Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

MÁRCIUS EGY ASZTROZÓFUS SZEMÉVEL

measzNemes Nagy Ágnes : Tavasz felé (részlet)

A Bak-térítő homloka világol,
faragva hitből és politikából:
észak felé közeledik a nyár.
Emeld fejed, emeld a fénybe érett,
búvó erőd, világos gyöngeséged,
betűzd ki létem, a nap merre jár?

Böjtelő havát Böjtmás hava követi, a Nap a Halak zodiákus jegy első fele mögött a Vízöntő csillagkép előtt folytatja égi útját, míg a második fele mögött a Halak csillagkép csillagai fénylenek. Ébredezik a természet, a rügyek pattanásig feszülnek, az újév / természeti év / kezdete. Az újjá születés ideje most indul.

A hónap elején még a tél nyomait tisztítjuk ki, helyet adva az új kibontakozásnak. A testünk-lelkünk tisztítására a böjtölés a tisztító kúrák ideje jött el. (Fellendítve a Just-Nahrin termékek forgalmát.) Ahogy a tavaszi nagytakarítással együtt a gondolataink, céljaink felülvizsgálata és átrostálásának van itt az ideje. 

A régiségben is a források, kutak, no és a temetők tisztításának, takarításának az ideje. Az eljövendő újjászületést (avaszi napforduló, idén március 20. hajnali 5 óra 20 perc) megelőzi a testi- lelki böjt, tehát a megtisztulás!

Február 22-én, „Üszögös” Péter napján a sírokra ételeket tettek ki, a szegényeket megvendégelték, s egymást is meglátogatták az emberek.
A kukoricát és a szemes gabonát mécs fénye által védték az üszögtől, rontástól. 24-én jégtörő Mátyás ereszti ki a szűrujjából a pacsirtákat és kiosztja nekik a „sípokat”.
Március 4-én űzték el a patkányokat.

Március 10-én - a Negyven szentek napján- a téli szövés-fonást fejezték be.
Gergely napja (03. 12.) tavaszkezdő, meleg váró nap és ekkor vethető a búza, a rozs, a palántás nővények és a hüvelyesek.
Végül 19-én, József, - az első meleg  hozó - aki kiengedi a méheket-, ekkor eresztik a marhát először a legelőre, és vetik a fokhagymát, kaprot, krumplit. Megkezdődhet a kerti munka, már várjuk a fény madarait, a gólyákat.
Most van itt az ideje az igazi kezdetnek, a friss tavasz fuvallatok adják meg a jelet az új tervek megvalósításának, ahogy az elődeinknek is tették.

Szentendre, Böjtmás hava 15.
Fogadjátok tőlem szeretettel,

RME
Rácz Mária Erzsébet
asztrozófus
36 20/267 1283
Napsugár csapat

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok