Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

A PARLAMENTRŐL SZÁMOKBAN

 apsz

A Parlament emblematikus épületének építésekor Magyarország és Budapest gazdaságának egyik legdinamikusabban fejlődő idejét élte, a Millennium1-ra készülve. Ekkor épült a Hősök tere, az Andrássy út, az Opera ház, a Nyugati pályaudvar, több Duna-híd, valamint a Európa első földalatti vasútja.

A korszak legnagyobb hazai vállalkozásának az Országház építése tekinthető, mert önmagában hatással volt a gazdaság fejlődésére. Ugyanis a kivitelezésnél kifejezett cél volt, hogy magyar alapanyagokból, hazai iparosok- és gyártók bevonásával készüljön az épület, míg díszítésében a Kárpát-medence növényvilágát jelenítette meg.

Különféle építészeti stílusok elemei és motívumai keverednek az épületben: alaprajza barokk elemű, a homlokzat díszítése a gótika világát idézi, míg a mennyezet díszítése reneszánsz formajegyeket hordoz. Mégis az alapstílusa a gótika. Steindl Imre, az épület tervezője, valamint a kor számos képzőművésze és mesterembere, a magyarság akkori erejét és önbizalmát fejezte ki.

apsz 1A Duna felől nézve a kupola két oldalán tornyokkal körülvéve magasodik ki az alsóházi és a felsőházi ülésterem, amely az építés korában működő ún. kétkamarás rendszerű országgyűlés emlékét idézi. A két ülésterem méretében és kialakításában teljesen megegyezik egymással, ezzel utalva a népképviseleti alsóház és a történelmi felsőház egyenrangúságára. Közöttük emelkedik a kupola2, ami a törvényhozás egységét jeleníti meg és a két ház együttes üléseinek helyszínéül is szolgált.

A Ház méretei: a Dunával párhuzamos épületszárny 268 m hosszú3, legnagyobb szélessége 123 m, a kupola toronymagassága 96 m.
Az épület alapterülete közel 18 000 m2 négy szinten, térfogata4 473 000 m3. 27 kapun keresztül lehet az Országházba bejutni.

Alaprajza szimmetrikus elrendezésű, főbb terei keresztformát alkotnak és metszéspontjukban magasodik a kupola.  

Megépítéséhez mintegy 40 millió téglát használtak fel, burkolásához 30 000 m3-nyi faragott díszkövet. Az épület fő burkolóanyagai: a süttői márvány5, az arany és a tiszafa.

apsz 2Az épületben található kőcsipkék és fafaragványok számát fölbecsülni se lehet. Díszítésükre „mindössze” 40 kg 22-23 karátos aranyat használtak. A homlokzatot 90 kőszobor díszíti, amelyek a magyar történelem nagy alakjait jelenítik meg, a Házban további 162 szobor található.

A kupolacsarnok oszlopfőin a legnagyobb magyar királyok és erdélyi fejedelmek 16 szobra őrködik.

A kupolacsarnokból jobbra és balra levő társalgókban aranybaldachinok alatt 32 pirogránit szobor mesterségeket ábrázol (szőlőművelés, aratás, kereskedelem stb.).

A társalgókból nyílnak a patkó alakú ülés teremek. Az ülésteremben a Tudomány, az Erő, az Igazság, a Hit, a Kritika, és mindkettő karzatának magasságában a Dicsőség, az Egyetértés, a Bölcsesség, az Ékesszólás, a Béke és a Háború színes jelképes szobrai láthatók.

apsz 3Óriás méretű történelmi gobelinek, falfestmények serege és kézi csomózású magyar perzsaszőnyegek, valamint a gyönyörű ólomberakásos, színes, díszes ablakok fokozzák a látogatók szépségérzetét.

Az épületen belül 10 belső világítóudvar, 13 lift és több száz iroda található. A helyiségeket végtelennek tűnő folyosórendszer köti össze. A Házban futó vörös színű szőnyeg közel 3 kilométer hosszú.

A díszlépcsőházban egy darabból kifaragva 4-4 vörösesbarna gránitoszlop6 áll. A sok neoreneszánsz és barokk elemet is tartalmazó neogótikus palota fa- és kőfaragványaiba magyar díszítések vegyülnek.
A mennyezet három óriásfreskója közül a középsőn lebegő angyalok tartják a Magyar Szent Korona országainak egyesített címerét.7 Ez volt az ún. nagycímer, mely jelképezi térségünk népeinek gazdasági- és politikai érdekegységét, mely ezer évnél hosszabb ideig állt fenn.
A másik két hatalmas kép Magyarország dicsőítése és a Törvényhozás dicsőítése8 földöntúli alakokkal.

apsz 4Az épület belsejének klíma technológiája (távfűtés, hűtés, szellőztetés) a maga korában Európa legmodernebb rendszere volt és szenzációt jelentett.9
Az épületet a II. világháborúban 250 aknatalálat érte, és 300 bomba hullott rá. A sokmilliárdos károknak mára már a nyoma se látható.

A magyar ipar, a magyar művészet és magyar szellem által állított Duna-parti palota emlékeztet minket a külföldi államfők és világutazók véleményére: ez Európa legnagyobb, s a világ legszebb országháza.

Pilisszentiván, 2017. május 09.
Szeretettel
Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


[1] A millennium latin elnevezés, jelentése magyarul: ezredév, évezred, ezeréves évforduló. A millenáris jelentése: ezredévi, ezredéves. Magyarország 1896-ban ünnepelte a honfoglalás ezeréves évfordulóját, 2000–ben pedig az államalapítás ezeréves évfordulóját. Mindkét millenniumi ünnepség alkalmából a magyar országgyűlés törvénybe foglalta az évfordulók jelentőségét.
[2] A kupola csúcspontja 4 méterrel magasabb a londoninál.
[3] hosszabb, mint a londoni parlament épületegyüttese
[4] 50 darab ötemeletes lakóház férne el benne
[5] A süttői "márvány" valójában  édesvízi eredetű keménymészkő, a pleisztocén korból származik. A kb. 400-600 ezer évvel ezelőtt, langyos vizű források, tavak lerakódott üledékrétegből képződött.
[6] Ebből mindössze 12 van Európában. 8 itt, 4 pedig a londoni parlamentben.
[7] Benne van az új-régi címerünkkel egybeforrva Dalmácia, Horvátország, Szlavónia, Erdély és Fiume címere is.
[8] Lotz Károly allegorikus témájú mennyezetképei
[9]  A felújítás után ma is tökéletesen működik. Egy közeli épületben elhelyezett kazánházból érkező forró gőz elosztókamrákon, illetve fűtőtesteken keresztül jut el a különböző helyiségekbe. Eredetileg a hűtést a téren álló két vízmedencés szökőkúton keresztül beáramló hideg levegő biztosította. A medencék elbontása után az 1930-as évektől 1994-ig két nagyméretű aknában felhalmozott több tonna jég gondoskodott a Ház hűtéséről.

fotók:  SISKOVITS ATTILA https://www.kozterkep.hu

forrás:

Csorba László-Sisa József-Szalay Zoltán: Az Országház
http://latogatokozpont.parlament.hu/az-orszaghaz-leirasa
http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/muveszetek/az-orszaghaz-epitesenek-tortenete
http://tuzok.blog.hu/2008/07/06/ez_a_vilag_legszebb_parlamentje
http://index.hu/kulfold/2013/08/11/europai_legszebb_epuletei_kozott_a_parlament_es_a_nemzeti_szinhaz/
http://magyar-historia.blogspot.hu/2010/12/

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok