Logo

100 éves a Nemzetközi Nőnap!

 szeann

Bár az elmúlt 99 évben a világ jelentős részén teljesen átalakultak a női szerepek, és sok szempontból javult a nők helyzete, a leghaladóbb országokban is számos területen maradtak rögzült különbségek a férfiak és a nők esélyei-, lehetőségei között.

Ezért idén a nőszervezetek szeretnék visszahozni a nap eredeti tartalmát, március 8-a ugyanis az egyszerű, de mégis történelmet alakító nőkről szól, a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja. A nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak. Arra szolgál(na), hogy meglássuk, megmutassuk mindazokat, akik valamilyen hátrányt szenvednek.

Ezért az USA-ban meghirdették 2017. március 8-a = Egy nap nők nélkül.

Bár nem tudható milyen lesz a fogadtatás, de világszerte bárki csatlakozhat az akcióhoz azzal, hogy aznap nem dolgozik (ide értve a fizetett és a házimunkát is), esetleg úgy, hogy aznap nem vásárol és/vagy szolidaritásból pirosat visel, vagy Európában több országban (lengyel mintára) feketét. Nekem a piros ruha ötlete szimpatikusabb.

Azért, hogy lássuk mi is volt az eredeti célja ennek a napnak, következzen egy kis Nőnap történelem!

szeann 11857-ben volt az első március 8-hoz kötődő esemény, amikor New York-ban a negyvenezer textilipari dolgozó nő tüntetett az utcán, emberibb munkafeltételeket, munkaidő csökkentést és magasabb fizetést követelve. Ezután hatvan éven át több országban tartottak az év különböző napjain nőnapot.

1866. szeptember 3-8. között az I. Internacionálé1 első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat kívánt véget vetni annak az évezredes sztereotípiának, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van.

Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin2 beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét, valamint a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.

1911-ben azonos napon, március 8-án Dánia, Németország, Osztrák-Magyar Monarchia és Svájc területén demonstráló tüntetéseket tartottak a nők szabad munkavállalásáért, választójogáért.

1917. március 8-án3 Szentpéterváron nők szerveztek nagyszabású tüntetést, munkát és kenyeret követelve, és az I. világháború és a cárizmus befejezéséért. A tüntetéshez csatlakozva 90 ezer munkás (nő és férfi) sztrájkba lépett (a folytatást mind tanultuk történelemórán). A nőnapot a Szovjetunióban Sztálin tette hivatalossá.

Magyarországon 1913-ban tartottak először nőnapot, és 1948-tól rendezik március 8-án. A Rákosi-korszaktól a rendszerváltásig kötelező jelleggel úgy ünnepelték, hogy nem lehetett nyílt társadalmi párbeszédet folytatni, netán kutatni a nemek közti egyenlőtlenséget, ami továbbra is létezett.

Bár a női munka már több mint száz éves múltra tekint vissza, bőven van még mit tenni.

Az egyenlőtlenség szempontjából legszembeszökőbb terület a házimunka és a gyerekekkel, betegápolással, idősgondozással kapcsolatos teendők, melyek még mindig nagyobb részben hárulnak a nőkre, pedig ők is helytállnak a munkahelyükön.

szeann 2

A KSH adatai szerint: Magyarországon (a világtrendekkel épp ellenkező irányba alakulva) a magyar nők átlag 13,2 százalékkal kevesebb jövedelmet kapnak azonos munkáért férfi társaiknál. Ezen túl nálunk a nők átlagosan napi 1 órával dolgoznak többet a férfiaknál, ami éves szinten több mint 45 nyolcórás munkanapnak felel meg. Pedig a házimunkából történő egyenlő részvétel - külföldi tapasztalatok szerint - nemcsak a nők válláról veszi le a terhet, de a gyerekvállalási kedvre is pozitív hatással van.

Végső soron a nőnap egy remek alkalom lehetne arra, hogy felhívjuk az ilyen megkülönböztetésekre a figyelmet, ezzel együtt megoldásokat keresni a hátrányos megkülönböztetés minden formájára, érjen bármi okból, bármilyen nemű embert. 

Pilisszentiván, 2017. március 6.

Szeretettel

Berecz Ildikó
Az Életfa Program Honismereti-
és Kultúra szirmának vezetője


[1] hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség
[2] Clara Zetkin német szocialista politikus és nőjogi harcos. 1917-ig Németország Szociáldemokrata Pártjának aktív tagja volt, ezután pedig Németország Független Szociáldemokrata Pártjához csatlakozott.
[3] az akkor Oroszországban használt Julián naptár szerint : február 23-án 

forrás:

https://feminfo.444.hu/2017/02/25/egy-nap-nok-nelkul
http://index.hu/nagykep/2016/03/08/nem_a_viragrol_es_a_csokirol_szol_a_nonap/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Clara_Zetkin

JNS HUngária Kft. © Életfa Program | Just és Nahrin. Minden jog fenntartva.