Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

JELES NAPOK: ÁPRILIS 24. SZENT GYÖRGY NAPJA

jn aszgynA források szerint a római hadsereg magas rangú tisztje Kappadókiából1 származott, Diocletianus császár alatt hadiszolgálatba lépett. Kiváló kardforgató képességének és más tulajdonságainak is köszönhetően hamar magas pozícióba jutott. Ám amikor a császár a keresztényeket üldözni kezdte, lemondott hivataláról, és ellene fordult. Emiatt börtönbe vetették, és miután a legkegyetlenebb kínzásokkal sem bírták őt hitétől eltéríteni, 303-ban, más forrás szerint 305-ben kivégezték.

Az 5. században már úgy tisztelték Szent Györgyöt, mint a keresztény bátorság jelképét. Ő az a szent, melyet a katolikus- és az anglikán egyház mellett a mohamedán is elismer. Tiszteletére számtalan templomot építettek. A görög-katolikus egyház a „katonaszentek” közé sorolja, és „vasszentnek” nevezi, mivel oly sok kínt szenvedett el.

jn aszgyn 1Szent György életéről sok legenda született. A legismertebb közülük, mely egy sárkánnyal vívott harcról szól, csupán a 11-12. században keletkezett, főleg a keresztes lovagok körében volt népszerű, egészen a 19. századig. Több lovagrendnek patrónusa, így a Károly Róbert által alapított Szent György-vitézek lovagrendjének is, melynek tagjai a lovagi erények védelmében és szellemében léptek fel.

Szent György Anglia legkedveltebb szentjévé vált: György volt Oroszlánszívű Richárd személyes védőszentje is, és III. Henrik idejében az 1222. évi oxfordi nemzeti zsinaton az angol királyság oltalmazójává nyilvánították. A szigetországnak több mint 160 templomát szentelték Györgynek, s ünnepét kötelezővé tették. III. Edwardtól2 ered az angol hadsereg csatakiáltása: „Szent Györggyel Angliáért!”, valamint ő alapította a Szent György- vagy térdszalag-rendet 1348-ban is. A szent lovag tisztelete V. Henrik3 idejében érte el a csúcspontját, amikor a canterburyi érsek rendelkezése szerint Szent György ünnepe ugyanazt a liturgiai rangot kapta, mint a karácsony. A reformáció ellenére az anglikán egyház is megőrizte György iránti szeretetét. E tényt szemlélve nem jelentéktelen dolog, hogy a 20. század elején XIV. Benedek pápa Szent Györgyöt újból Anglia védőszentjének nyilvánította.

jn aszgyn 2A mohamedán kultúrkörben, „Szent Dserdsis” néven tisztelik (legfőképp Moszulban), azt tartják róla, hogy negyvenszer állta ki a tűzpróbát.

Sárkányölő Szent György évszázadokon át a lovagok, fegyverkovácsok, lovas katonák és a vándorlegények patrónusa volt. A jelenben a cserkészeké és a rendőröké. Szent Györgyöt általában lóval, piros kereszttel egy fehér zászlón, pajzzsal és lándzsával, a sárkányt ölve ábrázolják. A bajban segítő 14 szentek közé tartozik, átkok, nehéz helyzetek, lelki vívódások, háborús veszélyek és szerencsétlenségek esetén könyörögnek hozzá. Számos lovagi rend, ország, város, valamint a cserkészek, parasztok, lovak és háziállatok védőszentje. A művészek, pintérek, puskaművesek, lovaglók, nyergesek, katonák és fegyverkovácsok is mint segítőjüket tisztelik Szent Györgyöt.

A vértanú sárkány elleni küzdelme a pogányok és a boszorkányok legyőzését szimbolizálta, így nem meglepő, ha a pestisben, leprában és szifiliszben szenvedő keresztények is a katonák és földművelők védőszentjéhez fohászkodtak. A sárkányölő küzdelmét emellett több magyar családnév (a György, Györgye, Györke, Györkös, Gyurka, Gyurkó, Gyuris Györffy, Györe, Györkös, Gyuró, Gyurkó, Gyuris) , valamint több helyiség (Gyéres, Gyíres, Gyűre, Győr, Gyúró, Balatonszentgyörgy, Iszkaszentgyörgy, Jászalsószentgyörgy) elnevezése is őrzi.

jn aszgyn 3Szent Györgyöt általában lóval, piros kereszttel egy fehér zászlón4, pajzzsal és lándzsával, a sárkányt ölve ábrázolják. Az egyik legtöbbet megjelenített szent, pénzeken, címereken, képzőművészeti alkotásokon.

A bajban segítő 14 szent közé tartozik. Átkok-, nehéz helyzetek-, lelki vívódások-, háborús veszélyek- és szerencsétlenségek esetén könyörögnek hozzá.

Számos lovagi rend, ország, város, valamint a cserkészek, parasztok, lovak és háziállatok védőszentje. A művészek, pintérek, puskaművesek, lovaglók, nyergesek, katonák és fegyverkovácsok is mint segítőjüket tisztelik Szent Györgyöt. A parasztok gazdag hagyományokkal rendelkeznek Szent György ünnepével kapcsolatban: Szent György-lovaglás és a lovak megáldása.

A parasztok gazdag hagyományokkal rendelkeznek Szent György ünnepével kapcsolatban: Szent György-lovaglás és a lovak megáldása. E napon a pásztorok kiseperték az istállókat; meghintették vízbe mártott babérágakkal, és a szalmatűz füstjével megfüstölték magukat s jószágukat. A tűzön a nyájat is áthajtották, maguk háromszor ugrottak át rajta, hogy a boszorkányok rontását elkerüljék. A pásztorok áldozatot is mutattak be, majd kezet mostak a reggeli harmatban.

jn aszgyn 4A Kárpát-medence népeinél e napon történt az állatok első kihajtása, mely Szent Györgytől Szent Mihályig tartott. A terelés többnyire egy zöld ággal történt, a hit szerint ez az állatok gyarapodását szolgálja (pl. egy Zala megyei adat szerint: „Úgy zsendüljön a jószág, ahogyan a zöld ágon a levél”).

Pilisszentiván, Szent György hava 15.

Szeretettel:
Berecz Ildikó
Honismereti és Kultúra Team vezetője


[1] Törökország keleti része
[2] III. Edwárd angol király, a Plantagenet-házból (Windsor, 1312. november 13. – 1377. június 21.), II. Eduárd és Franciaországi Izabella fia. Az angol hagyomány az utolsó angol lovagkirálynak, nagy formátumú hadvezérnek tartja.
[3] V. Henrik angol király (Monmouth, Wales, 1387. augusztus 19. – Vincennes, 1422. augusztus 31.) IV. Henrik és Mary de Bohun fia.
[4] az ún. Szent György-kereszt, ami többek között Anglia vagy Barcelona zászlaján látható

Források: 

http://www.mimicsoda.hu/cikk.php?id=615
http://www.katolikus.hu/szentek/0424.html
Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium, I–II

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok