Menu

just logo uj     nahrinlogo       

emk jelentkezes

A+ A A-

FŰSZERKALAUZ: KAKUKKFŰ, A HARCTÉRI FERTŐTLENÍTŐ

 fkkahf

A kakukkfű (Thymus) az ajakos virágúak, avagy árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó növénynemzetség.
Kb. 350 örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő-, hibrid faj összefoglaló neve. Európa, Ázsia és Észak-Afrika mérsékelt övi területein honosak. Őshazája Dél-Európában, a Földközi tenger vidékén található. Főként Európában és Észak-Amerikában termesztik.
Legismertebb a csak kakukkfűként  ismert mezei változata (Thymus serpyllum), és a kerti kakukkfű (Thymus vulgaris), melyet a magyar népnyelv balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor névvel illet. Magyar nevét azért kapta, mert akkor virágzik, amikor a kakukk megszólal, májusban.
Évelő, alacsony félcserje, karós gyökerű, fásodó, a tövétől többszörösen elágazó szára van, 20-50 cm magas, félig elfásodó, bokra szétterülő. Levélzete sok kicsiny, átellenes állású, lándzsa alakú, finoman szőrözött levelű. Virágzata álörvökből összetett szaggatott füzér, a virágok kicsik, lilás színűek (vagy fehérek), május-júniusban nyílnak.

Egyes írások a thymus elnevezést latin eredetűnek írják és a balzsamozó növényt jelentő óegyiptomi tham vagy thm szóból eredeztetik. Erős illata és kitűnő fertőtlenítő hatása miatt az egyiptomiak ugyanis balzsamozásra használták olaját.
Máshol a thymus szót a görög Thymonból származtatják, amelynek jelentése bátorság. A kakukkfű a görögöknél a kecses eleganciát jelképezte, sokszor bókoltak úgy, hogy „a kakukkfű illatát árasztod”, ami dicséretnek számított. Ezenkívül a vitézséget, bátorságot jelképezte, háborúba készülő férjük ruhájára kakukkfüvet hímeztek az asszonyok

fkkahf 1Mózes az írások szerint dúsan termő kakukkfűvel találkozhatott Hóreb-hegyén.

A rómaiak Vénusz növényének tekintették: az asszonyok illatosításra, arcpirosításra használták, míg a katonák erejük fokozódását várták a belőle készült fürdőtől. Gyógyítottak is vele: köhögéscsillapítóként, emésztésserkentőként és bélféregűzésre használták.

Angliában a hölgyek lovagjaik vállszalagjára kakukkfű ágacska fölött lebegő méhet hímeztek bátorításképpen. Azt tartották, a kakukkfű meghosszabbítja az életet. Ezt azóta a kutatások is igazolták: a kakukkfű valóban késlelteti az öregedési folyamatokat.

Európában a nagy pestisjárvány idején fertőtlenítőszerként használták, míg az első világháborúban a katonák sebeit kezelték vele.

A csecsemőmirigy a kakukkfű virágjához hasonlatos alakja miatt erről a növényről nyerte nevét (thymus).
A kakukkfű a világ minden táján szerepel a hivatalos gyógyszerkönyvekben, így a VIII. Magyar Gyógyszer Könyvben is. 1719-ben Neumann Caspar1 fedezte fel illóolajának fő hatóanyagát, a timolt (40%)2, a baktériumok, gombák, bélférgek fejlődését gátló anyagot.
Hatóanyagai között találunk még karvakolt (15%), egy szintén fertőtlenítő, baktérium- és vírusölő hatású vegyület, valamint keserűanyagokat és cserzőanyagot.
Látható, hogy a kakukkfűvel történő kezelések  régóta ismert terápiák, amellyel a meghűlést még a kezdeti stádiumban lehet - és érdemes- kezelni.
fkkahf 2Teaként fogyasztva szélbántalmak, emésztési görcsök megszűntetésére, epehajtóként, bélféreg űzőként használták, valamint fogpépekhez, szájöblítőkhöz, hajvizekhez, borogatásokhoz, bőrviszketés ( kiütés,  rovarcsípés) csillapításra. A legújabb kutatások alapján bőrgombásodás esetén is hatékony.
Emeli az alacsony vérnyomást, vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén is kiváló.
Fertőtlenítő tulajdonságán kívül a kakukkfű és olaja nyálkaoldó és köptető hatását légcsőhurut esetében a mai tudomány is elismeri. Köhögési ingercsillapító- és görcsoldó hatása még a szamárköhögés estében is elfogadott volt. Alkalmazzák még asztma, dohányosok idült hörghurutja, időskori tüdőtágulás, hörgőtágulás kezelésében is. Fertőtlenítő hatásán túl illóolaja serkenti az immunrendszer működését, hatására fokozódik a fehérvérsejtek termelődése, ezért a növény fürdő és inhalálás formájában különösen hatékony. Olasz szakértők arra az eredményre jutottak, hogy a kakukkfűolaj eredményes ellenszere a Candida albicans gombaféle okozta gombás fertőzéseknek, mely általában a szájnál és a női nemi szervnél alakul ki.
Kakukkfű olaj üzenete: NÖVELEM ERŐDET ÉS JÓSZÍVŰSÉGEDET! Élénkít, fertőtlenít, féregűző, nyákoldó. Segíti a szabályos menzeszt, növeli a fehérvérsejt termelődést. Erőtlen, fáradt lelkiállapotban az ember tettrekészségét is fokozza, de nem tesz erőszakossá.
Portugál egyetemi kutatások azt találták, hogy a kakukkfű illóolaja képes megállítani a betegségeket okozó baktériumok terjedését az ételekben. A kutatás szerint a kakukkfüvet tartósítóként is lehet használni, mivel megelőzi az olyan baktériumok, mint a Enterococcus, Escherichia, Staphylococcus és a Pseudomonas szaporodását az ételekben. Még az antibiotikumoknak ellenállni képes baktériumok esetében is hatásos gyógyír lehet!
Terhes, szoptatós édesanyák, pajzsmirigy elégtelenségben szenvedők nem használhatják a kakukkfüvet és az olaját gyógyszermennyiségben! 

fkkahf 3Szerencsére nekünk rendelkezésre áll a Just-tól a Téli fürdő, a Kakukkfű krém, és időszakonként az illóolaj. Bővebben itt:
http://www.eletfaprogram.hu/index.php/egeszseg/2531-a-termeszet-patikajabol-ajanlom-a-kakukkfuvet
http://www.eletfaprogram.hu/index.php/component/k2/item/56-just-kakukkfu-krem

Emésztést segítő fűszer: A francia konyha klasszikus fűszere, de a világon mindenütt kedvelik. Étvágyjavító, puffadást gátló, görcsoldó és hasmenés elleni szer, jó bélfertőtlenítő, valamint bélféregűző hatása is ismert. A kakukkfű különösen ajánlott gyomor- és epebetegek számára. Nehezebb levesek és főzelékfélék pl. bab, borsó, lencse, káposzta, karalábé, valamint zsíros ételek emésztést segítő fűszere, de húsokhoz, halételekhez, kagylóhoz, pástétomokhoz, mártásokhoz, szószokhoz is kedvelik. Diétás fűszerkeverékek elmaradhatatlan összetevője. Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell vele fűszerezni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól a friss növényt jól zárható edényben kell tartani.

Leggyakoribb - főként a mediterrán - konyhai alkalmazásai

  • Nehezebben emészthető leveseknél: bab, borsó, gomba, káposzta, karfiol, karalábé.
  • Salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika, a salátához és/vagy öntethez.
  • Tésztaszószokhoz, kitűnő ( paradicsomos vagy a tejszínes-gombáshoz is).
  • A semlegesebb ízű zöldségeknek nagyon jó karaktert ad, pl: cukkini, krumpli.
  • Sültekhez: baromfi-, marha, sertés húshoz egyaránt, vadas ételekhez.
  • Növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.
  • Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle. 

Kedvcsináló receptek a kakukkfűhöz.

Mozzarellás sült paradicsom

fkkahf 4Hozzávalók: 4-5 nagy érett paradicsom, mozzarella golyó, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 3-4 ek olíva, bazsalikom, kakukkfű, kevés petrezselyemzöld (nálam sok), Nahrin Saláta fűszer, Citrombors.

Elkészítése
A paradicsomokat és a mozzarella golyókat kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és egy kiolajozott tálba, fedésben váltakozva lerakjuk. A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágva (gyorsítva: Nahrom, Saláta, Citrombors és Fokhagyma fűszert keverek bele, akkor már nem sózom külön!!!) belekeverjük az olívaolajba, sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a zöldfűszereket. Ezzel a keverékkel megkenjük a sajttal lerakott paradicsomszeleteket, és forró sütőben addig sütjük, míg a sajt megolvad.
Könnyű nyári- vagy böjti étel, amit friss kenyérrel tálalunk. Titok: friss tortillán az igazi.

Dorozsmai pulyka

Hozzávalók: 1kg pulyka medalion, 1 fej vöröshagyma, 2 dl száraz vörösbor
Nahrin Fokhagyma, Tengeri algás fűszersó, Borsfűszer, kakukkfű, bazsalikom, babérlevél, 8-10 szem borókabogyó, 2 evőkanál cukor, kevés liszt, 1 dl tejföl, olaj.

Elkészítése
A húst sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk (én 1-2 órát állni hagyom a fűszerekben, de nem feltétel), kevés olajon mindkét oldalát megkapatjuk, majd kivesszük a zsiradékból. A hagymát apróra vágva az olajon megfonnyasztjuk, visszatesszük a húsdarabokat, megszórjuk a fűszerekkel, felöntjük 1dl vörösbor és kevés víz keverékével, és fedő alatt pároljuk. Az elpárolgott levet borral pótoljuk. Ha a hús megpuhult, tálra szedjük. A cukrot a maradék olajon megpirítjuk, megszórjuk liszttel, felöntjük vörösborral, s ezzel sűrítjük be a hús levét, melyet végül kevés tejföllel gazdagítunk. A pulykahúst visszatesszük a lébe, és kissé összeforraljuk.
Köretként krokett illik hozzá, de finom bulgurral, kölessel, rizzsel, vagy sós burgonyával is.

Kakukkfüves sültburgonya.

fkkahf 51kg meghámozott burgonyát karikára vágunk, egy sort kizsírozott tűzálló tálba rakunk. Erre karikára vágott vöröshagymát teszünk, megszórjuk Nahrin Borsfűszerrel  (aki kevésbé szereti, próbálja ki Citromborssal), Tengeri algás sópótlóval/ vagy Burgonya fűszerrel, finomra vágott kakukkfűvel és petrezselyemzölddel, kevés vajat is adunk hozzá. Erre ismét burgonyát és fűszereket, vajat rétegezünk. Addig ismételjük, amíg a burgonya elfogy. Végül paradicsommal és vékonyka füstölt szalonnával takarjuk be, majd lefödjük alufóliával. Lassú tűznél puhára sütjük, végül a fóliát levesszük és gyorsan megpirítjuk. Rövid idő alatt elkészül.

Pilisszentiván, 2017. Szent György  hava 05.

Szeretettel:

Berecz Ildikó
Az Életfa Program Honismereti-
és Kultúra szirmának vezetője


[1] Neumann Caspar: lengyel vegyész, /1683. július 11., Sulechów, Lengyelország - 1737., Berlin, Németország/
[2] A timol népszerű fertőtlenítőszer volt egészen az első világháborúig, ami "kakukkfűválságot" okozott. A világ kakukkfűolajának a zömét ugyanis Németországban állították elő, így amikor Anglia és Franciaország hadat üzent a németeknek, a harctéri fertőtlenítőszer rendkívüli hiányával is szembe kellett néznie.

forrás:

Romváry Vilmos: Fűszerek könyve
Rápóti-Romváry: Gyógyító növények
Dános Béla: Farmakobotanika
http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/kakukkfu.html
http://www.mindmegette.hu/a-csodalatos-kakukkfu-12242/

FŰSZERKALAUZ: IZSÓP, A SZENT NÖVÉNY

 fiaszn

A méltatlanul mellőzött kerti izsóp (Hyssopus officinalis) az árvacsalánfélék (Lamiaceae), ajakos virágúak családjába tartozó faj. A képét meglátva szerintem sokan kiáltanak fel: én ezt láttam már.
Évelő, gyógynövényként és fűszerként is használják. A Földközi-tenger keleti részén és Ázsiában őshonos. Az arab/izraeli konyhát kedvelők Za'atar / Hyssop / Ezov néven ismerhetik.

Neve a héber „ezob” szóból származik, aminek jelentése szent növény. Izraelben a papok vallási szertartások alkalmával az izsópolaj belélegzésének segítségével tisztították meg a lelküket a bűnös gondolatoktól,  az egyiptomi papok is rituális célokra használták. Az izsóp külső és lélektisztító erejét megemlíti a Biblia pl. "Tisztíts meg engem izsóppal és tiszta leszek!" (Zsolt51:9), „Szólott (ti. Salamon) a fákról is a Libánon czédrufájától az izsópig” ( I. Kir 4:33)1

Közép Európába a Benedek rendi szerzetesek hozták be, ahol igen hamar elterjedt. Népszerűségének csúcsát a középkorban érte el, amikor szinte minden vár és kolostor kertjében megtalálható volt, ugyanis a pestisjárványok idején izsópot égettek a templomokban, várakban hogy fertőtlenítsék a levegőt, ami egyébként az állhatatosságnak és a hűségnek volt a jelképe. Alkalmazták emésztési zavarok, valamint légzőszervi megbetegedések kezelésére. A rómaiak gyógynövény bort készítettek belőle, a középkorban illatósítónak is használták. Nem véletlenül került be a Kölni víz alkotói közé.2

fiaszn 21578-as, első magyar nyelvű Mélius Péter által írt füveskönyv már említi: "Kalastromi, Egyházi Hysopnac híyác..."

Nálunk napjainkban most felfelé ível, a vadon is megtalálható évelő félcserje ismertsége. Bőséges napsütést, száraz meleget kíván, rendkívül igénytelen, beéri kevés tápanyaggal, és a rossz talajú kertrészbe ültetve, hasznosíthatjuk azt.

Gyökere és gyökértörzse karószerű, erősen elágazó, mélyre törő, nagy talajréteget sző át, több szárat is fejleszt. Szára egyenes, általában mereven felálló, a tövétől kezdve fásodik, 50-70 cm magasságot ér el, csak a felső részében marad zöldes lágy szárú, végig gyéren szőrös. Levelei keresztben átellenesen állnak, ép szélűek, fénylő, sötétzöldek. A levelek szálasak, lándzsásak, csúcsuk kissé lefelé hajlik. A levelek felszínén és fonákján mélyen besüllyedő olajmirigyek találhatók. 0,3-1,0% illóolajat3, 5-8% cserzőanyagot (rozmarinsavat), flavonoidokat, oleánol- és urzol savat, keserűanyagot (marrubiint) tartalmaz. Virágzata 7-9 virágból álló, álörvökből összetett egyoldalú álfüzér melyek színváltóak, méhcsalogató, de  vérnyomás emelő hatású.

A kertben jó növényi társítás a káposztával, mert egymás mellé  ültetve magához csalogatja a káposztalepkéket.

Kissé kámforos, fűszeres illatú, enyhén kesernyés ízű fűszernövény. Ezért használható emésztési problémák esetén: hasfájást enyhítő, serkenti az emésztősavak termelődését, megszünteti a puffadást és az ezzel járó szeleket.

Anti mikrobális tulajdonságának köszönhetően az izsóp a gombák, vírusok és baktériumok ellen is hatásos. Mivel hatékony fertőtlenítő és izzasztó, valamint erős nyákoldó hatásának köszönhetően kiváló köptető, az izsóp segít csillapítani a megfázás és az influenza tüneteit: elsősorban a torokfájást, a náthát, a hurutot és a köhögést, hozzájárul az asztma tüneteinek kezeléséhez.

Csökkenti a reumás fájdalmakat és az izomgörcsöket, a fürdővízbe szórt izsóp nyugtató és izzasztó hatású. Vírus-, baktérium- és gombaellenes szer, elpusztítja a genitális- és ajakherpeszt kiváltó herpes simplex vírust.

A University of California kutatói a MAR-10 poliszacharid vírusellenes hatását vizsgálták. Sikerült bebizonyítaniuk, hogy a kerti izsóp vizes kivonatából izolált poliszacharid gátolja az AIDS betegséget okozó HIV-1 vírus aktivitását.4

Görcsoldó, szélhajtó, serkenti az emésztést, valamint segít rendszeressé tenni a székletet, és hozzájárul a méregtelenítéséhez – ehhez az étkezések kísérőjeként fogyasszuk. Fokozza a zsírok lebontását, ezért a fogyókúra alatt is rendszeresen ihatjuk.

Az izsópfű tea hatásait akkor használhatjuk ki a legjobban, ha éhgyomorra fogyasztjuk, illetve egész napra elosztva megiszunk 3-4 dl-t. Fogíny vagy szájüregi gyulladások esetén érdemes a teával öblögetni. Készítése:

  • Egy nagyobb bögrébe tegyünk egy púpozott teáskanálnyi izsópfüvet.
  • Öntsünk rá 3 dl forró vizet.
  • Lefedve, hagyjuk állni nagyjából 10 percig.
  • Szűrjük le, és minél melegebben fogyasszuk.

Kúraszerűen három hétig alkalmazhatjuk, majd tartsunk néhány nap szünetet. 6 évesnél fiatalabb gyereknek ne adjuk. Mivel megemeli a vérnyomást, a magas vérnyomásban szenvedők ne igyanak izsópfű teát.

A konzerv- és likőriparban (gyomor keserűk pl. benedictine, chartreuse) ízesítésére is használatos fűszer, a gyógyszeripar a növényt alapanyagként alkalmazza.

fiaszn 3Az izsópból vízgőz-desztilláció útján nyerik az illóolajat (1 liter izsópolajhoz kb. 320 kg friss növény szükséges). Az olaj élénkíti a testet és a szellemet, erősíti a koncentrációt, megszünteti a fáradtságot. Betegségek után erősíti a szervezetet, gyorsítja a gyógyulást. Az olaj ezenkívül megszünteti a viszketést, enyhíti a bőrpírt és az irritációt. Fertőtlenítő és a hörgőváladékot felszaggató hatása révén segíti a heveny légúti betegségek kezelését.

Fájdalomcsillapító és a duzzanatokat enyhítő tulajdonsága miatt hatásos rándulás, vérömlenyek és reuma ellen.

Légúti betegség esetén az izsópolajjal végzett forró inhalálás enyhíti a köhögést, felszaggatja a légutakban letapadt váladékot.5

Csillapítja a lázat: lábszáron rögzített, néhány csepp izsópolajjal készült hideg borogatás, és serkenti a vérkeringést, ám egyúttal növeli a vérnyomást.

Az izsóp és olaja növeli a verejték kiválasztását, ezáltal a méreganyagok eltávolítását is, így megkönnyíti a fertőző betegségek kezelését.

Gyorsítja a lábadozást: aromamécsesben párologtatott izsóp-, bazsalikom- és bergamottolaj serkentő és erősítő hatású. Ez különösen súlyos betegségek után, vérszegénység és étvágytalanság esetén lehet hasznos.

Rándulás és vérömleny esetén segít egy kevés izsópolajjal készült hideg borogatás. Lelohasztja a duzzanatot, csillapítja a fájdalmat, elősegíti a szövetek regenerációját.

Az izsópolaj átható illata megtisztítja a gondolkodást, megkönnyíti a koncentrációt és segít rendet teremteni a belső káoszban. Kimerültség és túlhajszoltság esetén tegyük az aromamécsesbe 1-2 csepp Citrom- és 2 csepp Levendulaolajjal variálva.

Külsőleg alkalmazva az izsópolaj csillapítja a vérzést, kisebb felületi bőrsérülések, égések esetén felgyorsítja a sebgyógyulást.

Fertőtlenítő és gyulladásgátló tulajdonságai a bőrbetegségek kezelésében is kamatoztathatók.

Epilepsziásoknak semmiképp nem használhatják az izsópolajat, mert a benne lévő tujon rohamot idézhet elő. Magas vérnyomásúaknak és várandósoknak ugyancsak le kell mondaniuk az olaj alkalmazásáról.

Fűszerként levesekhez, zöldségekhez, bárányhoz, nyúlhoz, vadhúsokhoz egyaránt használhatjuk, ill. pácolására is alkalmas az izsóp levél, de kiváló a burgonyás ételek, mártások ízesítésére. Hideg italoknak (likőr, limonádé) ugyancsak kellemes ízt adhat.
Az izsóp fűszerként való alkalmazása előtt érdemes íz próbát végezni vele. Itt sem mindegy, hogy friss vagy szárított fűszert használunk-e. Fontos tudni, hogy a keserű íz érzékelése még egészséges állapotban is nagyon eltérő lehet a családon belül, valamint kortól is függ, hogy ki, mit és mennyire érez keserűnek.

fiaszn 1

A záátár közelkeleti (arab) eredetű fűszerkeverék, melynek négy alkotóeleme van: izsóp, „Somak” (Rhus coriaria), palesztinai pisztácia (Pistacia palaestina) és pörkölt szezámmag. Néha sót és köménymagot is tesznek hozzá. Törökországban, Szíriában, Libanonban, Izraelben, Jordániában és az észak-afrikai országokban népszerű: hummus és friss saláták ízesítésére használják, de szórják sajtokra, sütés előtt kenyértésztára, különböző salátaöntetekbe, mártásokba, mártogatósokba, tejfölbe, tejszínbe, majonézbe, joghurtba.

Fűszeres csirkemell

4 csirkemell, 6 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem, snidling, kapor, 1 gerezd fokhagyma, só, Borsfűszer, bazsalikom, izsóp, ketchup. A kicsontozott, lebőrözött, kissé bevagdosott csirkemelleket sütés előtt 1 órával a következő fűszerekkel kenjük be. Vajban elkeverjük a petrezselymet, snidlinget, kaprot, tört fokhagymát, ketchupot és meghintjük sóval, borssal, bazsalikommal, izsóppal. Sütőben 45 percig sütjük.

Izsópos zöldségsaláta

Karalábét, tarlórépát, sárgarépát reszelve Nahrin Zöldséglevesben félpuhára párolunk. Lecsepegtetve, hűtjük, majd hidegen sajtolt olajat (mák vagy mogyoró vagy szezám... ami van otthon) balzsamecetet és összevágott izsópfüvet teszünk hozzá és pár marék friss csírával összekeverjük. Karikára vágott főtt tojással tálaljuk.

Paradicsomos, sajtos padlizsán izsóppal

3db padlizsán, 8db paradicsom, Fokhagyma és Tengeri algás fűszersó, olaj, izsóp, min. 20dkg reszelt sajt (nekem mindig több lesz valahogy), pár kanál tejföl.

A padlizsánt serpenyőben hirtelen átsütöm, majd tepsibe teszem a szeleteket, tetejére fektetem a felkarikázott megfűszerezett paradicsomokat, meglocsolom a tejföllel és rászórom a sajtot. Forró sütőben arany barnára sütöm.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Pilisszentiván, 2016. Kikelet hava 14.

Szeretettel

Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


[1] és még többek között a II. Móz 12:22, III. Móz 14. és a IV. Móz 19:6

[2] A kölnivíz (Kölnisch Wasser) egy illatszer. A forgalomba hozatal előtt évekig tölgyfahordókban érlelik. Az összetétele titkosan őrzött, csak a legfőbb alkotórészei ismertek: citrusfélékből kivont illóolajok, rozmaring, levendula és tiszta alkohol.
Receptje az olasz származású Johann Maria Farinától származik. 1709-ben alapította kölni parfümgyárát. Forradalmi eljárásokat alkalmazott az Eau de Cologne receptúrájában. A létrehozott friss és könnyű illat teljesen más volt, mint az addigi erőteljesen buja esszenciák. Farina tiszta alkoholt desztillált, és abban oldotta fel az illatanyagokat. Gyorsan  népszerűvé vált, 1747-re már egész Európa ismerte. II. Frigyes, Goethe és Napóleon is lelkesen használta. A kölnivíz gyártása ma is családi kézben van. Az előállító család lakóhelyének házszáma Kölnben a 4711 volt, a szer mind a mai napig ezt a márkanevet viseli.

[3] Illóolajának fő komponense (50%-a) az 1-pi-nokámfén és az alfa-pinén (15%).

[4] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X85716397

[5] 1 liter forró vízbe adjunk 4 csepp izsópolajat, és lélegezzük be a gőzét. A kezelést naponta többször ismételjük meg, amíg a panaszok meg nem szűnnek.

forrás:

http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php/fuszernovenyek/867-termesszuenk-kertuenkbe-izsop-fszernoevenyt
https://naturportal.hu/gyogynovenyek/izsop-a-gyogyito-kerti-fuszer
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kerti_izs%C3%B3p
https://www.gyogynoveny-volgy.com/izsop
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6lniv%C3%ADz
http://www.foodandwine.hu/2014/12/08/ambrus-lajos-kerti-izsop-fuszerkert/ 

BORSIKAFŰ, AZ ISTENEK ELEDELE

 baie

A borsikafű (Satureja hortensis) az ajakos virágúak, vagy más néven az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába, a mintegy 200 fajt számláló Satureja nemzetségbe tartozó fűszernövény.

A magyar népnyelv borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csombor bors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén neveken is ismeri.

Dél-, Délkelet-Európában és Nyugat-Ázsiában honos növény, Európa több részén termesztik, de elvadulva is találkozhatunk vele.

baie 1

Alacsony, 20–50 cm magas, bokros, erősen elágazó, fényigényes, szárazságot is tűrő növény, apró lila virágokkal, és szürkészöld keskeny, hosszúkás levelekkel. Lilásrózsaszín virágait júliustól-szeptemberig hozza, kedvező termőhelyen (napos, meleg helyen) virágos hajtásai a bazsalikomhoz hasonlóan, akár kétszer is begyűjthető. Virágzás idején sarlóval vagy kaszával az alsó elágazásnál vágjuk.

A levágott friss növénytömeget - szellős helyen kiterítve - azonnal szárítani kell, többnyire csokrokba kötik és tövével felfelé felakasztják, majd szárítás után a növényt lemorzsolják és rostálják.

Vetéskor szokták a babbal felváltva ültetni, így természetes növényvédelmet biztosítanak, a csombor védőhatását1 is kihasználva. Talaj- és termőhely igénye a majoránnáéval egyező, de annál kevesebb öntözéssel is beéri. Téli időszakban cserépben, ládában, fűtött helyiségben is nevelhetünk borsfüvet.

Már az ókorban az istenek eledelének tartották igen erős illata miatt, az arabok és a perzsák is tudták, hogy mennyire sokoldalúan lehet használni a konyhában. A borsikafüvek egyik alfajának, a Satureja thyba-nak2 az ókori görögöknél volt nagy keletje, mert ezzel ízesítették a helyi borokat.

Térségünkben az ókori rómaiak tették ismertté. Vergilius3 azt írta a csomborról, hogy a legaromásabb zöldfűszer. Előszeretettel használták, s mert úgy tartották, hogy a szatírok gyógynövénye (latin neve is innen származik: satureja), ezért nagy meggyőződéssel, és igen gyakran alkalmazták szerelmi kötésekhez, bájitalokhoz és mindenféle szexuális zavar kezelésére.

Pár évszázaddal később Shakespeare is megemlékezett róla. Az első angol telepesek is borsikafüvet ültettek az új világban kertjeikben, hogy emlékeztesse őket az óhazára, valamint hogy kezelhessék vele a gyomorbántalmaikat.

baie 2

A 16. századi füvészkönyvek is említik, mint fűszer-, és gyógynövényt. E leírások szerint vászonzsákba varrva, a levendulához hasonlóan molyirtóként is használták.

A bazsalikomhoz és a majoránnához hasonlóan frissen és morzsolt állapotban (Satureiae herba) fogyaszthatjuk.

A levél - ezt használjuk fűszerként-  magas illóolaj (főként karvakrol) tartalmú, cseranyagot, nyálkát, keserű anyagot tartalmaz, antioxidatív-, antibakteriális- és gombaölő.

Ezért a tulajdonságáért érdemes a nehezebb káposzta és babételeket4 fűszerezni vele, mert csökkenti azok negatív hatásait5. Külön értéke, hogy azok is fogyaszthatják, akik egészségi okokból erős fűszerektől tartózkodni kényszerülnek - borspótlásra ajánlják.

baie 3Gyógyhatása emésztést-elősegítő, fogyasztó és enyhén vérnyomásemelő hatású, gyomorerősítő, gátolja a felfúvódást, étvágygerjesztő és görcsoldó hatással bír. A füveskönyvek szerint a friss, szétmorzsolt hajtások enyhítik a rovarcsípések okozta fájdalmat, a belőle készített kenőcsökkel horzsolásokat és kiütéseket kezeltek, kihasználva a növény antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságait. A gyógynövényből nyert olaj bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően ma is gyakori alapanyaga a kozmetikai termékeknek (fogkrém, szappan), sőt a borsikafű olajjal, különféle italokat, gyomorkeserűket, vermutokat ízesítenek, mert jó hatással van a gyomorra.

Teája enyhén emeli az alacsony vérnyomást, segít felfúvódás, bélhurut, hasmenés esetén, valamint torokfájáskor, köhögés ellen is használhatjuk, gyomorerősítő, étvágynövelő és görcsoldó.

Túladagolásakor a csípősségen túl a keserű íz dominál.

Várandósok számára mérsékelt fogyasztása javasolt.

Jellegzetes, borsra emlékeztető, de annál kevésbé csípős, fűszeres illatú- és ízű növény, mely érdekes aromája miatt kedvelt fűszer, főleg Erdélyben, de a világban általánosan elterjedt. A levelekkel húsokat, hurkát, kolbászt és mártásokat ízesíthetünk, de nagyon jó és klasszikus kísérője a savanyú- és fejes káposztából készített ételeknek, a babos, gombás, krumplis ételeknek is, valamint gyakori eleme a pácoknak, jól kiemeli a halak, a tojásos ételek, a sajtok ízét. Dél-Franciaországban kecskesajtot pácolnak borsikafüves szószban.

A zöldségek közül a legjobban a paradicsomhoz illik, érdemes kipróbálni paradicsommártásokba, de a cukkínihez is ajánlom. Az olaszok gyakorta készítenek olyan fűszerkeveréket, amelyben a kakukkfű, az oregánó, a majoránna és a zsálya mellett a borsikafű is szerephez jut.

Kedvelt nyári főzelékem, a csomboros káposzta (kovászolt nyári káposztából).

Nyári káposzta receptem, ahogy a kövesdiek főzik  

  • Hozzávalók:
    1 kg kovászolt káposzta (a legyalult káposztát, úgy fűszerezve, mint a kovászos uborkát, üvegben, kenyérrel/krumplival a teraszon, napos helyen elkészítem előre, majd hűtőben tárolom)
  • 75 dkg pulykacomb kockázva (lehet mell is)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma / Nahrin fokhagyma, ízlés szerint: én 3-szor rázom meg az asztali szórót
  • pirospaprika
  • Nahrin Tengeri algás fűszer só, vagy amikor szárnyas fűszer
  • 2 teáskanál borsikafű a szárítottból, a frissből kevesebb kell
  • 2 babérlevél

baie 4Elkészítés

A hagymát olajon megdinsztelem, a kockára vágott húst kifehérítem rajta, majd paprikázom, fokhagymát adok hozzá, lefedem és párolom, ha kell egy kis vizet öntök alá. Amikor puha a hús: Tengeri algás fűszer sóval ízesítem, a káposztát ráterítem a tetejére a levével együtt, majd megszórom borsikafűvel, mellétűzöm a babérleveleket, összeforgatom a hússal. Lefedem és takarékon főzöm, kuktában kb. 25perc. Amikor megpárolódott a káposzta, félreteszem, dunsztolom, reggelig így hagyom. Tálaláskor tejföllel gazdagítom.

További receptek csomborral >>> http://www.mindmegette.hu/kereses/csombor/

Pilisszentiván, 2017. február 02.

Szeretettel

Berecz Ildikó
Az Életfa Program Honismereti-
és Kultúra szirmának vezetője


[1] antibakteriális- és gombaölő.

[2] Egy Trójához közeli faluról, Thybráról nevezték el.

[3] római költő (Kr.e. 70- 19)

[4] a német neve Bohnenkraut, azaz babfű.

[5] Felfújódást csökkentő 

forrás:

Romváry Vilmos: Fűszerek könyve
Rápóti-Romváry: Gyógyító növények
Dános Béla: Farmakobotanika
http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/csombord.html
http://www.mindmegette.hu/csombor-borsfu-borsikafu-47242/
https://unnep.mentha.hu
https://kulinarisvilag.hu

RÉGI MAGYAR SZAKÁCSKÖNYVEK

 armszb

A régi magyar szakácskönyveket lapozgatva nemcsak teljesen ismeretlen és idegen eszközökkel, főzési eljárásokkal és ételekkel találkozhatunk, hanem ma már meglepő fűszerekkel, vagy azok meglepő felhasználásával.

A só-bors-pirospaprika szentháromsága csak úgy, mint a mára tipikus magyar ételnek számító gulyás vagy pörkölt a 19. század hozománya, korábban ennél jóval színesebb gasztronómia volt jellemző a magyar konyhára. Sokszínű, de egyúttal egysíkú is, mert, bár sokféle alapanyaggal, fűszerrel főztek elődeink, még is úgy tűnik, hogy a hal-, hús-, zöldség- és tésztaételek nagyon hasonlóan készültek el akkoriban.

Az életmódunk változása kevésbé időigényes, ugyanakkor ízletes, ám egészséges táplálékot igényel. Ezt nagyban segíti a konyhatechnológia fejlődése, itt az Életfában a kész Nahrin fűszerkeverékek is, de az őseink által használt, mára háttérbe szorult, zöld fűszerek alkalmazása szintén támogatják ezt a törekvést.

Sorozatunkban olyan fűszereket fogok bemutatni, amiket legkésőbb a Kárpát-medencébe érkezéskor ismerhettek meg őseink, de az évszázadok alatt valahogy kikoptak a köztudatból,  a „keleti” (bors) vagy a „nyugati” (paprika) fűszerek kiszorították őket a magyar konyhából. Pedig nagyon finomak, és gyógynövényként sem lebecsülendőek, érdekes módon ez utóbbi tulajdonságuk kevésbé merült feledésbe, hiszen a tudományos kutatások igazolják a tapasztalati úton megszerzett hatásukat.

A fűszer- és gyógynövények, ahogy régen közös szóval illették ezeket, a "füszerszámok", nem csak tápértéküknél, hanem gyógyító voltuknál fogva is értékesek számunkra. Ismerjük meg, alkalmazzuk: az egészségünk megőrzésére, testünk működésének támogatására, lelkünk hasznára!

Szeretettel: Berecz Ildikó

A JÓ KEDÉLY VIRÁGA: KERTI BORÁGÓ (BORAGO OFFICINALIS L.)

armszb 1A kerti borágó a borágófélék, vagy más néven az érdes levelűek (Boraginaceae) családjába tartozik, amely elnevezés a külsejére utal.

A Földközi-tenger vidékéről1 származik, 30–160 cm-re növő, egynyári fűszer- és dísznövény.

A magyar népnyelv uborkaszagú fűnek is nevezi, de egyéb népies nevei is ismertek: borrach, borrágó, borvirág, báránynyelv, hegyes útifű, kerti ökörnyelv, pirító fű, ürömfű, ökörnyelv, tetűvirág.

A répaszerű, erősen elágazó oldalgyökerű-, üreges szárú-, könnyen bokrosodó növény levelei szórt állásúak, tojásdad alakúak, mely hosszú nyelű alsó levelekkel rendelkezik. Könnyen szaporodik, a házi kertekben az elhullatott magról rendszeresen felújul. Az idősebb növényeket fele hosszra visszavágva új hajtásokat hoznak.

Érdemes erkélyre vagy a teraszra ültetni a növényt, mert cserépben, vagy dézsában is nevelhető. A borágó terebélyes levélzetével és dekoratív virágaival igazán szépen mutat. Nektárban gazdag virágai csalogatják a méheket.

Orvosi használata és folyamatos fogyasztása azért szorult vissza, mert kis mennyiségű pirrolizidin-alkaloid tartalma miatt májproblémák esetén ajánlatosabb kerülni a fogyasztását.

Gyógynövényként a magas C-vitamin tartalma, kalcium-, kálium-, kovasav, szaponin-, és nyálkaanyag2 tartalma miatt kitűnő. Tisztító hatása3 révén megkönnyíti a vese és a hólyag munkáját, szilícium tartalma miatt a köröm- és a haj állapotát javítja (kötőszövetek felépítése). Közismert vizelethajtó, de alkalmazták vese- és hólyagbántalmak esetén, illetve toroköblítőként is.

Külsőleg kelések érlelésére alkalmazták borogatóként, tudományosan is igazolták, hogy jótékony hatást fejt ki neurodermatitis (allergiás- vagy idegi alapú bőrbetegségek) esetén, hatóanyagai támogatják a bőr vérellátását.

A borágó leveleinek forrázata serkenti a stresszre reagáló mellékvesék működését, tehát alkalmazható például pánikbetegség esetén a szorongás oldására. A friss borágó leveleket tejbe áztatva búskomorság és ideges eredetű szívdobogás gyógyítására használta a népi orvoslás, ezért a „jó kedély virágának” is nevezték. Már az ókorban is említést tesznek róla, hogy a borágó jókedvre derít. A harcba induló keresztes vitézek búcsúitalába tették, mivel azt tartották róla, hogy bátorságot ad.

Csillag alakú virágait akkor hullatja el, amikor azok ehetővé válnak.

armszb 2Magjaiból kinyert olaját hideg sajtolással állítják elő, a gyógyszeripar és a szépségápolás ipar is felhasználja, mert a liget szépéhez hasonlóan magas a gamma-linolénsav (GLA)4 tartalma. Gyulladt és/vagy száraz bőr ápolására-, ekcéma, nehezen gyógyuló sebek, valamint fekélyek kezelésére is alkalmas. Erőteljes antioxidáns hatása miatt bőrfiatalító-, bőrfeszesítő- és rugalmasító tulajdonságú (hirtelen fogyás esetén kifejezetten ajánlott), valamint helyreállítja az ultraibolya sugárzás okozta bőrkárosodásokat.

A kerti borágó felhasználása nem csak a gyógyászatban, de az élelmezésben is elterjedt volt. Érdemes feleleveníteni alkalmazási lehetőségeit.

A fiatal leveleket és hajtásokat mártások készítésekor, savanyú főzelékek ízesítésekor, és savanyú uborka berakásakor alkalmazták.

A levele apróra vágva savanykás, tejfölös levesek- mártások, hideg italok, krémsajt, szendvicsek, saláták, túró, tojás és halételeket ízesítésére alkalmas. Kitűnő fűszer sószegény diéta esetére. A virágát használhatjuk savanyúság eltevésénél, köretek és sütemények díszítésére, a legtöbb esetben szárítva is. Kellemes, enyhén sárgadinnyére emlékeztető illata jól illik a limonádéhoz. Frissen használjuk, főtt ételek ízesítésénél - úgy mint a Nahrin fűszereket- csak a főzés végén adjuk hozzá az adott ételhez. Ehető virágaival hidegtálakat és italokat díszíthetünk, vagy jégkockába téve megfagyaszthatjuk. A frankfurti zöld mártás (Grüne Soße,) egyik fontos alkotó része.5

ÖTLETEK A KIPRÓBÁLÁSÁHOZ

Borágós vaj

armszb 4

A borágó zsenge levelét vágjuk apróra, és keverjük bele fűszervajba. Finom ízt kölcsönöz neki önmagában is, de fokozzuk az élvezetet valamelyik Nahrin fűszerrel: pl. Nahrom, vagy Gourmet.

Borágós zöldsaláta

A zsenge borágó leveleket vágjuk apróra, és tegyük zöldsalátákhoz, mert a növény uborkára emlékeztető illata kellemes ízt ad neki.

Jeges tea borágóval

Készítsünk nyári nagy melegben Nahrin Barackos, vagy Citromos Ice teát és áztassunk bele 5-6 db borágó levelet. Kellemesen frissítő hatású.

Uborkasaláta borágóval: a megszokott módon elkészített uborkasalátába aprítsunk 5- 6 db fiatal borágó levelet. Az uborkasaláta tejfölös változatába is kitűnő.

armszb 3Vegyes saláta borágóval: 5- 6 db fiatal borágó levél, 1 uborka, 2 paprika, 2 hagyma, só, cukor, ecet, bors. A megmosott borágó levelet felaprítjuk, hozzáadjuk a legyalult uborkát, az apróra vágott paprikát és hagymát, megszórjuk Nahrin saláta fűszerrel és/vagy Tengerialgás sópótlóval, kicsit állni hagyjuk, majd, balzsamecettel, 3 borssal/citrom borssal ízesítjük.

Salátaöntet borágóval

Mossunk meg 3-4 frissen szedett borágó levelet, kevés citromfüvet és tárkonyt, 1 csokor kaprot, csepegtessük le és vágjuk fel őket apróra. 1 kis fej hagymát is aprítsunk közé. Keverjünk össze 1 dl írót 2-3 evőkanál tejjel, majd adjuk hozzá a fűszernövényeket és a hagymát, aztán az egészet alaposan keverjük össze. Végül ízesítsük Nahrin 3 borssal, Nahrin Curryvel, Tengeri algás sópótlóval. Az öntet jól megy uborka- és burgonyasalátához, nyers zöldségekhez, valamint otthon készített zöldség chipshez mártogatósként.

Kellemes kóstolgatást kívánok!

Pilisszentiván, 2016. Vízkereszt hava 13.

Szeretettel:
Berecz Ildikó


[1] Afrikában, Kis-Ázsiában és Dél-Európában őshonos

[2] Nyálkaanyagai csillapítják a köhögést és enyhítik a hörghurutot.

[3] vizelethajtó, vértisztító: Vese, szív, reumapanaszoknál is segít.

[4] ez az értékes zsírsav csökkenti a vér zsír- és koleszterin-szintjét, gyógyszerek alkotórésze, segíthet különböző gyulladásos állapotok enyhítésében, a nőknél hozzájárul a normális menstruációs ciklus fenntartásához, a mellben, méhben illetve a petefészekben megfékezheti a már beindult sejtburjánzásokat.

[5] A frankfurtiszósz  mindig hét féle friss fűszernövényt tartalmaz, klasszikusan : petrezselyem, turbolya, snidling, vérfű, borágó, zsázsa, sóska.  A mártás szezonja hagyományosan zöld-csütörtökön (nagy-csütörtökön) kezdődik, Frankfurtban pedig tavasztól a piacokon hatalmas, kész csokrokban árulják a hét zöldfűszert.

forrás:

Magyar Konyha Kiadó „Fűszerkert - 22 fűszer, 60 recept
http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/borago/26
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bor%C3%A1g%C3%B3
http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php/fuszernovenyek/856-cserepbe-is-ueltethet-az-egszinkek-borago-fszer-es-gyogynoeveny
http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/borago.html
https://logout.hu/cikk/elfeledett_fuszereink.html
fotók: http://www.botanic.jp/plants-ha/borage.html

DIÓ, A CSONTHÉJAS GYÓGYÍTÓ II.

 dacsgy

Aranyosi Ervin: Hull a dió
Odakint lágyan fúj a szél,
a diófánk életre kél.
Hajlongva lassú táncba kezd.
Nézem, s a látvány nem ereszt.
Levelek közt a napsugár,
maga is kedves táncot jár.
Mint gyertyaláng, vígan lobog,
ütemre, hogy a szív dobog.
Megannyi apró dobbanás…
de csitt, mi ez a koppanás?
Földre hulló, apró dió,
– magvában rejlő földi jó.

A fejlett országokban - így nálunk is - vezető halálok a szív- és érrendszeri megbetegedés, amely egyik formája a vérfalon lerakódó koleszterin által létrejött érszűkület. Általában feltételezik, hogy a vér koleszterinszintje és a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakorisága között összefüggés van. Erre alapozva végeztek és végeznek összefüggés-vizsgálatokat a táplálék összetétele és a vér koleszterinszintje között, abból kiindulva, hogy a koleszterinszint csökkentése mérsékli a szív- és érrendszeri kockázatokat. Több ilyen vizsgálatot is lefolytattak.

Jelenleg a Barcelonai Egyetem (Spanyolország) és a Loma Linda-i Egyetem (Dél-Kalifornia, USA) 7-8 éven át tartó közös vizsgálatát tekintik alapvetőnek ebben a témában, ami egy nagy méretű, jól szervezett vizsgálat volt.

dacsgy 1

Dr. Luis Masana a Rovira és Virgili Egyetemen (Spanyolország) 70 gyermeken, 57 felnőtt férfin és 47 idős férfin 16 héten át végzett táplálkozási kísérlettel megállapította, hogy napi kis mennyiségű (2-3 dkg) dióféle rendszeres fogyasztása a vér LDL-koleszterin szintjét mindhárom korcsoportban, 2-10 %-os mértékben csökkentette. A vizsgálat során az úgynevezett Mediterrán Diéta elnevezésű étrend volt a vizsgálatba bevont személyek alap-tápláléka, ami azt jelenti, hogy a zsírok (lipidek) felvételének fő forrását a növényi olajok képezték, állati zsír nem szerepelt a táplálékban. (Napi kis mennyiségű vörösbor fogyasztása is szerepel a diétában.)

Kaliforniában - nem lévén hagyománya a mediterrán étkezésnek - hasonlóan, állati zsíroktól mentes étrendet állítottak össze. A vizsgált - 28 és 72 év közötti - férfiakat és nőket két csoportra osztották. Az egyik csoport hat hónapon át a mediterránhoz hasonló Nyugati Vidéki Diéta (Western Countries Diet) szerinti táplálkozást kapott, a másik csoport pedig - Barcelonában is, Kaliforniában is - ezen felül elfogyasztott naponta egy marék dióbelet, olyan formában, ahogy óhajtották, salátában, desszertben vagy előételként. A kutatásban hét országból 583, eltérő koleszterinszinttel rendelkező férfi és nő vett részt. A kísérlet ideje alatt a páciensek nem kaptak semmilyen koleszterin szabályozó gyógyszert. De átlagosan napi 97 gramm diót vagy diófélét fogyasztottak el. Ide tartozott a dió, mandula, pekándió, pisztácia, mogyoró is.

A vizsgálat előtt is ismert volt, hogy a vér koleszterin-tartalmának 1 mg/l-es csökkenése megfelel 1 %-os kockázatcsökkenésnek.

Az eredmény a következő volt:

5,1%-kal csökkent a teljes koleszterinszint,
7,4 %-kal a jó koleszterinszint és
8,3%-kal a rossz koleszterinszint.

Ezenkívül 10, 2%-os trigliceridszint csökkenésről is beszámoltak, de csak azoknál, akiknél előzőleg ez nagyon magas volt.

Amint azt várták, a Mediterrán Diéta, valamint a hasonló, állati zsírtól mentes étrend önmagában jelentősen, szignifikánsan csökkentette az LDL-koleszterin szintjét. Amit nem vártak, a többlet diófogyasztás mindkét országban tovább csökkentette az LDL-koleszterin szintjét, Barcelonában, ahol hagyománya van a mediterrán étkezésnek, 6 %-kal, Loma Linda-ban pedig 16 %-kal!

Dr. Ros, a vizsgálat vezetője szerint bár mindkét helyen megközelítőleg azonos arányban biztosították a táplálékban a (többszörösen) telítetlen zsírsavakat, a kiegészítő dió-tápláléknak más étrendi, orvosi hatása is lehet. Társa, dr. Juan Carlos Laguna hozzátette, hogy a többlet dió a vizsgálat 6 hónapja alatt nem eredményezett súlytöbbletet a vizsgált személyeknél.

dacsgy 2

A vizsgálatvezető tömör összefoglalása: „Egyen naponta egy marék dióbelet, és az Ön vérének koleszterin-szintje csökkenni fog!”

A vizsgálatvezető az egy marék dióbelet napi 5 dkg-ban pontosította, amit otthon bárki bármilyen formában elfogyaszthat. De emellett takarékoskodni kell egyéb zsíranyagok fogyasztásával, ekkor a szívbetegség és az érrendszeri betegségek kockázata 11 %-kal csökken.

Dr. Joan Sabaté, a Loma Linda Egyetem tanára szerint a dióbél az ipari országok vezető halálozási okának, a szívbetegségeknek természetes megelőző gyógyszere. A dióbél fogyasztása tehát bizonyítottan csökkenti a kis sűrűségű koleszterin mennyiségét a vérben, jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatokat, a növényi olajokon alapuló táplálkozás mellett is, annak jótékony hatásán túlmenően. A vizsgálat előtt a mediterrán diétát tekintették a legegészségesebb étkezésnek, a szív- és érrendszeri kockázatok csökkentése szempontjából, ezt most diófogyasztással egészítették ki. Természetesen, a diófogyasztás sem tudja teljesen megszüntetni a kockázatokat, mert az étkezésen kívül más (genetikai, életmódbeli) tényezők is kockázati tényezőt jelentenek, de ezek most nem képezték a vizsgálat tárgyát.

2000. április 4-én tették közzé, de nálunk még ma sem túl ismertek ezek az eredmények.

Az alapkutatást természetesen azóta igen sok kiegészítő vizsgálat követte, amelyek mind megerősítik a dióbél és olajainak egészségvédő hatását.

2004-ben a Pennsylvania Állami Egyetem végzett ugyanebben a témában nagyobb kutatást. Azon túl, hogy a korábbi, hasonló kutatások eredményei újbóli megerősítésre kerültek, tehát, hogy a diófogyasztás, a dióolaj csökkenti az úgynevezett káros koleszterin szintjét a vérben, a lényeges új eredményt az képezte, hogy egyben, a diós diéta hatására csökkent a vérben az úgynevezett C-reaktív protein (CRP) szintje, amely fehérjét a gyulladásos folyamatokkal hoznak összefüggésbe. Dr. Penny Kris-Etherton vizsgálatvezető szerint ezért fontos, hogy a dió beépüljön étrendünkbe.

A vizsgálat alanyai magas szív- és érrendszeri rizikófaktorral rendelkező férfiak és nők voltak, az amerikai veszélyeztetett lakosságcsoport jellemzői szerint kiválasztva, a vizsgálatban és annak kiértékelésében pedig mintegy tíz kutató és professzor vett részt.

A dióbél-fogyasztás koleszterinszint-csökkentő hatása talán azzal magyarázható, hogy a dióolaj esszenciális, a szervezet számára nélkülözhetetlen olajsavakat tartalmaz. A szervezet értelemszerűen a számára megfelelőbb (mert nélkülözhetetlen) zsírsavak feldolgozását részesíti előnyben, és egyben igyekszik megszabadulni az ezáltal feleslegessé vált zsírsavaktól. Egy német tanácsadó (Eric E. deWitt) szerint a diófogyasztás eredményeként javul az érfalak rugalmassága, és az is bizonyítást nyert, hogy a dió olajsavai a véredényrendszer falainak gyulladását is visszafogják.

Önmagában az E-vitamin magas szintjén keresztül is érvényesül a dióbél szívvédő funkciója, és az ellagénsav szabad gyököket lekötő hatása által segíti az immunrendszert a sejtek védelmében. Nem beszélve a dióbél rostanyagainak kedvező élettani hatásáról.

dacsgy 3

Diós roboráló (erősítő) recept: 30 dkg dióbelet, 30dkg aszalt barackkal (vigyázat, a kénezett import aszalt barack nem jó!) és egy egész citrommal, héjastól, húsdarálón le kell darálni. 3 dl mézzel jól el kell keverni. Hűtőben kell tartani!

Naponta 2 kávéskanállal rendszeres fogyasztása rendben tartja a beleket, normalizálja a bélműködést. Főleg idős korúak esetében hasznos.

Székrekedés megszűntetésére a dió olajtartalma segít, a megnedvesített dióbelek támogatja a rendszeres székletürítést. Ehhez 20 db dióbélhez keverjünk kevés aszalt fügét, aszalt barackot, egy egész citromot, mazsolát, aszalt szilvát. Robotgéppel jól dolgozzuk el. Naponta két evőkanállal együnk belőle. Nemcsak a bélműködést serkenti, hanem bőséges vitaminforrás, emellett igen finom is, ezért nem kényszerűség fogyasztása.

Hasmenés mérséklésére: Naponta a reggelihez kell néhány gerezddel fogyasztani. Felfúvódás esetén pirított tört dióbelet is lehet naponta 2-3-szor ennünk. Elég egy késhegynyi belőle. Étvágytalanság ellen is jó.

A szívizmot is erősíti, tonizálja az idegrendszert, és csökkenti a fejfájást, ha naponta 3 dkg dióbelet, 2 dkg mazsolát fogyasztunk kiegészítve 2 dkg sajttal.

Gyomorfekély kezelése dióbéllel: Egy liter étolajban két hétig 10 dkg dióbelet áztatunk zárt üvegben, naponta felrázva. Az elkészül diós olajat 1:1 arányban kell mézzel összekeverni. Naponta, étkezések előtt kell 1 teás kanálnyit bevenni belőle.

Másik népi ajánlás a gyomorfekély gyógyítására: Diótejet készítünk, 2 dkg dióbelet mozsárban összetörünk, 1 dl forró vízzel elkeverjük. Összerázás után szűrjük, hűtjük és 1-2 kávéskanál mézet keverünk hozzá. Étkezés után félórával kell egy kávéskanállal kanalazni belőle. Érdemes kipróbálni!

Azok a májbetegek, akik nem ehetnek zsiradékot, fogyaszthatnak diót, mert serkenti a máj működését, és az emésztést is. Jót tesz továbbá a termékenységnek és a hormonháztartásnak is.

Mézes dióbelet köhögés ellen is használhatunk. 1:1 arányban keverjük össze a darált dióbelet mézzel, és vízzel hígítjuk. Kis kortyokban iszogatunk belőle napközben, naponta 1-2 pohárral összesen.

Köszvény esetén is jó a dióbél fogyasztása bármilyen formában, mert purinmentes.

Külsőleg az összevágott dióbelet kelésre kötötték, nem csak nálunk, hanem a cári Oroszország katonakórházaiban is, valamint a sebek gyorsabb gyógyulása érdekében használtak őrölt dióbelet külsőleg. Máig használják sebekre, kelésekre, daganatokra. (összehúzó hatás)

Éjszakai izzadás estén mézzel kevert dióbelet ettek naponta 4-5 evőkanállal, állítólag csökken az izzadás. (Ha még sem: akkor a nassolást jól álcázták!)

dacsgy 4A dióbél foszfortartalma miatt javítja a memóriát, magnézium-tartalma stresszoldó hatású. Mivel a dióbél az ember számára teljes értékű élelmiszernek tekinthető, rendszeres fogyasztása nyomán az egészség szemmel láthatóvá válik. Élettel telítődik a bőr és a haj is. Valahol betegség a nem kielégítő nemi aktivitás is. A nemi vágyat és képességet is növeli a dióbél-fogyasztás.

Végül egy Diólevél "tea", amit "permetezésre" alkalmazok: 2 liter vizet felforralok, majd belegyűrök jó sok diófalevelet, amit a levélnyéllel szedtem le. Kihűlés után kiszedem a leveleket, és spriccelős flakonba teszem. Levél megy a komposztba, elriasztja a legyeket, meg a hangyákat. Az összes növényre jó, a sóskára, spenótra is fújtam, meg a salátákra is.”

Fogadjuk meg tehát Dr. Joan Sabate1, ajánlását: a dióbél az ipari országok vezető halálozási okának, a szívbetegségeknek természetes megelőző gyógyszere. Az egészségünk megőrzéséért naponta min. 40 gr dióbelet fogyasszunk el. A tanulmány készítői azt is megállapították, hogy a tévhitek ellenére, nem rendelkeztek súlyfelesleggel azok, akik ezt a mennyiségű diót, olajos magvat napi szinten elfogyasztották.

Tehát: Napi marék dióbél,  és az ember tovább él!

Pilisszentiván, 2016.11.22.

Szeretettel

Berecz Ildi


[1] Loma Lindai Egyetem tanára

forrás:

http://www.nosalty.hu/recept/zold-diocska-telire
http://www.magazinedonna.hu/index.php/egeszseg/gyogynoevenyek-gyogyteak/428-mit-tud-a-diobel
https://en.wikipedia.org/wiki/Loma_Linda_University_School_of_Public_Health,_Department_of_Nutrition
Orosz Péter: Könyv a diósról
Michel Ducros: LE LIVRE DE LA NOIX (könyv a dióról)
Szentiványi Péter- Kállay tamásné (szerk) : A Dió Mezőgazda Kiadó
Einstock Ildikó: A dió Házi praktikák, a növény és receptek Cser Kiadó 2011 Bp.