Logo

HÓNAPOK NEVEI: JÚNIUS

hnjn

Június az év hatodik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos.
Nevét, mint megszokhattuk, a rómaiaktól kapta, de az elnevezésének két változata is van:

Az egyik szerint a régi római „Iunius”- nemzettség nevéből eredeztetik, melynek leghíresebb tagjai: Lucius Iunius Brutus, a királyság intézményének megszüntetője Rómában, továbbá a két fivér Marcus Iunius Brutus és Decimus Iunius Brutus, akiket Julius Caesar gyilkosaiként tartanak számon. E tett miatt már nem tartották arra méltónak a családot, hogy az egyik hónap az ő nevüket viselje, ezért - főként Ovidiusnak, a költőnek befolyása révén - Juno istennőről származtatták a hónap nevét. Ovidius kimondottan „mensis Junonius”-nak, Juno istennő havának1 mondja. Ez a második változat az ismertebb.

A hónap jelképe sárgászöld ruhás, repülő ifjú, fején éretlen kalászkoszorúval, jobbjában a hónap jegyének, a Ráknak a jelével, baljában a hónap terményeivel teli tál. Ábrázolták árpát sarlózó parasztlegény képében is, homlokán len koszorúval.

A június 8 és 10-i nap, Medárd és Margit, jeles jósló napnak számított a gazdálkodóknak.

Medárdkor:

Margit napját

21-én van nyári napforduló, mely csillagászati kifejezéssel a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezzük ki. A nyári napforduló alkalmával a leghosszabb a nappal és a nyári féltekén elkezdődik a csillagászati nyár.

E naphoz számos hagyomány fűződik, mert szinte minden vallásban a nyári napforduló a naptári év kiemelkedő ünnepe volt.

hnjn szievAz ókori görögök sok helyütt ekkor kezdték az évet. Egyes helyeken félévünnepet is tartottak. Ünnep volt az év teteje" a keltáknál, a germánoknál és a szlávoknál, és tovább élt a keresztény Európában is, mindenekelőtt a Szent Iván-napi tűzünnepben.

Az „égi tűz" köszöntése azonban nem korlátozódott Szent Iván napjára. A tűzugrás, tűztaposás és más „tüzes" népszokás minden napforduló körüli ünnepnek része volt.

hnjn stmfn

Mivel ekkor a leghosszabb az éjszaka, a hozzá legközelebb eső hétvégén szervezik meg az egyre népszerűbb Múzeumok Éjszakája elnevezésű programot.

hnjn meHazánkban 2003 óta rendezik meg, az 1999-ben francia példa nyomán indult,  az egész ország területére kiterjedő rendezvényt. Országszerte több város múzeumát kereshetik fel az érdeklődők, a késő éjszakába nyúló nyitvatartási időben látványos, különleges programokkal várják a látogatókat a múzeumok, az idei évben június 25-én.

Érdekességek:

Jeles napok júniusban:

Június 08. Medárd
Június 10. Margit
Június 19 (harmadik vasárnap): Apák napja
Június 21. Nyári napforduló
               Múzeumok Éjszakája
Június 24. KERESZTELŐ SZENT JÁNOS NAPJA VAGY SZENT IVÁN-NAP
http://eletfaprogram.hu/index.php/kultura/1868-szent-ivan-ejszakaja
Június 27. Árpád-házi Szent László király
Június 29. PÉTER-PÁL NAPJA
http://eletfaprogram.hu/index.php/kultura/1876-peter-pal-napja

Pilisszentiván, 2016. Szent Iván hava 08.
Szeretettel
Berecz Ildikó
az Életfa Program
Honismereti és Kultúra szirmának vezetője


[1] A névnek ez az átmagyarázása könnyen ment, mert Juno istennő is beletartozott Mars, Venus és Juppiter famíliájába (akiről a márciust, az áprilist és az eredeti május hónapot elnevezték), hiszen Juno istenasszony a házasságnak és a születéseknek védőistennője, azonkívül pedig a csillagos égboltnak is királynője.

forrás:
Bálint Sándor: A parasztélet rendje. In: A magyar nép., Singer és Wolfner, 1943.
Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
Supka Géza: Kalandozás a kalendáriumban és más érdekességek
Tőkés István: Hétköznapok – ünnepnapok
Tátrai Zsuzsanna – Karácsony Molnár Erika: Jeles napok, ünnepi szokások. Planétás Kiadó, 1997.
Schütz Antal: Szentek élete. Pantheon, 1995.

JNS HUngária Kft. © Életfa Program | Just és Nahrin. Minden jog fenntartva.