Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

HALLOWEEN ÉS/VAGY MINDENSZENTEK?

hmszManapság mikor a tájékozódás, információszerzés nagyon egyszerű és gyors, a globalizáció következtében egyre több ünnep kerül át más kultúrákból hazánkba. Ennek eredményeként, és mert a magyar tradíciók jelentőségével kevésbé vagyunk tisztában, hajlamosak vagyunk elfelejteni hagyományos ünnepeinket. Ismerkedjünk meg ezekkel a szokásokkal.

A Halloween az egyik legrégibb kelta1 eredetű ünnep, a kóbor lelkek, és a kelták halotti istenének éjszakája. Az angol szó szószerinti fordításban a Mindenszentek napjának (angolul All Hallow's Day, „Szentek napja”) előestéje (,,All Hallow's Eve”), rövidítve: Halloween.

A kelták a természetet dicsőítették, több istent imádtak, de a Napisten - Samhain - volt a legfontosabb. Ő jelképezte a munka és a pihenés, az élet és a halál körforgását, gyönyörűvé tette a földet és növesztette a termést, biztosította a tél (sötétség) túlélését.

Október 31-én, miután a termést betakarították és a hosszú, hideg télre elraktározták, megkezdődött az ünneplés... Úgy tartották, hogy október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között, ezért az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba. Már a kelták is védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják, hogy aztán könnyebben elűzhessék.

Mivel kelta újévet november 1-jén tartották, nagy mulatságot rendeztek, mely a nap uralkodásának végét búcsúztatta, ezért ez az ünneplés a szilveszteri mulatságnak feleltethető meg.

A kereszténység elterjedésekor az őskeresztény gyakorlat az volt, hogy a Biblia kijelentéseivel ellentétes ünnepeket nem fogadtak el, így lehetőség szerint a keresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazították, így sorvasztva el eredetei jelentésüket. 835-ben a IV. Gergely pápa egyetemes ünneppé tette november 1-jét, Mindenszentek2 ünnepének nevezve ki.

Később az egyház november 2-át is szent nappá, a Halottak napjává3 nyilvánította. Ezen a napon sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját. Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából – általános, felekezetektől független – az elhunytakról való megemlékezés napjává. Általános szokás szerint az előtte való nap délutánján, Mindenszentekkor a „halottak estéjén” rendbe hozzák a sírokat; virágokkal, koszorúkkal feldíszítik, és az este közeledtével gyertyákkal, mécsesekkel kivilágítják, „hogy az örök világosság fényeskedjék” az elhunytak lelkének. Idegenben elhunyt, ismeretlen földben nyugvók emlékének a temetőkereszt vagy más közösségi temetőjel körül gyújtanak gyertyát. Elterjedt szokás szerint ezen az estén otthon is égett a gyertya, mégpedig annyi szál, ahány halottja volt a családnak.

Az angolszász országokban is megemlékeznek persze elhunyt szeretteikről az emberek, ám ezt a napot az Emlékezés Napjának (Memoryal Day) hívják, és tavasszal tartják. Akkor náluk sem táncolnak és szórakoznak ezen a napon.

Minden országnak meg van a maga ünnepe, és ennek a maga ideje. Nálunk ez az időszak csendes visszaemlékezés, a kegyelet ideje.

Kegyelettel teljes megemlékezést kívánok Mindenkinek!

Szeretettel
Berecz Ildikó
a Napsugár csapat Honismereti- és Kultúra szirmának vezetője

Pilisszentiván, Mindenszentek hava 28.


[1] a mai Nagy-Britannia és észak-Franciaország területén éltek
[2] az üdvözült lelkek emléknapja, minden olyan szent ünnepe, akiknek nincs külön nap kijelölve naptárban. Emlék napja a „Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek”
[3] A katolikus egyházban a Mindenszentek utáni nap (nov. 2., ha az vasárnap, akkor nov. 3.). ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért.

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok