Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

RÉGI MAGYAR SZAKÁCSKÖNYVEK

 armszb

A régi magyar szakácskönyveket lapozgatva nemcsak teljesen ismeretlen és idegen eszközökkel, főzési eljárásokkal és ételekkel találkozhatunk, hanem ma már meglepő fűszerekkel, vagy azok meglepő felhasználásával.

A só-bors-pirospaprika szentháromsága csak úgy, mint a mára tipikus magyar ételnek számító gulyás vagy pörkölt a 19. század hozománya, korábban ennél jóval színesebb gasztronómia volt jellemző a magyar konyhára. Sokszínű, de egyúttal egysíkú is, mert, bár sokféle alapanyaggal, fűszerrel főztek elődeink, még is úgy tűnik, hogy a hal-, hús-, zöldség- és tésztaételek nagyon hasonlóan készültek el akkoriban.

Az életmódunk változása kevésbé időigényes, ugyanakkor ízletes, ám egészséges táplálékot igényel. Ezt nagyban segíti a konyhatechnológia fejlődése, itt az Életfában a kész Nahrin fűszerkeverékek is, de az őseink által használt, mára háttérbe szorult, zöld fűszerek alkalmazása szintén támogatják ezt a törekvést.

Sorozatunkban olyan fűszereket fogok bemutatni, amiket legkésőbb a Kárpát-medencébe érkezéskor ismerhettek meg őseink, de az évszázadok alatt valahogy kikoptak a köztudatból,  a „keleti” (bors) vagy a „nyugati” (paprika) fűszerek kiszorították őket a magyar konyhából. Pedig nagyon finomak, és gyógynövényként sem lebecsülendőek, érdekes módon ez utóbbi tulajdonságuk kevésbé merült feledésbe, hiszen a tudományos kutatások igazolják a tapasztalati úton megszerzett hatásukat.

A fűszer- és gyógynövények, ahogy régen közös szóval illették ezeket, a "füszerszámok", nem csak tápértéküknél, hanem gyógyító voltuknál fogva is értékesek számunkra. Ismerjük meg, alkalmazzuk: az egészségünk megőrzésére, testünk működésének támogatására, lelkünk hasznára!

Szeretettel: Berecz Ildikó

A JÓ KEDÉLY VIRÁGA: KERTI BORÁGÓ (BORAGO OFFICINALIS L.)

armszb 1A kerti borágó a borágófélék, vagy más néven az érdes levelűek (Boraginaceae) családjába tartozik, amely elnevezés a külsejére utal.

A Földközi-tenger vidékéről1 származik, 30–160 cm-re növő, egynyári fűszer- és dísznövény.

A magyar népnyelv uborkaszagú fűnek is nevezi, de egyéb népies nevei is ismertek: borrach, borrágó, borvirág, báránynyelv, hegyes útifű, kerti ökörnyelv, pirító fű, ürömfű, ökörnyelv, tetűvirág.

A répaszerű, erősen elágazó oldalgyökerű-, üreges szárú-, könnyen bokrosodó növény levelei szórt állásúak, tojásdad alakúak, mely hosszú nyelű alsó levelekkel rendelkezik. Könnyen szaporodik, a házi kertekben az elhullatott magról rendszeresen felújul. Az idősebb növényeket fele hosszra visszavágva új hajtásokat hoznak.

Érdemes erkélyre vagy a teraszra ültetni a növényt, mert cserépben, vagy dézsában is nevelhető. A borágó terebélyes levélzetével és dekoratív virágaival igazán szépen mutat. Nektárban gazdag virágai csalogatják a méheket.

Orvosi használata és folyamatos fogyasztása azért szorult vissza, mert kis mennyiségű pirrolizidin-alkaloid tartalma miatt májproblémák esetén ajánlatosabb kerülni a fogyasztását.

Gyógynövényként a magas C-vitamin tartalma, kalcium-, kálium-, kovasav, szaponin-, és nyálkaanyag2 tartalma miatt kitűnő. Tisztító hatása3 révén megkönnyíti a vese és a hólyag munkáját, szilícium tartalma miatt a köröm- és a haj állapotát javítja (kötőszövetek felépítése). Közismert vizelethajtó, de alkalmazták vese- és hólyagbántalmak esetén, illetve toroköblítőként is.

Külsőleg kelések érlelésére alkalmazták borogatóként, tudományosan is igazolták, hogy jótékony hatást fejt ki neurodermatitis (allergiás- vagy idegi alapú bőrbetegségek) esetén, hatóanyagai támogatják a bőr vérellátását.

A borágó leveleinek forrázata serkenti a stresszre reagáló mellékvesék működését, tehát alkalmazható például pánikbetegség esetén a szorongás oldására. A friss borágó leveleket tejbe áztatva búskomorság és ideges eredetű szívdobogás gyógyítására használta a népi orvoslás, ezért a „jó kedély virágának” is nevezték. Már az ókorban is említést tesznek róla, hogy a borágó jókedvre derít. A harcba induló keresztes vitézek búcsúitalába tették, mivel azt tartották róla, hogy bátorságot ad.

Csillag alakú virágait akkor hullatja el, amikor azok ehetővé válnak.

armszb 2Magjaiból kinyert olaját hideg sajtolással állítják elő, a gyógyszeripar és a szépségápolás ipar is felhasználja, mert a liget szépéhez hasonlóan magas a gamma-linolénsav (GLA)4 tartalma. Gyulladt és/vagy száraz bőr ápolására-, ekcéma, nehezen gyógyuló sebek, valamint fekélyek kezelésére is alkalmas. Erőteljes antioxidáns hatása miatt bőrfiatalító-, bőrfeszesítő- és rugalmasító tulajdonságú (hirtelen fogyás esetén kifejezetten ajánlott), valamint helyreállítja az ultraibolya sugárzás okozta bőrkárosodásokat.

A kerti borágó felhasználása nem csak a gyógyászatban, de az élelmezésben is elterjedt volt. Érdemes feleleveníteni alkalmazási lehetőségeit.

A fiatal leveleket és hajtásokat mártások készítésekor, savanyú főzelékek ízesítésekor, és savanyú uborka berakásakor alkalmazták.

A levele apróra vágva savanykás, tejfölös levesek- mártások, hideg italok, krémsajt, szendvicsek, saláták, túró, tojás és halételeket ízesítésére alkalmas. Kitűnő fűszer sószegény diéta esetére. A virágát használhatjuk savanyúság eltevésénél, köretek és sütemények díszítésére, a legtöbb esetben szárítva is. Kellemes, enyhén sárgadinnyére emlékeztető illata jól illik a limonádéhoz. Frissen használjuk, főtt ételek ízesítésénél - úgy mint a Nahrin fűszereket- csak a főzés végén adjuk hozzá az adott ételhez. Ehető virágaival hidegtálakat és italokat díszíthetünk, vagy jégkockába téve megfagyaszthatjuk. A frankfurti zöld mártás (Grüne Soße,) egyik fontos alkotó része.5

ÖTLETEK A KIPRÓBÁLÁSÁHOZ

Borágós vaj

armszb 4

A borágó zsenge levelét vágjuk apróra, és keverjük bele fűszervajba. Finom ízt kölcsönöz neki önmagában is, de fokozzuk az élvezetet valamelyik Nahrin fűszerrel: pl. Nahrom, vagy Gourmet.

Borágós zöldsaláta

A zsenge borágó leveleket vágjuk apróra, és tegyük zöldsalátákhoz, mert a növény uborkára emlékeztető illata kellemes ízt ad neki.

Jeges tea borágóval

Készítsünk nyári nagy melegben Nahrin Barackos, vagy Citromos Ice teát és áztassunk bele 5-6 db borágó levelet. Kellemesen frissítő hatású.

Uborkasaláta borágóval: a megszokott módon elkészített uborkasalátába aprítsunk 5- 6 db fiatal borágó levelet. Az uborkasaláta tejfölös változatába is kitűnő.

armszb 3Vegyes saláta borágóval: 5- 6 db fiatal borágó levél, 1 uborka, 2 paprika, 2 hagyma, só, cukor, ecet, bors. A megmosott borágó levelet felaprítjuk, hozzáadjuk a legyalult uborkát, az apróra vágott paprikát és hagymát, megszórjuk Nahrin saláta fűszerrel és/vagy Tengerialgás sópótlóval, kicsit állni hagyjuk, majd, balzsamecettel, 3 borssal/citrom borssal ízesítjük.

Salátaöntet borágóval

Mossunk meg 3-4 frissen szedett borágó levelet, kevés citromfüvet és tárkonyt, 1 csokor kaprot, csepegtessük le és vágjuk fel őket apróra. 1 kis fej hagymát is aprítsunk közé. Keverjünk össze 1 dl írót 2-3 evőkanál tejjel, majd adjuk hozzá a fűszernövényeket és a hagymát, aztán az egészet alaposan keverjük össze. Végül ízesítsük Nahrin 3 borssal, Nahrin Curryvel, Tengeri algás sópótlóval. Az öntet jól megy uborka- és burgonyasalátához, nyers zöldségekhez, valamint otthon készített zöldség chipshez mártogatósként.

Kellemes kóstolgatást kívánok!

Pilisszentiván, 2016. Vízkereszt hava 13.

Szeretettel:
Berecz Ildikó


[1] Afrikában, Kis-Ázsiában és Dél-Európában őshonos

[2] Nyálkaanyagai csillapítják a köhögést és enyhítik a hörghurutot.

[3] vizelethajtó, vértisztító: Vese, szív, reumapanaszoknál is segít.

[4] ez az értékes zsírsav csökkenti a vér zsír- és koleszterin-szintjét, gyógyszerek alkotórésze, segíthet különböző gyulladásos állapotok enyhítésében, a nőknél hozzájárul a normális menstruációs ciklus fenntartásához, a mellben, méhben illetve a petefészekben megfékezheti a már beindult sejtburjánzásokat.

[5] A frankfurtiszósz  mindig hét féle friss fűszernövényt tartalmaz, klasszikusan : petrezselyem, turbolya, snidling, vérfű, borágó, zsázsa, sóska.  A mártás szezonja hagyományosan zöld-csütörtökön (nagy-csütörtökön) kezdődik, Frankfurtban pedig tavasztól a piacokon hatalmas, kész csokrokban árulják a hét zöldfűszert.

forrás:

Magyar Konyha Kiadó „Fűszerkert - 22 fűszer, 60 recept
http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/borago/26
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bor%C3%A1g%C3%B3
http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php/fuszernovenyek/856-cserepbe-is-ueltethet-az-egszinkek-borago-fszer-es-gyogynoeveny
http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/borago.html
https://logout.hu/cikk/elfeledett_fuszereink.html
fotók: http://www.botanic.jp/plants-ha/borage.html

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok