Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

JELES NAPOK: OKTÓBER 4. AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJA

kutyacicaAz Állatok Világnapján szeretnék egy személyes történetet elmesélni.

Jancsika egy 10 év körüli Beagle. Úgy 8 éve fogadtuk magunkhoz, mint mindenki mást is, aki velünk él: cicákat, kutyákat, madarakat, egereket… és sok növényt is.

Jancsi július elején lebénult. Kórházba vittük, megoperálták, és utána hősies küzdelem kezdődött a normális életért.

Félreértés ne essék: elsősorban ő küzdött hősiesen. Az egész nyár az ő lábadozásával telt. Valamelyik családtag mindig mellette volt a nap 24 órájában. Eleinte mindketten a férjemmel, mert amíg nem tudott lábra állni, egy lepedő segítségével hoztuk vittük szükségleteinek megfelelően.

Hamarosan fizioterápia következett, ahol masszázs és gyógytorna segítette a felépülését. Hadd mondjam el, milyen szívmelengető érzés volt találkozni ott azokkal a fiatal nőkkel, akik az életüket tették fel arra, hogy sérült állatokon segítsenek. Sohasem fogom elfelejteni, és hála nekik, akik pontosan úgy éreznek az állatok iránt, mint mi: testvérként tekintenek rájuk, vagy, ahogy Csányi Vilmos megfogalmazta: szőrös gyerekekként. Mert olyanok.  Édes, szeretni való, szeretetre éhes, pajkos, néha rafinált, fejlődő lelkek – akiket neveléssel önfeláldozó hőssé vagy akár sanda gonosztevővé tud formálni az Ember.

Két hónap telt el, mire Jancsi lábra állt, csak közben sajnos a műtét következményeként súlyos vesebeteg lett. Az orvos azt mondta, többé nem ehet húst. És most itt állunk egy vegetáriánus Jancsival, aki köszöni szépen, jól van. Imádja a főztömet, amely a gyökérzöldségeken alapul és mindenféle változatos idénynövényekkel bővül. Szedi a Halolaj kapszulát, a Nahrin zöldségleves, Fokhagyma, Algás só, a Nahrom, és minden egyéb Nahrin-fűszer valamint a zöldség-csipsz lelkes híve.  Itt a happy end.

Ne feledjük: október 4. az Állatok Világnapja. A Nők, a Pedagógusok, az Anyák, a Siketek és más hátrányos helyzetű népcsoportok Napja mellett immár 84 éve ünnepeljük az Állatok Világnapját is.

1931 óta tartjuk minden év október 4-én, Szent Ferenc emléknapján, ugyanis Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje ezen a napon halt meg. Róla pedig azt kell tudni, hogy nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

A világnapon ma már nem csak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet. A haszonelvűségnek sok állat esik áldozatul, a kedvtelési állattartás pedig nem mindig alapul a felelősségen. Magyarországon évente több százezer "kedvenc" állat válik kóborrá.

Nemcsak az állatok világnapján, de a hétköznapokban sem szabadna elfeledkeznünk a bennünket körülvevő természetről, élőlényekről. Akkor kedvenceink is azt hihetnék, hogy minden nap születésnapjuk van.

Sok szeretettel,
Acél Anna
Napsugár csapat
Pilisszentiván, 2015. október 4.

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok