Menu

just logo uj     nahrinlogo       

emk jelentkezes

A+ A A-

FŰSZERKALAUZ: LESTYÁN

 fk l

Nagyanyáink titkos fűszernövénye

A lestyán (Levisticus officinale) az ernyősvirágzatúak családja Levisticum nemzetségének három faja közül a legjobban elterjedt Európában és Észak-Amerikában. Ősidők óta termesztik fűszernövényként. Nagy Károly Capitularé1-jában is szerepel és Dioszkoridész2 már megemlíti. Európában a VIII. század óta van írásos emlékünk róla.

Származási helye Perzsia (Irán, Afganisztán), innen került a görögökhöz, majd  a rómaiak tanulták meg termesztését, hasznosítását, halványított levélnyelét kissé fűszerezve, sózva finom csemegeként fogyasztották. Ők hozták Pannóniába, és így vált a középkori Magyarország népszerű fűszerévé, mindent gyógyító, univerzális növényévé.

fk l 1

A középkor óta nemcsak fűszer-, hanem gyógynövényként is felhasználják. Gyógyászatban a vizelethajtó teakeverékek egyik komponense, a nevét innen eredeztetik a latin levare jelentése könnyíteni. Régi gyógyítók szerint a lestyán párlata tisztítja a látást, és eltűnteti az arcon keletkező foltokat. Bort is fűszerezték vele, ez a szokás máig megmaradt az Alpok egyes tájain, Ausztriában a pálinkafőzésekor is tettek lestyánt.

Népszerűsége napjainkban visszatérőben van, az erdélyi konyha jellegzetes fűszere a csombor mellett. Sok helyen vadon is megtalálható, főleg erdőszéleken, félárnyékos, nedves, tápanyagban gazdag helyeken fordul elő.

Erőteljes, elágazó gyöktörzset fejleszt, évelő növény, akár 3 méter magasra is megnőhet, nálam általában 1,5-2 méternél megáll, de nagy helyigényű, terebélyesre nő. Belül üreges, felül elágazó szárain nagyméretű, szárnyalt, a zelleréhez hasonlító leveleket fejleszt. Az apró sárgászöld virágai jól mutatnak vázában, nyári csokrok díszítésére is alkalmasak, akár szárítva is.

Fény-, de nem hőigényes, ezért termeszthető a mérsékelt éghajlaton is. A magja 4-5 °C-on csírázásnak indul, fejlődéséhez elegendő 20 °C körüli hőmérséklet, mégis, ha lehet, melegebb fekvésű helyet válasszunk számára, hogy nagyobb illóolaj-tartalmú termést kapjunk. Levelei fagyérzékenyek, -2 °C-on elfagynak. A gyökerek a kemény, száraz, hideg teleken is jól áttelelnek, ritkán fagynak ki.

fk l 3Régebben a falusi kertekből nem hiányozhatott, mind friss, mind szárított állapotban egyaránt használták. Házi termesztésben nincs szükség nagy mennyiségre, a konyhámat egy tő szolgálja, már 10-12 éve, mert intenzív íze miatt csak keveset kell használni belőle.

Ha eltávolítjuk a virágzatát, akkor erőteljesebb leveleket fejleszt. Elhelyezésekor minél jobban eltaláljuk az arányt a nap és az árnyék között, levelei annál több illóolajat tárolnak majd. Vethetjük magról (Budakalászi fajta), vásárolhatunk palántát is, ám arra figyelni kell, hogy 15 fok alatt a lestyán nem fog növekedésnek indulni. Nálam akkor jelenik meg, amikor a tulipánok, már nyílnak.

Egyéb nevei: orvosi lestyán, levescsík, lescsihán, lóstya, de jobban ismert magginövényként, vagy vegetafűként, köszönhetően a reklámoknak.

A növény a különböző szerves savakon, cukrokon kívül 1,0 % illóolajat tartalmaz, a benne található butilftalid származékok adják a növény jellegzetes illatát.
Gyökereiben a levelek illóolajához hasonló vegyületeken kívül főleg kumarinok3 halmozódnak fel, erős intenzív illatot adva a föld alatti részeknek. Sok helyen csak a gyökérből állítanak elő illóolajat szakaszos üzemi lepárlással.
Gyógynövényként gyökérzetét (Levistici rhizoma et radix) és leveleit (Levistici folium) egyaránt használják.

fk l 4A népgyógyászat a teáját vizelethajtóként és gyomorpanaszok esetén (gyomorégés, puffadás, emésztést serkentőként), valamint vesekő-, vesehomok kihajtására, ödémák megszüntetésére alkalmazta. Úgy tapasztalták jó gargalizáló szer, mandula gyulladáskor, házi szerként alkalmazták nikotin- és alkoholmérgezés esetén, teája enyhíti a légúti megbetegedések panaszait. Csökkenti a vérnyomást.
Külsőleg szemborogatásként, a fürdővízbe téve  a gyulladt bőr nyugtatására, vagy a lábizzadás csökkentésére fél vízzel leforrázott maréknyi friss lestyán levelet öntöttek a láb áztató vízhez.
Ezeket a tapasztalatokat a kémiai vizsgálatok is igazolták, ezért ajánlott indikációja: vesekő megelőzésekor, és alsó húgyúti gyulladások kezelésekor. Furanokumarin4 tartalma miatt alkalmazása idején az erős napfényt kerülni kell (fitofotodermatitisz)

Kontraindikált: elégtelen veseműködéskor, szívelégtelenség okozta ödémában, áldott állapotban ingerelheti a veséket, és rosszullétet okozhat.
Hosszabb ideig történő használata során fényérzékenység alakulhat ki.

Univerzális fűszernövényről van szó, a teljes növényt felhasználhatjuk, elsősorban a savanykás (csorba) levesekhez, főzelékekhez (pl. tejfölös krumpli főzelék). De lestyán nélkül a húsleves sem olyan, mint amit a nagymamám készített gyerekkoromban. Bár leginkább a levelét használjuk fűszerként, levesekhez, sültekhez, gyökeréből meghámozva főzelék készíthető, reszelve salátába tehetjük, magja egészben vagy őrölve sajátos ízt ad süteménynek, salátának, rizsnek, burgonyapürének, házi kenyérnek, ízletes lesz tőle a paradicsomleves és a töltött paprika is. A tejszínnek és a túrónak is remek aromát kölcsönöz, ízesíthetünk vele házi sajtokat is. Erős aromájú, van aki nem kedveli, fűszerezéskor bánjuk óvatosan vele, tapasztaljuk ki családunk ízlését. A szárat és a virágot főzzük az ételbe, a zsenge friss leveleket viszont apróra vágva, csak tálalás előtt tegyük az ételbe.

Lássunk néhány receptet!

Lestyán leves

fk l 2Vágjunk kockára egy fej vöröshagymát, pirítsuk meg egy kis vajban, vagy olívaolajban. Adjunk hozzá 2 teáskanál morzsolt lestyán levelet - ha friss, akkor vágottan elég 1 teás kanálnyi is! - és pároljuk együtt a hagymával. Kockázzunk bele 1 db nagyobb krumplit, vagy egy közepes zellert, majd öntsük fel vízzel elkevert Nahrin zöldséglevessel. Forraljuk fel, amikor puha a beletett zöldség, botmixerrel pépesítsük, keverjünk hozzá 1 dl tejszínt és ízesítsük szerecsendióval, 3 borssal. Forraljuk fel, eredetileg majd pirított zsemlekockákkal ajánlják, de én különböző (ami épp van itthon) magokkal, vagy sajttal tálalom.
Szoktam tejföllel is készíteni, akkor citromborssal, és citrommal savanyítva, akkor hidegen is kitűnő!

Paraszt csorba http://www.mindmegette.hu/lestyan-eteleink-megizesitoje-47164/

50 dkg marha- vagy sertéshús, 1-2 közepes hagyma, 2 közepes répa, 1/2 fej karalábé, 1 póréhagyma, 1 szál gyökérpetrezselyem, 1/2 zellergumó, 2 közepes krumpli, kb. 2 maréknyi borsó, kb. 2 maréknyi zöldbab, kevés paradicsomlé (lehet frissen paradicsomból, de akár sűrített paradicsomból is, kicsit felhígítva), maréknyi rizs, só, bors, paprika, petrezselyemlevél lestyán (ez elhagyhatatlan). A megmosott, felkockázott (mintha pörkölnek készítenénk) húst kb. 2 liter vízben feltesszük főni. Miután felfőtt, leszedjük róla a habot. Ekkor tehetünk rá kevés sót is. A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk (a hagymát ketté, a répát, petrezselymet karikára, a karalábét, zellert, krumplit apró kockára, a paprikát csíkokra), és a majdnem készre főtt húshoz adjuk. 10-15 percig főzzük együtt, ezután tesszük bele a megmosott rizst. Mikor majdnem kész, ízlés szerint savanyítjuk a paradicsomlével (ha friss paradicsommal dolgozunk, akkor már korábban, a rizzsel együtt bele kell kerülnie), és beletesszük a lestyánt. Pár percig együtt forraljuk, majd szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Mikor elkészült, apróra vágott petrezselyemmel megszórhatjuk.

Lestyános rakott hús

8 szelet rövidkaraj, lestyánlevél, kakukkfű, izsóp, 5 paradicsom, vaj, sajt.
A hússzeleteket kivetjük, besózzuk és félig egymásra fektetve kivajazott tűzálló tálra fektetjük. Tetejét megszórjuk a friss (ha nincs őrölt fűszerekkel) és befedjük a paradicsomkarikákkal. A paradicsomot tengeri algás fűszersóval, majd borsónyi vajdarabkákat szórjunk a tetejére és a tálat alufóliával fedjük be. Forró sütőben 50 percig süssük. Tálalás előtt hintsük meg reszelt sajttal.

Töltött húsok készítésénél, nagyon jó íz hatást érünk el, ha a hús (baromfi) belsejét bedörzsöljük friss lestyán levéllel, majd ezután helyezzük el benne a tölteléket.

Pilisszentiván, 2017. Szent Iván hava 26.

Szeretettel
Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


[1] Szorosan véve a capitularé-k csak a Karolingok rendeletei, de tágabb értelemben e kifejezés a frank királyok rendeleteire  vonatkoznak
[2] Pedaniosz Dioszkoridész görög katonaorvos és szakíró. Műveit csak későbbi hivatkozásokból ismerjük, ezért tevékenységének ideje nem ismert pontosan. Claudius vagy Nero római császárok uralkodási ideje jöhet szóba.
[3] A kumarin egy olyan aromaanyag, amely több fűszerben is megtalálható, mint például a levendula, borsmenta. Nagyobb mennyiségben gátolja a véralvadást : 80kg-os ember esetében 22g bevételét jelenti
[4] furokumarinok  befolyásolják bizonyos gyógyszerek szervezeten belüli lebomlását

forrás:

http://www.tudasfaja.com/hallottal-mar-a-lestyan-csodalatos-gyogyito-erejerol-ha-meg-nem-akkor-itt-az-ideje-hogy-megismerd/
http://www.mindmegette.hu/lestyan-eteleink-megizesitoje-47164/
http://diabetika.hu/lestyan-mint-gyogynoveny-nagyanyaink-titkos-fuszere/
https://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/lestyan.html
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0008_farma/3/3_2/322harom223.html 

Fűszer kalauz: kerti ruta, a kegyelem növénye

 fk kr

Szintén egy kevéssé ismert, és még kevésbé használt fűszerről lesz szó a rutáról, melyet Leonardo da Vinci és Michelangelo egyaránt az „égi kegyelem füvének” nevezett, mert az akkori felfogás szerint: a ruta földöntúli ereje képes a lélek képességeinek erősítésére és a látás élesebbé tételére.

A kerti ruta vagy egyszerűen ruta (Ruta graveolens) a rutafélék (Rutaceae) névadó ruta (Ruta) nemzetségébe tartozó növényfaj. A Mediterráneum középső- és keleti részén, így például a Balkán-félszigeten őshonos, gyakori. Európa egyéb részére betelepítették, első sorban a kolostori gyógynövény termesztésnek köszönhetően, már a középkorban gyakran ültetik kertbe, ezért el is vadult. A régi rómaiak fokhagymával és friss kecskesajttal együtt a moretum készítésére (lsd: a cikk végén ) használták a rutát, de ismerték és becsülték az élősködőket elűző hatását is.

A kerti ruta nagyon dekoratív, im­po­záns meg­je­le­né­se miatt dísz­kert­be is al­kal­mas, a konyhakert kártevőit intenzíven riasztja. Az évelőágyak szélére vagy az évelőkhöz közel ültetik.
60 cm körüli ma­gasságú, fagy­tű­rő, il­la­tos fél­cser­je. Jó ví­zá­te­resz­tő ké­pes­sé­gű, so­vány ta­laj­ban fej­lő­dik leg­szeb­ben, a fé­lár­nyé­kot is jól tű­ri. Mag­ról vagy tő­ről sza­po­rít­ha­tó, mag­ja na­gyon las­san csí­rá­zik. A régi kertészeti könyvek azt ajánlják, hogy amelyik kertben zsálya van ott ruta is legyen, hogy erős illatával elriassza a kígyókat, varangyokat a zsályatövek környékéről. Szép ezüstös lombozata, aromás illata, sárga virágai délies hangulatot idéznek.

Vigyázni kell a friss növény szedésénél mert a levéllel érintkezett bőrfelület (a növény mirigyszőreinek nedvétől) fényérzékennyé válik, és napsütés hatására begyullad (gumi kesztyű!), ám a szárított anyag esetén ez már nem fordul elő.

Egyéb elnevezései a latin névből adódnak: borruta, keresztes ruta, nehézszagú ruta, rutafű, szagos ruta, szagos virnánc, szeges ruta, virnánc, jelentésére nem találtam leírást.

fk kr 4A növényt megfelelő módon gyógynövényként alkalmazzák az 5. század második felétől kezdve. Pontosabban a drogját1 (Rutae herba), mely a növényről leszedett felső, 30 cm hosszú virágos, leveles hajtásrészek ár­nyé­kos, szel­lős he­lyen történő szárításával készül.2
A drogban flavonoidok (pl. rutin3), alkaloidok, kellemetlen szagú illóolaj (0,3–0,7%), keserűanyag, cseranyag, mérgező hatású vegyület is található. Elsősorban gyógyszerek (Rutascorbin, Rutosid) alapanyagaként használják fel, de egyes teakeverékekben megfelelő koncentrációban is megtalálható. Az ilyen rutatartalmú, szakértő által összeállított teákat csak orvosi tanácsra szabad alkalmazni, többek között magas vérnyomás-, epebántalmak esetén, emésztés serkentése, görcsoldás és sebfertőtlenítés céljára, valamint idegerősítőnek és étvágygerjesztőnek.

Erő­sí­tő, fer­tőt­le­ní­tő, csí­ra­ö­lő, gör­csol­dó és vér­zés­csil­la­pí­tó ha­tá­sú, vas­ban, ás­vá­nyi anya­gok­ban gaz­dag le­ve­lei ma­gas vér­nyo­más, hisz­té­ri­kus gör­csök, epi­lep­szia, gyo­mor- és bél­gör­csök el­le­ni te­ake­ve­rék alko­tó­ré­szei. For­rá­za­ta bo­ro­ga­tó ­szer­ként a tú­le­ről­te­tett, fá­radt szem fris­sí­té­sé­re, lá­tás­éles­ség nö­ve­lé­sé­re al­kal­maz­ha­tó. Men­stru­á­ci­ós za­va­rok és az ez­zel já­ró fáj­dal­mak, vi­ze­lé­si ne­héz­ség ese­tén, gör­csös fej­fá­jás­nál – óva­to­san ada­gol­va – ki­tű­nő há­zi­ szer. Visszér­gyul­la­dás, ara­nyér gyó­gyí­tá­sá­ra kül­ső­leg ola­ját hasz­nál­hat­juk. Ál­lat­gyó­gyá­szat­ban üröm­mel és va­rá­dics­kó­ró­val ke­ver­ve há­ziál­la­tok­nak ad­ha­tó, mint bél­gyó­gyí­tó és féregirtó szer.

A növény a Ruta Graveolens homeopátiás szer alapanyaga: mely szemfáradtság (hóvakság, számítógépes munka), gyenge, homályos látás, főleg esti szemviszketés, égő érzés, a szem túlzott erőltetése miatt kialakuló könnyezés, szúró fájdalma esetén javasolt. De zúzódások és merevség érzetkor, ortopédiai rehabilitációnál, rándulásoknál, ínsérüléseknél a gyógyulás ideje alatt javasolt.

A kolostori, majd a népi gyógyászat külsőleg sokrétűen alkalmazta.

Visszérgyulladás, aranyér ellen gyógyolajat készítettek.

Látáserő­sítő teakeverékhez: rozmaring, rutalevél, bíborkas­virág és or­vosi zilizvirág 1:1 arányú keverékéből 1 evőkanálnyit 2 dl vízzel leforráztak, 15 percnyi állás után szűrték, majd naponta többször borogatták vele a szemet.

Fülfájás enyhítésére az összezúzott növény olívaolajba áztatásával készült a rutaolaj (pontosabban Rutás olaj/), amelyből  néhány cseppet vattára tettek és fülbe dugták.

A kínaiak gyógyászat nyugtatónak használja a ruta tinktúráját, valamint reumás fájdalmak enyhítésére, a helyi keringés élénkítésére és duzzanatok leapasztására.

Szárított levelének pora jó rovarűző, kiszórva távol tart­hatjuk a különböző kártevőket.

Érdekességek:

fk kr 3Állítólag a ruta levélkéiről mintázták a treff kártya jelét.

Régi heraldikai4 keresztfajta elnevezése az un álló rutakereszt, melyet a címerekben alkalmaztak.

A ruta cserje öt sziromlevelű gyümölcsének meleg, kesernyés íze hasonló a leveléhez, de mégsem ugyanaz. A régi római konyhában is használták, Apicius5 főleg halhoz, szárnyashoz és szarvashoz javasolja.

A rutagallyakat régen az otthonok pestis megelőzésére, elűzésére szórták szét, úgy vélték, megvéd a járványok ellen. Gyakran a padlódeszkákat is friss rutával dörzsölték át, hogy távol tartsák a bolhákat, élősködőket. Ajtók és ablakok fölé akasztották, hogy távol tartsa a gonosz szellemeket. A templomokban a szenteltvíz széthintéséhez használták, a kegyelem növényét ördögűzésekkor, mise bemutatása előtt füstöltek vele. Az egyik leghatásosabb növény minden negatív energia kisöprésére, valamint átok levétele esetén!

Újabb időkben már csak az etióp konyhában találjuk meg a rutabogyót, őrölve, a berbere fűszerkeverék részeként. Etióp neve, a "tenadam" azt jelenti: Ádám egészsége, ami gyógynövény voltára utal. A kávét is szokták vele ízesíteni.

fk kr 1Receptek:

Sajnos annyira kevéssé használt fűszer manapság, hogy nagyon kevés receptet találtam hozzá. Akinek esetleg van saját fűszerezési módja, kérem ossza meg velünk!

Pikáns csirke

2 kisebb csirke, 3 evőkanál olaj, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál paradicsompüré, 2 -3 db rutalevél, 2 dl vörösbor, 25 dkg gomba, 2 evőkanál liszt, Nahrin Szárnyas fűszer, 3bors, babérlevél.

Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk. A feldarabolt szárnyas fűszerrel, 3 borssal beszórt csirkét lisztben megforgatva a hagymás olajban egy kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a rutát, a fűszereket, a vörösbort és lefedve puhára pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, rátesszük a gombát és együtt teljesen készre készítjük. Puliszkával tálaljuk.

fk kr 2Moretum ( friss fűszerpaszta)

Mozsárban pasztává zúzzuk (vagy vágjuk finomra) az ízesítő fűszereket: fokhagyma, koriander zöld, menta, zeller zöld, metélőhagyma, kakukkfű, csombor, vágnak hozzá diót vagy szezámmagot, s az egészet elvegyítjük némi borecettel, olajjal és garummal (halszósszal). Ezt a pasztát teszik a friss juhtúróba, de igen jó ricottával vagy kecsketúróval. Gombócokba gyúrva, olajbogyóval tálalják.

Salátákba néhány levél frissen, majonézhez is teszik apróra vágva, grappás üvegbe téve egy kisebb ágat (Grappa alla Ruta), szép zöld színt kap az ital és rutás aromát.

Fű­szer­ke­ve­rék­ben is al­kal­maz­hat­juk: 1-2 ru­ta-, 2 tár­kony-, 2 ore­gá­nó-, 2 ma­jo­rán­na- és 1 zsá­lya­haj­tást cso­kor­ba köt­ve 10 per­cig fő­zünk, ha ki­hűlt, a fű­szer­cso­k­rot ki­ves­szük. Az eg­zo­ti­kus il­la­tú pác­lé vad­hú­sok fű­sze­re­zé­sé­hez, már­tás­ként el­ké­szít­ve ve­ge­tá­riá­nus ét­elek­hez fo­gyaszt­ha­tó. Kellemes kísérletezést kívánok!

Pilisszentiván, 2017. május 12.

szeretettel, Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


[1] Hatóanyagot tartalmazó, szárított növényi rész
[2] 4 kg növényi részből lesz 1 kg száraz áru.
[3] rutin, vagy rutozid, (kvercetin-3-rutinozid, szoforin) egy flavonoid glikozid, amely megtalálható többek között különféle citrusfélék gyümölcseiben, a hajdinában, a rebarbara-fajok leveleiben, a kerti ruta nevű gyógynövényben és a brazil Fava D'Anta fa gyümölcsében. A rutin az emberi szervezetben a Fe2+-ionhoz kapcsolódva megakadályozza a szabad gyök képződést  és sejtkárosodást. Antioxidáns tulajdonsága miatt gátolja a rák kialakulását is. Tévesen P-vitaminnak is nevezik, pedig nem vitamin, mert bár az emberi szervezet számára rendkívül hasznos, de nem nélkülözhetetlen. Tiszta formájában először Szent-Györgyi Albert izolálta, keresve azt a faktort, ami a C-vitaminnal együtt fordul elő, és annak hatását támogatja. A rutin erősíti a hajszálereket, ezért csökkenti a vérzékenység tüneteit. Segíthet a visszeres panaszokban is, csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
[4] heraldika vagy címertan
[5] Marcus Apicius Gavius (1. század) római mesterszakács, szakácskönyv-író. Ínyencségéről és tékozlásáról híres ember volt Augustus és Tiberius római császár uralkodása alatt, akinek nevét dőzsölései és öncélú pazarlásai emblematikus figurává tették.

forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kerti_ruta
https://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/kerti_ruta.html
http://www.boszikert.eoldal.hu/cikkek/modszerek--receptek.html
Vörös Éva: A magyar gyógynövények neveinek történeti-etimológiai szótára

Rápóti Jenő – Romváry Vilmos: Gyógyító növények. Budapest: Medicina Könyvkiadó. 1983. 249. o.
Dr. Bordás Imre – Dr. Tompa Anna: Mérgező növények, növényi mérgek. pdf
 

ISMERJÜK MEG A REBARBARÁT

 imar

A hullámos levelű-, vagy kerti rebarbara (Rheum rhabarbarum vagy undulatum) a keserűfű félék (Polygonaceae) családjába tartozik,  rokona a sóskaféléknek.
Bár botanikailag a zöldségek közé tartozik, mégis elkészítési módjai gyümölcsökhöz hasonló.

A rebarbara termetes bokorrá növő, évelő növény. Hidegtűrő, jól bírja a 10-12 °C -ot is, a humuszban gazdag, a jó vízellátottságú talajt és a félárnyékot kedveli, igénytelen.
Föld alatti nagy gyöktörzse elérheti a 3-4 kg-ot is. A gyöktörzsből kora tavasszal húsznál több hajtás nő, melyekből levél tőrózsa és magas, 120-150 cm-es magszál fejlődik. 6-7 évig jól hajt, de ismertek 20 éves tövek is. Én negyedik éve szedem a kertemben.
Hatalmas, szív alakú, zöld, fodros vagy hullámos szélű levelei és meghúsosodott pirosas levélnyelei teszik látványos kerti dísznövénnyé. Tőlevelei 40 cm-nél is nagyobbra nőnek, az értékes levélnyelek pedig 30-60 cm hosszúak, 3-6 cm szélesek, belső, egyenes szárrészük mélyvörös, domború felülete zöld, de vannak zöld levélnyelű és kívül-belül pirosas változatai is.
Augusztusra beérő fürtvirágzata sárgás, zöldes-fehér virágokból áll, amelyeken azonnal vethető magok fejlődnek. A telepítés utáni második évben lehet először leveleket szedni róla.
A növények októberig kínálják friss hajtásaikat, de a rebarbara-specialisták azt tanácsolják, hogy június után már nem jó szedni, mert nagyon megnövekszik oxálsav-tartalma, aromája pedig kevésbé élvezetes, s a növénynek is szüksége van pihenő, raktározó időszakra.

Hazai piacokon viszonylag ritkán kapni, áprilistól júniusig lehet megtalálni: tehát MOST.

imar 1Magyar nevét a növény latin botanikai neve után kapta (Rheum rhabarbarum), melynek jelentése: a barbárok gyökere.
Az eurázsiai elterjedésű rebarbara nemzetség őshazája Ázsia, pontosabban Észak-Kína, Mongólia és Tibet magasan fekvő vidéke, valamint Eurázsia mérsékelt és szubtrópusi területei.

A hagyományos kínai orvoslásban már évezredek (4500-5000 éve) óta, használják gyöktörzsét gyógynövényként, emésztési nyavalyák kezelésére. Első konkrét írásos nyoma i.e. 2700-ből való, s egy kínai gyógyfüves könyvben található.

Az ókorban fűszer és gyógynövény kereskedőknek köszönhetően került a Boszporuszon keresztül Európába, de csak az iszlám elterjedésével és a Selyemút forgalmának növekedésével vált kereskedelmi árucikké. A 14. századra már széles körben ismerték, ekkor a Volga partján termett a legnagyobb mennyiségben. A magas szállítási költség miatt ára a fahéjéval és a sáfrányéval vetekedett.

Anglián és Németországon át keresztül került Magyarországra, ahol kezdetben csak dísznövényként ismerték, majd a 18. századtól zöldségként is termeszteni kezdték,1 ekkortól használatos a gasztronómiában, édesítés nélkül ugyanis túl savanyú.
Ma is angol és német földön használják leginkább a szakácsok és háziasszonyok.

Pürésített2 gyöktörzse a hennához hasonlóan hajszínezőként is beválik, a hajszálakat vörösre festi, de pamut vagy gyapjú festésére is használják, cseranyagait bőrcserzéskor alkalmazzák.
Leve biológiai növényvédőszerként alkalmazható a tetvek ellen.

Fogyasztása után a vizelet narancssárga színét a vele kiválasztódott antrakinonok3 adják. Az antrakinonok hatására a széklet híg marad, ezért alkalmazzák hashajtónak, bélműködés-szabályzónak, étvágyjavítónak. Vizelethajtó, salaktalanító hatású, ezért tavaszi vitamin- és tisztítókúrák ideális eledele. Az antrakinonok összehúzó és fájdalomcsillapító hatásának köszönheti, hogy alkoholos kivonatát a szájnyálkahártya- és fogínygyulladás öblögetésre használják. A növényből készített pépet pedig hasonló okokból aranyeres gyulladásra szokták használni.

Reumára, ízületi gyulladásokra hajlamosak, kényes gyomrúak ne vagy csak kevés rebarbarát fogyasszanak. Hasonlóan jobb az óvatosság bélpanaszok, szűkület, elzáródásos betegségek, görcsök, bélgyulladások esetén.

Fogyasztásánál is figyelembe kell venni egészségi hatásait:
A rebarbarának két olyan összetevője van, ami miatt fogyasztása mértékkel és óvatossággal javasolható: a már említett sóskasav (oxálsav)4 és az antrakinonok. Az antrakinon vegyületek főként a levelekben találhatók, ezért csak a szárat fogyasszuk, a hajtásrészeket bőséges ráhagyással vágjuk le.
Mindkét vegyületre igaz, hogy minél idősebb a növény, annál több található benne belőlük. A pirosas szárúak kevesebb oxálsavat tartalmaznak, kellemesebb ízűek.

Piacon frissességét úgy ellenőrizhetjük, hogy a szárat körömmel enyhén megkarcoljuk. A friss zöldség nedvezni kezd.
Elkészítéséhez ne használjunk alumíniumedényeket (amúgy se!), mert a növény oxálsav tartalma megfeketíti. A rebarbara hűtőszekrényben, 2-7 °C-on napokig eltartható, anélkül, hogy megfonnyadna, vagy más módon károsodna. Meghámozva fagyasztva is elrakható.

Gyümölcshöz hasonlóan kompótnak, lekvárnak, szörpnek, ivólének, sőt bornak is használják tőlünk északabbra, ahol kevesebb gyümölcs érik be. Leginkább az almához hasonló, azt helyettesítő étek. Levélnyele meglehetősen rostos, ezért külső rétegét a spárgához hasonlóan mindig meg kell hámozni, majd célszerű 2-3 cm-es felvágni.

imar 2Kompótfőzéskor csak kevés vizet tegyünk alá, s levét azután édesítsük, hogy bőséges levet eresztett. Pikáns ízt ad neki a vanília, szegfűszeg vagy a fahéj, erős savanyú ízét tompíthatjuk más idénygyümölcsökkel, eperrel, almával, de meggyel, cseresznyével is készíthetjük együtt. Süteményben (pite), rétesben alma helyett, dióval szokták használni.

Receptek

Rebarbara muffin

Hozzávalók: 25 dkg rebarbara, 17,5 dkg vaj (margarin), pici só, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg cukor, 4 tojás, 35 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 5 evőkanál tej
Mázhoz: 7,5 dkg porcukor és fél citrom leve

Elkészítés:
A rebarbarát meghámozzuk, apró darabokra vágjuk.
Vajat (margarint), a cukrot, vaníliás cukrot, sót habosra keverjük, a tojásokat egyenként hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a tejet is. A lisztet (1 evőkanállal félreteszünk) a sütőporral elkeverjük.
Összekeverjük a folyékony és a száraz hozzávalókat.
A rebarbarát megszórjuk az egy evőkanál liszttel, átkeverjük, hogy mindenhol érje a liszt és óvatosan hozzáadjuk a masszához. Egy kevés fahéjat is keverhetünk a tésztájába, vagy 2 csepp Just téli olajat.
A margarinnal vastagon kikent muffin formát 3/4-részig megtöltjük, majd előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Ha megsültek a muffinok rácsra tesszük őket és hűlni hagyjuk. 
Közben a fél citrom levét kikeverjük a 7,5 dkg porcukorral és kanállal vagy ecsettel a kihűlt muffinok tetejére kenjük, majd száradni hagyjuk.  

Fokhagymás rebarbarasaláta (30 perc)

Hozzávalók: 50 dkg rebarbaraszár, 2 fej új, zsenge fokhagyma, szárral együtt, 2 evőkanál olaj, citromlé, só, cukor, Nahrin citrom bors, ízlés szerint

Saláta lé: 1 dl vizet elkeverek ízlés szerint citromlével, hozzáadom a cukrot, sót, olajat, a citrom borsot és a megtisztított, hajszálvékony karikákra vágott zöld fokhagymát, szárával együtt.
Közben a rebarbarát megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem, majd 2 cm-es darabkákra vágom. Forrásban levő, enyhén sós vízbe dobom apránként, és az újraforrástól számított 1 perc múlva már le is szűröm. Ha kissé kihűlt, beleforgatom a salátalébe. Műanyag vagy üvegedénybe teszem, jól lefedem, és 60 percig hűtőszekrényben érlelem. Kacsa- vagy libasülthöz kiváló.

Rizses rebarbarasaláta (60 perc)

Hozzávalók: 50 dkg rebarbara, 15 dkg rizs, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt /medvehagymával is isteni!/, 15 dkg trappista sajt, 2 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 mokkáskanál Nahrin curry és ízlés szerint tengeri algás fűszersó, Nahrin citrom bors, 1 dkg vaj , egy teáskanál cukor/édesítő.

A rizst megmosom, lecsöpögtetem, és a vajon üvegesre futtatom. Térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel leöntöm, megsózom, beleszórom a curryt, és fedő alatt felforralom (5 perc), majd elzárom. Lefedve 20 percig hagyom, hogy a gőzében megpárolódjon, hagyom kihűlni. Közben a megmosott, megtisztított rebarbaraszárat 2-3 cm-es darabkákra vágom, és annyi sós, cukros vízbe teszem, amennyi szűken ellepi. Forrástól számított 2 percig főzöm. Ezután leszűröm. A majonézt összekeverem a kefirrel, 1-2 evőkanál rebarbara főző lével, csipetnyi sóval, majd belekeverem a megtisztított és nagyon finomra vágott zöldhagymát is. Beleteszem a közben vékonyka csíkokra vágott sajtot, a már kihűlt rizst, végül óvatosan beleforgatom a rebarbarát. Átkeverem, és egy órára beteszem a hűtőszekrénybe.

Rebarbarás eperlekvár

Hozzávalók: 70 dkg eper, 60 dkg tisztított rebarbara, 50 dkg befőző cukor, üvegenként 1 csepp Nahrin Téli olaj

Elkészítés: Mossuk meg alaposan az epret és a rebarbarát, a nagyobb eperszemeket vágjuk kétfelé, a rebarbara szárakat vágjuk másfél centis darabokra. Tegyük egy nagy lábasba, keverjük össze a befőző cukorral, majd állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni. Ha felforrt főzzük még egy-két percig, majd töltsünk meg vele tisztára mosott befőttesüvegeket cseppentsünk a tetejére Téli aromát. Azonnal zárjuk le, és állítsuk fejre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.

Rebarbara szószt készítettem vasárnap, a cikket ezért írtam: vadhúsokhoz, vagy főtt marhahúshoz kiváló.

Hozzávalók: 1kg rebarbara, Nahrofit vanília (esetleg, amikor van: Nahrin vanília puding. Amennyiben egyik sincs akkor ugyanúgy kell sűríteni, ahogy más szószokat), Téli aroma,

A megtisztított (mint a spárgát) rebarbarát felkockázom, annyi vízben, ami ellepi, megrottyantom, majd leveszem a főzőlapról. Bot mixerrel pürésítem, majd szűrőn átpasszírozom (erre csak május után van szükség, mikor már erősebbek a rost szálak). Eddigre langyosra hűlt és habverővel elkeverem benne a max. 2 csepp Téli aromát és Nahrofitot.
Hogy mennyi kell hozzá? Ezt mindenki próbálja ki, milyen sűrű szószt szeretne kapni, én kb 3-4 evőkanálnyival készítem. Hűtve tálalom, ezért érdemes kicsit hígabbra készíteni a kívántnál, mert álltában még sűrűsödik.
A kihűlt szósz keverhető bármilyen befőttel, akkor finom gyümölcslevest készítettünk.

Kellemes ismerkedést kívánok!
Szeretettel
Berecz Ildikó
Pilisszentiván, 2017. 04. Szent György napja


[1] a répacukor elterjedése
[2] szárított, őrölt pora vízzel pasztává keverve
[3] Az antrakinon egy szerves vegyület, az antracénből levezethető kinon. Sárga színű tűkben kristályosodik. Vízben gyakorlatilag oldhatatlan. Alkoholban és éterben is csak kis mértékben oldódik. Jóval forráspontja alatt is szublimál.
[4] Az oxálsav a kalciummal vízben oldhatatlan sót, kalcium-oxalátot képez, ezért csökkenti a bélből a kalciumfelszívódást. A vérbe már felszívódott oxálsav pedig csökkenti a vér kalciumszintjét, és vizelet kiválasztáskor a vesében, illetve a hólyagban követ képezve válhatnak ki a kalciumoxalát-kristályok. Ez azonban csak igen nagy mennyiségek fogyasztásakor vagy arra eleve hajlamosaknál jelenthet gondot. Oxálsavból napi 600 mg fölötti rendszeres fogyasztás már járhat következményekkel, de ennyi csaknem egy teljes kiló rebarbarában van. Fél év alatt 20 liter rebarbaralé megivásakor még messze nem tudtak ilyen káros hatást kimutatni. Minden esetre érdemes tejtermékekkel együtt fogyasztani, mert akkor a tej kalciumtartalmával lép reakcióba, s a szervezet kalcium tartalékait nem veszélyezteti, vesekőképződésre viszont hajlamosít.

TESTKONTROLL CSOMAG - ÚJ TERMÉKÖSSZEÁLLÍTÁS!!!

 tcs

Ahogy az áprilisi Életfa Konferencián már beszámoltunk róla, 2017. május 1-től Testkontroll csomag elnevezéssel új termék-összeállításokat alakítottunk ki.
Ezekkel a csomagokkal azoknak tudunk segítséget nyújtani, akik szeretnék tehermentesíteni szervezetüket a felesleges kilóktól, „egészségesedni”, formálódni, karcsúsodni vágynak.

A csomag tartalma:

  • tcs 41db Affi'line
  • 1db Almaíró vagy Barackíró
  • 1db Nahrofit kávé vagy Nahrofit vanília
  • 1db Basico
  • 1db Articsóka
  • 15db Fibrofit tropic
  • 1db shaker
  • 1db mérőszalag
  • 1db Testkontroll Program kiadvány
  • 1db Tippek a megvalósításhoz kiadvány (1 hetes mintaétrenddel, táblázattal az eredmények követéséhez)

Minden siker, egy döntéssel kezdődik... Te döntöttél már?  Formálódunk együtt?

tcs 2

A csomagot megvásárlók meghívást kapnak a „Formálódjunk együtt” facebook zárt csoportba.
Ez a csoport azért jött létre, hogy összefogja azon kedves tagjainkat, akik a magas minőségű, Nahrin Testkontroll csomagot választották ahhoz, hogy egészségesebbek, fittebbek és karcsúbbak legyenek. Amellett, hogy a táplálkozásban és a testmozgásban szakértő segítséget, támogatást kapnak ezen az úton még egy olyan építő, támogató közösség tagjai is lehetnek, ahol nincsenek egyedül a problémájukkal, feltehetik kérdéseiket, megoszthatják tapasztalataikat.

tcs 1A programra érdemes ráhangolódni. Kezd azzal, hogy leméred magad, így lesz egy kiindulási értéked, amihez majd tudsz viszonyítani. Jegyezd fel a felkar-, mell-, derék-, csípő-, és comb körméreted és a testsúlyodat. Nem biztos, hogy jó „szembesülni” ezekkel az értékekkel, de ez kell ahhoz, hogy tudd miből és mennyit szeretnél fogyni.

Tűzz ki egy motiváló, de reális célt, amiért majd minden nap tenni fogsz!

tcs 3Fontos, hogy az étrend fokozatosan alakuljon át, hogy szervezetünk felkészüljön a változásra, tehermentesítésre, a testtömegcsökkentés időszakára – de erről már részletes tájékoztatót találsz a csomagban...

Kérdés estén keresd a szponzorod vagy aki ezt a cikket megmutatta Neked.

Életmódváltásodhoz sok sikert kívánok!

Ugye tudod? A döntés a kezedben van: „Bármire képes vagy, ha elszánod magad.”

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

 

„DUPLÁZD AZ EGÉSZSÉGET!”

dae

Általános feltételek:
A versenyben az Életfa Program tagjai és az Élet(FA)mód Klub tagok vehetnek részt, de az induláshoz nem feltétel, hogy az induló Élet(FA)mód Klub tag is legyen. Fontos azonban, hogy a verseny időszaka alatt valamikor, de mindenképpen még a verseny lezárása előtt, regisztrálni kell az Élet(FA)mód Klubba is. Ha a regisztráció a klubba a verseny lezárása előtt nem történik meg, úgy a versenyző nem kerül díjazásra.

Versenyidőszak:
2017. május 01.- 2017. október 31.

A verseny részletei:
A verseny időszaka alatt a TESTKONTROLL csomagok vásárlásával pontokat lehet gyűjteni. Egy csomag megvásárlása után annyi pont jár, ahány termékpontot ér az adott csomag.

Azonban nem csak így tudsz versenypontot gyűjteni!

Amennyiben a verseny időszaka alatt lesz új belépőd és ő is vásárol TESTKONTROLL csomagot, akkor a termékpont értékének 50%-át Te is megkapod, gyarapítva ezzel saját versenypontjaidat. Természetesen a belépődnek ugyanúgy jár a TESTKONTROLL csomagok után járó versenypont, így neki is lehetősége lesz pontokat gyűjteni a versenyben.

A versenyben a 4 TESTKONTROLL csomag vesz részt.

A cél, minél több versenypontot gyűjteni.

Jutalom:
1. helyezett: 2 fő részére szóló 2 napos wellness-hétvége
2. helyezett: Nahrin ajándékcsomag
3. helyezett: Nahrin ajándékcsomag

Jelentkezés:
A játékban mindenki részt vesz, aki regisztrált Életfa Program tag és a verseny időszaka alatt Élet(FA)mód Klub taggá is válik.
Az Élet(FA)mód Klubba jelentkezni a honlapon található online jelentkezési lap kitöltésével lehet.
A versenyhez sok sikert és sportszerű versenyzést kívánunk!

Amennyiben kérdésed, észrevételed van, az alábbi e-mail címre írhatsz nekünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.