Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

Egészséges táplálkozás otthon, óvodában, iskolában, és a Nahrin termékek fontossága VII.

Egészséges táplálkozás otthon, óvodában, iskolában, és a nahrin termékek fontossága VII.

Az első találkozásunk alkalmával sok mindenről volt szó, többek között megismerkedhettél a táplálékpiramissal. Akkor megígértem neked, hogy legközelebb részletesen fogok írni az ott található táplálékokról. Erről is és sok egyéb dologról szól ez az írás. Az új tudásoddal segíthetsz anyuéknak, amikor vásárolni indultok.
Lássuk akkor hát szép sorban!

Ha emlékszel még, a táplálékpiramis alján találod a gabonaféléket és az ezekből készült termékeket, ami azt jelenti, hogy ezekből szükséges a legtöbbször fogyasztani egy nap, az ajánlás szerint négyszer. Nézzük, melyek ezek a gabonafélék: rizs-, köles-, hajdina-, rozs-, zab-, árpa-, búza és a belőlük készült termékek, pl. tészta, kenyér, kifli, zsömle, köles golyó, zabpehely, rozspehely, zabkorpa, árpagyöngy, búzacsíra, búzakorpa, puffasztott rizs, puffasztott búza és még sok más. Ezekből a termékekből az egyszeri adag nagyjából fél szelet kenyér, egy teáskanálnyi pehely-, korpa, kis marék rizs. Fontos, hogy kenyérből, kifliből, zsemléből olyat válassz, ami úgynevezett teljes kiőrlésű. Szerencsére már egyre szélesebb körben hozzáférhetőek az ezekből készült péksütemények is, így az édes társai helyett (kakaós csiga, túrós táska…) is van más választás. Hogy honnan ismered meg ezeket a termékeket? Segítek.

A teljes kiőrlésű gabonából készült termékekre a következők jellemzőek: ha meg van vágva, látsz benne magmaradványokat, héjrészeket, tömörebb, sűrűbb. Mikor megemeled nehezebb, sötétebb a színe, ha megkóstolod savanyúbb mint a fehér kenyér. Ilyen például a Graham kenyér, a teljes őrlésű tönkölylisztből készült kenyerek, rozskenyér. Ha barna a színe, de levegősnek és könnyűnek érzed, akkor az nem igazi „barna kenyér”. Itt szeretném megemlíteni a Nahrofit Müzlit. Nagyon értékes összetevői révén szintén remek választás például reggelire tejhez, esetleg tízóraira, uzsonnára egy pohár joghurt mellé. Ha a müzlit az üzletben veszitek, kérlek ne a csomagolás alapján válassz (pl. a kedvenc mesefigurád szerint) hanem az összetétel alapján (ennek tanulmányozására kérd ki felnőtt segítségét.)

A gabonafélék után a piramis első emeletén a zöldségek és gyümölcsök találhatóak. Naponta többször (legalább négyszer) kerüljön az asztalra friss zöldség, gyümölcs, s ezeket lehetőleg nyers formában fogyaszd. Ezen kívül párolva és gyümölcslé/zöldséglé formájában is elkészíthetitek együtt anyuval. Egyszeri adagja egy gyümölcs, kis maréknyi zöldség és burgonya, 1-2 deciliter gyümölcslé. Lehet egyszerre többfélét is tálra rakni és villával falatozni belőlük. Készíthettek a friss gyümölcsből a Nahrofit Vanília segítségével egy rendkívül ízletes Nahrofit turmixot. Ezt tízóraira, uzsonnára fogyaszthatod. A zöldségekből egy kis fantázia segítségével sokféle salátát is készíthettek, melyet nyersen egy kis hidegen sajtolt olajjal leöntve fogyaszthatsz is. (Ezeket az olajokat szintén felnőtt segítségével tudjátok kiválasztani az üzletben. Fogyasztás előtt a nyers salátát nagyjából egy teáskanálnyi olajjal öntsétek le.)

A nagy cukortartalmú kompótok, a cukrozott gyümölcslevek, a nagy sótartalmú zöldségkonzervek fogyasztását kerülni javaslom.

Fontos, hogy mielőtt megennéd a zöldségeket, gyümölcsöket, segíts anyunak jó alaposan megmosni őket. A szervezetünknek igen fontos és hasznos anyagokat szolgáltatnak a zöldségek, gyümölcsök, segítségükkel a betegségek elkerülnek. Emlékszel, nem mindegy, hogy mit „tankolsz”. A Narosan vitaminok kiegészítik a zöldségek és gyümölcsök hasznos összetevőit, ezért kérlek, rendszeresen fogyaszd őket!

A második emeleten a tej és tejtermékek, valamint a húsok és húskészítmények kaptak helyet.

Kezdjük a tej és tejtermékekkel.

Egészséges táplálkozás otthon, óvodában, iskolában, és a nahrin termékek fontossága VII.Tejterméknek nevezzük pl. a joghurtot, a túrót, sajtot. Ezekből naponta háromszor egyél, mert szükségesek az erős csontjaid kialakulásához. Egyszeri adagja 2 deciliter tej, 1 pohár joghurt, 1 szelet sajt. Fontos, hogy olyat válasszatok, melynek alacsony a zsírtartalma, s hozzáadott cukrot se tartalmazzanak. Ezt bízd anyura a vásárláskor. Szintén ne a mesefigura legyen a választás alapja, csakis az összetétel. Így kerüld a habos pudingokat, a kész túrókrémeket, az ízesített joghurtokat. Persze ezek közül is vannak kivételek, csak nézzétek meg a címkét. Nagyon finom házi joghurt, túrókrém készíthető, ha natúr joghurtba vagy túróba keveritek bele a megmosott, felaprított gyümölcsöt és egy kis Narosan vitamint. Ha nem találjátok elég édesnek, egy kevés mézzel utána édesíthettek. Joghurtba, túróba keverhettek még különböző gabonapelyheket (melyekből egyet-kettőt fönt felsoroltam), és a Nahrin Müzlijét. A Nahrofit Vanília is kitűnő választás akár reggeli italként, vagy tízóraira, uzsonnára például egy pár szem natúr keksszel fogyasztva.

Következzenek a húsok és húskészítmények.

Minden főétkezés (tehát a reggeli, az ebéd, a vacsora) tartalmazzon állati eredetű fehérjét, vagyis húst vagy az ebből készült pl. házi húskrémet, esetleg a fent említett sajtot, túrót vagy tejet. A húsokból és a belőle készült termékekből naponta kétszer egyél. Egyszeri adagja fél-egy szelet hús (főleg csirke és hal), hetente egyszer máj, tojás heti 3-4 darab. A húsok közül az úgynevezett zsírszegény húsokat vásároljátok: például a csirkemellet, a csirkecombot, a karajt, a sertéscombot. Ha szereted a szárazbab-, borsó-, vagy lencsefőzeléket, akkor egy tányér ezekből az ételekből, alkalmanként helyettesíthet egy-egy adag húst.

A húsok hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyra tudj nőni, hogy egészségesen fejlődj, erős legyél. Az üzletben kapható felvágottakat, füstölt árukat nem javaslom magas só és zsírtartalma miatt, helyette készíthettek otthon házi hús-, máj-, halkrémet.

Hetente legalább egyszer egyél szálka nélküli halat, mert belőle igen értékes összetevőhöz jut a szervezeted. Segíti, hogy okos kisiskolás legyél!

Felértünk a piramis csúcsához, ahol az édességeket és a zsiradékokat találod. Eddig arra kértelek, hogy a felsorolt táplálékokból naponta többször egyél. Másként van ez a csúcson lakókkal: ezek azok, melyekből viszont nagyon keveset javaslok fogyasztani.

Egészséges táplálkozás otthon, óvodában, iskolában, és a nahrin termékek fontossága VII.Fontos szabály: édességet ne a főétkezések helyett, hanem azok után egyél, s arra kérlek, ne mindennap. Gondolok itt például a csokoládéra, a cukrokra, a fagyira. Rontják a fogaidat, és könnyen úgy nézhetsz ki, mint Gombóc Artúr a mesében. Helyette készíthettek a Nahrin Csokoládépudingból nagyon finom csokigolyót, vagy csokoládéfagyit. A Nahrin Csokoládépudingot felhasználhatjátok még a következő módon: egy szögletes tál alját béleljétek ki tönköly-keksszel, arra csurgassátok rá ízlés szerint valamelyik Narosan vitamint, majd erre halmozzátok rá a pudingot. Tegyétek hűtőszekrénybe, majd egy pár óra hűlés után fogyasszátok jóízűen.

Zsiradékok közül a növényi zsiradékokat (pl. napraforgó olajat, olíva olajat, lenmagolajat, kukoricacsíra olajat, stb.) vásároljátok, s anyu használja ezt főzéskor, de a nyers salátát is nagyon finommá varázsolják. Mint ahogy már említettem, a vásárláskor figyeljétek, hogy ezek hidegen sajtolt olajak legyenek!

Végezetül engedj meg még egy-két gondolatot, mert ezek is nagyon fontosak:

  • Mindennap levest is egyél ebédre. Jó választás a Nahrin Zöldséglevesből készült alaplé, anyunak ebbe már csak tésztát és zöldségeket kell főznie.

  • Az egészséghez hozzátartozik a helyes táplálkozáson kívül a megfelelő mozgás is. Sokat legyél kint a szabad levegőn, futkározz, labdázz, vagy legalább sétálj mindennap egy nagyot.

Ezúton szeretnék neked sok sikert kívánni ahhoz, hogy a tanultakat minél sikeresebben tudd alkalmazni, valamint az esti meséléshez ajánlani egy könyvet Berg Judittól „Meseleves” címmel. Judit ezt írja a könyvéről:

Sok család életében okoz problémát a gyerekek etetése. Akármit főz, akármit mond az anyuka, nem eszik a gyerek. Vagy eszik ugyan, de pont az egészséges ételeket képtelenség belediktálni: se zöldség, se gyümölcs, se tejtermékek. A kötet meséi éppen ilyen gyerekekről szólnak: Pirosról és Barnáról, akik csak a piros és barna ételeket szeretik, egy kis pásztorfiúról, aki szilvás lepényen kívül semmi mást nem eszik, és Mütyür manóról, aki sosem éhes, ezért lassacskán minden erejét elveszíti. A könyv végén a Répa vitézről szóló vicces és kalandos ráadásmesében az önérzetes Répa vitéz fellázad, hogy a zöldségek élén harcot vívjon a rossztermészetű szakács ellen. 

(Szülők figyelmébe tőlem: Berg Judit könyve nem a táplálkozási ismereteket bővíti, csupán egy jó kis esti olvasmány –nem csak- a rossz evő gyerekeknek és szüleiknek!)

vasko-nikolett 200Szeretettel, Kanizsárné Vaskó Nikolett, dietetikus

 

nahrin website 500

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok