mindvégig segítettek és támogattak szavaikkal, tetteikkel, szeretetükkel.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket!

Üdvözlettel:
Tárnok Ágnes
tanácsadó, EÜ team tag
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

JNS HUngária Kft. © Életfa Program | Just és Nahrin. Minden jog fenntartva.