Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS NEM PÉNZKÉRDÉS

bevlistaHiszem, hogy tényleg nem pénz kérdése egészségesen táplálkozni! Az, hogy egészségesen táplálkozol, sokkal inkább, egy tudatos, megtervezett döntés eredménye! Tudatosan hagysz ki a kosaradból élelmiszereket és teszel be helyette másikat.

Ha előre megtervezed a heted, nem szaladsz be csak úgy, valamiért az üzletbe, továbbá előre fogod tudni, melyik napod, hogyan alakul, előre fel tudsz készülni, elkerülve ezzel az ad hoc étkezéseket, melyek általában ezért drágábbak és egészségtelenebbek is.

Ha működik a heti tervezés, akkor ez azt jelenti, hogy vásárolni is hetente egyszer fogsz. Ezzel nem csak pénzt, de időt is megtakarítasz. Persze a pékárukat naponta-kétnaponta meg kell venned így is a helyi péktől, de ez elenyésző kiadás a heti bevásárláshoz képest.

A heti bevásárlásnak elengedhetetlen feltétele, hogy listával vásárolj, így nem költesz feleslegesen. Mire is gondolok? Mielőtt elmész bevásárolni, otthon összeírod, hogy mire van szükséged, így nagyjából már az árakkal is tudsz kalkulálni, nagyságrendileg már fogod tudni, mennyit fogsz a kasszánál otthagyni. A listaírás másik nagy előnye, hogy a „Van-e otthon?” kérdéssel nem kell foglalkoznod, tehát valóban csak azok kerülnek be a kosaradba, amire szükséged van.

gabonaA teljes kiőrlésű kenyér jóval drágább, mint a fehér, mondhatnád. Igen, így van. De! Sokkal kevesebbet fogsz megenni egy jó minőségű, valóban teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérből, mint fehérből. Mit értek jó minőségű alatt? Általában fél kiló 300-400 Forintba kerül, bár az is igaz, hogy ár alapján már sajnos nem lehetünk biztosak abban, hogy valóban teljes kiőrlésű pékárut vettünk. A súlyából már jobban tudunk következtetni: ha nehéz, valószínű, hogy nem csak színezett. Ebből következik, hogy ha valami „barna” az még nem biztosíték semmire. Malátával nagyon szépen meg tudják színezni a lisztet: az ilyen kenyér homogén, és barna pöttyös. A teljes kiőrlésű lisztből készültet azonban, ha megvágod, látod benne a szemek metszetét is.

gyumolcs„Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt”, írják az ajánlások. Ez szuper! Hiszen a zöldség és gyümölcs jóval olcsóbb, mint a hús. Pláne, ha ez helyi, szezonális jellegű. Nem kell télen epret és paradicsomot ennünk, kilóját 1000-1500 Forintért. Sőt továbbmegyek, banánt és narancsot sem, mert az meg nem helyi. Ezzel persze nem kell egyetérteni, de én hiszem, hogy minden jó rendelkezésünkre áll helyileg, az adott évszaknak megfelelően. Télen például lehet enni almát, káposztát, fehérrépát, céklát, nyáron eltett zöldséget-, gyümölcsöt, stb. A nyarunk pedig nagyon szerencsés, hiszen rengeteg zöldség, és gyümölcs áll rendelkezésünkre itthon.

Ha nem napi, heti, hanem havi kiadásban oldod meg a húsvásárlást, akkor egyszer kell odamenned, egyszer kell otthon elrendezned, és egész hónapban rendelkezésedre áll a húsmennyiség a családnak.

Mennyiség és minőség, szorosan együtt kell, hogy járjon!Hidd el, semmivel nem fogsz többet költeni, annak ellenére, hogy egészséges ételek kerülnek a kosaradba.

Ha egészség, beszélnünk kell a mozgásról is. Erről csak annyit, hogy nem muszáj több ezer forintot elkölteni edzőtermi edzésekre, hisz futni, biciklizni bárhol, bármikor lehet. 

Ha kérdésed van, itt felteheted: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sőt, még csatlakozhatsz is a klubhoz, persze, csak, ha szeretnél.

Szeretettel: Kanizsárné Vaskó Nikolett

Egészségügyi Team, vezető dietetikus

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok