Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

ÁPRILIS 11. - A KÖLTÉSZET NAPJA

MIRE VALÓ A KÖLTÉSZET?

kolteszetnapjaNagy kérdés. De bárki megadhatja a választ, aki megmondja, mire való egy csecsemő?

„Nem szükséges, hogy én írjak verset. De úgy látszik, szükséges, hogy vers írassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye.” – ezek József Attila szavai.

Böjte Csaba testvér pedig ezeket mondta húsvéti szentbeszédében, Déván:

„A legtöbb ember – azt mondják – 2-3 ezer szót használ. Arany János közel 60 ezret használt fel a műveiben!...Hát akkor érdemes Arany Jánost olvasni? József Attilát? Ady Endrét? Persze, hogy érdemes! Mert akkor tanulsz, gazdagodsz!...”

kolteszetnapja 1A költészetnek Magyarországon 1964. óta saját ünnepe van. A korabeli kultúrpolitika április 11-ét, József Attila születésnapját jelölte ki az ünnep napjának. A sokszor agyonmagyarázott és belemagyarázott nagy és egészen csöppnyi versek szerzője 1905-ben született, és tudjuk, mindenki tanulta, hogy fiatalon és tragikus körülmények között halt meg.

Amit viszont nagyon kevesen tudnak: utcák, terek, iskolák, lakótelepek mellett egy kisbolygó is viseli József Attila nevét. 1998-ban két magyar egyetemista: Sárneczky Krisztián és Kiss László felfedezte a 39971-es számú kisbolygót, és a költőről nevezték el.

Különös játéka a sorsnak, hogy pontosan ugyanezen a napon, csak 5 évvel korábban született a magyar irodalom egy másik csillaga is: Márai Sándor, aki már a 30-as években elismert író volt. 1948-ban Amerikába emigrált, részben emiatt, részben azért, mert a polgárságot képviselte a magyar irodalomban, az 1945 utáni politika nem tűrhette meg. József Attilával ellentétben az ő műveit tudatosan és következetesen elhallgatták, a 80-as évekig a nevét sem nagyon ejtették ki. Márai Sándor hosszú, de –akárcsak József Attila – lelki gyötrelmekben bővelkedő életet élt. 89 éves korában önkezével vetett véget életének.

Április 11. a költészet napja. Alkalom az ünneplésre, a felül emelkedésre, az ellentétek összebékítésére. Éljünk vele!

Pilisszentiván, 2016. 04. 10.

Szeretettel
Acél Anna

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok