Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

SZABADGYÖKÖK ÉS ANTIOXIDÁNSOK

nyitokep antioxidans

Kedves Életfások!

A médiában sokszor beszélnek a szabadgyökök káros hatásairól, arról, hogy nagyon sok betegség kiváltó oka. Ugyanakkor az antioxidánsok fontosságáról is sokat hallunk.

Ebben a cikkben néhány fogalmat, élettani folyamatot szeretnék tisztázni, hogy tudjuk ezeket a fogalmakat jól kezelni, és alkalmazni a mindennapokban.

Mi a szabadgyök?

kapszA szabadgyökök olyan molekulák vagy molekularészletek, melyek a legkülső elektronhéjukon párosítatlan elektront tartalmaznak. Ezen molekulák nagy intenzitással keresnek párt magunknak, tehát könnyen és gyorsan reakcióba lépnek más vegyületekkel, amelyektől elektronokat rabolhatna. Ennek következtében rombolják a sejtstruktúrát, amelyet az antioxidánsok akadályoznak meg.

A szervezet bármely anyagában képesek kártételre. A szabadgyökök testünkben folyamatosan termelődnek különböző anyagcsere folyamatok során, de a levegővel és a táplálékkal is szervezetünkbe jutnak. Különösen nagy mennyiségben képződnek dohányzáskor, stressz és UV-sugarak hatására is.

A szervezetben termelődött szabadgyököknek védelmi feladatuk is van. Sejtjeink egy része azért termel szabadgyököket, hogy azok elpusztítsák a szervezetbe bejutott kórokozókat. Mások pedig olyan vegyületeket termelnek, melyek szabályozzák a véralvadást és a vérnyomást.

A szervezet védelmi rendszere optimális esetben a saját maga által termelt szabadgyököket képes semlegesíteni is.

Ha a kelleténél több szabadgyök kerül a szervezetünkbe, vagy nem adjuk meg testünknek a semlegesítő folyamatokhoz szükséges tápanyagokat, akkor az egyensúly felborul, és a szabadgyökök pusztítása már nem csak a kórokozókat fenyegeti, hanem szervezetünk ép sejtjeit is.

Megfelelő táplálkozással és a civilizációs ártalmak csökkentésével van esélyünk a természetes egyensúly helyreállítására.

Itt meg kell említenem az oxidatív stressz fogalmát, amelyet oxidatív sérülésnek is nevezzük, ami a szervezet sejtjeiben a szabadgyökök hatására bekövetkező rossz irányú változást, károsodást jelenti.

Mi okozza a szabadgyökök túlzott képződését, és milyen következmények lesznek?

(ezt láthatjuk a következő ábrán)

szgyok

Mi az antioxidáns?

Az antioxidáns egy görög-latin eredetű szó, melynek jelentése: oxidációgátló. Tehát tágabb értelemben minden olyan anyagot ide sorolunk, ami késlelteti vagy gátolja az oxidációs folyamatokat.

Az antioxidánsoknak különböző fajtái vannak, ezek általában együttműködve és nem önmagukban fejtik ki a szabadgyököket legyőző hatásukat.

A testünk néhány antioxidánst képes önmaga is előállítani (endogén antioxidánsok, pl. különböző enzimek), néha azonban szükséges, hogy ezeket az anyagokat mi magunk vigyük be a szervezetünkbe. Ezek az antioxidánsok együtt már egy igen erős védelmi vonalat képeznek a szervezetünkben.

Az antioxidánsok fő feladata, hogy a szabad gyököket legyőzzék vagy semlegesítsék, így megállítsák azt a láncreakciót, mely komoly károsodást okozna a szervezetünkben. A szervezet nem tud létezni nélkülük.

Az antioxidánsok eltérő hatásmechanizmussal képesek közönbösíteni a szabadgyököket.

Fontos ismernünk az ORAC értéket, amely egy anyag antioxidáns mértékét jelzi, 100 grammra vetítve.

Az antioxidáns hatású vegyületek között vitaminokat is találunk. ( A-, C-, E-,). Sajnálatos módon ezekből sokszor nem fogyasztunk elegendő mennyiséget. A Journal of the American Medial Association 2002 (!) júniusában a következőket állította a népesség vitaminfogyasztásáról: “A legtöbb ember nem fogyaszt minden vitaminból optimális mennyiséget kizárólag táplálékkal. Egy véletlenszerű mintavétel hatékonyságának meggyőző bizonyítéka alapján minden felnőttnek ajánlott vitamintartalmú táplálék-kiegészítők fogyasztása.”

Az antioxidánsok közé tartoznak még: cink, magnézium, szelén, karotinoidok, flavonoidok és egyéb polifenol vegyületek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásában naponta legalább 400g gyümölcs és zöldségféle fogyasztása szerepel. A növényi táplálékban gazdag étrend számos egyéb egészségvédő hatású tápanyaggal is ellátja a szervezetet.

zoldteaSokféle vizsgálatot végeztek és végeznek ma is az antioxidánsok és a különböző betegségek összefüggéseiről. Annyit bizonyosan állíthatunk, hogy a természetes antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása rendkívül hasznos. Az egészséges étrend kialakításánál tehát legyünk figyelemmel a megfelelő mennyiségű flavonoid és vitaminbevitelre akár táplálék-kiegészítőket is alkalmazva.

WHO ajánlás alapján minden ember számára nagyon fontos az antioxidánsok fogyasztása. Ehhez nyújt segítséget a Nahrin Borsmenta-zöldtea rágótabletta és a Q10 vörösboros kapszula.

Végezetül néhány antioxidáns növényt említenék meg:
Gyümölcsök: aszalt szilva, mazsola, fekete áfonya, fekete szeder, tőzegáfonya, földieper, málna, piros szőlő, cseresznye Kínai goji, gránátalma, kakaó, mangosztán, noni, kivi, zöld tea, avokádó, .
Fűszernövények: kurkuma, szegfűszegolaj, oregánó, foghagyma.
Zöldségek: kelkáposzta, fokhagyma, spenót, tök, kelbimbó, brokkoli, cékla, vöröshagyma, karfiol, zöldborsó.

Tisztelettel:
dr. Rovács Melinda
Egészségügyi Team

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok