Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

JELES NAPOK: FEBRUÁR 3. BALÁZS

sztbalazs

Emlékezzünk Szent Balázsról,
Hogy ma vagyon napja;
Többször is, hogy megérhessük,
Az Úristen adja!

Emlékezzünk Szent Balázsról,
Kérjük szent áldását:
Mindnyájunktól távoztassa
Torkunknak fájását!

magyar népdal részlet

A latinból magyarosodott Balázs név eredete az ismeretlen eredetű latin Blasio családnévből származó férfinév.
A nevet sokan - helytelenül - a görög Bazileosz névvel azonosították, melynek szó szerinti jelentése: királyi. Ezzel szemben a név valójában az ókori Rómából ered, a híres és előkelő Cornelius nemzetség egyik ága a Blasio névvel különböztette meg magát a család többi ágától.
Más források a Blasius jelentését két szóból vezetik le: az előtagban a blandus (nyájas) vagy a belasius, bel (öltözék), az utótagban a syros (kicsi) rejlik.
Később a Blasius személynévvé lett, melyet Szent Balázs örményországi püspök vértanúhalála (k.u. 316.02. 03.) tett ismertté, illetve elterjedtté a keresztény kultúrkörben.

sztbalazs2Szent Balázs egy tömlöcben, ahol raboskodott, megmentette a fulladástól egy özvegyasszony fiát a torkán akadt halszálkától. Az anya hálából ételt és egy szál gyertyát vitt neki. Balázs bővelkedett a szelídségben és a szentségben, s ezért a keresztények Cappadocia Sebaste nevű városában püspökké választották. Miután a püspökséget elvállalta, Diocletianus keresztényüldözése miatt egy barlangba kényszerült, s remeteéletet élt. Madarak hordták néki az élelmet, és a vadak sereglettek hozzá betegség esetén, csak akkor távoztak tőle, míg rájuk nem tette a kezét.

Balázs napi népszokások

Ebből a történetből alakult ki később a balázsolás néven ismertté vált szertartás, melynek keretében Szent Balázs emléknapján, február 3-án a pap két gyertyát keresztbe téve a gyermek vagy felnőtt álla alatt kéri a szent segítségét és oltalmát a torokgyík (diftéria), illetve egyéb torokbajok ellen.

sztbalazs1

A 16. századtól kezdve az alma megáldását is ezen a napon végzeték, mert a néphit szerint az alma orvosság a torokfájásra.

Az iskolások ünnepe volt a Balázs-járás, mert Szent Balázst tartották védőszentjüknek. Ezen a napon az diákok házról házra járnak és élelmet, alamizsnát gyűjtöttek maguknak és a tanítónak, valamint hívták a még otthon lévő gyerekeket az iskolába, ezért is nevezték őket Balázs vitézeinek. Nyitra megyében az adománygyűjtés közben verset mondtak, majd ezt követte a Balázs-tánc, és ezután egy gyerek egy versike kíséretében előadta, mekkora adományra gondoltak. Más vidékeken a gyerekek az adomány fejében azt kérték, hogy a torokfájás és a torokgyík ne bántsa a gyerekeket.

A Balázs-naphoz disznótor is kapcsolódott, ilyenkor került asztalra a Balázs-bor, amit ezen a napon szenteltek meg, de a bor mellett megszentelték a vizet, a kenyeret és a gyümölcsöt is. Az ezen a napon szentelt vizet, az aqua Sancti Blasii-t használták betegség és állatvész idején.

A szőlősgazdák ennek a napnak a hajnalán szőlőjük négy sarkán lemetszettek egy-egy vesszőt és bejárták vele a birtokukat, hogy távol tartsák az év folyamán madarakat a terméstől.

Gyakorisága: Az egyedi, magyar formában meghonosodott név gyakori volt a 16-17. században, az első tíz legnépszerűbb név között volt. A következő században a kedveltsége csökkent, a 19. században és a 20. század elején csak 1-2 ezrelékben fordul elő. 1967-ben is csak 218-an kapták ezt a nevet, de a 80-as években újra népszerű lett, és a 11. leggyakoribb férfinévvé vált, 2000 óta a leggyakoribb 10 fiú név között szerepel, 5-8 helyen.
Népszerűségéről több középkori helynevünk: Szentbalázs (Somogy), Zalaszentbalázs, ill. Szent Balázs barlangja a Balaton melletti Szent György-hegyen is tanúskodik.

Név elemzése: A Balázs név idealista, érzékeny egyéniség kialakulását támogatja. Legjobban nyugodt körülmények között tud teljesíteni, ezért lehetőleg olyan területen érdemes elhelyezkednie, ahol mindenre kiterjedő figyelemre van szükség, és ahol írásban végezheti a munkáját. Környezete legtöbbször nyugodtnak látja, pedig könnyen válik feszültté és ingerültté. Nehezen fejezi ki mélyebb érzelmeit, gondolatait szavakban, szívesebben teszi ezt írásban. A bizakodó hozzáállás hiánya az oka, hogy nehezen hoz üzleti döntéseket.

Pilisszentiván, 2016.  Böjtelő hava 2.

Szeretettel
Berecz Ildikó
Az Életfa Program
Honismereti- és Kultúra szirmának vezetője

források:
http://www.katolikus.hu/szentek/szent23.html
http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_balazs
Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium
Dömötör Tekla: Naptári ünnepek, népi színjátszás
Jankovis Marcell: Jelképtár
fotók: Wikipedia

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok