Logo

Nőiességünk kiteljesedése

 nk

A régi időkben minden kis- és nagyobb lány arról álmodott, hogy vajon milyen lesz jövendőbeli férje, milyen lesz az esküvője, hány gyereke lesz és boldog családban fog élni.

nk 1Egy mai 17-20 éves lány, aki régi időkben már házas kellett legyen, ma, amikor a házasságra gondol, azt mondják neki a felnőttek: „Miért gondolsz ilyesmikre? Foglalkozz a tanulással! Legyen jó állásod, nyelvvizsgáid és majd utána jöhet a családalapítás.”

Nem kell nagyon körülnézni, rengeteg nő marad egyedül 30 évesen, a felfogásuk csapdájába esve.

Mindenki tudja, hogy a nő helye a társadalomban hol van, ezt senki nem vitatja, mégis mikor szó esik róla, a nők úgy érzik, hogy jogaik és büszkeségük csorbul. Arra pedig nem is gondolnak, hogy azáltal, hogy nem töltik be a saját női szerepüket, ők csorbítják saját mivoltukat. Pedig a nők egy olyan hatalommal és tulajdonsággal rendelkeznek, amit egy férfi sohasem fog átérezni és megtapasztalni, még pedig a teremtés, azaz a szülés feletti hatalom.

A nő nem kell bizonyítson azzal, hogy ugyanannyi fizikai munkát végez, mint egy férfi, mert csak azt éri el, hogy a férfiak kezdik fölöslegesnek érezni magukat és ezzel saját nőiességét is csorbítja. A férfi azért is volt fizikailag erősebbnek teremtve, hogy ő végezze a fizikai munkát, míg a nő a családban munkálkodik.

Manapság a nők átestek már a ló túlsó oldalára, és nemhogy megkapták a jogokat, hanem sokan már meg is tagadják női létüket. Egyes országokban a nők feljelentik a férfiakat, ha azok előbbre engedik őket, vagy segíteni próbálnak a cipekedésben.

Az, hogy egy nő feladatát teszi, családja van, gyerekei vannak, nem zárja ki azt, hogy bármi mással is foglalkozzon és karriert építsen, de ne legyen semmi sem fontosabb annál, ami alapvetően a MI feladatunk!

nk 2Amikor egy nő bizonyossá válik abban, hogy várandós, attól a pillanattól kezdve a legtöbbünkben kíváncsiság lesz úrrá: nemcsak azt próbáljuk meg elképzelni, milyen lesz majd a gyerekünk, ha megszületik, hanem azt is tudni, sőt látni szeretnénk, mi zajlik pontosan az anyaméhben a terhesség kilenc hónapjában.

Bár a várandósság ugyan nem betegség, mégis fontos, hogy kellő figyelemmel és felelősséggel viszonyuljon ehhez a megváltozott fizikai állapothoz, amely komplex odafigyelést igényel élete minden területén. A baba és anyukája érdekében egyaránt fontos egy mindkettejüknek megfelelő életmód kialakítása, amelynek elengedhetetlen része a megfelelő, és mindkettejük számára egészséges táplálkozás is.

A helyes táplálkozás...

A terhesség ideje alatt a fejlődő magzatot a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül az édesanya táplálja. Éppen ezért teljes egészében a kismama étkezésétől függ, milyen minőségű táplálékot és tápanyagokat kap a növekvő gyermek, valamint ezekből hogyan tudja felépíteni a saját, alakulóban lévő szervezetét.

Ezen persze nem azt kell értenünk, hogy "két ember helyett" kell ennie: ilyenkor nem a mennyiség növelése szükséges, hanem elsősorban a minőségi étkezés fontos.

nk 3Ha a várandós nő nagyjából változatlan életmódot folytat, energiaszükséglete átlagosan mindössze 15%-kal nő. Ennek fedezése általában nem okoz nehézséget, napi 5-6-szori étkezéssel (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, pótvacsora) megoldható. Egyszerre azonban nem fogyasszon nagymennyiségű ételt.

Optimális esetben 9-12kg súlytöbblet jön létre a terhesség alatt. A változatos étrend biztosítja a megnövekedett vitamin és ásványi anyag igény folyamatos kielégítését. Kiemelten ajánlott odafigyelni az alábbi ásványi anyagok és vitaminok elegendő bevitelére:

Kalcium: a magzat csontozatának és fogazatának nélkülözhetetlen építőköve. Terhesség idején a normális mennyiség dupláját kell fogyasztani.

Vas: a haemoglobin előállításához szükséges, ami az oxigént szállítja a vérben. A magzatnak vasraktárat kell kiépítenie a születése utánra, és számolni kell az anya megnövekedett vasigényével is. A test könnyebben feldolgozza a vasat, ha elég C-vitaminhoz is jut. A fekete teák, illetve a kávé egyes komponensei azonban gátolják a vas felszívódását, többek között ezért is nem ajánlottak kismamáknak.

Cink: a vércukorszint szabályozásában vesz részt, az inzulin alkotórésze.

Jód: fontos szerepet játszik a vérkeringés, és az anyagcsere szabályozásában, a pajzsmirigy hormonok termelésében, véd a káros sugárzásoktól. Forrásai: hal, só, kagyló, friss, sötétzöld színű leveles zöldségek, brokkoli, spenót, korpás kenyér, zabpehely, zöldborsó, mandula, banán, tojássárgája.

Folsav: Folsavra (kb. 3-szoros mennyiségre) leginkább a terhesség első 12 hetében van szükség, de legjobb már a teherbeesés tervezésekor odafigyelni a magas folsav tartalmú ételek fogyasztására. Nélkülözhetetlen a vörös vérsejtek termeléséhez, az idegrendszer és a gerinc helyes fejlődéséhez, különösen a terhesség első néhány hetében. Zöldségek: spenót, sóska, kelbimbó, brokkoli, zöldbab, bab, borsó, káposzta, barna rizs, burgonya, karfiol. Gyümölcsök: szárított barack, füge, citrom, narancs, kiwi, banán. A zöldség túlfőzésével a folsav megsemmisül!

C-vitamin: erősíti a szervezet ellenálló képességét, segíti a méhlepény megfelelő működését és a vas felszívódását. Forrásai: friss gyümölcsök, zöldségek; legkiválóbbak a narancs, alma, paprika, paradicsom, egres, fekete és piros ribiszke, kelkáposzta, kelbimbó, karalábé, sóska.

E-vitamin: izom- és idegpályák fejlődéséhez és működéséhez szükséges. Forrása: növényi olajok, olajos magvak.

nk 4

D-vitamin: segíti a kalcium és foszfor felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Kiegyensúlyozott szívműködéshez és a csontok fejlődéséhez szükséges. A D-vitamint napfény hatására állítja elő a szervezet, de ajánlott növényi olajokkal, olajos magvakkal, hal, máj és tojás fogyasztásával is bevinni.

A Nahrin minőségi készítményeit szedtem a fogantatás előtti hónapokban és a váradóságom hónapjaiban is.

A Narosan multivitamin termékcsaládban az előbb felsorolt vitaminokat tárháza megtalálható. Négy tagja a vízben és a zsírban oldódó vitaminok mellett egy - egy összetevőt kiemelten tartalmaz. A fekete áfonyás vitamin a vasat - rézzel, a vörös áfonyás vitamin a Ca-ot, a narancsos vitaminunk a Mg-ot és a tropicos vitamin pedig a Cinket.

nk 5A folsav fontos szerepet tölt be a sejtosztódásban, hozzájárul a vérképzéshez és C-vitaminnal együtt elősegíti a kismama immunrendszerének karbantartását, ezért a Nahrin Folsav rágótabletta már a fogantatás előtt is egy fontos szerepet tölt be.

A Nahrofit vanília kiváló reggeli, tízórai, uzsonna vagy vacsora, hiszen minőségi összetételével támogatja a kismama szervezetének megnövekedett energiaszükségletét! A teljesség igénye nélkül említettem meg ezen időszakban javasolt kedvenc és elengedhetetlen Nahrin termékeinket, melyet még nagy számban lehet kiegészíteni egy személyes beszélgetés kapcsán.

nk 6A kismama lelki nyugalmát, kiegyensúlyozottságát biztosítja a Nahrin Citromfű tea,amely összetételével biztonságot és kipihent ébredést ad a mindennapokban.

nk 7A Just termékpaletta tárházának fontos szerepe van a fogantatás, az áldott állapot időszakában, amiről a következő cikkemben írok Neked szeretettel!

Legyünk Nők és legyünk nagyon boldogok akkor, ha anyákká válhatunk!

“Mikor megszületik egy várva várt gyermek,
Az élet dolgai új értelmet nyernek.
Apaszív, anyaszív dobban meg egy párban,
új fénnyel ragyognak a világra hárman.”

Források:
www.dietetika.hu 
MSD Orvosi kézikönyv a családban Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD

nk 8

Szeretettel:

Hegyi Gyöngyi
Életvezetési Tanácsadó, Védőnő
Természetgyógyász
70/4572712

JNS HUngária Kft. © Életfa Program | Just és Nahrin. Minden jog fenntartva.