Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

A+ A A-

A TINÉDZSEREK BŐRÁPOLÁSA

 atb

Fontos tudni, hogy a külsőnk pontosan tükrözi az egészségi állapotunkat. A ragyogó szép bőr és a fénylő haj az egészséges életmóddal érhető el, beleértve a korszerű étkezést, mozgást, kellő pihenést. És természetesen ne feledkezzünk meg testünk tisztántartásáról és ápolásáról sem!

atb 1Talán nem mindenki tudja, hogy a bőr a legnagyobb kiterjedésű szervünk. Felnőtt korban a közel 2 négyzetméterével akár a 3-4 kg-ot is elérheti. Nemcsak rugalmas, de rendkívül erős is. Több létfontosságú feladatot lát el. A bőrünkön lélegzünk, érzünk és védekezünk.

A bőr védi a belső szerveinket a mechanikai hatásoktól (sérülések), a kórokozóktól (baktériumok, vírusok, gombák) és a káros napsugaraktól. Emellett vízálló is, hiszen megakadályozza, hogy kívülről víz kerüljön a test belsejébe, meggátolja, hogy az életfontosságú testnedvek elpárologjanak. Tökéletesen szabályozza testünk hőmérsékletét.

A bőr 3 fő rétegből áll:

  • A legfelsőbb réteg a felhám (epidermisz) - ez a nagyon ellenálló szaruréteg védelmet biztosít, melyet a bőr speciális savas vegyhatása (a bőr pH-értéke 5,5) is megerősíti. Sajnos ez a védőréteg is sérülékeny, illetve előfordulhat, hogy a kórokozók bejuthatnak a bőr mélyebb rétegeibe. A felhámban a hámsejtek mellett pigment (melanin) termelő sejtek is vannak. Ezek szintén védekező funkciókat látnak el. A napfény hatására felszaporodnak, ez okozza a bőr lebarnulását.
  • A bőr középső rétege az irha (dermisz). Az irhában található a kötőszövet, benne az idegek és sok apró hajszálér. Az alsó rétegben pedig verejtékmirigyek, nagyobb erek és érzékelő receptorok (idegsejtek) vannak. Ezek a receptorok fájdalomra, nyomásra, hidegre, melegre reagálnak, és ezek érzékelését továbbítják az agyba. A verejtékmirigyek segítségével kivezeti a méreganyagokat és bőrlégzést biztosít. Az irhának köszönhetően a bőr nedves, rugalmas és erős marad.
  • Az irha alatt végül a zsírréteg található. Ez támasztja és tovább védi a bőrt a külső hatásokkal szemben. Ezen kívül hőszigetelő, és segít a nyomásérzékelésben (tapintásban).

A bőrön sok apró szőrszál nő. Ezek a szőrszálak a szőrtüszőkből indulnak, mellettük helyezkednek el a faggyúmirigyek. Ezek zsíros anyagot (faggyút) termelnek, mely a szőrszálak segítségével eljut a bőr felszínére. Normális esetben a faggyúmirigyek által termelt váladék minden akadály nélkül kifolyik a szőrtüsző járatába, és ezzel védőréteget biztosít a hámnak.

atb 2Amikor a gyerek serdülővé válik, olyan sok faggyú kezd termelődni, hogy a faggyúmirigyek teljesen eltömődnek. Külsőleg ez úgy néz ki, hogy a bőrpórusok nagyobbá válnak, a bőr pedig zsírosabb lesz. Ezen kívül a kórokozók is bejutnak az eldugaszolt faggyúmirigybe, ami gyulladást okoz. Piros és nyomás érzékeny duzzanat alakul ki, ami gennyel megtelik. Így védekezik a szervezet a kórokozók ellen. Ez tulajdonképpen maga a pattanás. Ha csak egy lenne, nem lenne probléma, de általában felhalmozottan szoktak jelentkezni. Ez a serdülőkor nagy átka!

A pattanásos bőrért általában a férfi nemi hormonok felelnek (még a lányoknál is)! A lányoknál sokszor a havi vérzés napjaiban a bőr külleme romlik, mivel ilyenkor a hormonszint erősen ingadozik. Annak ellenére, hogy a pattanások általában ártalmatlanok és idővel elmúlnak, mégis nagy lelki gondokat okoznak a fiataloknak. Előfordul, hogy a pattanásokból nagy és veszélyes tályogok, kelések (furunkulusok) keletkeznek. Amennyiben az arcon jönnek elő, az nemcsak kellemetlen látvány, de veszélyes is lehet, mivel az ereken keresztül a kórokozók az agyba juthatnak! Amennyiben több furunkulus helyezkedik el egymás mellett, úgy nagy kiterjedésű duzzanat jöhet létre (karbunkulus). Ez már egy súlyosabb folyamat és nehezebben kezelhető. A furunkulust (főleg az arcon) sosem szabad kinyomni, mert ezzel sokkal nagyobb gennyesedést és gyulladást tudunk okozni! Amennyiben kifakad és sok vér távozik belőle, fertőtleníteni kell, de semmi mást (még krémet sem) nem szabad rá kenni! Láz, rossz közérzet esetén, arcon, nyakon lévő fájdalmas furunkulus esetén azonnal orvoshoz kell fordulni!

Kamaszkorban a nemi hormonok hatására a szőrzet is megváltozik. Erősebb és sötétebb lesz. Az izzadás fokozódik és a szag is megjelenik. Ez helyes tisztálkodással könnyen kezelhető, amennyiben nem lép fel gyulladás. A serdülőkorban a haj is zsírosabbá válhat, sőt a korpásodás és a fejbőrgyulladás is megerősödhet.

Hogyan ápoljuk a kamasz bőrét?

atb 3A kamaszok bőrápolására nagyon hasznosak a 100 % tisztaságú éterikus olajok, melyeket a növényekből nyernek ki. Több hatással is rendelkeznek. Leginkább az illatuk erejével hatnak az emberi szervezetre, de sokszor a bőr kezelésére használjuk.

A sok-sok minőségi termék közül igyekezzünk olyat választani, amely teafa olajat tartalmaz. Illetve olyan termékeket, ahol a teafa kombinálva van hasonló hatású növényekkel, mint a manuka és a rozalina. Ezek a növények még jobban megerősítik a teafa hatását.

A nagy pattanásokra inkább a hígítatlan teafa illóolaj javasolt. Ezzel mindig csak nagyon vékonyan kenjük be. Kiváló a szemölcsökre és a herpeszre is. Olyan, mint egy erős hatású, természetes antibiotikum. Elpusztítja a baktériumokat, a horzsolásokat, a vágott sebeket pedig fertőtleníti. Ez az olaj olyannyira tömény, hogy sok esetben vízben hígítva, vagy krémekkel összekeverve használjuk.

atb 4A teafa olajat tartalmazó krémet használhatjuk az arcra és a testre is. Megszünteti a bőrfertőzéseket, sőt a pattanásos arcbőrre is javasolt használni. Kiváló a csípésekre, égésekre, a gombás bőrelváltozásokra. Csillapítja a fájdalmat, kellemesen hűsíti a bőrt, az illata pedig igen barátságos, hiszen a fenyőfára emlékeztet minket.

teafát tartalmazó sampon segít megelőzni a hajhullást, a korpásodást, sőt a pikkelysömör tüneteit is képes enyhíteni. Csökkenti a fejbőr irritációt, a gyulladást és viszketést. Rendszeres használata során a tetvesség is megelőzhető!

Fontos tudni, hogy amennyiben valódi eredményre törekszünk, csak 100 % tisztaságú éterikus olajokat szabad használni. Törekedjünk a minőségre!

Szeretettel: Dr. Dacko Natalja

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok