Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

JELES NAPOK: szeptember 8. KISASSZONY-, avagy KISBOLDOGASSZONY NAPJA

Szűz Mária születésének napja

 Maria szuletese

Szűz Mária születése
Lippa 1510-151 k. tempera , fa 80,5 × 55 cm Magyar Nemzeti Galéria

Ez a nap a katolikus egyház ünnepeinek sorában Szűz Mária születésének napja, jelentőségét az adja, hogy ezen kívül az egyház csak Jézus1 és Keresztelő Szent János2 földi születésének napját ünnepli meg.

Mária születéséről, családjáról a Biblia nem ír.

A Teleki-kódex Anna legendájában olvasható: ,,...mikor Szent Annának eljött az órája, a hétnek néminemű keddin szüle. Egészségben szülé az igaz Dávidnak királyi plántáját, ez világnak előtte választott leányt, az édes Szűz Máriát. Miképpen az angyaltul megtanítottak valának, mert ő vala ez világnak jövendő megvilágosítója és asszonya és tengörnek csillaga”...Mária születésének helye a szerint a Bethesda-tó mellett volt.

Boldogasszony és Kisasszony mint anya és leánya, vagy ugyanannak a női szellemnek idősebb és fiatalabb énje, felismerhető az obi-ugor mitológia Földanya - Esthajnalcsillag-úrnő kettősében. Nagyboldogasszony az aratás záróünnepe, Kisasszony a vetés előkészületeire ad jelt. A két ünnep időpontja és elnevezése egyaránt a gabona földi létének határait jelzi, és bevallottan azonosítja Máriát a gabona istennőjével (búza aratása = Mária halála, búza vetése = Mária születése).3

Szeptember 8-a már a XI. századtól jelentős egyházi ünnep és búcsúnap, melyhez nagyon sok népi szokás is társult.

Kisasszony napjakor:

  • léptek szolgálatba a cselédek;
  • meg kezdték a dió verését;
  • Kisasszonynapkor búcsúznak a fecskék, bár még nem indulnak útnak;
  • a Búza vetésének kezdetét jelentette a nap.

Kisasszony-nap mint határnap is jelentős, mert az ún. két Boldogasszony közét4, vagy kétasszony nap közti időszakot szerencsés tekintették, és elsősorban az asszonyi munkában tartották fontosnak.

  • Ilyenkor ,,ültették” a tyúkokat, hogy jó tojók legyenek és az összes tojásukat kiköltsék.
  • Az ebben az időszakban tojt tojásokat összegyűjtik, mert úgy vélik, hogy sokáig eláll. Ezeket külön tették és meszet szórtak rá (fertőtlenítés)
  • ekkor szedték a gyékényt;
  • a téli ruhák szellőztetésének az ideje, hogy  ne molyosodjanak meg.
  • a búzát ekkor kell megszellőztetni, hogy ne legyen dohos, ne essen bele a zsizsik.

SZEPTEMBER 12. – SZŰZ MÁRIA SZENT NEVE

A Máriabibliai eredetű női név. Eredeti héber formája Mirjam (מִרְיָם Mirjám) volt, ez a görög és latin bibliafordításokban módosult. Jelentése megfejtetlen, minden magyarázata vitatott.

Takács Tibor szerint (héber-görög-latin) jelentései: ellenálló, zabolátlan, lázadó, erős. Nevének viselőjének feladata a kapcsolatok megvalósítása, mások segítése. Képes környezetét vezetni, irányítani.

A Mária Magyarországon a középkor óta állandóan a leggyakoribb női nevek egyike volt, ami Szűz Mária tiszteletével magyarázható, bár a 18. századig többen választották Mária édesanyjának a nevét (Anna). Népszerűsége csökken, de még az 1990-es években is gyakori. Az utóbbi száz évben a legtöbbször anyakönyvezett magyar női név, de a 2000-es években az újonnan születettek között csak a 71-92. legnépszerűbb névvé vált.

Mennyországnak királynéja…
Mennyországnak királynéja, irgalmasságnak szent anyja.
Tengernek ezer csillaga, üdvözlégy szép szűz Mária.
Légy segítője népednek, az elveszett bűnösöknek.
Kísérője istenednek, anyja lettél teremtődnek. Halleluja!

Mária neve napja (festum nominis Beatae Mariae Virginis) elég későn jelenik meg az egyház ünnepei között. Eleinte csak helyi ünnepként tartották azokon a településeken, ahol Szűz Mária, vagy Boldogasszony volt a templom névadója. Azóta is  kiemelt ún. búcsútartó nap.

XI. Szent Ince pápa (1676-89) teszi egyházi ünneppé, Mária közbenjárásnak tulajdonított győzelem, Bécs visszafoglalásának emlékére (1683. szeptember 12.).
Bécs törökök általi megszállásának felszabadítás alatt, Lipót császár és udvara Passauba menekült, itt könyörgött a kapucinus Mariahilf-kolostor kegyképe előtt a szabadulásért. A nyertes várostromot követően, a kegykép a győzelem napjának szakrális szimbólumává lett, és gyorsan elterjedt Európa szerte. 1686-ban Buda visszafoglalását, szintén Mária közbenjárásának tulajdonították. (Regnum Marianum: Mária Országa).

Szeretettel
Berecz Ildikó
a Napsugár csapat Honismereti- és Kultúra szirmának vezetője

Pilisszentiván, 2015. Földanya hava 08.


[1] December 24.
[2] Június 24. Szent Iván napja
[3] Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
[4] augusztus 15. Nagy Boldogasszony napja - szeptember 8. Kisasszonyasszony napja

források:
Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium
Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
Takács Tibor: Sorsunk a nevünkben
http://lexikon.katolikus.hu/K/Kisboldogasszony.html

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok