Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

FELKÉSZÜLÉS AZ ISKOLAKEZDÉSRE

iskolakezdesMost amikor a cikkemet írom, még tombol a nyár, hőségriadó van; nehéz elhinni, hogy pár óra múlva újra nyitják kapuikat az iskolák. Nekünk szülőknek nemcsak a tanszereket, tankönyveket kell beszereznünk előre, de lurkóinkat is fel kell készítenünk testben és lélekben az újabb tanév küzdelmeire, örömeire.

cerkaAz első osztályosoknak és szüleiknek is ez egy teljesen új világ az óvoda után, kevesebb játék, több tudás céltudatos megszerzése, hosszabb figyelmet igénylő tevékenységek, sok új feladat, szabály L. Felnőtteknek is komoly gond, stressz egy új munkahely, új kollégák, új feladatok, új csapat, új főnök és még sorolhatnám. Ne vegyük félvállról gyermekeinket sem! Segítsünk nekik játékosan felkészülni az új helyzetekre, beszélgessünk velük sokat, hagyjuk, hogy elmondják saját szavaikkal érzéseiket, elképzeléseiket és támogassuk őket pozitívan megfogalmazott válaszokkal.

Tapasztalhattátok kedves fiatal kezdő és kevésbé kezdő szülőtársaim, hogy gyermekünk új közösségbe kerülése után gyakoribbá válnak a felső légúti hurutok. Nyáron lazul a napirendje az iskoláskorú gyermekeinknek, alhatnak picit tovább, a meleg miatt éjjel nem mindig tudnak pihentetően aludni, felborul a napi ritmusuk.

Szedjük össze a teendőink listáját!

  1. Állítsuk helyre a napi ritmusukat! Életkortól függően a napi alvásigénye a gyerekeknek 8-10 óra. 2 órával lefekvés előtt a nagy melegben is jót tesz egy meleg (nem forró) fürdő, Levendulaaromát 1-2 cseppet tegyél 1 teáskanál olívaolajba és keverd el a fürdővízben. Elalvás előtt Citromfű tea 1 pohárral.
  2. Erősítsük immunrendszerüket! Erre a legalkalmasabb az Echinachina szirup és rágótabletta. A benne lévő echinacea hatóanyag, mely immunmodulátorként helyreállítja az immunrendszer aktivitását, ha túlműködik és ha alulműködik egyaránt az egyensúly felé mozdítja. 2 hónapos kúra javasolt, napi 2x5 ml/ 1 teáskanálnyi vagy 3x1 rágótabletta. Gyerekeknek 2 üveg/2 hó. A kúra elkezdési idejét gyermekünk immunrendszeri állapotához érdemes igazítani, pl. allergiás, IgA hiányos állapot esetén július-augusztus, jó állapotú csak megelőzési célból augusztus-szeptember.
  3. folsavTöltsük fel a raktáraikat! Az utóbbi évtizedekben a gyümölcsök, zöldségek vitamin tartalma 30-50%-ra esett vissza a korábbi értékekhez képest. Az egészséges alapanyagokból készült házi koszt ellenére vitaminpótlás szükséges. Narosan mini (2-3x1/nap), Royal kapszula (R: 1 caps), Folsav rágótabletta (napi 1 v. 2 tabl.) jó választás lehet. A Narosan mini egy egészséges gumicukorka, tele A-, B-, C-, D-vitaminnal, a Royal kapszula magas folsav tartalma és méhpempő tartalma miatt egyedülálló, a Folsav tabletta mangó íze a fiamat is lenyűgözte, mindig kell itthon lennie. A vitaminpótlás folyamatosan javasolt, sportoló gyereknek a fenti adagok emelhetőek a maximumig.
  4. Csökkentsük a stresszt! Amióta a Sarki gyökér kapszula bevezetésre került, minden reggel adok a fiamnak is 1 kapszulát, ha véletlenül kimarad este sokkal „pörgősebb” marad, nehezebben nyugszik meg a napi események után. Ilyenkor jöhet a párologtatóba az Antistressz aroma 1-2 cseppje.
  5. eucasolIdegrendszer erősítése! A legjobb idegrendszeri fejlődést segítő anyag az Omega3. Ehhez nem kell kilós mennyiségekben halat ennünk, van több lehetőségünk a bevitelére. Kicsiknek és nagyobbaknak is egy finom ital a Nahrofit vanília porból a reggelihez vagy a vacsorához 2dl vízben /tejben 2 ek feloldva. Én a fiamnak reggel adok 1darab Halolaj kapszulát, amit egy kiskamasz könnyebben elfogad, igaz néha megkívánja a vanília italt is még J.
  6. Reggeli indulási rutin kialakítása!  A megfelelő időben történt ébredés után kiadós reggeli, vitaminok, Omega3 pótlás és stresszoldás, öltözés, fogmosás. Indulás előtt 1-2 csepp Citromaroma gargarizáláshoz, ruhára  1-2 puff Eucasol spray.  Nagy puszi (már a sulinál nem lehet egy kiskamasznak J) és indulhat az új iskolai nap.

Remélem, sikerült a nyári heti akciókat kihasználnotok, mivel a fenti termékek zöme valamilyen akcióban szerepelt is. Vajon ez véletlen volt? J

Jó felkészülést az új kihívásokra mindenkinek!

 

Dr. Tóth Judit Erzsébet

Oktató háziorvos, Debrecen

Napsugár Csapat Egészségügyi Teamjének Vezetője

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok