Logo

DIÓ, A GYÓGYÍTÓ CSONTHÉJAS

dehnl

Egy házban négyen laknak,
Ahol se ajtó, se ablak,
Fán van a ház, amíg zöldek,
Megbarnulva érnek földet.
Ha megérik, nagyot pattan,
Olyan kerek, majd kicsattan.
Fogacskádon ám kifog,
Bizony, nem fog rajta fog.
Szegény, hiába sajog.
De ha kővel kupán vered,
Recseg, ropog, s kettéreped.
Mi az? 

A mákról szóló írásomban ígértem, hogy részletesen írok a dióról is. Akkor lássuk...

Számtalan pozitív élettani hatása ellenére általában nagyon keveset fogyasztunk belőle. Ennek mi lehet az oka?

dehnl 1A dióval kapcsolatban közismert, hogy magas kalóriatartalommal rendelkezik, talán ez a magyarázat arra, miért eszünk az optimális mennyiségnél kevesebbet belőle. Ugyanakkor jótékony összetevőiről, a szervezetre gyakorolt pozitív élettani hatásairól már viszonylag ritkán hallani.
dehnl 2Érdekes megfigyelni - újra felfedezni? - Természet Anyánk hogyan gondoskodik rólunk:

A jóléti társadalmunkban minden kapható, mi szem szájnak ingere. Ez vezetett oda, hogy étkezésünkben kevésbé van jelen a szezonális táplálkozás.
A dió egész télen eltartható élelmiszer, ezért régen húsvétig rendszeresen fogyasztották. Bár nem tudták, hogy telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin) tartalmaz, de ismerték gyógyító tulajdonságait, többek között, hogy gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású. Azt sem tudták eleink, hogy csökkenti a koleszterinszintet, de azt igen, hogy egy-egy nehezebb étel elfogyasztása után jótékony a dióból készült desszert. Tudták, hogy beteg gyermekek, legyengült szervezetű felnőttek számára kiváló erősítőszer (a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően), valóságos energiabomba, amely segíti a gyógyulást.

Nézzük, mit is tud a dió?
Csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, jelentős mennyiségű omega-3 zsírsav és E-vitamin (alpha-, delta-, és gamma-tocopherol) található benne. Magas A-vitamin, B1-, B3- és B6-vitamin, C-vitamin (thiamin; ribofavin), folsav és K-vitamin tartalommal bír, ezért hatékony immunerősítő az őszi-téli megfázásos időszakban. Az E-vitamin magas szintjén keresztül érvényesül a dióbél szívvédő funkciója, és az ellagénsav szabad gyököket lekötő hatásával segíti az immunrendszert a sejtek védelmében.

Jelentős mennyiségű káliumot (450mg), foszfort (380mg) és kalciumot (99mg) tartalmaz, de cink, réz, mangán, magnézium, vas és szelén is található benne, igaz csak szerényebb mennyiségben. A dióbél vérnyomáscsökkentő, jó hatással van az erekre, az agyi erekre is, gyakorlatilag nátriummentes, viszont magas kalcium-tartalma a fogakat, a csontokat erőssé teszi.
Napi 30-40 gramm dió elfogyasztása segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is: az értékes összetevőkben gazdag csonthéjas emellett gátolja a vérrögképződést és javítja az érfalak rugalmasságát.

A magas energiatartalom sem mindig hátrány, ezért öröm az ürömben, hogy a dió bár hizlal, azonban ennek a tulajdonságának természetes következménye, hogy egyúttal hatékonyan segíti a zsírban oldódó vitaminok szervezetben való felszívódását is.
Antioxidánsainak köszönhetően a rákmegelőzésben is szerepet játszhat. Segíti az emésztést, jó szolgálatot tehet a gyomor- és vagy bélhuruttal küszködő betegek tüneteinek enyhítésében.
Gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos vérszegénység és sápadtság esetén, a csontnövekedést a gyerekeknél is segíti.
Számos jótékony hatását a kozmetikai ipar sem nézte tétlenül. Bőrbetegségekre, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén ezek lemosására, borogatására, gyulladásgátlásra használják, a dióolaj évszázadokon át kedvelt hajápoló volt (még az én gyerekkoromban is).

A diófa Perzsiából származik, melynek 21 fajtája ismert a világban. A fa csonthéjas gyümölcse a dió. Neve a latin Juglans regia-ból származik, mely király diót jelent. Elnevezéséhez többféle történet is kapcsolódik. Egyesek szerint Jupiter főistenről kapta dicső nevét, hiszen az istenek kedvelt gyümölcse volt, mások szerint azért kapta a királyi titulust, mert a diófa koronája hatalmas.
Őseink a Volga vidékén ismerkedtek meg a dióval és hozták magukkal, ezért már hazánkban őshonos növény. A legismertebb és legjobb termőhelyek a mai Tiszacsécse és Milota környékén találhatóak. A milotai zöld diót a világ egyik leghíresebb és legmagasabb minőségű diójaként tartják számon. A hungarikum kategóriájú különlegesség eddig kevéssé volt ismert, de egyre többen fedezik fel, és válik népszerűvé.

A dió hasznosítása több évezredes múlttal büszkélkedhet - szinte minden része értékes. A levert diókat haladéktalanul össze kell gyűjteni és megtisztítani, mert a zöld héj fekete nedvet ereszt, és ez elcsúfítja a dió héját. Azokat a gyümölcsöket, amelyekről a burok nem akar leválni, nejlonzsákba rakjuk, és abban egy napig füllesztjük. Ezután a héj könnyen lebontható. Egy kiló héjas dióból fél kiló belet fejthetünk ki.

Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazható.

dehnl 3A dióból sajtolt olaj igazi kuriózum, az egészséges és modern konyha egyik fontos alapanyaga. Erőteljes, markáns íze kiválóan ízesíti a salátákat, salátaszószokat, leveseket, mártásokat. Hamar avasodik, ezért felbontás után még hűtőben se tartogassuk sokáig. A növényhez hasonlóan védi az immunrendszert, javítja a memóriát, jótékonyan hat az agyműködésre, egészségmegőrző és gombaölő hatású. Magas E-vitamintartalmának köszönhetően kiválóan ápolja hajunkat, bőrünket.

A friss diót mindig nyersen fogyasszuk, a süteményekbe vagy egyéb főtt/sült ételféleségekbe kerüljön inkább a tavalyi (már ha van otthon "elfekvő" diónk). Egyébként a régről maradt, öreg diót frissebbé varázsolhatjuk, ha a fogyasztása előtt éjszakára beáztatjuk, és csak azután törjük fel (a hámozott dióval szintén megtehetjük ugyanezt a tálalás előtt).
Az ünnepek közeledtével a dió előkerül a kamra mélyéből, hiszen a sütemények kedvelt összetevője. Pedig a dióból nemcsak desszert készíthető, hanem főétel, levesbetét, saláta, köret, likőr, olaj, szósz is. Mindehhez csak a képzeletünk szabhat határt! 

dehnl 4A zöld csoda: nem csak finom, egészséges is!
A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. A hibátlan darabok szedését és átválogatását az optimális hőmérsékleten való áztatás és hosszú érlelés, a fűszerek gondos kiválasztása, a mesterséges adalékanyagoktól mentes előállítás-, és a használt recept pontos betartása követi.
Az eredmény: enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, édes finomság. A zöld dióból különféle eszenciák, borok, likőrök, olajok, lekvárok is készülnek.
A zöld dió azon kevés ételek egyike, amelyet nem kizárólag egyetlen fogáshoz lehet fogyasztani, köretként, desszertként egyaránt igazi ínyencség. Bár a legmagasabb minőségű dióként tartják számon, mégis csak most indult újra hódító útjára. A kulináris ínyencség adalékmentes, kiváló különböző húsokhoz, kacsa, liba, vad. Kiváló alkotója a sajttálaknak, különösen a szárnyas májból készült ételek és a füstölt sajtok ízét egészíti ki karakteresen. Desszertként gyümölcstálakhoz, kelyhekhez, vagy fagylaltféleségekhez is kiválóan illik. A zöld dió leginkább szirupban található meg a polcokon, egyelőre csak az ország néhány tucat specializált elárusítóhelyén, illetve az interneten.

Elsősorban nem egészségügyi hatása miatt fogyasztjuk, a zöld dió szirupban figyelemreméltó C-vitamin- és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.

Recept: ZÖLD DIÓCSKA TÉLIRE

hozzávalók /12 főre/

1 kg zöld dió
1 kg cukor és 1,5 pohár víz sziruphoz
1/2 citrom leve
ahány dió, annyi szem szegfűszeg

Elkészítés: kisebb, nagyon zsenge zölddiókról éles késsel vékony rétegben meghámozzuk a diók külső héját, majd vágjunk le egy pici szeletet a két csúcsnál. (Kesztyűben dolgozzunk, mert a dió barnára festi a kezünket, amely sokáig megmarad!)
Forraljunk vizet, dobjuk bele a diócskákat 2-3 percre, öntsük le a vizet és ezt ismételjük meg még kétszer, mindig friss vízzel (így veszti el a kesernyés ízét), majd öntsük le a vizet, a diókat szurkáljuk meg a kocsányánál, szorítsuk ki belőlük a benne maradt vizet, majd a keletkezett lyukakba szúrjunk egy szegfűszeget.

A 1,5 pohár vizet tegyünk fel forrni az 1 kg cukorral, tegyük bele a diókat, gyöngyözve forraljuk 15-20 percig, a habját le-leszedve, hagyjuk kihűlni a lábosban. Ha kihűlt, újraforraljuk még egyszer, most már ellenőrizve a szirupunkat (ha egy kistányérra cseppentve a szirup megáll, akkor már jó). Ha besűrűsödött, elzárjuk a gázt, és a fél citrom levét belefacsarjuk, hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, nagyon tiszta, hermetikusan zárható üvegekbe osztjuk.
Felhasználás: Bármikor, kis tányérkában saját szirupjában kínálva egy pohár jó hideg vízzel. Gyümölcskenyerekbe, krémekbe, krémekre díszítésként...

A cikk írása közben találtam ezt az állítólag 100 éves zölddió lekvár receptet, de bevallom - zöld dió híján - még nem próbáltam. Ha valaki ismerné és próbálta, vagy van rövidebb elkészítési módja, kérem írjon róla, vagy a változatáról! Június vége és július eleje a zölddió szedésének (mikor még puha a belseje, addig jó).

ZÖLDDIÓ LEKVÁR

dehnl 5Hozzávalók: 1 kg zölddió, 3 db fahéj, 10-12 db szegfűszeg, 1 kg cukor. 

A diót megszurkáljuk 2-3-helyen villával, utána berakjuk egy nagy befőttes üvegbe, és vízzel leöntjük.
9 napig áztatjuk, minden nap tiszta vizet teszünk rá, majd félpuhára főzzük és leszűrjük. Ismét megszurkáljuk. 1:1 arányú szirupot készítünk, egy liter vízhez egy liter cukrot keverünk és felforraljuk, a fahéjjal és a szegfűszeggel (esetleg Téli aromával!)

A diót szűrőbe tesszük, beledobjuk a forró szirupba, kétszer rottyanjon, majd sziruppal együtt eltesszük 2 napra pihenni.
3. nap megint rottyantunk rajta, ismét két napot pihentetni kell, majd megint rottyantunk rajta egyet.
Forrón üvegbe rakjuk és a sziruppal leöntjük. Semmi tartósítószer nem kell rá és dunsztolni sem kell. Mennyei finomságú. 

A következő részben a dióval kapcsolatos kutatásokról írok, és a különböző megbetegedések esetén használatos diós ételek receptjeit osztom meg veletek.

Szeretettel
Berecz Ildi

 

JNS HUngária Kft. © Életfa Program | Just és Nahrin. Minden jog fenntartva.