Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

FŰSZEREK AZ EGÉSZSÉG SZOLGÁLATÁBAN

fuszeres

Micsodaaaa??  Egy fűszer legyen könnyen használható, ne csomósodjon össze állás közben a polcon, és legyen tőle ízletes az étel.

Szeretném bemutatni, hogy ezen alapvető kívánalmakon túl mi mindent nyújtanak nekünk a Nahrin különleges fűszerei.

A WHO adatai szerint az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztikák élén. Magyarországon minden második halálozást szív-érrendszeri betegség okoz. Magyarország ma az EU tagországok között a legrosszabb helyzetű nemzetek sorába tartozik.

A jól ismert „klasszikus” kockázati tényezők közé tartozik a férfi nem, a magas életkor, a dohányzás, a magas vérzsír szintek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a stressz és a családi halmozódás (genetika). Az újabb rizikófaktorok közé sorolódnak a magas húgysav szint, a krónikus vesebetegségek, a fokozott oxidatív stressz és a légszennyeződés.

Melyek azok a rizikótényezők, amelyek kiküszöbölésében a fűszerek képesek segítségünkre lenni?

Természetesen a helyes étrend kialakításában. Törekednünk kell a sófogyasztás csökkentésére és a fokozott ásványi anyag, vitamin- és nyomelem bevitelre.

A fűszerek közös jellemzője, hogy egy „vezérfűszeren” kívül még sok más gyógynövényt is tartalmaznak. Ez eredményezi, hogy az alacsony sótartalom mellett mégis ízletes lesz az étel, ráadásul plusz ásványi anyag bevitelhez is jutunk. A gyógynövények feldolgozása során kíméletes eljárásokat alkalmaznak (pl. nem gamma-sugárzással csírátlanítják őket), nem teszik ki hőhatásnak az értékes összetevőket. Használatuk során sem érdemes hosszú ideig főzésnek kitenni a Nahrin fűszereket, inkább utóízesítésre alkalmazzuk a már fogyasztható hőmérsékletű ételhez.

Nézzünk konkrét példákat. Nekem személy szerint a Tengeri algás fűszer a kedvencem. A tengeri alga gazdag növényi fehérjékben, alacsony zsír- és így kalóriatartalma van. Én azt értékelem benne, hogy teljes kiőrlésű vajas kenyérre kenve kiválthatom vele a zsíros felvágottakat. Természetesen más ételekbe is használom sópótlásként.

Azt tapasztalatból tudjuk, minél egészségesebb – vagyis alacsonyabb zsírtartalmú egy húsféle, annál ízetlenebb. Ekkor minden háziasszonyi praktikára szükség van, hogy a zsíros sült oldalashoz szokott családtagunknak – akinél magas húgysav- és koleszterinszintet jelez a laborérték - ízletes fogást tálaljunk. Ekkor jön jól a Nahrin Hús fűszerkeverék. Ez a keverék hőálló, így sütés előtt pácolásra is alkalmas.

Tovább fokozhatjuk az ízt a Fokhagyma fűszer használatával. A fokhagyma nagyon hatékony természetes koleszterinszabályozó, szív-érrendszeri betegségek elleni hatása régóta ismert. Használatának sokszor gátat szab, hogy kellemetlen szagúak leszünk fogyasztását követően – nem így a Nahrin Fokhagyma fűszer esetén. A kellemetlen aromát ugyanis nem tartalmazza!

Ha köret, akkor saláta! Nagyon fontos, hogy a húsok mellé ne a magas keményítőtartalmú burgonyát válasszuk – főleg nem olajban sütve. Sokkal jobb választás a zöldségköret. Télen párolva, nyáron nyersen fogyasztva nem csak a kalória bevitelt csökkentjük, hanem egyben gondoskodunk vitamin- ásványi anyag- és rostbevitelről is. Mindig idényjellegű zöldséget érdemes választani, fűszerezéshez pedig nagyszerű segítség a Nahrin Saláta fűszerkeverék. A fűszert javaslom hidegen sajtolt extra szűz olívaolajban feloldani, így az omega3 zsírsavbevitellel kiegészítve tökéletes étrendet állítottunk össze.

Szeretettel:
Dr. Gáti Judit
orvos-természetgyógyász, fitoterapeuta

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok